TUZLARIJE - VIJESTI

28.03.2016. u 09:10 Broj citanja: 5138
UG ˝15.maj˝ - Saopćenje za javnost
˝Najavljujemo useljenje u stanove, neuknjižene, a ukoliko smo kriminalci neka nas istjeruju˝
Kupci stanova i poslovnih prostora u SPO "15. maj" Tuzla, okupljeni u Udruženje građana "15. maj" Tuzla, izdali su saopćenje za javnost koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Poštovani prevareni kupci stanova u SPO "15.maj" u Tuzli, pošteni građani Tuzle i cijele BiH,

svi smo nedavno imali priliku vidjeti preko portala, kako svi akteri, koji su trebali nama obezbijediti useljenje u stanove u zgradi SPO 15.maj, gdje smo kupili svoje stanove i isplatili do 2009.god (kada smo trebali useliti u njih) peru ruke, koje su dobrano prljave.

Prvi Enver Bijedić (tadašnj direktor "Direkcije za izgradnju" od koje smo kupili stanove), koji nas je redovno, nakon potpisivanja ugovora, zvao da donosimo pare za svaku ratu, koji je nakon što je opustošio Direkciju za izgradnju, otišao, tj.nagrađen, mjestom Federalnog ministra za saobraćaj i komunikacije Federacije BiH, a i sada čovjek nesmetano hoda i obavlja funkciju predsjednika kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli. Ni okrenuo se nije za sobom a Direkciju poslao u STEČAJ....Zato nam država i jeste ovakva...

Naravno ne osjeća niti bilo kakvu moralnu odgovornost prema opljačkanim kupcima, u nekoj normalnoj državi zna se gdje bi takvima bilo mjesto a kupci bi svi redom bili obeštećeni za cijelo vrijeme čekanja do useljenja u stanove.... Naravno u našoj državi izgleda niko nije kriv ko upropasti takvu firmu : u to vrijeme najveću graditeljsku firmu, JAVNU USTANOVU od koje smo jedino imali povjerenja kupiti stanove kao i mnogi raniji kupci njihovih stanova..

Jasmin Imamović, načelnik Općine a sada grada Tuzle, koja je osnivač i vlasnik Direkcije 51%, uvijek nam je govorio da STEČAJ u Direkciji neće otvoriti samo zbog nas kupaca, iako navodno nema ništa sa Direkcijom", a čije je radnike zbrinuo i uplatio novce za PIO ili obezbijedio posao u drugim javnim ustanovama, prije otvaranja stečajnog postupka Direkcije za izgradnju-uključuju se prema potrebi ..

Načelnik podnosi izvještaj o radu Direkcije i otvaranju stečaja na Gradskom vijeću 23.01. 2016.god i Općina također pere ruke od kupaca i samo deklarativno pominje da treba naći rješenje za kupce.....Slučaj je predat TUŽILAŠTVU, koje je na potezu...da vidimo šta će istraga donijeti ...da li je itko tu kriv ili su krivi kupci što nema njihovih para a ni stanova.....ali drugo je ko će naći rješenje za kupce??? -koje se još ne nazire.. Jedino nas zovu kad pravimo pritiske u medijima da to ne činimo jer im to ne godi ali ne zovu da bi nam ponudili neko rješenje .....

Mislimo da su načelnik i njegovi saradnici sa direktorima Giproma i Direkcije, mogli naći rješenje da su ga iskreno i zaista tražili, mogli su učiniti puno više da pomognu svojim obespravljenim građanima, jer 4 godine smo išli na civiliziran način i uvijek odlazili sa obećanjem da će se naći rješenje a znali su za Enverove "poslove" i štetene ugovore i druge malverzacije i frizirane izvještaje.

Zapravo kad se hoće sve se može učiniti i to u okviru zakonskih mogućnosti, trebalo je zapravo samo malo dobre volje da se pomogne kupcima da se okonča njihova agonija, pogotovu što su znali i na Općinskom vijeću redovno usvajali izvještaje tadašnjeg direktora Envera Bijedića i Nadzornog odbora, u kojem su uvijek bila 2 člana iz Općine.

Salih Šabović, vlasnik "Giproma", koji je drugi suinvestitor u gradnji "SPO 15.maj", tvrdi kako pare nisu doblili od Direkcije a dug Direkcije je za građevinske dozvole, uređenje okoline i priključci ali zgrada nije završena 10 godina....njima je bila recesija a upravo tada je izgrađeno pola Tuzle....

Nikome od aktera u ovoj aferi ne godi da se o nama priča, treba da šutimo. Zapravo ovako treba po njima biti : mi dali pare i da nikome za to ne smijemo ni reći...ne smijemo se žaliti, treba ćutke da izgubimo i pare i stanove...to svima treba osim nama napaćenim kupcima i finansijski i duševno neki su i danas podstanari, neki umrli...

Ali dragi sugrađani, sad kad je otvoren predstečajni postupak u Direkciji i naša sudbina je neizvjesna, prepušteni smo volji i zakonu Stečajnog upravnika i stečajnog sudije...

Vlasnik Giproma, gosp. Šabović izgleda nema para da završi garaže koje se moraju uraditi prije uređenja okoline od strane Sjenjaka, a iz Giproma su pominjali da će se završetak zgrade i useljenje desiti u martu pa se to obećanje pomiče na septembar pa možda i dalje...Mi želimo konkretan prijedlog (od strane svih aktera ukoliko mogu ponuditi rješenje) do slijedeće sjednice Gradskog vijeća jer je zaključak sa prošle sjednice vijeća na prijedlog vijećnika iz SDA, SBB i HDZ-a, koji su nas svesrdno podržali, da se ponudi konkretno rješenje za kupce stanova u SPO 15.maj, što ćemo svakako propratiti. Neka sami riješe relacije među sobom, uz odgovarajuće pogodnosti koje mu može Općina Tuzla može ponuditi...da konačno uknjižimo stanove prije STEČAJNOG POSTUPKA.

Iz svega se vidi koliko je svima važan običan, pošten građanin ove države...Mi ćemo po svaku cijenu tražiti svoje pravo na stanove, koje smo platili, i koji nisu bili niti su ničija svojina i vlasništvo osim naše, ONI SU ZA NAS SAMO IZGRAĐENI NISU BILI NIČIJE VLASNIŠTVO. Mi smo ih isplatili 100% i za to imamo potvrde za uknjižbu.

Najavljujemo također i naše useljenje u stanove, neuknjižene, a ukoliko smo kriminalci neka nas istjeruju, neka nas hapse, nas poštene, opljačkane građane, a oni koji su nas opljačkali neka slobodno hodaju..idu na sve više političke funkcije. To bi od strane države bila demonstracija pravde...Kadija te krade, kadija te tuži, kadija ti sudi...

Ipak uzdamo se u tužilaštvo i želimo poduprijeti istragu i znati gdje su nestale naše pare i tražimo adekvatne kazne za počinioce .....a također se uzdamo u vijećnike Gradskog vijeća Tuzle da iznađu adekvatno rješenje obzirom da je Općina Većinski vlasnik Direkcije i znala je šta se tamo radi a nije ništa učinila i smatramo da je saučesnik sa Direkcijom u rabotama oko naših stanova.


Prevareni kupci stanova u SPO "15.Maj" u Tuzli
Tuzla, 25.03.2016.god.

(tuzlarije.net)               
 Pošto emisija ugljika nije zaustavljena
Musk nudi 100 miliona dolara za najbolju tehnologiju hvatanja ugljika
Prije godinu dana Wuhan je bio u najstrožoj karanteni na svijetu
Ovako izgleda danas
London:
Britanija odbila da pruži puni diplomatski status ambasadoru EU

24.01.2021. u 12:29 Broj citanja: 473
Stare slike pričaju:
Riblji restoran na IrcuNa mjestu zgrade Euroherc na Ircu, nekada se nalazio Riblji restoran. Stariji Tuzlaci sjećaju se restorana i kako je taj dio Tuzle izgledao. Zanimljivo je koliko se toga promijenilo u relativno kratkom vremenu. Kada se rušila zgrada kina Radnik, mnogi se nisu ni sjećali vremena kada su bili drugi objekti na istoj lokaciji.

OPŠIRNIJE


24.01.2021. u 12:28 Broj citanja: 513
U Tuzlanskom kantonu:
Pozitivnih 19, u bolnici 39, na respiratoru 12, nema smrtnih slučajeva


U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 189 uzoraka na korona virus od kojih je 19 bilo pozitivnih. U UKC-u je testirano 106 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivnih, u privatnim laboratorijama testirana su 83 uzorka, pozitivnih je bilo 7.

OPŠIRNIJE


24.01.2021. u 09:11
Asocijacija srednjoškolaca u BiH:
Obilježavanje Međunarodnog dana obrazovanja


TuzlarijeMeđunarodni dan obrazovanja godišnji je međunarodni dan koji se obilježava 24. januara i posvećen je obrazovanju. Dana 3. decembra 2018., Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom je 24. januar proglašen Međunarodnim danom obrazovanja

OPŠIRNIJE


24.01.2021. u 00:45 Broj citanja: 729
Elektrodistribucija Tuzla:
Planska isključenja električne energije za 25. i 26. januarTuzlarijeIz Elektrodis tribucije Tuzla su za 25. i 26. januar najavili planske prekide isporuke električne energije u mnogim od tuzlanskih naselja i ulica. Pregled planskog isključenja električne energije pogledajte u nastavku.

OPŠIRNIJE


24.01.2021. u 00:10 Broj citanja: 11925
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


24.01.2021. u 00:07 Broj citanja: 23688
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
116: Rusija: Više od 21.000 zaraženih koronavirusom

: Zemljotres jačine 5,1 stepen pogodio Kolumbiju

: U svijetu zaraza koronavirusom potvrđena kod više od 99,3 miliona ljudi

: Kina: Iz jame izvučeno najmanje sedam rudara

: Italija pokrenula istragu smrti djevojčice zbog izazova na TikToku

: Snažan potres kod Oklandskih ostrva

: Uhapšen azijski “El Čapo”

: Portugal danas bira predsjednika u jeku pandemije

: Danas je Međunarodni dan obrazovanja

: Predsjednik Meksika dozvolio saveznim državama da samostalno nabavljaju vakcine

U Kini spašeno 11 rudara, dva tjedna su bili zarobljeni pod zemljom
Na Novom Zelandu zabilježen prvi lokalni prijenos covida-19 nakon dva mjeseca
U Rusiji uhićeno više od 3400 prosvjednika, neki završili u bolnici
Američki nosač zrakoplova stigao u Južno kinesko more
Johnson i Biden razgovarali o produbljivanju političkog saveza
Uhićen azijski narkobos, u jednoj noći znao u kockarnici izgubiti 66 milijuna dolara
U Kini spašeno sedam od 22 rudara, već su dva tjedna zarobljeni pod zemljom
Britanija uvodi karantenu od 10 dana za putnike iz rizičnih zemalja
Područje Čilea u pola sata pogodila dva snažna potresa, jedan je bio 7.1 po Richteru
SAD poziva Kinu da zaustavi pritisak na Tajvan
Žestoki sukobi diljem Rusije, uhićene tisuće prosvjednika: "Putin je lopov"
Ovo je pet najvažnijih problema koje Biden hitno mora riješiti
EU i SAD osudili Rusiju zbog uhićenja tisuća Navalnijevih pristaša
Ministrica Šri Lanke koja je promovirala šamansku zaštitu od korone dobila covid-19
Biden poručio predsjedniku Meksika da će promijeniti američku imigrantsku politiku
Veliki neredi u Rusiji cijeli dan, uhićeno više od 2600 prosvjednika
Uhićena supruga Alekseja Navalnog, masovni prosvjedi protiv Putina širom Rusije
Rudan o novoj mutaciji korone: Ova je pandemija postala epidemiološka noćna mora
Umro je Larry King
U Portugalu se sutra održavaju izbori, odaziv bi zbog korone mogao biti znatno manji
SVAŠTARIJE

Veliki neredi u Rusiji cijeli dan, uhapšeno oko 2500 prosvjednika

Umro je Larry King, imao je koronu

Više od 150 vojnika koji su čuvali inauguraciju Bidena ima koronu

Uskoro kreće suđenje Trumpu u Senatu zbog smrtonosnog upada u Kongres

Šestorica migranata koji su učestvovali u neredima u Blažuju biće protjerani iz BiH

Rusija pozdravlja poziv SAD-a za produljenje nuklearnog sporazuma

Fauci: Više ne moram proturječiti Trumpu, osjećam se slobodno

Mahmuljin provostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora

Umrla Mira Furlan

Biden traži produljenje sporazuma o nuklearnom oružju s Rusijom