TUZLARIJE - VIJESTI

06.04.2016. u 08:31 Broj citanja: 1268
Održana 32. redovna sjednica Vlade TK
Usvojeni izvještaji o radu u 2015. za šest ministarstava


Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj redovnoj sjednici usvojila Izvještaj o radu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak. U okviru svoje nadležnosti Ministarstvo je u 2015. godini u oblasti rada putem JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona realizovalo programe u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Posebna pažnja usmjerena je ka smanjenju broja nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom tako što su poduzete aktivnosti zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva, zapošljavanja i samozapošljavanja Roma, te kategorija teško zapošljivih osoba. Odjeljenje socijalne zaštite poseban akcenat je dalo razvoju partnerstva sa nevladinim sektorom i aktivnostima na poboljšanju prostornih, kadrovskih i tehničkih kapaciteta Centara za socijalni rad na području TK. U okviru zbrinjavanja raseljenih osoba i izbjeglica, kao i povratka i repatrijacije u 2015. godini realizovane su programske aktivnosti predviđene planom rada Ministarstva u okviru Budžetske pozicije „Podrška povratku prognanih lica“ odabirom korisnika i dodjelom sredstava povratnicima i raseljenim licima. Za zbrinjavanje raseljenih osoba obezbijeđena su sredstva za subvenciju troškova električne energije i nabavku ogrjeva raseljenim osobama smještenim u kolektivnim centrima, kao i finanansijska sredstva za zdravstveno osiguranje i naknade za troškove dženaza/sahrana. U nizu programa realizovan je i program jačanja konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo. Zaposlena je 221 osoba i omogućeno osposobljavanje za rad u struci te sticanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovale. Za ovaj Program uloženo je 793.563,39 KM. Programom sufinansiranja zapošljavanja – Prilika za sve zaposleno je 1189 osoba.

Tuzlarije


Cilj je bio da se što većem broju nezaposlenih osoba olakša integracija na tržištu rada i spriječi prelazak u dugotrajnu nezaposlenost za što je izdvojeno 2.447.514,75 KM. Zahvaljujući programima u 2015. godini ukupno se zaposlilo 1998 osoba koji su se nalazili na evidenciji Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Između ostalog realizovan je i Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika obuhvatio je zaposlenike koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzaća ostali ili ostaju bez posla, a ispunjavali su uslove za penziju na dan 31.12.2014. godine. Ovom programom obuhvaćeno je 23 radnika iz privrednih društava: Tvornica transportnih uređaj „TTU“ D.D. Tuzla; „Livnica čelika“ D.O.O. Tuzla; „Bosnia Valves“ D.O.O. Tuzla; „Elektromontaža“ D.O.O. Tuzla; „Rudnici nemetala Kladanj“ D.O.O. Kladanj; „Polet“ D.D. Tuzla i UI "Elektromontaža" Tuzla u stečaju, za koje je Vlade Tuzlanskog kantona izdvojila sredstva u iznosu od 469.435,91 KM. U toku 2015 godine realizirane su aktivnosti na iznalaženju rješenja za objekat Malog porodičnog doma.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu u 2015. godini Ministarstva razvoja i poduzetništva. Resorno Ministarstvo je u prošlog godini putem svoje i web stranice Vlade Tuzlanskog kantona prezentovalo desetine relevantnih aktivnosti, javnih poziva, projekata i programa, koje mogu direktno koristiti u radu poduzetnika s područja Tuzlanskog kantona. Uspostavljen je sistem izrade i praćenja programa javnih investicija koji je kontinuirano ažuriran i nadograđivan, što će se nastaviti i u narednom periodu. Ministarstvo je osiguralo tehničke preduslove za on-line pristup PIMIS informacionom sistemu za upravljanje javnim investicijama te uspostavilo i kontinuirano ažuriralo PIMIS bazu podataka o projektima Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona u koje su uključeni i projekti Grada Tuzle i općina Tuzlanskog Kantona, po propisanoj metodologiji Programa javnih investicija (Public Investment Program – PIP/PJI). Tokom 2015. godine Ministarstvo je koordiniralo aktivnosti Tima za implementaciju Akcionih planova Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti BiH, koji je u saradnji sa resornim ministarstvima i drugim relevantnim institucijama sa područja Tuzlanskog kantona izradio Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja i Strategije socijalnog uključivanja BiH za Tuzlanski kanton za 2014. godinu. Kreirana je lista od preko 260 udruženja/organizacija iz dijaspore kojima je upućeno pismo namjere za organizovanje sastanaka sa relevantnim subjektima s kojim bi se mogli razvijati zajednički programi rada sa dijasporom. Ministarstvo je na zvaničnoj stranici Vlade TK i Ministarstva objavilo Pregled dostupnih sredstava u okviru EU fondova, te otvorenih konkursa/natječaja bespovratnih sredstava za BiH, kao i Pregled dostupnih sredstava u okviru EU fondova, te otvorenih konkursa/natječaja bespovratnih sredstava za države EU 27 i pridružene članice. U okviru kampanje „Prepoznaj domaće-Budi ponosan-Made in BIH“ Ministarstvo je na osnovu različitih kriterija kreiralo liste i kontaktiralo preduzeća. Učešće na sesijama kampanje uzelo je ukupno 109 predstavnika preduzeća sa Tuzlanskog kantona. Tokom cijele kampanje fokus je na konstruktivnom dijalogu sa uspješnim poduzetnicima, uspostavljen na početku kampanje, s ciljem identificiranja i otklanjanja barijera u poslovanju. U cilju jačanja internih upravljačkih sistema u MSP-ima i obrtima Ministarstvo je realiziralo besplatne seminare iz oblasti certficiranja po međunarodnim standardima.

Usvojen je i izvještaj o radu u prošlog godini Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice. Kada je u pitanju normativni segment u 2015. godini donesen je Zakon o izmjenama Zakona o prostornom uređenju i građenju. Također je urađen dvogodišnji Izvještaj o stanju prostora Tuzlanskog Kantona za period 2012-2014. godine, koji sadrži analizu provođenja planskih i drugih dokumenata, ocjenu provedenih mjera i njihove efikasnosti na planskom korištenju prostora, na zaštiti vrijednosti prostora i okolice, te druge elemente od značaja za plansko uređenje prostora Kantona. Donesen je i Kantonalni plan zaštite okoliša Tuzlanskog kantona 2015 - 2020. godine i Kantonalni plan upravljanja otpadom Tuzlanskog kantona 2015 - 2020. godine. U oblasti komunalnih, stambenih i poslova korištenja, upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, donesen je Zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Programom raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2015. godinu planirani su kapitalni izdaci za nabavku opreme i nabavku stalnih sredstava u obliku prava. Izvršena je nabavka informatičke opreme za Sistem za praćenje kvaliteta zraka te za GIS. Također su odobreni, finansirani ili sufinansirani projekti općina i grada iz oblasti zaštite okolice sa ukupnim iznosom od 6.763.201,53 KM, dodijeljena sredstva za projekte nevladinih organizacija, odnosno udruženja čija je djelatnost usmjerena na zaštitu i unapređenje okolice u iznosu od 89.020,00 KM. Ministarstvo je izdvojilo i sredstva za projekte iz oblasti zaštite okolice privrednim društvima u privatnom vlasništvu sa ukupnim iznosom od 247.909,50 KM, dodijeljena su sredstva za projekte javnih preduzeća u ukupnom iznosu od 181.921,10 KM (projekti međuopćinskog upravljanja otpadom i projekti iz oblasti zaštite okolice), te izvedeni radovi na toplifikaciji dijela Kampusa – Univerziteta u Tuzli –priključenje na sistem daljinskog grijanja Grada Tuzle u vrijednosti od 495.981,05 KM.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu u 2015. godini Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. U prošloj su godini aktivnosti bile usmjerene na stvaranje uslova za pristupačnost i ujednačenost korištenja primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, reorganizaciju rada zdravstvenih ustanova, uspostavljanje sistema poboljšanja kvaliteta i sigurnosti zdravstvene zaštite, praćenje zdravstvenog stanja stanovništva i rada zdravstvenih ustanova na području kantona. Prvi strateški cilj bio je prevencija i unaprjeđenje zdravstvenog stanja stanovništva a fokus je bio na preventivnim programima rane dijagnostike. Također su aktivnosti bile usmjerene ka dostupnijoj i efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti u okviru programa reorganizacije i usklađivanja javnih zdravstvenih ustanova, implementacije projekta jačanja zdravstvenog sektora – HSEP. Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo zdravstva su u saradnji sa Upravnim odborom i Direktorom JZU UKC Tuzla su nastavili aktivnosti na realizaciji Prijedloga mjera za prevazilaženje postojećeg stanja i sanaciji deficita tj.gubitka JZU UKC Tuzla. U skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti okončan je postupak preuzimanja osnivačkih prava nad JZU Opća bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica, te izvršeno usklađivanje organizacije i rada ustanove u skladu sa zakonom. U redovnom postupku godišnej revizije liste lijekova Ministarstvo je pripremilo i prijedlog Esencijlane liste lijekova sa nižim cijenama u odnosu na predhodnu listu lijekova. U toku su aktivnosti izrade prijedloga nove pozitivne liste lijekova shodno usvojenoj esencijalnoj listi lijekova. Kao treći strateški cilj u okviru Programa rada Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u 2015. godini realizovane su mjere za osiguranje i provođenje zdravstvene zaštite od interesa za Tuzlanski kantona i nabavka informatičke opreme i organizacija rada mrtvozorničke službe na području TK.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i Izvještaj o radu u protekloj godini Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja. U cilju podizanja svijesti građana o značaju kupovine i potrošnje domaćih proizvoda za sveukupni društveni razvoj i tokom 2015. godine nastavljena je realizacija programa “Kupujmo domaće”. U Odjeljenju saobraćaja resornog ministarstva radilo se na jačanju konkurentnosti preduzeća iz oblasti saobraćaja, stvaranju boljeg poslovnog ambijenta kroz eliminisanje nelegalnog prijevoza te edukaciji učesnika u drumskom saobraćaju u cilju povećanja bezbijednosti. Također je u fokusu bilo podizanje nivoa tehničke bezbijednosti saobraćajnica, te realizacija plana unaprjeđenja rada Međunarodnog aerodroma Tuzla. U oblasti vazdušnog saobraćaja, nastavljeno je provođenje Plana mjera za poboljšanje rada JP „Međunarodni aerodrom Tuzla” kao i aktivnosti na projektu „Međunarodni aerodrom Tuzla Regionalni Cargo centar sa Airparkom” kao i projekat izgradnje prilaznih svjetala na aerodromu pri smanjenoj vidljivosti. Broj prevezenih putnika sa Aerodroma Tuzla u 2015. godini iznosio je 259.074, što je u odnosu na broj prevezenih putnika u 2014. godinu povećanje za 71,20 %, čime je aerodrom Tuzla dostigao 23,00 % ukupnog broja prevezenih putnika u Bosni i Hercegovini (1.130.023 prevezenih putnika). U oblasti normative Ministarstvo je bilo nosilac izrade Zakon o turističkim zajednicama Tuzlanskog kantona.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta u oblasti obrazovanja. Prioriteti ovog ministarstva bili su nastavak reformskih procesa na svim nivoima obrazovanja, i to od predškolskog do visokog obrazovanja. Ministarstvo je u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i organizacijom Save the Children nastavilo sa stvaranjem optimalnih uslova za realizaciju Obaveznog programa realizacijom projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta TK–BiH na putu ka EU”. Riječ j o opremanju učionica u osnovnim školama, u sredinama gdje nema predškolskih ustanova, kako bi predškolski odgoj približio korisnicima i na taj način povećao obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem. Tako je u 2015. godini opremljeno 19 učionica u osnovnim školama i opremljena je po jedna prostorija u tri predškolske ustanove, za što je uloženo 110.000,00 KM. Ministarstvo je radilo na donošenju Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju i Zakona o obrazovanju odraslih. Završen je postupak akreditacije Univerziteta u Tuzli. Ministarstvo je radilo na donošenju Standarda i normativa visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona tako da su na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona održane 23.06.2015. godine doneseni navedeni standardi. Vlada je iz Budžeta podržala razvoj Univerziteta u Tuzli preko obezbjeđivanja sredstava za priključenje Kampusa na sistem daljinskog grijanja ugradnjom toplinske podstanice, vrelovodnog priključka i dijela toplovodne mreže. Radilo se i na rješavanju finansiranja i upisne politike na Univerzitetu u Tuzli. U cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanje poslova Odsjeka za saobraćajnu edukaciju kao i racionalizacije i smanjenja troškova polaganja vozačkih i instruktorskih ispita u cilju profesionalizacije komisije za polaganje vozačkih ispita raspisan je konkurs za prijem 4 službenika i 2 namještenika, dok jedan namještenik treba nakon okončanja žalbenog roka da počne sa radom. Prijemom stalnih članova komisije u radni odnos došlo je do smanjenja troškova provođenja ispita za vozača motornog vozila, kao što je i planirano.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













28.03.2024. Broj citanja: 30
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 1406
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 58
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 70
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 423
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 184
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 49
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 554
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 597
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 203
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more
Uhićenja u Pakistanu nakon jezive snimke na kojoj brat ubija sestru. Otac sve gledao
Kijev pooštrava mjere sigurnosti nakon ruskih napada balističkim projektilima







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi