TUZLARIJE - VIJESTI

11.08.2016. u 07:01 Broj citanja: 5787
Centri civilnih inicijativa o Vladi i Skupštini TK u prvoj polovini 2016.
Pravosnažno osuđeni poslanik redovno prima poslanički paušal
Centri Civilnih Inicijativa (CCI) održali su jučer pres konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, u periodu od 01.01.-30.06.2016. godine.

Tuzlarije


Mada su problemi s kojima se suočava Tuzlanski kanton izuzetno ozbiljni i rezultat su dvodecenijske loše politike i prije svega loše provedene privatizacije (zbog koje još uvijek čekamo da neko i krivično odgovara), pa je teško u malo vremena napraviti onoliko kolika su očekivanja građana, neki pozitivni pomaci u TK su evidentni. No, naznačajniji efekat na kvalitet života građana, naravno, još ćemo se dosta načekati.

UPORNOST RADNIKA TUZLANSKIH FIRMI BAČENIH NA KOLJENA U PRIVATIZACIJSKOJ PLJAČKI I OPOMENA S POČETKA 2014. KOJU JE OVDAŠNJA VLADA, ZA RAZLIKU OD NEKIH DRUGIH, SHVATILA OZBILJNO, USMJERILI SU AKTIVNOSTI VLADE U PRAVOM SMJERU – KA RJEŠAVANJU PROBLEMA U PRIVREDI I ZAPOŠLJAVANJU. PA JE I EPILOG ADEKVATAN. Naime, i pored brojnih ozbiljnih zamjerki, koje se mogu izreći u vezi stanja u TK, opšta slika o stanju privrede je, po raspoloživim statističkim podacima, bolja nego prije godinu dana. Zabilježen je rast obima industrijske proizvodnje za vrijednosti od 6%, povećanje izvoza za 3,1%, pad uvoza za 1,4% a pokrivenost uvoza izvozom je bila 99% i porasla je za 5%. Broj nezaposlenih u TK, u posljednju godinu i po dana, je u padu i smanjen na 91.989 (po podacima iz maja 2016) tj za 7.412, u odnosu na stanje iz januara 2015. A raste i broj zaposlenih. Doduše, ne u stepenu koji bi bio u skladu sa stanjem u ovoj oblasti, odnosno sa činjenicom da je TK kanton sa najvećim brojem nezaposlenih u zemlji.

NAZNAKE POZITIVNIH PROMJENA U PRIVREDI SU EVIDENTNE, ALI SU TAKOĐE EVIDENTNE I SLABE TAČKE U SOCIJALNOJ POLITICI VLASTI. Naime, nasuprot pokazateljima koji govore da je u oblasti privrede došlo do pozitivnih pomaka, pokazatelji u socijalnom sektoru ukazuju na teško socijalno stanje u kome se nalazi dio stanovništva. Pozitivna reakcija vlasti TK u vezi rješavanja pitanja zdravstvene zaštite djece je ostala u sjeni činjenice da još uvijek nije riješeno pitanje redovne isplate dječijih dodataka. Vlada dječije dodatke nije isplatila za 8 mjeseci, a korisnici su uglavnom porodice sa djecom čiji roditelji nisu zaposleni. Što je eklatantan primjer socijalne neosjetljivosti vlasti.

GENERALNO LOŠI REZULTATI U REALIZACIJI ZAKONA U SVIM KANTONIMA, OMOGUĆILI SU VLADI TK DA ZAUZME VISOKO MJESTO NA KANTONALNOJ LISTI.
Sa 17 utvrđenih zakona u prvoj polovini 2016. g, Vlada TK je, po ovom parametru, na drugom mjestu kantonalne liste, odmah iza Vlade Kantona Sarajevo, koja je utvrdila tek 1 nacrt zakona više. No, koliko je loše stanje u kantonima, u ovom kontekstu, govori podatak da je samo još Vlada ZDK, u prvoj polovini 2016. utvrdila više od 10 zakona.

VLADA TK JE, SA PRILIČNIM KAŠNJENJEM, U APRILU 2016. GODINE, KONAČNO DONIJELA AKCIONI PLAN TK ZA REALIZACIJU REFORMSKE AGENDE ZA BIH 2015-2018. No, Skupština ga još nije razmatrala!
I ova vrsta "komocije" u donošenju izuzetno značajnih dokumenata, za EU put naše zemlje, je krajnje zabrinjavajuća. Mada, nažalost, nije i izuzetak. Još tri kantona u FBiH – BPK, PK i ZHK – nemaju donešene Akcione planove za realizaciju Reformske agende", jer ih njihove Vlade još nisu utvrdile.

I U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE, UOČENO JE KRŠENJE PROPISA, OD STRANE VLADE TK. Neusvajanjem programa rada prije početka godine na koju se odnosi i nedostavljanjem odgovora na poslanička pitanja u predviđenom roku, krše se poslovnici o radu Vlade i Skupštine. Takođe je zabilježeno nepoštivanje poslovničke obaveze prema kojoj obrađivači trebaju na vrijeme obavještavati Vladu i Skupštinu o razlozima kašnjenja ili odustajanja od utvrđivanja zakona ili ostalih mjera iz programa rada.

VLADA TK SVOJIM SASTAVOM U POSMATRANOM PERIODU, NASTAVLJA DA KRŠI ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA. Vlada TK u svom sastavu ima samo dvije žene (što je 15%), iako Zakon o ravnopravnosti polova u BiH propisuje da je najmanja zastupljenost manje zastupljenog pola 40% i da se sve drugo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje istim Zakonom nalaže. Nažalost, Vlada je propustila priliku da uvaži
preporuke i da prilikom rekonstrukcije otkloni ovo kršenje Zakona.

VLADA SNOSI VELIKI DIO ODGOVORNOSTI, NE SAMO ZA SVOJE, NEGO I ZA REZULTATE SKUPŠTINE - KAKO ZA DOBRE, TAKO I ZA LOŠE. Vlada je, naime, ovlašteni predlagač većine mjera koji dolaze na dnevni red Skupštine. A druge strane, Skupština prilično brzo i efikasno realizuje sve dokumente koji joj stižu od Vlade (većina zakona npr. usvojena je u istom mjesecu u kome su i dostavljeni od Vlade). Konkretno, u posmatranom periodu, Vlada snosi odgovornost za nerealizaciju planiranih obaveza Skupštine, jer je, naprosto, nije u dovoljnoj mjeri snabdjela potrebnim materijalima.

USVAJANJEM NACRTA AKCIONOG PLANA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE – NA TRAGU INICIJATIVE CCI-A S KRAJA PROŠLE GODINE – STVARAJU SE PRETPOSTAVKE ZA SISTEMSKU BORBU PROTIV OVOG DRUŠTVENOG ZLA. Nakon brojnih otkrivenih i presuđenih slučajeva korupcije u TK, u kojima su učestvovali i članovi Vlade, poslanici, službenici policije i direktori kantonalnih institucija, a što govori o neuređenosti, nepotizmu i zloupotrebama u jednom broju institucija javne uprave, Vlada je (28.06.2016) utvrdila a Skupština (28.07.2016.) prihvatila nacrt Programa borbe protiv korupcije TK za period 2016-2019, sa Akcionim planom za provođenje Programa. No, da će sa borbom protiv korupcije ići teško, pokazuje još aktuelni skandal...

IAKO JE POSLANIK SKUPŠTINE TK MERSED ŠERIFOVIĆ UHAPŠEN JOŠ U SEPTEMBRU 2015. GODINE (ZAJEDNO SA MINISTROM SAOBRAĆAJA I KOMUNIKACIJA TK, EDINOM AJANOVIĆEM), A U APRILU 2016. I PRAVOSNAŽNO OSUĐEN ZBOG KORUPCIJE NA 2 I PO GODINE ZATVORA, ON I DALJE, ZBOG SKANDALOZNOG NEMARA SKUPŠTINE I CIK-A, IMA STATUS POSLANIKA I REDOVNO PRIMA POSLANIČKI PAUŠAL. Skupština se, naime, ovim povodom, CIK-u obratila tek u 6. mjesecu, a CIK još nije reagovao. Kolegij koji je nadležan za primjenu Kodeksa ponašanja poslanika i javnih zvaničnika koje imenuje ili na njihovo imenovanje daje saglasnost Skupština, ni nakon izrečene pravosnažne presude, nije primijenio norme Kodeksa, osudio ponašanje osuđenih za korupciju i izrekao sankcije. Kolegij je to, u funkciji Etičkog odbora, bio obavezan uraditi. No, nije ovo prvi put da Kolegij ne reaguje u situacijama eklatantnog kršenja Kodeksa.

REZULTATI RADA SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE, POSMATRAMO LI STATISTIČKE PODATKE, ISPOD SU PROSJEKA PRETHODNOG MANDATA. Intenzitet rada najniži je zabilježeni u 6 posljednjih godina. Produktivnost je niža za 2 razmatrane mjere a broj usvojenih zakona za 1, od prosječnih polugodišnjih rezultata prethodnog mandata. Inače, najveću produktivnost u prethodnom mandatu Skupština TK pokazala je u prvoj polovini 2014. godine, kada je, radeći pod pritiskom velikih socijalnih protesta, razmotrila 100 mjera, od čega 14 zakona, u usporedbi sa svega 61 mjerom i 11 zakona, koliko je realizovano u prvoj polovini 2016.

GENERALNO, ZAKONODAVA AKTIVNOST, SVIH KANTONALNIH SKUPŠTINA, UKLJUČUJUĆI I SKUPŠTINU TK, NA NISKOM JE NIVOU. To se najbolje vidi na realizaciji zakona planiranih programima rada – Skupština KS, za pola godine, usvojila je svega 6 od 40 planiranih zakona, Skupština HNK 4 od 51, Skupština USK 2 od 29, pa sve do Skupštine TK, koja je za 6 mjeseci realizovala tek 6 od 19 planiranih zakona, odnosno,
manje od trećine planiranog za usvajanje programom rada za ovu godinu.

U POSMATRANOM PERIODU NIJE REALIZOVAN ČITAV NIZ ZNAČAJNIH MJERA, ČIJA JE REALIZACIJA BILA PREDVIĐENA DO KRAJA PRVE POLOVINE GODINE. NEKI POTREBNI ZAKONI JESU USVOJENI, MADA JE NJIHOV POZITIVAN EFEKAT DOVEDEN U PITANJE. Najveću pažnju javnosti i parlamentarnu
raspravu izazvali su 3 zakona iz oblasti obrazovanja. Opozicija u Skupštini TK je, u toku rasprave, ustvrdila da se sa usvojenim zakonima ponovo vrši politizacija obrazovanja, a uz to donošenje bilo kakvih zakona, bez jasne vizije i usvojene Strategije obrazovanja, smatraju pogrešnim.

U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE USVOJENA JE I VRLO ZNAČAJNA STRATEGIJA RAZVOJA TK ZA PERIOD 2016-2020. Ovo je, međutim, i jedina strategija donešena od početka aktuelnog mandata. Usvojena na Vladi krajem prošle a na Skupštini početkom ove godine. Dodatno zabrinjava što nijedna od ovih značajnih sistemskih mjera, kojima se dugoročno radi na sređivanju stanja u određenim oblastima i koje mogu pozitivno uticati na poboljšanje kvaliteta života građana, nije ni planirana ovogodišnjim programom rada. A pritom, Kanton,
između ostalog, nema Strategiju obrazovanja, čije je donošenje, iz više razloga, izuzetno potrebno. Kao što je potrebno hitno donošenje Strategije upravljanja dugom, s obzirom da je Kanton, već izvjesno vrijeme, na samoj gornjoj granici zaduženosti.

KOLEGIJ SKUPŠTINE TK POKAZUJE I NEPOŠTOVANJE POSLOVNIKA SKUPŠTINE, U SVOM RADU. Kolegij Skupštine TK polugodišnju kao i prethodnu Informaciju o realizaciji Programa rada Skupštine za 2015. godinu, nije uvrstio u dnevni red Skupštine, nego je istu samo dostavio poslanicima "na znanje".

NI U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE NIJE ODRŽANA NIJEDNA TEMATSKA SJEDNICA SKUPŠTINE. I pored Vladine inicijative za održavanje tematske sjednice posvećene privredi, upućene još prošle godine, i inicijativa poslanika Besima Imamovića, za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o stanju u rudnicima TK, sa posebnim akcentom na stanje u Rudniku Kreka, te, pored drugih važnih pitanja o kojima bi vrijedilo organizovati zasebne, tematske, sjednice, Skupština od početka aktuelnog mandata nije održala ni jednu.

SKUPŠTINA OZBILJNU DRUŠTVENU FUNKCIJU NADZORA NAD RADOM MENADŽMENTA KANTONALNIH INSTITUCIJA, U CILJU ŠTO BOLJEG RADA TIH INSTITUCIJA U INTERESU GRAĐANA, PRETVARA U OBIČNO SREDSTVO ELIMINACIJE POLITIČKI NEPOŽELJNIH I STRANAČKE KONTROLE NAD INSTITUCIJAMA. Nedovoljna ozbiljnost s kojom se razmatraju izvještaji o radu institucija i njihovo ocjenjivanje prevashodno iz ugla stranačkih interesa, a ne s ciljem stvaranja objektivne slike i usklađivanja reakcije prema na taj način izvedenim zaključcima, dovodi do situacije da se pozitivnim godinama ocjenjuje rad ljudi koji na kraju završe sa krivičnim optužnicama. Samo u posljednje dvije godine u Tuzlanskom kantonu pokrenuta je krivična odgovornost više direktora kantonalnih institucija, čiji su izvještaji o radu, godinama unazad, prihvatani, a u diskusijama poslanika ocijenjeni kao dobri i zakoniti. Naime, u dosadašnjem radu Skupština Tuzlanskog kantona nikada nije svojim zaključkom tražila od Vlade ili istražnih organa da preispitaju loše poslovanje ili indicije krivičnih djela u
kantonalnim institucijama.

NA KRAJU... Centri civilnih inicijativa, Skupštini TK upućuju preporuku da intenzivira svoj rad, a Kolegiju da poštuje svoje obaveze i ponaša se u skladu s njima. Vladi TK preporučujemo da, ne smanjujući fokusiranost na rješavanje problema u privredi i stvaranje preduslova za privredni i rast zapošljavanja, više pažnje posveti socijalnim mjerama, pogotovo kad je u pitanju najranjivija kategorija, odnosno djeca.

A podsjećamo i na nekoliko inicijativa, upućenih Vladi i Skupštini, u prethodnom periodu:

- Iniciramo utemeljenje prakse održavanja tematskih sjednica najmanje jedna kvartalno, s ciljem da se na njima ciljano rapravljalo o problemima koji su u fokusu interesovanja građana TK, uz usvajanje obavezujućih zaključaka. Pritom, omogućiti građanima da mogu sami nominirati teme za ta tematska zasjedanja.

- Iniciramo donošenje strateškog dokument o privlačenju stranih investicija, s ciljem pokretanja privrede i stvaranja nova radna mjesta u TK

- Iniciramo donošenje Strategije smanjenja javne potrošnje, čiji bi obavezni dio trebalo biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o platama, kojim bi se, ovaj put, izvšilo stvarno i značajno smanjenje primanja poslanika i članova Vlade.

- Iniciramo praksu promptnog reagovanja Kolegija i odgovarajućih radnih tijela Skupštine, u situacijama kršenja Kodeksa.

- Iniciramo daljnje smanjivanje budžetska sredstava za finansiranje političkih stranaka, a u vezi doznačnih sredstava zahtijevati informaciju o utrošku, kao i od ostalih budžetskih korisnika.

- Iniciramo da Vlada bude pokretač javnog dijaloga u Kantonu, o potrebi ograničavanja uticaja političkih stranaka na cjelokupan život zajednice, pri čemu posebno akcentiramo zapošljavanje, odnosnu potrebu fiksiranja broja funkcija na koje stranke mogu postavljati svoje ljude nakon izbora, a omogućavanje da se na sva druga radna mjesta dolazi na osnovu sposobnosti i stručnosti.

Centri civilnih inicijativa


Izvještaj o monitoringu rada Skupštine Tuzlanskog kantona za period 01.01. - 30.06.2016.

Izvještaj o monitoringu rada Vlade Tuzlanskog kantona za period 01.01. - 30.06.2016.

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 204
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 127
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 638
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 258
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 386
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 219
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 209
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1128
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 897
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 381
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi