TUZLARIJE - VIJESTI

14.09.2016. u 22:09 Broj citanja: 3894
Gradsko vijeće Tuzla
Održana posljednja redovna sjednica u ovom sazivu
Danas je održana 26. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzle, posljednja u ovom sazivu. Nakon razmatranja jednoglasno je usvojena Strategija neprofitnog socijalnog stanovanja Tuzle za period od 2017. do 2021. godine, kao i Lokalni akcioni plan socijalne inkluzije raseljenih lica i povratnika u Tuzlu.

Tuzlarije


Do razmatranja Informacije o aktivnostima općinskog/gradskog Vijeća u mandatnom periodu 2012 - 2016. godina, sjednica je proticala mirno, u gotovo svečanoj atmosferi. Neki od vijećnika nisu se kandidovali na lokalnim izborima, a od volje naroda zavisi da li će oni koji jesu biti opet u vijećničkim klupama tako da je bilo pozdravljanja i zahvaljivanja.

Međutim, razmatranje Informacije o radu Vijeća u proteklom mandatu dovelo je do rasprave. Iz izlaganja mnogih vijećnika jasno je da oni vole Tuzlu ali njihova vizija boljitka Tuzle dosta se razlikuje. Vijećnici se slažu da je Vijeće radilo puno, održane su 54 sjednice (bez današnje) na kojima je razmatrano 634 tačaka i 933 podtački ali iz redova opozicije rečeno je da nisu zadovoljni sa realizacijom usvojenog.

Jedan od vijećnika, koji je vjerovatno bio najviše za govornicom na svim sjednicama, Mirnes Ajanović (BOSS), posebno je pohvalio rad stručne službe Vijeća na čelu sa Medihom Nuhbegović (sekretar Vijeća).

- Prođe kao da je bilo jučer, gotovo dvije decenije sam u Vijeću, najstariji. Predlažem zaključak da se pohvali Stručna služba Vijeća na čelu sa Medihom Nuhbegović. Neki su od početka neki su se mijenjali, Mediha je bila uvijek, radi se o savršenom radu. Uvijek ima sve informacije. Nije uvijek bilo tako ali danas smo najtransparentnije tijelo, imamo prenos sjednica, radili smo deset puta više nego što je idealno, to treba ostati zapisano, treba ovom Vijeću priznanje jer je radilo impresivno. Ovi naredni trebaju slijediti ovakav rad, danas smo najsigurniji grad u državi.

Sabahudin Imamović (SDA) podsjetio je na ulogu opozicije:

- Trudili smo se da djelujemo kao konstruktivna opozicija, da se usvoji što je dobro, a istakne i što je loše. Imali smo dosta bitaka, kao što je ona za pravovremeno i objektivno informisanje sa sjednica, mada mislim da RTV7 nije pravila tematske emisije vezano za djelatnost opozicije.
Nismo uspjeli ostvariti kontrolu nad izvršnom vlastu i nije se Vijeće uspjelo profilirati, gradonačelnika nema ni danas, nema ni jednog pomoćnika gradonačelnika, to je odnos vlasti prema nama. Ovo je strašno, pozicija je kriva što ne može to riješiti. Donijeli smo niz dobrih odluka koji nisu realizovane. Po deset godina se nešto čeka, izvršna vlast se oglušuje jer nema odgovornosti. Dva mandata čekam da Kemal Kurević uradi informaciju o upravljanju javnim izvorištima, česmama. Ne odgovara se na vijećnička pitanja, sve je to odnos izvršne vlasti. Radimo mi, ostajemo dugo, nekad i nepotrebno dugo, imamo dokumente, usvajamo ali je problem što nas izvršna vlast ne poštuje. Ne poštuju se regalucioni planovi, ko je za to odgovarao? Niko
.

Tuzlarije


Alić Mensur (TA):

- Želim da se zahvalim predsjedavajućem Vijeća, mislim da je imao težak posao, sekretar radi kao pravi profesionalac, pohvala svima koji pomažu u radu Vijeća. Podsjećamo da je Tuzlanska alternativa, odnosno BH alternativa, prve tri godine mandata bila sa pozicionim strankama (SDP, BOOS, Narodna radom za boljitak) da bi zadnju godinu sa kolegama iz Narodne stranke radom za boljitak prešli na stranu opozicije. Ušao sam u vlast zbog samo jednog dogovora, a to je ekonomija, nakon tri godine izbacili su nas iz većine i prešli smo u opoziciju. Poslovnik se nije kršio, gubilo se dosta vremena, mogli smo biti još efikasniji. Nije problem u Vijeću ali problem je u praćenju Gradske uprave, ne provodi se ono što mi zaključimo, predložimo. Svima želim sretno na izborima i u životu, kazao je između ostalog Mensur Alić.

Vijećnik Elvir Kasumović (SBB) složio se sa dosta onoga što su prethodnici rekli te istakao da nije zadovoljan jer mu se nije odgovaralo na pitanja.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nije bio od početka na sjednici, ušao je kada je govorio vijećnik Mensur Alić pa je prvo njemu i replicirao:

- Alić kaže nećemo pred izbore ali Bogami održa pravi govor. Iz nas su četiri godine dononoćnog truda. Nije fer zanemariti činjenicu da je viša sila, najveća poplava ikada, nama postala najveći problem, nije moglo ništa drugo da se radi, cilj je bio spasiti 1000 kuća na padinama Tuzle. Imali smo interventne mjere ali i te mjere propadaju ukoliko ne napravite i trajne. Uspjelo se u 2015. godini obnoviti mnoge uništene putne pravce. To je važno da znaju građani. Morao sam najvažnije ljudi iz svih službi uzeti da se samo time bave, a sve ostalo ostave. Da su naplatili prekovremeni rad, a imali su pravo, izgubilo bi se 2 miliona KM. Nismo htjeli da nas kamere prate, a predsjedavajući se popeo na svaku čuku. Što se tiče ekonomomskog razvoja, mi imamo oko Šićkog najveću zonu. Lipnica je u BiH najveći inkubator, mi tražimo od FBiH rudnik Bukinje da zaposlimo ljude. Gurao sam tu inicijativu. I vama Aliću smo pomogli oko vaše fabrike. Nigdje ne raste broj zaposlenih kao u Tuzli. Znate vi šta je BIT Centar. Mi smo stvorili uslove za njih 500, naš posao je stvaranje uslova, zar ovaj veliki objekat Binga nema ništa sa Gradom Tuzla? Kada uplate rentu prvo službe određuju infrastukturne poslove, zar to nije trud? Mensure, moramo biti pošteni ljudi, nije bitno što su izbori. Ovo Vijeće radi ali i izvršna vlast je pripremila 2119 materijala, ima li i jedna takva izvršna vlast?
Mislim da smo rekorderi u cijeloj BiH. Iskoristila se govornica da se kaže da izvršna vlast nije efikasna a ja mislim da je efikasna. Za mene je svečani karatker sjednice da se kaže istina, građani će poslušati svoje srce, oči, ne nužno riječima koje znaju biti blago rečeno neobjektivne
, kazao je gradonačelnik Imamović.

Tuzlarije


Izlaganje gradonačelnika izazvalo je reakciju ostalih. Sabahudin Imamović (SDA) podsjetio je na ono što je ranije govorio:

- Prizivao sam dolazak gradonačelnika jer mislim da je to red pa da okončamo sjedniu u miru, a stekao sam utisak da vi mislite da opozicija izmišlja. Ko će odgovarati za izvorište miniralne vode u Kiseljaku, 117. 000 KM je bačeno (napravljeno na tuđoj zemlji) ima li odgovornosti, šta je sa dva preostala radnika iz Direkcije za izgradnju. Program kapitalnih investicija, 10 godina projekti stoje i ne rješavaju se, a vaši se projekti ekspresno rješavaju. 10 godina čekamo odluku o vodama. Nema odgovornosti. Ne želim dalje da kvarim atmosferu, a htio sam reći da pričamo argumentovano.

Obraćanje Jasmina Imamovića nije se dopalo ni Mensuru Aliću:

- Nisam očekivao repliku od gradonačelnika, problem u gradu i politike koja se vodi je što ako se kaže drugačije smatrate se neprijateljem grada. Nemojte više nikada reći da ste mi pomagali oko fabrike, sad bih je išao minirati, debelo sam platio i zemljište, preko 500.000 KM me je koštalo, još mi prodali zemljište pod restitucijom. Odakle vam priča da ste mi pomogli, šta sam ja to tražio od bilo kojeg vijećnika? Ja sam za godinu zaposlio 50 ljudi, ja samo govorim o ekonomiji i ni o čemu drugom. Mene građani Tuzle dovoljno znaju, mogao bih ja još govoriti ali neću da kvarim dan. Vi ste iskoristili govornicu za predizbornu, a ne ja.


Zamjenica predsjedavajućeg Nada Mladina, koja se neće više kandidovati, kazala je:

- Informacija je lijepo urađena, sažeta za veliki posao koji se uradio. Trebalo bi rješiti sve probleme koji stoje na putu da se završi gradska vijećnica. Zahvaljujem se svima iz službi, posebno Medihi Nuhbegović jer bez nje sve ovo ne bilo moguće. Zahvaljuem se svim vijećnicima a ne zamjerim ništa, nisam zlopamtilo. Naša tema je Tuzla, građanin Tuzle, mi imamo obavezu da predstavimo šta smo radili pa da građani sami zaključuju.

Tuzlarije


Prisjećajući se šta se radilo vijećnike je pozdravio i poželio im sreću i Nikola Slavuljica (SDP), koji se također neće više kandidovati.


Bilo kuda Tito svuda

I 124 godine nakon rođenja, i 36 nakon smrti, Tito se često spominje u mnogim društveno političkim događajima od značaja za Tuzlu. O Titu je bilo govora i na današnjoj sjednici. Dodatnu varnicu unijelo je izlaganje Mirnesa Ajanovića (BOSS) koji je kazao da Tuzla ima neprijatelje, a prema riječima vijećnika iz SDA gledao je u njihovom pravcu.

Tuzlarije


- Tuzla ima neprijatelje, neki su protiv antifašizma, neki su htjeli da se ukine i 2. oktobar, danas se jedan diči što mu je djed bio ustaša. Mene to kao građanina Tuzle zabrinjava. Obama je rekao da je Tito jedan od najvećih antifašista. Tito smo mi, danas nekome smeta što smo Tito. Zanimljivo je da je 2. oktobra 2014. godine stupila na snagu odluka da je Tuzla Grad. 2. oktobra 1943. Tuzla je najaveći oslobođeni grad, 2. oktobra 2014. Tuzla je Grad, a 2. oktobra 2016 je dan izbora. Na dan izbora Tuzla ne smije pasti, kazao je Ajanović u svom teatralnom stilu.

Na to je reagovao Sabahudin Imamović (SDA)

- Šta vi sa Titom imate osim što smo bili Titovi pioniri, a neki ni to. Ako uzimate pozitivno uzmite i negativno. Tito je otimao zemlju, otimao po 500 dunuma zemlje, mojoj proodicu su uzeli zemlju da bi pravili površinske kopove. To je Tito, otimanje zemlje, otimanje privatnog vlasništa. Arapi su problem, a nije bio problem, istući, zatvoriti, oteti. U Tuzli se i prije Tita živjelo zajedno, svi smo mi biće Tuzle. Svi zajedno.

Odmah se javio Mirnes Ajanović (BOSS) rekavši da nije pomenuo ni jednu političku stranku:

- Nisam pomenuo ni jednu političku stranku, samo saradnike Hitlera, ustaša i četnika, i one zločince iz muslimanskog naroda, ne znam zašto takav bijes Sabahudina Imamovića, upravo ovo što je rekao Sabahudin obavezuje Tuzlake da 2. oktobra Tuzla ne smije pasti.

Mirza Tupajić (SDA), koji je u ranijem izlaženju za govornicu rekao da su svašta trpjeli, da su nazivani fašistima ali je rekao svima halalim ponovo se javi:

-Okretao si se (obraća se Ajanoviću) prema djetetu antifašiste. Od koga da Tuzla padne? 1992. godine u zgradi Merhameta, krenula je grupa mladića, bilo je tu i Srba i Hrvata, organizovali su prvu jedinicu Patriotske jedinice u BiH, od tih ljudi da Tuzla ne smije pasti, od tih koji su branili zemlju? Takmičimo se bolje u pozitivnim idejama. Neka uzmu građani svoje račune za vodu, smeće i sve će im biti jasno, baš tada kada se bili protiv poskupljenja nazivani smo ovakvim riječima. Ove su stvari bile nepotrebne, i ne treba građane Tuzle plašiti nedviljivim neprijateljima. Bavimo se konkretnim stvarima.

Još jednom je za govornicu izašao i gradonačelnik Imamović:

-Nije tačno Aliću, provjerio sam sa šeficom, prodato zemljište je u vlasništvu Grada Tuzle. Nije pod restitucijom, sve je bilo po zakonu. Ja sam ponosan da se udara po meni jer to znači da se mene ne boje, a mnogi iz SDA, SBB neće nikad reći ništa protiov Vlade TK, jer se izgleda boje.


Arapi nisu poželjni investitori

U više navrata spominjalo se da gradonačelnik Imamović negativno spominje Arape, odnosno da se protivi da ovdje investiraju. Neki vijećnici su mišljenja da je svako ko ulaže u Tuzlu dobrodošao ako je zakonski ispravno.

- Nije tačno da je sve po zakonu, krši se pravo reciprotiteta, ako ja nemam pravo u nekoj zemlji kupiti šta hoću, zašto bi oni. Osnivaju se fiktivne firme, nije to spinovanje, ljudi znaju šta se događa u Sarajevu, Travniku, Bihaću, ljudi će o tome donijeti sud. Zabrinut sam, imao bih mom prezimenjaku Imamoviću o Titu da recipliram pola sata ali samo ću reći da osporavam sve šta je rekao, napomenuo je gradonačelnik Imamović.

Tuzlarije


Informacija je na kraju usvojena a sjednica dobila mirniji ton. Vijećnicu u sastavu, Nada Mladina, Jozo Nišandžić, Ilija Jurišić, Nikola Slavuljica, Elvir Mahmuzić, Dajana Bakić, Merima Softić, Azra Gazibegović, Srđan Kerošević, Erna Mešić, Mehmed Mujić (SDP BiH), Mirsad Malohodžić, Sabahudin Imamović, Edis Bajić, Beriz Sakić, Edin Haračić, Mirza Tupajić (SDA), Elvir Kasumović, Džemal Džindo, Jasmin Habul (SBB), Nedžad Malikić, Mirel Mišković, Admir Hasanbašić (Narodna stranka radom za boljitak), Mirnes Ajanović, Edim Kadić (BOSS), Ivica Kovačević, Jasminka Mijatović (HDZ), Mensur Alić, Ekrem Topić (Tuzlanska alternativa), Enes Huseinagić samostalni vijećnik i Adnan Sijerčić (nezavisni), završili su sa svojim četvorogodišnjim radom. Kako su neki i spominjali, na građanima je da odluče kojima će ponovo ukazati svoje povjerenje.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Završeno trodevno pješačenje
Marš mira stigao u Potočare
11. jula ukop devet srebreničkih žrtava
Suzama i dovama iz Visokog ispraćeni tabuti žrtava genocida
Druga noć protesta u Srbiji
Šest sati protesta i brutalnog premlaćivanja demonstranata

10.07.2020. u 15:35 Broj citanja: 1016
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Kod bolničkog COVID punkta na vrhu stepenica koje idu od Bulevara do Gradine, nema gužve. Stepenice su visine nebodera, tu uglavnom idu oni u boljoj formi jer se nije lako bolesnima popeti uz njih. Na punktu pitaju gdje se išlo, koga susretalo, izmjere temperaturu i to je to. Ide brzo. Moja je temperatura 36,1 eto me hladna kao led.

OPŠIRNIJE


10.07.2020. u 15:33 Broj citanja: 422
Tuzlanski kanton:
Zahvalnica za kompaniju Leftor d.o.o.


TuzlarijePremijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je danas uručio javno priznanje „Zahvalnicu“ kompaniji „LEFTOR“ d.o.o. Tuzla. Priznanje je uručeno za podršku i uspjeh u realizaciji online nastave u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona -

OPŠIRNIJE


10.07.2020. u 12:54 Broj citanja: 3589
Tuzlanski kanton:
Pozitivnih 65, u Tuzli 21, jedan smrtni slučaj


Testirano je 259 uzoraka od kojih je 65 pozitivnih. Aktivnih pozitivnih trenutno je 561, u bolnici je 55 (dvoje na respiratoru), kod kuće se liječi 506. Pod zdravstvenim nadzorom je 696 osoba. Zabilježen je i smrtni slučaj, umrla je osoba iz Sapne starije životne dobi.

OPŠIRNIJE


10.07.2020. u 10:13
Medžlis Islamske zajednice Tuzla:
Program ˝11. juli u Tuzli˝


TuzlarijeOvogodišnji program obuhvata nekoliko aktivnosti koje će se realizovati u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Koordinacijom boračkih organizacija Grada Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla, JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“ i Aktivom vjeroučitelja Tuzla.

OPŠIRNIJE


10.07.2020. u 10:02
Iz Biltena MUP-a:
Pješak zadobio teške tjelesne povrede


Jučer oko 11,30 sati u Tuzli, u Ulici 15. maja, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali A.Č., rođen 1988.godine iz Tuzle koji je upravljao tmv. „Peugeot-Partner“ i pješak J.J., rođen 1939.godine iz Tuzle. U navedenoj saobraćajnoj nezgodi pješak je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla.

OPŠIRNIJE


10.07.2020. u 09:01 Broj citanja: 3970
Humana i hrabra gesta:
Ekipa zdravstvenih radnika UKC-a otputovala u Novi Pazar


Nakon spoznaje o teškoj situaciji u Novom Pazaru uzrokovanoj širenjem korona virusa, zdravstveni radnici iz Sarajeva i Tuzle odlučili su pomoći kolegama iz Srbije. Danas je ispraćena prva ekipa iz Tuzle sastavljena od tri ljekara i tri diplomirana medicinska tehničara.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Komemorativna sjednica u Srebrenici: Nada da će i srpski predstavnici prihvatiti istinu - genocid

FOTO: Na rukama, iz Fabrike akumulatora: Tabuti devet žrtava genocida preneseni do musalle u Potočarima

FOTO: Završeno trodnevno pješačenje : \'Marš mira\' ušao u Potočare

FOTO: Stotine kilometara na dva točka za žrtve genocida: Biciklisti iz Goražda i Bihaća stigli u Potočare

FOTO: \'Da se ne zaboravi i ne ponovi\': Moto-maraton stigao u Potočare

Supermaraton u dužini od 482 kilometra u čast žrtvama: Učesnici supermaratona \'Bihać - Srebrenica\' stigli u Potočare

Razliku između njih dvojice nije mogla utvrditi analiza DNK-a: Blizance ubijene u genocidu prepoznao je brat po jednome broju

Evropska unija: Naša srca i misli su sa žrtvama genocida i njihovim porodicama

Kavazović u hutbi povodom godišnjice genocida u Srebrenici: \'Sa zlom se mora voditi borba, na njega se mora ukazati\'

Odlučivali su novinari koji su izvještavali o genocidu: Prvi put dodijeljena nagrada nazvana po Nini Ćatiću

Francuskinje prosvjeduju protiv novog ministra koji je pod istragom zbog silovanja
Erdogan najavio prvu molitvu u Aji Sofiji, SAD i Grčka razočarani i ljutiti
U svijetu je danas zabilježen rekordan broj novih slučajeva korone
UNESCO i EU žale zbog odluke Turske o pretvaranju Aje Sofije u džamiju
Suradnica pedofila Jeffreyja Epsteina mogla bi suđenje dočekati izvan zatvora
WHO: Malo je vjerojatno da će koronavirus u skoro vrijeme biti iskorijenjen
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 10. srpnja 2020.
Sutra nas čeka velika promjena vremena, MUP poslao upozorenje
Zbog rekordnog rasta broja zaraženih pale cijene nafte
Patologinja pronašla krvne ugruške u skoro svakom organu covid-19 pacijenata
Aja Sofija opet postaje džamija
Pogledajte reklamu za Trumpova izazivača: "Biden može trčati i piti vodu"
Nizozemska vlada tuži Rusiju za rušenje zrakoplova MH17
Šef Trumpovog ureda: Predsjednik će potpisati uredbe o nižim cijenama lijekova
Znanstvenici WHO-a otišli u Kinu istražiti porijeklo koronavirusa
Otkriven špijun u Merkeličinom uredu
Središnja banka Nizozemske istražuje vlastitu ulogu u trgovini robljem
Venecija testira novi sustav zaštite od poplava
Britanija ukida mjere karantene za brojne destinacije
WHO upozorava: Koronavirus nije pod kontrolom, situacija se pogoršava
SVAŠTARIJE

Erdogan proglasio Aja Sofiju džamijom

Hrvatska: Najavljeno uvođenje samoizolacije za ulaske iz BiH i Srbije

Vrhovni sud SAD-a odredio da pola Oklahome pripada Indijancima

SAD bilježi najveći broj novooboljelih od koronavirusa u danu do sada, čak 65.000

Nestali gradonačelnik Seula pronađen mrtav

Italija zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući BiH

Zaraženi Bolsonaro pred novinarima skinuo zaštitnu masku i govorio, sada ga tuže

Trump nekome platio da polaže prijemni ispit umjesto njega?

U Beogradu uhapšene 23 osobe, na desetine povrijeđenih

Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih