TUZLARIJE - VIJESTI

22.09.2016. u 06:36 Broj citanja: 4732
Književniku Zejćiru Hasiću nagrada za životno djelo “Mali princ”

Upravni odbor Društva prijatelja knjige „Mali princ“ usvojio je odluku da se književniku Zejćiru Hasiću dodijeli nagrada za životno djelo. Nagrada će biti dodijeljena književniku Zejćiru Hasiću za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini (nagrada za životno djelo) na prigodnoj svečanosti u okviru programa Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most“ koji će biti održan od 25. – 29. oktobra.

Tuzlarije


Književnik Zejćir Hasić jedini je dobitnik dvije nagrade Društva prijatelja knjige „Mali princ“, nagrade za najbolje književno djelo i nagrade za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije


Biografija dobitnika nagrade "Mali princ"

Zejćir Hasić, rođen je u Brčkom 1945. godine. Profesor je bosanskog jezika.
Studij jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završenih studija, radio je u Brčkom kao gimnazijski profesor. Do penzionisanja je bio zaposlen kao stručni savjetnik za bosanski jezik u Pedagoškom zavodu Tuzla.
Piše poeziju, prozu i dramske tekstove.

Do sada je objavio (za djecu): “Praviš se važan” (zbirka pjesama), “Ljubav i ljubav i ljubav” (zbirka pjesama, priča i kratki roman); za odrasle: “Srebrnina gospođe Marjane”, “Borhes u autobusu” (priče i novele), “Eglen sa dušom”, “Pokucaj i na vrata otvorena”, “Zavještanje Zuhdijino” (zbirke pjesama), zbirku priča “Tamnovanje Tea Ormanskog”, knjigu pjesama za mlade pod naslovom „Plave fuze i druge ljubavi“, knjigu pjesama „Moja cura Mima“ za koju je ilustracije uradio slikar Hasan Fazlić. Objavio je zbirku pjesama „Kada pete okrilate“ (2016), a iste godine je objavljeno Hasićevo IV izdanje prve zbirke pjesama „Pravi se važan“ u 3. izdanju Knjigometra, nazvanog „bosanski knjigometar“. U pripremi je objavljivanje romana „Pustolovine zaljubljenog dječaka“, pustolovna, krimi, ljubava priča o mladima i za mlade.


Između ostalih dobio nagrade za priču “Ivo Andrić” (lista “Oslobođenje”), “Zijo Dizdarević” Susreta “Zija Dizdarević” Fojnica, nagradu za radio-dramu, radio-roman i radio-novelu RTV BiH 1 i RTV Federacije BiH, i nagradu za najbolju knjigu za djecu u BiH za zbirku “Praviš se važan”.
Dobitnik je nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu za mlade pod naslovom „Plave fuze i druge ljubavi“ (2012), dobitnik je III nagrade Zlatno Planjaksovo pero za bajku „Bajka o sretnom i nesretnom kraljevstvu“, pobjednik natječaja Centra za kulturu Saudijske Arabije, koji je objavio ilustriranu slikovnicu s njegovom bajkom „Priča o dječaku koji je majci brao zvijezde“.
Zbirka priča i novela “Borhes u autobusu” bila u užem krugu za Istočnoevropsku književnu nagradu.
Sa područja stručne i metodičke literature objavio je sljedeće udžbenike: Čitanka za V razred osnovne škole, Čitanka za VIII razred osnovne škole, kao koautor: Čitanku za III razred osnovne škole, Čitanku za I razred tehničke škole i Čitanku za III razred tehničke škole.

Autor o sebi:
"Rodio sam se davno (a vrijeme mi je minulo kao sunce preko avlije), 1945. godine u Brčkom. Moji roditelji su osim mnome obogatili svijet sa još dvanaestero djece, ali je na svijetu, nažalost, samo nas sedmero. Nikakvo čudo nije da je jedno od tolike djece bilo nagrađeno darom pjesničkim. Moja majka Mevlida bila je prorekla da ću biti filozof jer sam u djetinjstvu često bio zamišljen i pitao o takvim stvarima zbog kojih se ona osjećala mlađom od mene. Čudila se otkud znam za te riječi što sam ih izgovarao glasom djeteta a dušom odrasla insana. Mora da su te riječi došle na svijet zajedno sa dušom nekog mog pretka koji je htio biti pjesnik, a čiji život ja nastavljam. (...) Pjesme pišem kao što dišem, kao što gledam, hodam...
Pjesma (čuj pjesma) sa kojom se nagonim nikad ne dođe pred oči čitalaca. Moje su pjesme jednostavne toliko da se sigurno mnogima učinilo da bi i sami mogli bez po muke napisati sijaset takvih pjesama. Volio bih da se to desi i mojim budućim pjesmama. Pišem pjesme koje su (ne sve) neozbiljne i izazivaju barem smiješak ili iznenađenje. Inače, u običnom životu nisam često veseo i šaljiv. U duši sam ostao dijete, samo ponešto ozbiljno. Valjda su zato tu pjesme da dam u njima sebi oduška. Najbolje su mi one pjesme koje mi izgledaju odnekud poznate, za koje se plašim da nisu sasvim moje. Pošaljem ih u svijet da žive tek kad sumnju otklonim."

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoDeutsche Welle
Šta ako Rusija stvarno napadne Ukrajinu?
I demokratija mora imati razumne granice
Sve više europskih zemalja razmišlja o obaveznom vakcinisanju
Poruka pacijenta iz tuzlanskog Respiratornog centra:
˝Bio sam budala, nisam htio da se vakcinišem ... treba se vakcinisati˝

02.12.2021. u 00:02 Broj citanja: 17344
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


02.12.2021. u 00:01 Broj citanja: 8544
Dogodilo se na današnji danTuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


01.12.2021. u 20:43
„Da toalet 21. stoljeća bude gotov do proljeća˝


Javna ustanova osnovna škola „Kiseljak“ još uvijek realizuje online kampanju „Da toalet 21. stoljeća bude gotov do proljeća. Za samo 20 dana uz podršku brojnih donatora i kompanija skupili smo 80% potrebnog iznosa. Do cilja nam nedostaje samo 2.135 KM.

OPŠIRNIJE


01.12.2021. u 16:30 Broj citanja: 561
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Što se tiče struje, svaki dan, godinama, objavljujemo raspored planskih isključenja zbog održavanja mreže. Neka naselja i ne znaju šta je nestašica struje ali ima ih kojima je, nažalost, nestašica svakodnevna. Koliko se samo puta pisalo o mještanima Par Sela, Pasaca i Morančana. Uglavnom, griješe oni koji misle da ova danas najavljena isključenja imaju veze s rudarima.

OPŠIRNIJE


01.12.2021. u 15:40 Broj citanja: 2770
Federacija BiH:
U škole u drugom polugodištu stižu nova epidemiološka pravila


U cilju organizacije nastavno - obrazovnog procesa u Federaciji BiH poslije zimskog raspusta, uskoro će biti organiziran sastanak predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja, u saradnji s predstavnicima iz resora zdravstva.

OPŠIRNIJE


01.12.2021. u 15:02
Najava predstavljanja romana ˝Na Vrbasu tekija˝ autora Josipa MlakićaTuzlarijeHKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla, u saradnji sa Franjevačkim samostanom iz Tuzle, organizuje promociju romana Na Vrbasu tekija, poznatog bosanskohercegovačkog književnika Josipa Mlakića, koja će biti održana večeras, 01.12.2021. godine

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o koroni
Navodna žrtva pedofila milijardera: Upoznao me s Trumpom kad sam imala 14
Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač na kobnom snimanju filma
U Americi potvrđen prvi slučaj omikrona
Međunarodni savjetnik Izraela na HRT-u pričao zašto su uveli obvezno cijepljenje
Što ako Rusija stvarno napadne Ukrajinu?
Putin želi konkretan dogovor o neširenju NATO-a na istok
Američki CDC će zbog omikrona prikupiti podatke o putnicima iz južne Afrike
SAD poručio Rusiji da se povuče iz Ukrajine ili riskira ozbiljne sankcije
Tursko gospodarstvo snažno poraslo u trećem kvartalu
Putin krajem prosinca planira imati godišnju konferenciju za medije
U SAD-u podjela oko pobačaja. Ljudi za i protiv pobačaja pred Vrhovnim sudom
Austrija službeno zabranila grb HOS-a, smatraju ih sljedbenicima ustaša
Porasle cijene nafte, čeka se sastanak vodećih proizvođača
Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, tvrdi OECD
Nigerija sada tvrdi da su omikron otkrili prošli tjedan, a ne u uzorcima iz listopada
U MĂĽnchenu eksplodirala bomba iz Drugog svjetskog rata, tri osobe ozlijeđene
CNN-ov voditelj suspendiran jer je pomagao optuženom bratu guverneru
Irska će uložiti milijarde u obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
Papa pozvao na solidarnost sa žrtvama AIDS-aSVASTARIJE

Pokolj u američkoj školi: Učenik (15) zapucao, ubio troje učenika i ranio 6 ljudi

Borbeni avion vrijedan 100 milijuna dolara srušio se u more

Ekstremna oluja u Istanbulu: Vjetar ruši dijelove zgrada, četvero mrtvih

Island se sprema u vulkanu izbušiti rupu duboku 2 kilometra, žele doći do magme

VIDEO Potres magnitude 7.5 pogodio Peru, urušile se kuće i hram, stižu snimke

Južnoafrički liječnici: Omikron ne izaziva teške oblike bolesti

Studija: Da Kina ima mjere kao zapadne zemlje, imala bi 630.000 slučajeva dnevno

Slijepi putnik iz Gvatemale preživio let u Miami, skrivao se iza kotača zrakoplova

EU nakon tragedije u La Mancheu: London mora bolje kontrolirati svoje granice

Biden pozvao 110 zemalja na summit, ali ne i Kinu i Rusiju. Stigla žestoka reakcija


osmrtnicama basmrtovnice