TUZLARIJE - VIJESTI

30.11.2016. u 15:28 Broj citanja: 4896
Gradska uprava
Počeli radovi na sanaciji klizišta pored kapele Gospa Lipnička
Danas su počeli radovi na sanaciji klizišta pored kapele Gospa Lipnička, u naselju Marići, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Lipnica. Kapela „Gospa Lipnička“ datira iz 17. stoljeća, a čuvena je po čudotvornoj slici Gospe Lipničke i danas uživa status zaštićenog kulturno-povijesnog dobra, te se nalazi na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

U maju 2014. godine, tokom prirodne nesreće, došlo je do pokretanja klizišta u neposrednoj blizini Kapele, koje je ugrožavala stabilnost ovog vrijednog nacionalnog spomenika. Vrijednost radova na projektu sanacije klizišta iznosi oko 70 hiljada konvertibilnih maraka.

Tuzlarije


„Ovo je jedna lijepa priča, u kojoj su uvezani mnogi mali dobri ljudi, Gradska uprava Tuzla, razna Ministarstva, Vlada TK, CRS i još nekoliko organizacija. Zahvaljujući dobrim ljudima i dobročiniteljima uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, te pripremiti sve za početak radova. Gradska uprava Tuzla, s gradonačelnikom na čelu, dala je svoj veliki doprinos i novčano i tehnički, a posebno veliku ulogu je odigrao Catholic Relief Services (CRS). Gospa Lipička nije samo važna za katolike, nego za sve ljude koji žive na ovim prostorima i u BiH“, izjavio je Fra Marko Lovrić, župnik Župe Šikara.

Tuzlarije


Početku radova prisustvovao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te predstavnici Službe civilne zaštite Tuzla koji vrše stručni nadzor.

„Zajedno sa Franjevačkim samostanom Tuzla i Katoličkom crkvom u BiH, mi smo 2005. godine obnovili ovaj vrijedan nacionalni spomenik iz 17. stoljeća. Mi smo u 2014. godini imali hiljade klizišta, te smo 2014. i 2015. godinu proveli u spašavanju hiljadu kuća na padinama oko Tuzle. Objekat koji je vrlo značajan za BiH, za naše kulturno-istorijsko naslijeđe, važan za multikulturalnost Tuzle, za način života u Tuzli, kapela Gospe Lipničke ugrožen je klizištem. Vrlo agilan je bio župnik župe Šikara, fra Marko Lovrić i zahvaljujem na jednoj agilnosti i vještini pripremanja cijeloga projekta. Župni ured Svetog Franje Asiškoga–Šikara je obezbijedio najveći dio sredstava, a pridružili smo se CRS i mi iz Budžeta Grada, naši geološki eksperti, Služba civilne zaštite, Služba prostornog uređenja, geolozi, građevinci i arhitekte, tako da imamo poduhvat definitivnog spašavanja ovog važnog objekta iz 17. stoljeća“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Početku radova je prisustvovao i Senad Kapetanović program menadžer organizacije Catholic Relief Services (CRS) u BiH, koja je odigrala veliku ulogu u realizaciji projekta.

„Mogu istaći da je veliko zadovoljstvo biti danas ovdje i zajedno sa ostalim partnerima učestvovati u sufinansiranju ovog projekta. Veliko je zadovoljstvo jer se i lokalna zajednica sama organizovala i sama pomogla očuvanju ovog izuzetno vrijednog i značajnog objekta. Uz podršku Grada Tuzla, koji je prepoznao značaj ovog objekta, CRS je odlučio da sufinansira i učestvuje u zatvaranju finansijske konstrukcije za izvođenje ovih radova“, izjavio je Senad Kapetanović program menadžer organizacije Catholic Relief Services u BiH.

(tuzlarije.net - Gradska uprava)               

Nakon što ga je napustilo preko 50 ljudi
Johnson pristao dati ostavku
Ruski napad na Ukrajinu:
Najnovija dešavanja
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 133-eg dana rata

07.07.2022. u 17:04
Usvojeno i u Domu naroda:
Zabranjena izgradnja malih hidroelektrana u FBiH


Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH. Zakonom se se zabranjuje izgradnja malih HE instalisane snage do i uključivo 10 MW.

OPŠIRNIJE


07.07.2022. u 16:57
Održana 17. vanredna sjednica Vlade TK:
Utvrđen program kapitalnih investicijaTuzlarije Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je utvrdila Program rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2022. godinu. Prema ovom dokumentu, za kapitalne investicije u kantonalnim institucijama i ustanovama, predviđeno je ukupno 7.990.857 KM.

OPŠIRNIJE


07.07.2022. u 16:52
Vlada TK usvojila Dokument okvirnog budžeta TK za period 2023 – 2025. godina


Tuzlarije Vlada je danas usvojila Dokument okvirnog budžeta Tuzlanskog kantona za period 2023 – 2025. godina. Glavni cilj ovog dokumenta je da osigura povezanost između prioritetnih politika Vlade Tuzlanskog kantona i načina na koje ona vrši raspodjelu budžetskih sredstava.

OPŠIRNIJE


07.07.2022. u 15:48 Broj citanja: 1594
U predmetu protiv medicinske sestre JZU UKC Tuzla:
Objavljena presuda na osnovu sporazuma o priznanju krivnje


Općinski sud u Tuzli objavio je presudu u krivičnom postupku protiv Eldine Mandžukić, kojom je optužena oglašena krivom za produženo krivično djelo – Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa produženim krivičnim djelom – Krivotvorenje službene isprave.

OPŠIRNIJE


07.07.2022. u 15:11
Saopštenje za javnost Fondacije Mozaik:
Ukinite PDV na doniranu hranu javnim kuhinjama!


TuzlarijeSvakodnevno se u Bosni i Hercegovini u više od 60 javnih kuhinja podijeli oko 16.800 besplatnih obroka, a nije zanemariv ni broj građana i građanki koji primaju dodatne pakete hrane. Zbog poskupljenja, broj korisnika i korisnica javnih kuhinja iz mjeseca u mjesec raste.

OPŠIRNIJE


07.07.2022. u 14:50
Uspješno realizirane „Sedmice sudske nagodbe“:
Općinski sud u Tuzli najuspješniji u BiH


TuzlarijeU periodu od 23. maja do 03. juna 2022. godine, u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u Bosni i Hercegovini organizovane su „Sedmice sudske nagodbe“. Tokom navedene aktivnosti sudovi su zaključenjem sudske nagodbe riješili 364 predmeta, što je za 44% više u odnosu na prethodnu godinu.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Riješen misterij smrti Francuza nađenog u šumi kod Rijeke. Objavljen i navodni plan
Johnson: Dajem ostavku, ostajem premijer dok stranka ne izabere novog vođu
Ruska šefica diplomacije: Veleposlanstvo Donjecka počelo s radom u Rusiji
Ukrajina i Rusija komentirale odlazak Johnsona. Ukrajina pobjesnila na Tursku
Američki izvoz u svibnju na rekordnoj razini
Putin: Život u susjednim zemljama je dobar, ali u Rusiji je još bolji
EU zbog Rusije želi pomoći Tadžikistanu u izgradnji velike hidroelektrane
Putin sve više pritišće Lukašenka. Što ako se Bjelorusija stvarno uključi u rat?
Europska komisija: Odlazak Johnsona ne mijenja naš stav prema Sjevernoj Irskoj
Johnson nakon ostavke razgovarao sa Zelenskim
Putinov oligarh o Johnsonu: Ovo je neslavni kraj glupog klauna
Europska komisija: Tvrtke iz Belgije i Švedske napuhivale su cijene biogoriva
Slaba opskrba zadržala cijene nafte iznad 101 dolara
Što će se sada događati u Britaniji?
Ukrajina komentirala Johnsonovu ostavku
Nakon ruske odluke o naftovodu Kazahstan traži nove opskrbne rute
Tko će naslijediti Borisa Johnsona?
Novi ruski raketni napad na Kramatorsk: "Ima žrtava, opasnost nije prošla"
Analitičar: Ovaj grad je Ukrajini ključan. Ako tu ne uspije, to je signal Zapadu
Petero u bolnici nakon prve utrke s bikovima u PamploniSVASTARIJE

Ovo su 5 stvari koje su dovele do Johnsonovog pada

Ovo su naslovnice britanskih medija o Johnsonu: Očajnik, smrtno ranjen, glupan

Mađarska: Nećemo slati oružje Ukrajini, evo zašto

Kina: Jačamo stratešku suradnju s Rusijom

Prosvjednici u Skopju razbili prozore na zgradi parlamenta pa napali policiju

Johnsonu otišao još jedan ministar, vlada mu se raspada

Deseci milijuna ljudi u Kini opet u lockdownu

Njemačka se priprema za tešku krizu, uvodi mjere: ˝Pred nama su teške godine˝

Guinnessov rekord: 86-godišnja žena već 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj možete prespavati besplatno. Evo u čemu je kvaka


osmrtnicama basmrtovnice