TUZLARIJE - VIJESTI

22.01.2017. u 12:17 Broj citanja: 22364
Foto: Dario Matić
Nastavak priče o sestrama Bektić i njihovim konjima
Tuzlarije - Dario Matic


Priča o sestrama Bektić i njihovim konjima, dobila je nastavak kroz fotografije koje je snimio fotograf Dario Matić. Fotografisanje je proteklo u zabavi i smijehu, a saradnja će se nastaviti snimanjem u sva četiri godišnja doba.

Tuzlarije - Dario Matic


- Ljubav prema ovom plemenitom stvorenju rodila se u dalekoj prošlosti. Naime, moji djedovi oduvijek su imali barem po jednog konja u štali. Ovu ljubav bi najviše prepisala genima koji se korijenima vuku. Tako je moj otac naslijedio od njih, a mi od njega. Ono što smo još "pokupili" od svog oca, jeste ljubav prema domovini i tradiciji, samo što mi to kombinujemo sa 21. vijekom. Pored toga što je veliki ljubitelj konja, on je još i ljubitelj čuvanja tradicionalnih običaja. Ono po čemu je najviše prepoznatljiv jest po svom sazu kojeg svakodnevno svira. Otac Emin radio je u Njemačkoj kao rudar. Velika ljubav prema Bosni ga je i navela na ovakav potez. Ova priča sa ergelom počinje od očevog povratka poslije rata iz Njemačke i prije rata je imao njih nekoliko. Malo po malo dovelo je do ovog što vidimo danas. Trenutno ima 12 konja uključujući i četvero ždrijebadi. Svako od nas zahtijeva pažnju i tretman, pa tako i konji. Konj može da jede 24h, stoga je potrebno stalno nadgledanje. Imati njih 12 i posvetiti toliku pažnju je veliki izazov, zato je potrebna ogromna i iskrena ljubav i da ne postoji sumnja u to što radimo. Konj je poput djeteta. Stalno mu je potrebna njega i tretman, poput timarenja, a prije svega hranjenje. Ali ljubav koju nam pružaju istinsku je nešto što na našim licima mami osmijehe, rekla je najstarija kćerka Ćamka Bektić.

Tuzlarije - Dario Matic


- Poziv za saradnju i fotografisanje sa konjima je prihvatila odmah. Kako kaže video proleti, ali drago mi je da ćemo to zabilježiti na kvalitetan način sa foto aparatom. Fotografisanje je proteklo u zabavi i smijehu, a saradnja će se nastaviti, odnosno obostrana želja je da ovakve fotografije zabilježimo u sva četiri godišnja doba. Zimu smo već kvitali. Za mene fotografisanje ovih prelijepih djevojaka i njihovih konja je svakako nešto što će mi ostaviti dubok trag u mojoj karijeri. Toliko energije, pozitive, optimizma, ljubavi na jednom mjestu je nešto što se rijetko može vidjeti. I zaista sam ispunjen pozitivnom energijom, sretan u duši što sam barem jedan dan proveo sa ovim dragim djevojkama i njihovim konjima, i što smo zajedno eto na kraju dio pozitivne priče iz ove ne tako pozitivne nam domovine, kaže Dario Matić.


Video: Kako su fotografije nastale...


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario Matic


Tuzlarije - Dario MaticJOŠ FOTOGRAFIJA

(tuzlarije.net)               

 FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝
Možda ima i luđih penala ali je jedno sigurno:
Golman će ovaj penal doživotno pamtiti
Svakakvih budala dunjalukom hoda:
VIDEO Muškarac u Hong Kongu gurnuo ženu na prugu

24.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3764
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 6215
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 23:38
Promovisana knjiga Elvise Kovačević:
Praktični savjeti kako promijeniti svoj život i učiniti ga boljim


TuzlarijeU Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra večerasje upriličena promocija knjige "Spoznaja – 19 jednostavnih koraka da postignete svaki svoj cilj" američko-bosanske autorice Elvise Kovačević. O knjizi su govorili novinar i književnik Mehmed Pargan, kao i sama autorica.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 20:16 Broj citanja: 560
Klub vodenih sportova ˝Sprint˝ Tuzla obilježio prvu godišnjicu


TuzlarijeKlub vodenih sportova "Sprint" Tuzla večeras je na bazenu u Hotelu Tuzla obilježio prvu godišnjicu postojanja i rada. Za kratak period djeca, roditelji i treneri u klubu su postigli mnogo, kazao je za Tuzlarije Sejbin Brašnjić, trener u Klubu.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:59 Broj citanja: 3067
Provaljeno u arhiv Općinskog suda Tuzla


Nekoliko nepoznatih osoba provalilo je u arhiv Općinskog suda Tuzla i ukralo predmete privremeno deponovani u bivšoj zgradi Doma armije u Tuzli koja je napuštena. Nezvanično, nepoznati pljačkaši ukrali su oko dvije hiljade sudskih predmeta iz komunalne oblasti i prodali firmi koja se bavi reciklažom papira. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu koja bi trebala da odgovori na pitanje kako tako važna dokumentacija nije bila zaštićena.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:37 Broj citanja: 352
Poziv:
Upis u Školu ritmičke gimnastike


Gimnastički klub Tuzla na incijativu roditelja i djece odlučio se da pokrene nove aktivnsti u klubu. Naime, radi se o ritmičkoj gimnastici isključivo za curice. Pozivamo sve zainteresovane djevojčice, uzrasta četiri godine i starije, da nam se pridruže i upoznaju ovaj predivan sport, koji razvija osjećaj za ritam, muzikalnost, utječe na lijepo i pravilno držanje tijela

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta