TUZLARIJE - VIJESTI

21.02.2017. u 15:34 Broj citanja: 2029
Vlado Jagodić pred početak prvenstva:
Uz jaku volju nijedan cilj nije nedostižan!
Fudbaleri tuzlanske Slobode u subotu, 25. februara u 14:00 sati igraju prvu utakmicu u proljetnom dijelu BHT Premijer lige BiH, kao gosti ekipe Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Ekipa je prošle sedmice došla sa treće, glavne faze priprema koje je realizirala u Antaliji, gdje su između ostalog odigrane i četiri prijateljske utakmice, čemu je prethodio i drugi dio pripremnog perioda koji je realiziran u Međugorju.

Tuzlarije


Fudbaleri Slobode trenutno zauzimaju šesto mjesto na premijerligaškoj tabeli sa 29 osvojenih bodova. Vlado Jagodić – šef stručnog štaba FK Sloboda, nekoliko dana pred nastavak prvenstva dao je intervju za RTV Slon u okviru kojeg je govorio o najsitnijim detaljima vezanim za ekipu sa Tušnja, očekivanjima, ispunjavanju ciljeva u kratkoročnom i dugoročnom periodu, novim igračima, igračima iz Omladinskog pogona Slobode, pripremama u Antaliji, kao i o susretu sa ekipom Mladosti, koju danas vodi nekadašnji trener ”Crveno – crnih” Husref Musemić.

Gospodine Jagodiću, čini se da ste nametnuli zaista žestok tempo od samog početka priprema i sprovođenja prve faze u Tuzli, a nakon toga u Međugorju i Antaliji. Jeste li u potpunosti zadovoljni relizacijom?

U pravu ste, ali mi smo sami nametnuli taj žestok tempo, jer imamo ambicije koje traže takav pristup. Zahvaljujući reorganizaciji koja je uslijedila malo ranije u klubu, stvoreno je pogodno tlo, kako bi mi dobili prave uslove za pripreme. Prva faza koja je urađena u Tuzli je baza bez koje faktički ne bi ništa uradili ni u Međugorju a ni u Antaliji. Ta prva faza je mogu slobodno reći relizirana po nezgodnim uslovima, ali je sve odrađeno kako treba. Druga faza je zapravo bila predradnja za finalni dio priprema u Antaliji i zaista moram reći da sam zadovoljan urađenim. Nema potrebe da tražim neke izgovore i plasiram neku lažnu priču, da nisam nečim zadovoljna da bi to poslije išlo meni išlo u prilog. Odgovorno evo sada i pred vama tvrdim da sam zadovoljan svim što smo uradili. Sve što je planirano je odrađeno i ušli smo u posljednji mikro ciklus pred prvenstvo sasvim spremni da finaliziramo sve to igrom u utakmici u subotu 25. februara.

Pretpostavljam da samo pobjeda dolazi u obzir? Koliko treninga je odrađeno od početka priprema do danas? Koliko ste zadovoljni trudom i zalaganjem novih igrača?

Neka se ne ljute naši sportski prijatelji iz Doboja kod Kaknja, ali mi u toj utakmici vidimo jedan normalan sportski cilj a to znači pobijediti i već u prvom kolu nastavka pred one tri posljednje utakmice kada se liga cijepa ili dijeli na Ligu za prvaka ili Ligu za opstanak stvoriti uslove koji će nam dati za pravo da se borimo za ono što je malo više od Lige 6. Vi znate da sam ja rekao da me ne može zadovoljiti samo Liga 6, jer mislim da smo dobro ”pročistili” svlačionicu i klub od pojedinih igrača, da smo dobro selektirali grupu koja je ostala i da smo u krajnjem slučaju zahvaljujući angažovanosti ljudi koji vode klub uspjeli da angažujemo igrače koji će nam i u naredne dvije-tri godine dati svoj doprinos. Svi ovi momci koji su došli su se dobro snašli za sada. Kada sve sumiram, 45 treninga smo odradili, odigrali šest kontrolnih utakmica. Svi igrači su dobili priliku, ali s druge strane nemaju svi još u nogama devedeset minuta, ali će i to biti postignuto u srijedu, kada igramo još jednu utakmicu u Derventi sa ”Tekstilcem”. Utisak je zaista zadovoljavajući. Novi igrači imaju želju sa dokazivanjem i iz tog razloga imam puno povjerenje u njih.

U okviru priprema u Antaliji, ubilježili ste samo jedan poraz, dvije pobjede i jedan remi. Primjetno je bilo samopouzdanje u ekipi u posljednjoj utakmici protiv Chikure Sachkhere.

Pa znate kako, ja sam čovjek koji samo razmišlja o pobjedama. Ja sam jasno igračima rekao i na prozivci, ali i na završnom dijelu priprema u Antaliji, da oni samopouzdanje trebaju sticati dobrim stvarima, nikako onim lošim. Vrlo dobro iz iskustva znam da svakom pobjedom raste samopouzdanje i igrača i ekipe. Tako smo se tamo i ponašali. I zaista sam pred zadnju utakmicu koju smo igrali protiv prvaka Gruzije u Antaliji, igračima rekao da se ponašaju kao da je prvenstvena utakmica, a i ja sam se tako ponašao. Dakle i izmjene i koje sam radio su bile ciljane i izuzetno me veseli da su se igrači i ponašali po dogovoru. Posljednja utakmica protiv Chikure je pokazala zrelost Slobodine ekipe i dozu uigranosti za ovaj nivo sada i za ovo vrijeme sada. Sve je bilo na visokom nivou. Ja svakako očekujem narednih dana da se to samo nadogradi.

Ruski Khimki je moglo bi se reći imao vjetar u leđa u trećem susretu, ali ”Crveno – crni” su pokazali dobru igru u drugom poluvremenu te utakmice bez obzira na poraz?

Imali smo samo jednu malu situaciju koja može opteretiti sve u ekipi, ukoliko ste neiskusni i neoprezni a to je da smo tri utakmice igrali u šest dana. Ne sada da se ja pravdam zbog tog jednog poraza, ali morali su svi igrači dobiti određenu minutažu. Treća utakmica protiv Khimkija je i bila najrizičnija, ali s razlogom smo izabrali tu ekipu. Khimki je imao vjetar u leđa i oni su to izvrsno iskoristili. Nažalost, moji igrači se tu nisu snašli, pa su dozvolili da trpimo pritisak. U drugom poluvremenu smo i mi imali svoje prilike i bili smo potpuno ravnopravni. Fino su to oni prikazali na svojoj televiziji.

Koliko je bitno da se igrači razumiju i poznaju i kada nisu u dresu? Potičete ih da sarađuju jedni s drugima i van terena?

Svi igrači moraju shvatati da u ekipi nema imena. Nema veze što je tu Sulejman Krpić kapiten i prvi strijelac. Evo vidjeli ste Jahić, Merzić, Stjepanović, svi su oni prepoređeni sada i oni su lijep primjer mladim igračima kako treba raditi. Sada je na mladim igračima da to i iskoriste, da starije i iskusnije igrače pitaju u svlačionici kako treba i šta treba uraditi. Napravili smo kompaktnost u svlačionici koja mora donijeti dobro Slobodi. Težak period je ispred nas, ali ja sam optimista. Pred sobom imamo sada četiri utakmice po devedeset minuta i nema više popravnog a mi imamo svoj primarni cilj, a to je Liga 6. Ali naći ću ja rješenje i za dalje. Psihološki, igrač mora biti rasterećen. Sve radimo na kvalitetan način i igrači će sigurno dati sve od sebe a kada oni ovakvi kakvi su sada daju svoj maksimum, ne možemo mi izgubiti ni od jednog protivnika. Kroz rad, kroz zdrav pristup i kroz familijarni odnos u ekipi, samopouzdanje igrača i dalje raste. Sada u Slobodi imamo jednu zdrava svlačionicu, što je zapravo i cilj.

Veliku pažnju ste posvetili i Omladinskom pogonu FK Sloboda. Nekliko juniora mogli smo vidjeti i na pripremama u Međugorju. Jedan od dugoročnih ciljeva je i podmlađivanje ekipe domaćim snagama?

Tri igrača iz Omladinskog pogona Slobode koji su radili s nama u Međugorju nisu putovala u Antaliju, ali ni jednog trenutka oni ne ostaju zapostavljeni. Evo i prelazak kolege Omerovića iz stručnog štaba za trenera juniorskog tima je jasan signal da mi želimo da igrački kadar iz juniora dolazi u prvi tim, da budu maksimalno spremni i da ponesu teret, ali i kadeti koji dolaze u juniore moraju znati da je to prirodno. Nije prirodno da završe svoj omladinski staž i da ih nema u prvom timu, da odu negdje drugo. Sve od njih zavisi, jer u prvom timu nisu igrači zato što su lijepi i simpatični već zato što vrijede. Iz tog razloga ja mislim da će ta prohodnost u narednom periodu biti još veća. Ne treba nikog iznenaditi kada neko od mladih igrača bude starter, jer ono što pokažeš na zelenom terenu je final koji te kao igrača trasira dalje. Ja želim da Sloboda ima autentičnost i ja idem ka tom cilju, bar do kada ja budem šef stručnog štaba. I ovi mladi igrači koji su iz drugih klubova došli su dobili priliku da se u Slobodi afirmišu bez obzira gdje su prije igrali.

U ekipi su sada i tri Adnana, koji su nekada bili u prvom timu Slobode, nekoliko novih mladih igrača, igrači iz Omladinskog pogona… Čini se da se polako ispunjava onaj dugoročni cilj o kojem ste govorili nakon što se imenovani za šefa stručnog štaba? Je li igračka križaljka za sad sklopljena?

Iskren da budem, za period koji slijedi jeste. Ali za ono što slijedi u bližoj budućnosti na ljeto zavisi od igrača. To zavisi i od tri Adnana i od svih ostalih. Oni sada u ovom trenutku dobro rade, pokazuju da je njihov povratak bio opravdan potez. Kada smo slagali ekipu, rekli smo da želimo dati priliku mladima, da želimo dovesti i neke igrače iz okruženja, koji će dati rezultat i da ćemo u Slobodu vratiti sve igrače bez obzira na dob, koji su dali sebe a nisu imali priliku da to najbolje pokažu, jer znamo kako je Sloboda funkcionisala i koji igrači su dolazili tu da igraju. Oni trebaju samo nastaviti raditi onako kako su to radili na pripremama. Selekcija nikad nije ugašena i nikada se nije prestala raditi. Mi ćemo nekoliko igrača pratiti u narednih pet mjeseci. Možda nam na ljeto neće trebati niko ukoliko ova grupa igrača pokaže svoj maksimum. Nema ništa ljepše za jednog trenera nego kada ima ekipu u kontinuitetu duži period. Zadnje veče u Antaliji smo imali sastanak koji je trajao duže od sat vremena gdje sam svim igračima jasno rekao određene stvari, pa i to da bio sretan da ova grupa igrača prođe bar još tri puta pripreme, jer onda bih potpisao da nema boljeg tima u BiH. Ali s druge strane svako ima svoja razmišljanja.

Šta je dugoročni cilj, ako nije prerano o tome govoriti a kada govorimo o igračima i Slobodi kao fudbalskom klubu uopćeno?

Moj cilj kao trenera koji vodi ovu grupu igrača je da momci riješe život za naredni period kroz fudbal, jer su se opredijelili za to. Moramo biti svjesni i toga da se to u bh. fudbalu ne može uraditi. Dobrim igrama, dobrim rezultatima, evropskim utakmicama sve se postiže. Pa samo deset derbija ćemo igrati u Ligi 6. To je polazna osnova, to je prozor u svijet za ove mlade igrače. Ako ne razmišljaju tako kratak će im domet biti. Ako razmišljaju i približno ovako kao što ja sada govorim, donijet će Slobodi titulu, osvojit će Kup i potpisati dobre ugovore. Ali napokon će i Sloboda realno vidjeti i svoja ulaganja u to. Ja potpuno vjerujem u mlade igrače i u ovaj tim. Ne bojim se sa njima ući ni u jednu bitku, bio to Željezničar, Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg ili Metalleghe ili neko drugi da ne potcjenjujem nikoga da se ne ljute. Mislim da je to taj put.

Neki treneri u BHT Premijer ligi BiH su već objavili sastave timova za predstojeće susrete koji se igraju ovog vikenda, no vi to ne radite nikada, ni dan prije odigravanja utakmice. Koliko je to zapravo pametan potez?

Ja kad bi imao razlog da samo sebe ističem i apostrofiram možda bi i ja dao takvu izjavu i dao vam sastav tima. Ali to u ovim trenucima nije realno. Ima još nekoliko dana treniranja do odlaska u karantin pred utakmicu. Svi igrači koji su bili na pripremama u Antaliji i tri juniora koji su uz ekipu, svi oni mogu konkurisati za startne pozicije. Bilo bi neozbiljno sada licitirati. Znate i sami, budući da ste prisutni na svim našim konferencijama za štampu da ja nikada ni dan prije utakmice ne saopštavam sastav ekipe. Baš sam igračima rekao na sastanku u Antaliji, evo da vam sada dam papir i kažem da sastavite ekipu za Mladost, ne vjerujem da biste puno pogriješili, možda u jednom ili dva imena. U fudbalu je tako. Druga je stvar ako neko ima neke druge interese i gura nekoga naslijepo. S tim predrasudama sam ja davno završio. Mi imamo tim koji je spreman da se svakome suprostavi a to što neki izjavljuju ko će igrati, to je njihovo pravo, jer svako ima svoj način rada. Što se tiče fizičke spreme igrača, ja sam vama rekao na početku prošle polusezone da želim da se ekipa sprema po mom planu i programu. To smo sada uradili i ja sam sada odgovoran, ako ekipa ne trči, ako nije svježa… Sada je već jasno k´o dan da smo mi na dobrom putu. Jer ja ne bih sada ovako govorio pred vašim čitaocima da nije tako. Naravno, finese slijede i doza sreće koja se zasluži ili ne zasluži. Mislim da su je moji momci zaslužili.

Šta fudbalere očekuje do 25. februara i prve utakmice u nastavku BHT Premijer lige BiH?

Od ponedjeljka je krenula ciljana ”Operacija Mladost”. Igrače još nekoliko dana očekuje posljednji mikro ciklus priprema. Tako je kod svih trenera koji razmišljaju slično kao ja. Ciljano ćemo raditi na ostvarivanju određenih taktičkih zamisli. Sutra je predviđena i utakmica u Derventi gdje će igrati igrači za koje smatram da trebaju, popuniti svoje kapacitete i odigrati devedeset minuta. Igrači su dugo bili odsutni i od svojih kuća, svojih porodica i mislim da je ovo dobro vrijeme da se sve vrati u onaj domaći ambijent. Mislim da ćemo u subotu, ne biti gosti, nego biti domaćini u Doboju kod Kaknja, a kad ovo kažem, znate vi na šta tačno mislim, jer pored svojih igrača ne sumnjam ni u naše navijače. Neka nam i ovaj put budu vjetar u leđa i da u subotu uveče svi zajedno proslavimo pobjedu, ali neka igrači znaju da ih odmah u nedjelju ujutro čeka trening.

D.D.

(tuzlarije.net)               













18.04.2024. Broj citanja: 395
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2759
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 159
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 808
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1422
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 395
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 258
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 244
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo




15.04.2024. Broj citanja: 377
VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača




15.04.2024. Broj citanja: 718
Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup
















OSTALE VIJESTI
Ukrajina: Četiri ruska lansera projektila na Krimu su teško oštećena
Njemački izvoz u Iran značajno porastao početkom godine
Strašne oluje u Pakistanu i Afganistanu, gotovo 140 mrtvih
Ovo je najbolja novinska fotografija godine
Šef EU diplomacije: Trebamo poslati proturaketne sustave Ukrajini
U Njemačkoj uhićena dva Rusa. Planirali su sabotažu vojnih objekata
Poljski predsjednik se privatno sastao s Trumpom u New Yorku
Pogledajte što najveće svjetske agencije pišu o izborima u Hrvatskoj
VIDEO Eruptirao indonezijski vulkan. Evakuirano više od 800 ljudi
Belgija i Češka optužile Rusiju: Upliće se u izbore za Europski parlament
EU uvela nove sankcije Iranu
Ukrajina upozorava na treći svjetski rat uoči ključne odluke u Americi
Muškarac bacio bombu na Sotonistički hram u SAD-u
Wall Street pada četvrti dan zaredom
Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit
Netanyahu britanskom šefu diplomacije: Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu
Njemački i britanski šefovi diplomacije pozvali Izrael na suzdržanost od eskalacije
U izraelskim napadima uništeno više od 4000 embrija u Gazi







SVASTARIJE

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi