TUZLARIJE - VIJESTI

08.06.2017. u 17:37 Broj citanja: 3042
Dani Hasana Kaimije:
Prolazi šarena karavana pjesnika
Mora da je to bila jedna jesen u onom dobu koje danas nazivamo - kraj osamdesetih, na širem društvenom i političkom planu sudbonosnih i burnih (o čemu mi tada, naravno, pojma nismo imali): Osma sjednica je već najavila pucanje truhlih šavova, Kasapin je zasjeo na tron i na Kosovu igrao prvi čin svog krvavog desetljetnog igrokaza; inflacija je radničke plate jela za marendu; Ante je dokazivao da banane nisu sezonsko voće; Piksija su fanatično mrzili svi, osim onih koji su ga fanatično voljeli; kod Križevića se, po treći put u 20. vijeku, probijao tunel za prugu Tuzla - Zvornik i narod je govorio: Biće opet rato!

Tuzlarije


U stvarnom životu naših djetinjstava bilo je to vrijeme Zagora Teneja, ljeskovih lukova i nindža filmova gledanih na prvom video rekorderu u gradu, kod slastičara Uzeira, na čije projekcije ulaznica bijaše - jedna kupljena tulumba.

Jednoga dana te epohe naša mlada nastavnica muzičkog (otkud nastavnica muzičkog, a ne nastavnica tadašnjeg es-ha jezika - ne zna se, ali da to bijaše baš ona - siguran sam, jer ni jedno sjećanje vezano za tu divnu ženu ne može biti toliko varljivo da bi bilo lažno) donese vijest da sutra u školu dolaze - pjesnici. So zemlje! - govorila je. Čuđenje u svijetu! - deklamovala je zaneseno.

I zaista, bez imalo naknadnog tripovanja - bijaše to nesvakidašnji događaj. Sjedeći u velikom holu osnovne škole ´´Mitar Trifunović Učo´´ u Zvorniku, sa još tri stotine učenika petoga razreda sabranih od Snagova do Čelopeka, ne slušah, nego gledah stihove koje su riječima, rukama, nogama, govorom tijela, osmjesima, grimasama, smijehom i suzama igrala dvojica mladih pjesnika, za koje, nažalost, ni danas ne znam kako su se zvali. A ne pamtim njihova imena vjerovatno i zato što treći čovjek, koji je došao kao gost i kojeg je nastavnik Vito na početku predstavio, uopće nije bio pjesnik. Bio je to čarobnjak. Mag pripovijesti. Čovjek zbog kojeg sam do sedmog razreda osnovne vjerovao u zaboravljene zemlje i patuljke koji tamo žive; a od tada do danas, poput Petra Stijene, triput lažno poricao.

Kao pasionirani mladi čitatelj već ranije sam progutao Okamenjene vukove, Patuljka iz zaboravljene zemlje, kao i onoga koji nam priča. Zapravo ono u što je bilo najteže povjerovati bilo je ono što se upravo događalo: Ahmet Hromadžić je sjedio pred nama, glavom i bradom. I da mi je tada neko pokušao ukazati na činjenicu da se pisac zove isto kao i majstor Ahmet Crni iz Novog Sela koji nam je zidao kuću, ne bih to mogao uočiti. Za dječaka s kraja osamdesetih Ahmet Hromadžić je bio mitski pripovjedač iz paralelnog univerzuma. Neko koga nikako nisam moga zamisliti kako sjedi na oker plastičnoj stolici ispod slike druga Tita, pije Fruktalov orandž džus i nosi džemper sa znakom Olimpijade. Zapravo, ispostaviće se brzo: univerzum iz kojeg su dolazili ljudi poput njega i jeste neki drugi.

U toku prvog zimskog rasputa kada sam se mom rođaku, vršnjaku i imenjaku iz Šahbegovića koji je pohađao školu 'Veljko Lukić Kurjak' pohvalio da sam uživo vidio i slušao Ahmeta Hromadžića on je samo rekao: ma kakav Ahmet Hromadžić, nama je dolazio Šimo Ešić. To je pjesnik!

I tako je nastala jedna od naših bezbrojnih dječijih rasprava oko toga ko je u pravu. Ja sam čak tvrdio da Šimo Ešić uopće ne postoji (jer mi je ime i prezime, zaista, bilo neobično i tada, priznajem, nepoznato) i da ga je on izmislio samo zato što je ljubomoran jer sam je, zaista, vidio pravoga pisaca.

I tako. Dvadeset osam godina kasnije, nalazim samoga sebe kako na drugom zvorničkom semaforu, preko puta sjedišta Dodikovog SNSDa, čekam upravo Šimu Ešića. Počinju Dani Hasana Kaimije 2017 i danas će dječiji pisci i pjesnici boraviti u posjeti podrinjskim školama. U ovoj ekipi su, pored Šime, Mehmed Meša Đedović i Fajko Kadrić. Danas će Šimo nastupati pred nekim novim klincima u istom onom holu u kojem sam gledao Ahmeta Hromadžića prije skoro tri decenije. Čak su i stolice iste boje, samo je škola promjenila ime. Umjesto po partizanskom učitelju i trezvenjaku, danas se zove po najvećem srpskom svetitelju. A ko god je jednom vidio pjesnika Vezene torbice u susretu sa djecom znaće da je moj drug Šahbeg iz 1989. potpuno u pravu: Šimo Ešić je zvijezda!

U toku prvog zimskog rasputa kada sam se mom rođaku, vršnjaku i imenjaku iz Šahbegovića koji je pohađao školu 'Veljko Lukić Kurjak' pohvalio da sam uživo vidio i slušao Ahmeta Hromadžića on je samo rekao: ma kakav Ahmet Hromadžić, nama je dolazio Šimo Ešić. To je pjesnik!U proputovanju kroz škole od Konjević Polja, Nove Kasabe do Zvornika, Križevića i Sapne otkriću i jedno drugo, dječije lice dvojice Mehmeda (Đedovića i Pargana) i mog druga Fajke Kadrića, koje nije ništa manje vrijedno pažnje od onoga koje sva trojica pokazuju kao pisci i pjesnici za odrasle.

Meša Đedović, autor i nekoliko vrhunskih proznih ostvarenja za djecu, u susretu sa učenicima osnovne škole u Križevićima i sa tinejdžerima iz Sapne na trenutak me vratio u onu skoro zaboravljenu čaroliju iz djetinjstva: pjesnik koji didaktičko i humorističko kombinuje na tako dopadljiv i vješt način da je reakcija slušalaca (a ovi mali slušaoci ne foliraju) sigurno najbolja satisfakcija koju može dobiti. U prošlogodišnjoj posjeti školi u Novoj Kasabi otkriću jednu vrijednu tajnu (i biti slobodan da je ovdje razotkirijem): Mehmeda Pargana znamo kao izvrsnog novinara, publicistu i pjesnika, ali on piše i odlične pjesme za djecu (dječiju poeziju počeo pisati za ljubav jedne djevojčice koja ga ocem zove).

U proteklih petnaest godina kroz škole na području Zvornika, Sapne, Bratunca, Srebrenice i Vlasenica prošla je šarena karavana pjesnika koji pišu na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Među njima su i takva imena kao što su: Hadžem Hajdarević, Husein Hasković, Asmir Kujović, Mile Stojić, Nijaz Alispahić, Atif Kujundžić i mnogi drugi. Ne treba prešutjeti ni to da najveće zasluge za vraćanje magije dječije poezije u škole Srednjeg Podrinja imaju organizatori Dana Hasana Kaimije (Muftijstvo tuzlansko i Medžlis IZ Zvornik) i entuzijasti poput Mustafe Muharemovića i Mehmeda Pargana.

I ima nečega, zaista, lijepog, nečeg radosnog u istini da škole pod ingerencijom Ministarstva prosvjete i kulture RS ostvaruju tako dugu i tako plodonosnu saradnju sa manifestacijom Kaimijini dani. Nečeg tako normalnog kao da nije od ovoga doba punog diskriminacije i zloupotrebe školstva. Kao da se to događa u neko primordijalno, nevino doba kad su patuljci hodali jednom lijepom, od velikonacionalnih ideologa zaboravljenom, i stoga sretnom zemljom.

Osman Halilović

(tuzlarije.net)               













23.04.2024. Broj citanja: 232
FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto




23.04.2024. Broj citanja: 302
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...




23.04.2024. Broj citanja: 86
Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi




23.04.2024. Broj citanja: 68
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu




23.04.2024. Broj citanja: 72
NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice




23.04.2024. Broj citanja: 1269
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol




23.04.2024. Broj citanja: 76
U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi




22.04.2024. Broj citanja: 275
VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio




22.04.2024. Broj citanja: 214
U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝




22.04.2024. Broj citanja: 309
Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje
















OSTALE VIJESTI
Izrael negira da su njegovi vojnici pokopali Palestince u masovnu grobnicu u Gazi
Penava: Upozoravam Plenkovića - ne prelazi tu crtu, imat ćemo druge scenarije
Uhićen najbliži Šojguov suradnik. Sumnja se da je primio mito
Otkrivene masovne grobnice kod bolnica u Gazi
Američki Senat odobrio glasanje o vojnoj pomoći Ukrajini, moguća odluka već noćas
FOTO Ovako je danas izgledalo nebo iznad Atene, sve je narančasto
Hezbolah dronovima napao sjever Izraela
Rusija upozorila Zapad. "Riskirate direktan vojni sukob s nama"
Britanija će povećati potrošnju za obranu na 2.5 posto BDP-a
Rusi jako napreduju u istočnoj Ukrajini
Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama
Ruski sud odbio žalbu američkog novinara koji je u ruskom zatvoru zbog špijunaže
Neovisni medij objavio da je Kadirov teško bolestan. "Neće biti ni živ ni mrtav"
Odvjetnik o smrti brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo: Podsjeća me na jedan slučaj
Google ulaže 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj
Turska je postala utočište za lidere Hamasa. "Žele ih distancirati od Irana"
VIDEO Eruptira moćan vulkan. Evo što bi to moglo značiti za vrijeme i klimu
Podignuta optužnica protiv Srpkinje: Kćeri (4) u piće stavljala lijekove za smirenje
Rusi napreduju prema tri ključna vojna čvorišta. Ukrajina: Naše topništvo gladuje
Kineska turistkinja snimala selfie na vulkanu u Indoneziji. Pala u jezero i poginula







SVASTARIJE

FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi