TUZLARIJE - VIJESTI

20.06.2017. u 09:40 Broj citanja: 1892
Održana 16. Sjednice Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle
Razmotren nacrt regulacionog plana ˝Plane, Divkovići I i Divkovići II˝

Tuzlarije


Jučer je održana sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle tokom koje su, između ostalog, pozitivno ocijenjeni izvještaji o radu i poslovanju JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o, JKP Saobraćaj i komunikacije d.o.o, JU Dom penzionera, JZNU Dom zdravlja Dr Mustafa Šehović, Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete, JU Narodno pozorište i JU NUB Derviš Sušić, za period 1.1.-31.12.2016. godine, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla.

Tuzlarije


Razmatran je i Nacrt regulacionog plana prostorne cjeline Plane, Divkovići I i Divkovići II kao i Odluka o provođenju regulacionog plana prostorne cjeline Plane, Divkovići I i Divkovići II, te prijedlog Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za davanje u zakup poslovne prostorije u ulici Gradska br.1

- Riječ je o nacrtu regulacionog plana prostorne cjeline Plane, Divkovići I i Divkovići II, koji se upućuje Gradskom vijeću na razmatranje, a biće omogućena i javna rasprava, nakon koje ćemo donijeti regulacioni plan za taj važan dio grada. Razmatran je i prijedlog Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za davanje u zakup poslovne prostorije u ulici Gradska br.1, prema kojoj se podrazumijeva da će objekat zadržati postojeće ime Aljina kafana, enterijer uređen u duhu bosanske tradicije, u skladu sa činjenicom da se radi o najstarijoj kafani u Tuzli, te obezbijediti da se služenje gostiju obavlja u narodnim nošnjama naroda BiH. Zanimljivo je za istorijsku jezgru imati objekat poput nekadašnje Aljine kafane. Konkurs je bio transparentan i riječ je o ugostiteljstvu u funkciji razvoja turizma i valorizacije istorijskog naslijeđa.

Tuzlarije


Vodovod posluje pozitivno, a već jedananest godina nemamo redukcije vode. Ovo preduzeće kadrovski jača u jednoj novoj fazi razvoja, sa ciljem da neće biti redukcija vode i poslije do 2035. godine. Pored toga, kod izgradnje svakog putnog pravca radilo se na izmjeni starih cijevi. Ostvarene su velike uštede, vodovod je osposobljen da ima dnevne intervencije i da građani Tuzle piju najipravniju vodu, jer se svakoga dana vrši pet do sedam kontrola vode i još nijedna analiza nije ukazivala na probleme.

JKP Saobraćaj i komunikacije d.o.o, je do sada ostvarilo veću dobit nego i jedne godine prije. Nešto veću od 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Ovo je firma koja se širi i koja nakon 1. septembra ove godine preuzima i održavanje javne rasvjete, koja će moći promptno reagirati i nećemo više ovisiti o tome da li će se neko žaliti i koliko će se dugo po tim žalbama odlučivati. Preduzeće ima dovoljno svoje dobiti i uz sredstava koja može dobiti iz budžeta, koja su planirana za javnu rasvjetu, može kvalitetno obavljati poslove koji su joj stavljeni u nadležnost.

Kad su u pitanju javne ustanove, Dom penzionera ima sjajan izvještaj. Ranije nije bilo Centra za stare, nije bilo ambulante, a isto tako i izvještaj Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete, čiji objekat u blizini Doma penzionera, će se uz odgovarajuće pravne procedure dati na upotrebu Domu penzionera kako bi se u jedan adekvatniji smještaj mogle smjestiti starije osobe sa demencijom, koje su korisnici usluga Doma penzionera i kojima je potrebna posebna njega.

Izvještaj JZNU Dom zdravlja Dr Mustafa Šehović bi bio pozitivan da nema duga prema dobavljačima ali treba imati u vidu da su smanjena sredstva od Fonda zdravstvenog osiguranja za 275 hiljada konvertibilnih maraka, prema instrukciji Ministarstva zdravlja TK. Prošle godine je otvorena obnovljena ambulanta Hitne pomoći, jedna od najboljih u BiH, kao i ambulanta za korisnike Doma penzionera, koja pokriva i mjesne zajednice Kula i Jala. Na području grada sada imamo 23 područne ambulante, koje doprinose približavanju zdravstvene usluge građanima svih 40 mjesnih zajednica.

Kada su u pitanju izvještaji o radu JU Narodno pozorište Tuzla i JU Narodna i univeruzitetska biblioteka "Derviš Sušić" za 2016. godinu, karakteristika je promjena ugovora suosnivačkih prava na relaciji Grad Tuzla i Tuzlanski kanton
, izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović nakon održane sjednice Kolegija gradonačelnika.


(tuzlarije.net - Grad Tuzla)               

Rat u Ukrajini 31.03.2023:
Najnovija dešavanja
Rat u Ukrajini 30.03.2023:
Pregled dešavanja 400-og dana rata
Rat u Ukrajini 29.03.2023:
Pregled dešavanja 399-og dana rata

31.03.2023. u 15:25
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Mnogi prolaze kroz fazu u kojoj ne priznaju godine i misle da sve mogu kao prije. Nažalost ne može se. Koliko god pazili na zdravlje, kondiciju, stari se. Neću da imenujem i pokazujem prstom, da me se javno ne odreknu, ali neki i sa 80 misle da su u snazi. I oni dosta mlađi ne vide sebe kakvim jesu. Prvi znak je kad se vide na slici pa kažu da izgledaju starije, kao ne valja slika.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 13:46
Zenički rudari probili policijski kordon i blokirali magistralni put M-17


Zenički rudari probili su policijski kordon na magistralnom putu M-17, u naselju Perin Han, kod kuće zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, a ovom prilikom niko nije povrijeđen. Rudari su u razgovoru s policijom dali obećanje da neće napadati privatnu imovinu gradonačelnika Kasumovića.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 13:41
Pranjić i Alić: Spremni dočekujemo Sarajevo, želimo da obradujemo navijače


Biće ovo treći duel ove dvije ekipe u tekućoj sezoni, nakon remija u Zenici 1:1 i pobjede našeg tima u Banovićima 2:0. Na današnjoj konferenciji za medije šef stručnog štaba Danijel Pranjić istakao je kako je prethodnih dana rađena analiza protivnika ali i naše ekipe, te kako spremni dočekuju nedjeljni susret.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 13:06
Danas u Ateljeu Ismet Mujezinović:
Promocije knjige ˝Od začeća do rođenja˝


Tuzlarije
Predstavljanje knjige "Od začeća do rođenja" autora prof.dr.med.sc Lejle Mešalić i prof.dr.med.sc Igora Hudića će biti održana danas, 31.03.2023.godine u 17:00 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 12:58
Vlada Tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima


Danas je u Tuzlanskom kantonu počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća, koje će biti upriličeno u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o. Svečanosti su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 12:40
U posljednja 24 sata u TK:
Pozitivnih 3, u bolnici 2, na respiratoru 0, nema umrlih


U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 26 uzoraka na korona virus od kojih su 3 bila pozitivna. Aktivno pozitivno je 25 osoba, u bolnici su 2 osobe, nema oboljelih na respiratoru. Kod kuće se liječi 26 osoba.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine
Plenković se sastao sa Zelenskim. Lukašenko pozvao na primirje u Ukrajini
Rusija uhitila američkog novinara. Ruski nobelovac: Znam ga, on nije špijun
Trump bijesan zbog optužnice, policija spremna. U utorak će biti izveden pred sud?
Trump bi u utorak trebao izaći pred sud, tvrdi njegova odvjetnica
Italija blokirala ChatGPT
Tko je čovjek koji je podigao optužnicu protiv Trumpa?
Papa bi trebao predvoditi misu na Cvjetnicu
Slovenski premijer posjetio Kijev, razgovarao sa Zelenskim
Lukašenko pozvao na trenutačno primirje u Ukrajini, reagirala Rusija
Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu
Papa sutra napušta bolnicu
Orban: Treći svjetski rat je realna opasnost
Zelenski: Nikada nećemo oprostiti ruskim vojnicima odgovornim za zločine u Buči
Ruska vojska: Ne planiramo drugi val mobilizacije, imamo dovoljno vojnika
Baka s Floride optužena za ubojstvo. U manje od godinu dana umrlo joj dvoje unučadi
Borrell kritizirao uhićenje novinara iz SAD-a. Zaharova: Zauzmi se onda i za Assangea
Influenceri diljem EU po teretanama prodavali krivotvorene lijekove od dilera
Britanija: Ukrajina je uništila moćan radar ZOOPARK-1M, Rusi će teško nabaviti novi
Ron DeSantis: Nećemo sudjelovati u Trumpovom izručenjuSVASTARIJE

Italija blokirala ChatGPT

Rusija preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a: ˝Najgora prvoaprilska šala˝

Donald Trump optužen. Što slijedi?

Urušio se drevni stepenasti bunar u Indiji: 35 ljudi poginulo, 16 ozlijeđenih

U Francuskoj su 10% stanovništva useljenici, zadnjih godina većina dolazi iz Afrike

Šef Olimpijskog odbora: Ruski sportaši smetaju, ali nisu oni iz drugih zemalja u ratu

Amerika poziva svoje građane da odmah napuste Rusiju

Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz

Srpska pravoslavna crkva: Ukrajina provodi državni teror i progoni pravoslavlje

Američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku


osmrtnicama basmrtovnice