TUZLARIJE - VIJESTI

22.06.2017. u 09:01 Broj citanja: 1630
"Riječ u kamenu"
Nihad Mešić-River, Majda Zukić-Ribić i Alma Omeragić na Petoj međunarodnoj umjetničkoj koloniji
"Riječ u kamenu" – Peta međunarodna umjetnička kolonija organizovana je i ove, jubilarne, godine u periodu od 15. do 18. juna u Povljani, na otoku Pagu. Učesnici kolonije su bili likovni umjetnici, književnici, pjesnici i kantautori iz nekoliko zemlja regiona: Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bosnu i Hercegovinu su stasom, glasom, stihom i proznim zapisima predstavili Majda Zukić-Ribić, Nihad Mešić-River i Alma Omeragić, članovi planetarne art-grupe "Lucido".

Tuzlarije


Kao i svaka umjetnička kolonija i "Riječ u kamenu" nastoji premostiti granice, spojiti ljude lijepom mišlju, stihom i slikom, te istaći važnost slobode misli i načina umjetničkog izražavanja, a Povljana i otok Pag su, bez svake sumnje, idealno mjesto za sintezu misli, riječi, zvuka i boje.

Tuzlarije


Međunarodnu umjetničku koloniju je otvorila prof. dr Vanja Angelova iz Bugarske svojim predavanjem "Sudbina i misija umjetnika", a poseban pečat otvaranju dala je izložba minijatura koje su, za tu priliku, naslikali Emilija i Stojče Tocinovski, inspirisani ljepotom prirode i života oko nas. Izložba je nosila naziv "U centru" a minijaturne slike su bile razbacane u više tački, centriranih na nekoliko strana i u više boja, simbolizirajući, na taj način, početak novog djela, za likovne stvaraoce, a završetak jednog umjetničkog djela za književne stvaraoce. Stoga smo tačkom započeli i tačkom završili Petu međunarodnu umjetničku koloniju na Pagu.

Zahvaljujući Turističkoj zajednici Povljana i sirani Gligora Kolan, učesnici kolonije su imali priliku posjetiti znamenitosti i vidjeti ljepote otoka Paga i općine Povljana, posjeti siranu Gligora u mjestu Kolan na Pagu, gdje nas je domaćin i vlasnik sirane, Ivan Gligora, ugostio i napravio degustaciju čuvenog paškog sira, a na završnoj večeri imali smo priliku poslušati izuzetnu klapu "Povljana" i družiti se sa članovima Hrvatskog književnog društva – pjesnicima sa otoka Paga i Zadarske županije. Fotografijom je sve zabilježio naš fotograf iz Rijeke, Željko Šepić.

Organizator 5. međunarodne umjetničke kolonije je Valerio Orlić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog književnog društva Rijeka. Pokrovitelj ovog lijepog susreta umjetnika iz regiona je Turistička zajednica Povljana, a sponzori Općina Povljana i sirana Gligora Kolan – otok Pag.

Autor teksta: Alma Omeragić

(tuzlarije.net)               

 AFP: Odlazak Sessionsa izgleda izvjestan
Uskoro će se znati sudbina američkog ministra pravde
NESLAVNI REKORD:
BiH treba godina dana da popuni upitnik Europske komisije?
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA
Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti

25.07.2017. u 23:05 Broj citanja: 3672
Linije se otvaraju svečano a zatvaraju u tišini
Nakon 28. oktobra gasi se linija Tuzla - London - TuzlaTuzlarijeU Wizzairovom zimskom redu letenja, koji starta od novembra, linije Tuzla - London - Tuzla nema. Ostalih 15 linija sa Aerodroma Tuzla su u sistemu, pa čak i Bratislava koja je po mnogim procjenama imala najslabiju popunjenost aviona.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 20:05 Broj citanja: 773
Svjetske igre 2017:
Mesud Selimović saznao ime prvog protivnika


Na Svjetskim igrama koje su 20. jula počele u poljskom Wroclavu, boje Bosne i Hercegovine u konkurenciji 3.500 takmičara iz blizu 100 zemalja, branit će tuzlanski kickbokser Mesud Selimović, te boćar Ivan Galoić. Tako će sutra u periodu od 13 do 14 sati u prvoj borbi odmjeriti snage za Azizom EL Felakom iz Maroka.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 17:45 Broj citanja: 1834
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeNa našim jezerima je lijepo ali čini se da je voda prljavija nego ranijih godina. Prije sam posebno tražila ona mjesta gdje izlazi voda, znala je voda biti tako čista da se vidi svaki kamenčić, a u zadnje vrijeme, kad god sam bila voda nije bila najčišća. Kao da postrojenja za pročišćavaje ne koriste kao prije. Možda mi je utisak pogrešan, što bi još i najbolje bilo.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 17:01 Broj citanja: 9887
Zbog pokušaja ubistva
Jednomjesečni pritvor za Damira Mujačića (38) iz Tuzle i Amiru Husarkić (20) iz Lukavca


Kantonalni sud Tuzla je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora Damiru Mujačiću (38) iz Tuzle i Amiri Husarkić (20) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo pokušaj ubistva.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 15:56
Iz Biltena MUP-a
Pješakinja zadobila teške tjelesne ozljedeJučer oko 12,15 sati u Tuzli, u ulici 18.Hrvatske brigade, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. „Fiat Dobio“, kojim je upravljao A.F., rođen 1962. godine iz Tuzle i pješak H.S., rođena 1937. godine iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 14:48 Broj citanja: 836
Jučer održana tematska sjednica
Općinsko Vijeće Kalesija nezadovoljno odnosom Vlade TK


Jučer je održana Tematska sjednica Općinskog vijeća Kalesija na kojoj se vodila rasprava o odnosu Vlade Tuzlanskog kantona prema Kalesiji. Općinsko vijeće Kalesija traži od Vlade Tuzlanskog kantona ravnopravan tretman, u rangu sa drugim općinama Kantona po pitanju raspodjele sredstava.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
U međuvremenu zasjedala Komisija za informisanje PDPFBiH: HDZ-ov Nacrt zakona o RTVFBiH prošao u proceduru

Nije prihvaćen prijedlog za njegovu suspenziju: Š pirić ostaje predsjedavajući Komisije za nadzor nad OSA-om

\'Razgovore voditi u institucijama BiH\': Izetbegović se neće odazvati Čoviću na sastanak u Mostaru

Održana 109. sjednica Vijeća ministara BiH: Na Upitnik EK-a odgovoriti do 1. septembra

Održana 37. redovna sjednica Predsjedništva BiH: Vučiću će biti upućen poziv da posjeti Sarajevo

19 osoba je povrijeđeno: Požari pustoše brda na Korzici i francuskoj rivijeri

Simatović se u Hag mora vratiti do 16.8., a Stanišić do 27.9.: Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi

Bit će zamijenjeni naprednom tehnologijom: Izrael uklonio detektore metala na ulazu u džamiju Al-Aksa

FIFA prihvatila promjenu sportskog državljanstva: NSBiH: Jozo Š imunović može igrati za BiH