TUZLARIJE - VIJESTI

27.07.2017. u 17:59 Broj citanja: 8453
Saopštenje za javnost
Trend povećanja turističkog prometa se nastavlja
U vezi članka koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama sa tvrdnjom da Gradačac ima veći broj noćenja od Grada Tuzla, i činjenice da smo svojom djelatnošću direktno uključeni u rad turističke privrede i turističke zajednice TK, dajemo slijedeće saopštenje:

Tuzlarije


Prema zvaničnom izvještaju o radu Turističke zajednice tuzlanskog kantona (TK) za 2015.godinu, broj ostvarenih turističkih noćenja je u porastu od 14,2 % u odnosu na 2014.godinu. Posebno je u porastu broj domaćih noćenja ( povećanje od 21%) od čega se najmanje polovica uvećanog broja domaćih turističkih noćenja odnosi na Grad Tuzlu, a ostalo na druge općine TK. Isto tako, trend povećanja turističkog prometa se nastavlja i u 2016.godini, tako da su u periodu oktobar 2015.g.- april 2017.g., realizirana 66.648 noćenja na općini Gradačac i 66.311 noćenja na području grada Tuzla.

Tuzlarije


Međutim, veliki procenat (94%, 62.688 noćenja) ostvarenih noćenja u opštini Gradačac se odnosi na boravak pacijenata Banje Ilidža koji su oslobođeni plaćanja turističke boravišne takse i čije troškove boravka i liječenja snose fondovi zdravstvenog osiguranja kantona iz kojih dolaze pacijenti. Ovi boravci nemaju nikakve veze sa turizmom, ostvarivanjem dobiti i stvaranja neke nove vrijednosi za lokalnu zajednicu. To se najbolje vidi iz podatka da je u tom periodu na opštini Gradačac naplaćeno svega 10.252,50 KM boravišne takse (iznos boravišne takse je 2 KM, broj prijavljenih turista 5.126), a na području Grada Tuzla 9,6 puta više – 98.534,89 KM naplaćene boravišne takse, od ukupno 179.267,09 KM naplaćene boravišne takse na području TK. Dakle, u posmatranom periodu je na području grada Tuzla naplaćeno 55 % od ukupno naplaćene turističke takse na TK, i ostvareno 44.141 više noćenja turista nego u Gradačcu. Više naplaćene boravišne takse od Gradačca imaju općine Lukavac i Srebrenik, što svrstava opštinu Gradačac tek na četvrto mjesto po broju turističkih noćenja na TK, obzirom na kriterij naplate boravišne takse svakom turisti, što je zakonska obaveza svakog iznajmljivača usluga noćenja prema stranom ili domaćem gostu. (osim, pacijenata zavoda zdravstvenog osiguranja ili radnika firmi koje izvode radove na području grada ili općine i koji nemaju nikakve veze sa turizmom).

TuzlarijePoređenja radi, prijava boravka pacijenata Banje Ilidža u Gradačcu kao turističkih noćenja je kao da bi i tuzlanski Dom penzionera svojim nekomercijalnim kapacitetom od 193 ležaja i 100%-om popunjenošću na godišnjem nivou ( 69.480 noćenja), ta noćenja prijavljivao kao turistička noćenja na području grada Tuzla, što naravno, nikome u Tuzli ne pada na pamet.
Informaciju o Gradačcu kao gradu iz TK koji realizuje najveći broj turističkih noćenja na području TK, prvi je još u martu mjesecu 2017.g. u jednom dnevnom listu iznio g. Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u vladi TK, pogrešno tumačeći prezentovane podatke turističke zajednice TK i svog ministarstva, vjerovatno ponešen činjenicom da jako voli svoj grad. Nažalost, ničim izazvani, u jeku turističke sezone u Tuzli kada smo svjedoci dolaska u Tuzlu velikog broja turista i kada na svakom uglu slušamo strane jezike,, nedavno su neki od tuzlanskih portala ponovo "aktivirali" ovu ministrovu izjavu bez bilo kakvih provjera iznešenih podataka koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Upravo ovakva neistinita saopštenja, članci i činjenica da se u grad Tuzlu, kao podrška projektima, vratilo svega 10% od prikupljenih sredstava od naplate boravišne takse i turističke članarine (jedino se naplaćuje na području TK), treba da ubrzaju formiranje turističke zajednice Grada Tuzla koja će samostalno i profesionalno voditi brigu o daljem razvoju turizma našeg grada, realizovati nove razvojne projekte i od prikupljenih sredstava plaćanja boravišne takse na području grada Tuzla finansirati nove ideje i projekte u turizmu.

I na kraju, najvažnije od svih ovih iznesenih statističkih podataka je da su prikupljena sredstva od plaćanja turističke boravišne takse zaista više nego skromna u odnosu na stvarni broj posjetilaca i stvarni broj noćenja na području TK, a posebno u gradu Tuzli. Prikazani iznos prihoda od plaćene turističke boravišne takse je potpuno nerealan, obzirom da smo svjedoci dolaska i boravka velikog broja turista na području TK i posebno u gradu Tuzli tokom ljetnih mjeseci, kada je nemoguće pronaći slobodan ležaj čak i u privatnom smještaju. Ove činjenice treba da budu poziv za kantonalne, gradske i općinske turističke tržišne inspektore u cilju konačnog rješavanja problema rada na crno i neprijavljivanja gostiju kod pravnih i fizičkih lica koja se bave uslugama smještaja na području TK.

S poštovanjem !

JKP Pannonica doo Tuzla
Majid Porobić
- direktor -

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 19:24
Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke posjetili gradonačelnika TuzleČlanovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:16
Održan treći završni ciklus trodnevne obuke :
„Upravljanje projektnim ciklusom - Project Cycle Management (PCM)“


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA Tuzla danas je održalo svečanu dodjelu certifikata učesnicima trećeg završnog ciklusa trodnevne obuke na temu „Upravljanje projektnim ciklusom".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:10
Gradska uprava :
Razgovor o 4. Biznis forumu bh dijaspore – BHdiaFor 2017.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmim Imamović i predsjednik Grupacije Naša Perspektiva, Armin Alijagić, sa saradnicima, razgovarali su danas u Gradskoj upravi o ciljevima i aktivnostima koje se provode povodom organizacije 4. Biznis foruma bh dijaspore – BHdiaFor 2017

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 17:45 Broj citanja: 711
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeMožda samo malo više analiziram. Tako sam nedavno dobila recept za čokoladnu tortu na kojem piše "kako su pravile naše nane" pa mislim, ne sjećam se da je moja nena, koja je fantastično kuhala, ikad napravila tortu. Pravila je baklavu, hurmašice, pitu s jabukama, tako neke kolače ali nije tortu. Neno li neno. Hajde, drago mi je da sam se kroz naslov koji mi je privukao pažnju sjetila jedne od najdražih osoba u mom životu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 3659
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora naukaU okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:47
Svi u Mejdan:
Sloboda u subotu dočekuje MladostTuzlarijeOKK Sloboda će u subotu 16. decembra, u okviru desetog kola Lige 11 Prvenstva Bosne i Hercegovine, igrati domaću utakmicu sa ekipom Mladosti iz Mrkonjić Grada. Utakmica se igra u Velikoj Dvorani Mejdana sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

22 glasa za, 13 glasova protiv i 7 sudzržanih: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

U Banjoj Luci o poboljšanju regionalne saradnje: Crnadak s Vukićevićem, Lakićem, Melom i Krstevskim

Mirko Š arović u posjeti Beogradu: Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Morales Franji uručio neobičan poklon: Papa se sastao s bolivijskim predsjednikom u Vatikanu

Napad u kojem su ubijene dvije osobe, te ranjene još dvije: Uhapšen osumnjičeni za napade nožem u Maastrichtu

Međunarodni sud za ratne zločine donio presudu: Deset miliona dolara odštete djeci vojnicima u Kongu

Usmjerena na prelazni period i buduće trgovinske veze: Čelnici EU odobrili drugu fazu pregovora o Brexitu

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Sjeverna Koreja bogati se na račun bitcoin ludnice, napada burze i pljačka ovu vrijednu valutu
Objavljeno prije sat vremena
Tillerson traži otvorenu komunikaciju sa Sjevernom Korejom
Objavljeno prije sat vremena
U sudaru vlaka i školskog autobusa u Francuskoj poginulo je petero djece, svi su bili iz istog sela
Objavljeno prije sat vremena
"Američki Fritzl" zatočio pokćerku, mučio je i silovao 22 godine i napravio joj devetero djece
Objavljeno prije 2 sata
UN poziva na razgovor sa Sjevernom Korejom: "Povećava se rizik od sukoba"
Objavljeno prije 2 sata
Nakon 57 godina riješen slučaj u Teksasu: Svećenik oteo, mučio, silovao i ugušio kraljicu ljepote