TUZLARIJE - VIJESTI

27.07.2017. u 17:59 Broj citanja: 8419
Saopštenje za javnost
Trend povećanja turističkog prometa se nastavlja
U vezi članka koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama sa tvrdnjom da Gradačac ima veći broj noćenja od Grada Tuzla, i činjenice da smo svojom djelatnošću direktno uključeni u rad turističke privrede i turističke zajednice TK, dajemo slijedeće saopštenje:

Tuzlarije


Prema zvaničnom izvještaju o radu Turističke zajednice tuzlanskog kantona (TK) za 2015.godinu, broj ostvarenih turističkih noćenja je u porastu od 14,2 % u odnosu na 2014.godinu. Posebno je u porastu broj domaćih noćenja ( povećanje od 21%) od čega se najmanje polovica uvećanog broja domaćih turističkih noćenja odnosi na Grad Tuzlu, a ostalo na druge općine TK. Isto tako, trend povećanja turističkog prometa se nastavlja i u 2016.godini, tako da su u periodu oktobar 2015.g.- april 2017.g., realizirana 66.648 noćenja na općini Gradačac i 66.311 noćenja na području grada Tuzla.

Tuzlarije


Međutim, veliki procenat (94%, 62.688 noćenja) ostvarenih noćenja u opštini Gradačac se odnosi na boravak pacijenata Banje Ilidža koji su oslobođeni plaćanja turističke boravišne takse i čije troškove boravka i liječenja snose fondovi zdravstvenog osiguranja kantona iz kojih dolaze pacijenti. Ovi boravci nemaju nikakve veze sa turizmom, ostvarivanjem dobiti i stvaranja neke nove vrijednosi za lokalnu zajednicu. To se najbolje vidi iz podatka da je u tom periodu na opštini Gradačac naplaćeno svega 10.252,50 KM boravišne takse (iznos boravišne takse je 2 KM, broj prijavljenih turista 5.126), a na području Grada Tuzla 9,6 puta više – 98.534,89 KM naplaćene boravišne takse, od ukupno 179.267,09 KM naplaćene boravišne takse na području TK. Dakle, u posmatranom periodu je na području grada Tuzla naplaćeno 55 % od ukupno naplaćene turističke takse na TK, i ostvareno 44.141 više noćenja turista nego u Gradačcu. Više naplaćene boravišne takse od Gradačca imaju općine Lukavac i Srebrenik, što svrstava opštinu Gradačac tek na četvrto mjesto po broju turističkih noćenja na TK, obzirom na kriterij naplate boravišne takse svakom turisti, što je zakonska obaveza svakog iznajmljivača usluga noćenja prema stranom ili domaćem gostu. (osim, pacijenata zavoda zdravstvenog osiguranja ili radnika firmi koje izvode radove na području grada ili općine i koji nemaju nikakve veze sa turizmom).

TuzlarijePoređenja radi, prijava boravka pacijenata Banje Ilidža u Gradačcu kao turističkih noćenja je kao da bi i tuzlanski Dom penzionera svojim nekomercijalnim kapacitetom od 193 ležaja i 100%-om popunjenošću na godišnjem nivou ( 69.480 noćenja), ta noćenja prijavljivao kao turistička noćenja na području grada Tuzla, što naravno, nikome u Tuzli ne pada na pamet.
Informaciju o Gradačcu kao gradu iz TK koji realizuje najveći broj turističkih noćenja na području TK, prvi je još u martu mjesecu 2017.g. u jednom dnevnom listu iznio g. Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u vladi TK, pogrešno tumačeći prezentovane podatke turističke zajednice TK i svog ministarstva, vjerovatno ponešen činjenicom da jako voli svoj grad. Nažalost, ničim izazvani, u jeku turističke sezone u Tuzli kada smo svjedoci dolaska u Tuzlu velikog broja turista i kada na svakom uglu slušamo strane jezike,, nedavno su neki od tuzlanskih portala ponovo "aktivirali" ovu ministrovu izjavu bez bilo kakvih provjera iznešenih podataka koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Upravo ovakva neistinita saopštenja, članci i činjenica da se u grad Tuzlu, kao podrška projektima, vratilo svega 10% od prikupljenih sredstava od naplate boravišne takse i turističke članarine (jedino se naplaćuje na području TK), treba da ubrzaju formiranje turističke zajednice Grada Tuzla koja će samostalno i profesionalno voditi brigu o daljem razvoju turizma našeg grada, realizovati nove razvojne projekte i od prikupljenih sredstava plaćanja boravišne takse na području grada Tuzla finansirati nove ideje i projekte u turizmu.

I na kraju, najvažnije od svih ovih iznesenih statističkih podataka je da su prikupljena sredstva od plaćanja turističke boravišne takse zaista više nego skromna u odnosu na stvarni broj posjetilaca i stvarni broj noćenja na području TK, a posebno u gradu Tuzli. Prikazani iznos prihoda od plaćene turističke boravišne takse je potpuno nerealan, obzirom da smo svjedoci dolaska i boravka velikog broja turista na području TK i posebno u gradu Tuzli tokom ljetnih mjeseci, kada je nemoguće pronaći slobodan ležaj čak i u privatnom smještaju. Ove činjenice treba da budu poziv za kantonalne, gradske i općinske turističke tržišne inspektore u cilju konačnog rješavanja problema rada na crno i neprijavljivanja gostiju kod pravnih i fizičkih lica koja se bave uslugama smještaja na području TK.

S poštovanjem !

JKP Pannonica doo Tuzla
Majid Porobić
- direktor -

(tuzlarije.net)               

 Iračka vojska napala Kirkuk:
Kurdi bježe, zemlji prijeti novi rat?
Gaddafi vlast preuzeo kada je imao 27 godina
Sebastian Kurz postaće najmlađi lider na svijetu
Što se događa na Bliskom istoku?
ISIS je gotovo uništen, ali već se sprema novi veliki rat

16.10.2017. u 23:46
Razija Mujanović posjetila mališane u vrtiću ˝Aladin˝


Tuzlarije
U cilju promovisanja sportskog duha i zdravog načina odrastanja, kao i upoznavanje vrhunskih sportista, vrtić "Aladin" je imao čast ugostiti vrhunsku sportistkinju Raziju Mujanović, koja je pored niza uspjeha u augustu 2017 godine ušla u Kuću slavnih FIBA.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:35
Nacionalni spomenik:
Džamiju u Priluku obilaze vjernici i znatiželjnici iz cijele BiH


Tuzlarije
Prolaznicima Prilukom, već od davne 1735. godine, kada bijaše izgrađena, uzdahe mami Stara drvena džamija. Ova ljepotica, osim što i dan danas vjernicima predstavlja mirno mjesto za molitvu, pravi je ukras za ovo ionako spokojno parče Zemlje.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:05 Broj citanja: 447
Za potrebe snimanja humorističke serije:
Traže se glumci i glumice u dobi od 8 do 70 godina


Tuzlarije
Za potrebe snimanja nove domaće humorističke serije u Tuzli traže se glumci i glumice u dobi od 8 do 70 godina. Na dan castinga potrebno ponijeti CV. U realizaciji ucestvuju: redateljica Mirela Trepanić, akademski glumci Narodnog pozorišta i Pozorište mladih Tuzla.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:00
Premijera predstave za djecu ‘’Aska i vuk’’ Ive Andrića


Predstavom za djecu ‘’Aska i vuk’’ Ive Andrića svečano se završava 2. Festival premijera pod motom ‘’Karavan teatra’’ koji je Grad Tuzlu uspješno povezivao s dvije opštine: Živinice i Kalesiju. Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla povodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja književnika.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 22:54
Dječija predstava „Plava boja snijega“ 21. oktobra na sceni BKC – a


Predstava za djecu "Plava boja snijega" Grigora Viteza u režiji Ljiljane Čekić u produkciji JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla biće prikazana u repriznom izvođenju u subotu, 21. 10. 2017. godine sa početkom u 12,00 sati.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 22:36
Behram-begova medresa pobjednik XIX sportskih susreta


Proglašenjem pobjednika i svečanim zatvaranjem, u Behram-begovoj medresi su završeni XIX sportski susreti medresa i gimnazija Islamske zajednice u BiH. U nedjelju 15. oktobra pobjednički pehar i veliki bajrak ponijela je ekipa Behram-begove medrese

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Policija i DORH u posrnulom koncernu: Slučaj Agrokor: Uhićeno 12 osoba, Todorići nedostupni

VIDEO: Općinski sud u Čapljini: Održana glavna rasprava u predmetu \'Kaplan i ostali\'

VIDEO: Direktor Autocesta FBiH s predstavnicima općina: U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

VIDEO: Bosanka Alma Zadić u Parlamentu Austrije: Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH u Beogradu: Čović: Povijest ne treba biti prepreka za budućnost

Moguća optužnica za podstrekivanje na pobunu: Određen pritvor dvojici katalonskih vođa dok traje istraga

Povrijeđeno 56 osoba, Lisabon zatražio međunarodnu pomoć: U požarima u Portugalu i Š paniji 35 mrtvih

Izbjegli iz Mijanmara zbog gladi i nasilja: Hiljade novih Rohingya izbjeglica stigle u Bangladeš

Skinuli kurdsku zastavu sa zgrade pokrajinske vlade: Iračke vladine snage ušle u grad Kirkuk

Pink otvoreno o životu, ljubavi i sedmom albumu: \'Mrzim što se toliko mrzimo\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Theresa May i Juncker ubrzat će dogovor o Brexitu
Objavljeno prije sat vremena
Trump: Okončanje iranskog nuklearnog sporazuma je stvarna mogućnost
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Muškarac u New Yorku izazvao nesreću i ostavio ženu da izgori u automobilu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Tragedija u Portugalu i Španjolskoj: U više od 600 požara najmanje 42 mrtvih
Objavljeno prije sat vremena
SAD izbore u Venezueli nazvao nepoštenim: "Upotrijebit ćemo svu moć za obnovu demokracije"
Objavljeno prije 2 sata
U EU opada broj ljudi kojima prijeti siromaštvo: Kakvo je stanje u Hrvatskoj?