TUZLARIJE - VIJESTI

27.07.2017. u 17:59 Broj citanja: 8518
Saopštenje za javnost
Trend povećanja turističkog prometa se nastavlja
U vezi članka koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama sa tvrdnjom da Gradačac ima veći broj noćenja od Grada Tuzla, i činjenice da smo svojom djelatnošću direktno uključeni u rad turističke privrede i turističke zajednice TK, dajemo slijedeće saopštenje:

Tuzlarije


Prema zvaničnom izvještaju o radu Turističke zajednice tuzlanskog kantona (TK) za 2015.godinu, broj ostvarenih turističkih noćenja je u porastu od 14,2 % u odnosu na 2014.godinu. Posebno je u porastu broj domaćih noćenja ( povećanje od 21%) od čega se najmanje polovica uvećanog broja domaćih turističkih noćenja odnosi na Grad Tuzlu, a ostalo na druge općine TK. Isto tako, trend povećanja turističkog prometa se nastavlja i u 2016.godini, tako da su u periodu oktobar 2015.g.- april 2017.g., realizirana 66.648 noćenja na općini Gradačac i 66.311 noćenja na području grada Tuzla.

Tuzlarije


Međutim, veliki procenat (94%, 62.688 noćenja) ostvarenih noćenja u opštini Gradačac se odnosi na boravak pacijenata Banje Ilidža koji su oslobođeni plaćanja turističke boravišne takse i čije troškove boravka i liječenja snose fondovi zdravstvenog osiguranja kantona iz kojih dolaze pacijenti. Ovi boravci nemaju nikakve veze sa turizmom, ostvarivanjem dobiti i stvaranja neke nove vrijednosi za lokalnu zajednicu. To se najbolje vidi iz podatka da je u tom periodu na opštini Gradačac naplaćeno svega 10.252,50 KM boravišne takse (iznos boravišne takse je 2 KM, broj prijavljenih turista 5.126), a na području Grada Tuzla 9,6 puta više – 98.534,89 KM naplaćene boravišne takse, od ukupno 179.267,09 KM naplaćene boravišne takse na području TK. Dakle, u posmatranom periodu je na području grada Tuzla naplaćeno 55 % od ukupno naplaćene turističke takse na TK, i ostvareno 44.141 više noćenja turista nego u Gradačcu. Više naplaćene boravišne takse od Gradačca imaju općine Lukavac i Srebrenik, što svrstava opštinu Gradačac tek na četvrto mjesto po broju turističkih noćenja na TK, obzirom na kriterij naplate boravišne takse svakom turisti, što je zakonska obaveza svakog iznajmljivača usluga noćenja prema stranom ili domaćem gostu. (osim, pacijenata zavoda zdravstvenog osiguranja ili radnika firmi koje izvode radove na području grada ili općine i koji nemaju nikakve veze sa turizmom).

TuzlarijePoređenja radi, prijava boravka pacijenata Banje Ilidža u Gradačcu kao turističkih noćenja je kao da bi i tuzlanski Dom penzionera svojim nekomercijalnim kapacitetom od 193 ležaja i 100%-om popunjenošću na godišnjem nivou ( 69.480 noćenja), ta noćenja prijavljivao kao turistička noćenja na području grada Tuzla, što naravno, nikome u Tuzli ne pada na pamet.
Informaciju o Gradačcu kao gradu iz TK koji realizuje najveći broj turističkih noćenja na području TK, prvi je još u martu mjesecu 2017.g. u jednom dnevnom listu iznio g. Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u vladi TK, pogrešno tumačeći prezentovane podatke turističke zajednice TK i svog ministarstva, vjerovatno ponešen činjenicom da jako voli svoj grad. Nažalost, ničim izazvani, u jeku turističke sezone u Tuzli kada smo svjedoci dolaska u Tuzlu velikog broja turista i kada na svakom uglu slušamo strane jezike,, nedavno su neki od tuzlanskih portala ponovo "aktivirali" ovu ministrovu izjavu bez bilo kakvih provjera iznešenih podataka koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Upravo ovakva neistinita saopštenja, članci i činjenica da se u grad Tuzlu, kao podrška projektima, vratilo svega 10% od prikupljenih sredstava od naplate boravišne takse i turističke članarine (jedino se naplaćuje na području TK), treba da ubrzaju formiranje turističke zajednice Grada Tuzla koja će samostalno i profesionalno voditi brigu o daljem razvoju turizma našeg grada, realizovati nove razvojne projekte i od prikupljenih sredstava plaćanja boravišne takse na području grada Tuzla finansirati nove ideje i projekte u turizmu.

I na kraju, najvažnije od svih ovih iznesenih statističkih podataka je da su prikupljena sredstva od plaćanja turističke boravišne takse zaista više nego skromna u odnosu na stvarni broj posjetilaca i stvarni broj noćenja na području TK, a posebno u gradu Tuzli. Prikazani iznos prihoda od plaćene turističke boravišne takse je potpuno nerealan, obzirom da smo svjedoci dolaska i boravka velikog broja turista na području TK i posebno u gradu Tuzli tokom ljetnih mjeseci, kada je nemoguće pronaći slobodan ležaj čak i u privatnom smještaju. Ove činjenice treba da budu poziv za kantonalne, gradske i općinske turističke tržišne inspektore u cilju konačnog rješavanja problema rada na crno i neprijavljivanja gostiju kod pravnih i fizičkih lica koja se bave uslugama smještaja na području TK.

S poštovanjem !

JKP Pannonica doo Tuzla
Majid Porobić
- direktor -

(tuzlarije.net)               

 Priroda se ˝igra˝:
Nakon katastrofalnih poplava Japan pogodio val vrućine, najmanje 14 mrtvih
Ugovor će pokriti trećinu globalne ekonomije
Japan i Europska unija danas potpisuju sporazum koji će naljutiti Trumpa
Trump:
Odnosi SAD-a i Rusije nikad nisu bili gori zbog američke gluposti. No, to se promijenilo

18.07.2018. u 09:47
Goran Vukliš je član FK Sloboda


Goran Vukliš, 30-godišnji golman dogovorio je jučer uslove sa predstavnicima FK “Sloboda” Tuzla čime je postao novo pojačanje kluba iz Rudarske 2. Vukliš je u Tuzlu stigao iz FK “Borac” Banja Luka i sigurno je da će predstavljati veliko pojačanje za Crveno-crne

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 09:14
Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona (24):
Harem Bukva džamije u Gradačcu


TuzlarijeKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine, proglasila je "Grobljansku cjelinu – Harem Bukva (Bukvačke ili Bukvarske) džamije u Gradačcu", nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik obuhvata prostor harema džamije sa starim nišanima.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 00:10 Broj citanja: 2858
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 00:07 Broj citanja: 4571
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 00:05 Broj citanja: 4467
Svaštarije


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


17.07.2018. u 19:46 Broj citanja: 596
Književno veče ˝Oganj u ledu“:
Predstavljanje poezije kantautora i pjesnika Jasmina Mujanovića


Književno veče "Oganj u ledu“ je koncipirano na način da će predstaviti poeziju iz tri zbirke kantautora i pjesnika Jasmina Mujanovića, u muzičkim krugovima poznatijeg kao Jasmin Mag (vođa nekada izuzetno aktivnog, nagrađivanog i uspješnog rock-sastava „Alarm“).

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Sjednica Vijeća ministara: Ministri o policijskim službenicima i migrantskoj krizi

Ukupne vrijednosti od oko 50 miliona KM: Promocija Projekta podrške zapošljavanju

Uoči Olimpijskih igara 2020. godine: Japan usvojio prvi zakon protiv pušenja

Potvrdio Ali Akbar Salehi: Iranske zalihe uranijuma dostigle 950 tona

12 radnika ostalo zatpano ispod ruševina: U urušavanju zgrade u Indiji poginule najmanje dvije osobe

Ocijenio da će početi "veoma brzo": Trump: Denuklearizacija Sjeverne Koreje nema rok

FOTO: Djeca iz Doma na Bjelavama - nekad i sad: Sarajevska siročad iza i ispred foto objektiva

Posvećen akciji protiv siromaštva: Međunarodni je dan Nelsona Mendele

Revanš susret 1. pretkola Evropske lige: Željezničar na obnovljenom terenu Grbavice dočekuje Estonce

VIDEO Sirijska vojska zauzela važnu uzvisinu kraj izraelske granice
VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
VIDEO Spasioci našli tijela žene i djeteta na ostacima uništenog broda u Mediteranu
VIDEO Filmska jurnjava u Las Vegasu, policajac kroz vjetrobransko staklo puca na ubojice
Vlasnik hotela u Las Vegasu tuži žrtve najvećeg masakra u novijoj povijesti SAD-a
Musk se ispričao roniocu kojeg je nazvao pedofilom nakon spašavanja dječaka iz tajlandske spilje
Boeing radi nove avione Air Force One, ugovor je vrijedan 3,9 milijardi dolara
Godišnjica tragedije: Rusija optužena za ubojstvo 298 ljudi na letu Malaysia Airlinesa
Pussy Riot poziva na oslobađanje članova koji su prekinuli utakmicu Hrvatske i Francuske
Većina Amerikanaca misli da je Trumpova politika prema Rusiji loša
Ruske službe otkrile zašto je Putin jedini imao kišobran dok su svi drugi pokisli do gole kožeSVAŠTARIJE

Kako je Thompson oteo autobus pun nogometaša i natjerao ih da učine "nezamislivo"

Britanski tabloid piše da Beckhamovi odmaraju u Hrvatskoj, ali...

Beckhamovi u Crnoj Gori iznenadili bizarnom listom zahtjeva

VIDEO Nije montaža: Svi pričaju o Melanijinoj užasnutoj faci nakon što je razgovarala s Putinom

Hercegovac na svadbu poveo curu, a onda ju je šokirao kad je mlada bacala buket

VIDEO Lava iz vulkana na Havajima pogodila turistički brod, 23 ozlijeđenih

Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Beljak o Thompsonu u autobusu: ˝Mora mi smeće fašističko dan pokvarit˝

Vatreni stigli na Trg, u centru Zagreba je preko 250.000 ljudi

Trump uoči sastanka s Putinom: Odnosi s Rusijom nikad nisu bili lošiji