TUZLARIJE - VIJESTI

29.07.2017. u 21:31 Broj citanja: 7001
Polemike zbog prednosti nad TE Tuzla
Izgradnja Termoelektrane Banovići naredne godine

Tuzlarije


Izgradnja Termoelektrane Banovići mogla bi početi na proljeće naredne godine. Potrebne dozvole trebale bi biti izdate do kraja ove godine. Izgradnja će trajati oko pet godina, a investicija je vrijedna oko 520 miliona eura. Ovim je data prednost Termoelektrani Banovići u odnosu na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, što je izazvalo mnogo polemike.

Za proizvodnju više od 30 megavata potrebna je saglasnost Vlade i Parlamenta FBiH. Nakon što su oni to učinili, na potezu je resorno ministarstvo. "Ministarstvo će izdati energetsku dozvolu. Banovići će ići u dalju aktivnost. Nadam se da će ući u izradu krajem ove godine, a za 40-ak mjeseci bi trebalo pustiti TE u pogon", kazao je Stipe Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Priča o Termoelektrani Banovići počela je davno, još 2010. godine. Mnogi smatraju da je končano došlo vrijeme da bude zaokružena.

"To su strateški važni projekti za BiH. Smatramo da su se stekli uvjeti da oni konačno uđu u fazu realizacije", poručio je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Rudnicima u tuzlanskom bazenu, posebno Kreki i Đurđeviku, Blok 7 jedini je spas, ali i uslov za stabilan energetski sistem u BiH. Prioritenije bi bilo početi ove radove jer, kako kažu, ako do 2026. ne počne izgradnja tuzlanskog bloka, bit ćemo uvoznici struje.

"Za novu otkrivku treba vremena i košta dva miliona maraka, a one se ne prave. Tako će Federacija ostati bez uglja ili će biti jeftinije da ga uvozimo iz Perua, Brazila, a da ovdje ugalj leži", upozorio je Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz Federalne vlade tvrde da se ne radi o tome da se nekome daje prioritet, jer su i Banovići i Tuzla, zamjenski blokovi, u vlasništvu Federacije. Banovići su došli na red jer aktivnosti u vezi s banovićkim blokom teku brže, a razlika je i u energetskoj vrijednosti uglja.

"Zna se da je ugalj u Banovićima veće energetske vrijednosti, ima više šansi da bude isplativiji. Tamo je cijena megavata koja se predviđa 43 eura. U Tuzli je ugalj manje kalorične vrijednosti i cijena je 52 eura, zavisno od tržišta. Tržiše je prošle godine imalo cijenu 25 eura, sad je oko 100 eura", naveo je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ostalo je još da Elektroprivreda BiH izvrši svoj dio obaveza u vezi s dogovorom o izgradnji TE Banovići, a iz Federalne vlade tvrde da će to biti učinjeno u narednih 15 dana.

Đenita Huseinbegović

(tuzlarije.net - FTV)               

 Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća
Investicije u 68 zemalja svijeta
Što se krije iza kineskog megaprojekta izgradnje novog Puta svile za 21. stoljeće
Pegasus Airlines
Nakon sigurnog spuštanja u Trabzon avion otklizao s piste ka Crnom moru

16.01.2018. u 08:20 Broj citanja: 730
Udruženje kupaca ˝15. Maj˝ - obavještenje:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 19. januaraTuzlarijeUdruženje kupaca ˝15. Maj˝ obavještava javnost da ponovo organizuje javni protest u petak 19.01.2018. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 10-10:30h.

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 00:20 Broj citanja: 9890
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 00:07 Broj citanja: 15853
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 20:10 Broj citanja: 1773
Farma pilića Saiba Smajića:
Vratio se iz Amerike i pokrenuo biznis


TuzlarijeSaib Smajić prije nekoliko godina se vratio u rodno selo Lipovac kod Srebrenice i pokrenuo vlastiti biznis. Dugo godina je živio u Americi, državi New York i proputavo je gotovo cijelu državu radeći kao vozač. Kaže, da nigdje nema ljepše nego na vlastitom ognjištu, tamo odakle si potekao.

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 17:45 Broj citanja: 1146
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Ima bezobraznih poslodavaca koji koriste radnike ali puno je i onih koji nemaju mogućnosti da nekoga regularno zaposle. Preskupo je. Da samo jednog radnika ima, da ga na minimalac prijavi treba za njega odvojiti za platu i doprinose više od 700 KM, dok plati sve što treba, prostor, robu, režije, poreze, radniku, treba minimalno zaraditi 3000 KM mjesečno da mu nešto ostane za nabavak robe i da nešto zaradi i za sebe.

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 17:35 Broj citanja: 418
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 16. do 18. januara:
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Postignut dogovor o budžetu FBiH: Sjednica Predstavničkog doma 17. januara, Dom naroda 19. januara

Jesu li registrovane i jesu li terorističke organizacije?: Traže informaciju o pripadnicima Srbske časti i Noćnih vukova

Održana sjednica HNS-a: Ljubić: Komšić nema šanse na izborima

Istraga o nestanku novca u \'BH Pošti\': Uhapšen bivši vareški načelnik Avdija Kovačević

Karaga osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva: Slobodanu Karagiću 12 godina zatvora zbog Doboja 1992.

Belgijska policija tvrdi - nije terorizam: Eksplozija u Antverpenu, nekoliko osoba povrijeđeno

Slomit će je prije nego bude formirana: "SAD nastoje uspostaviti \'terorističku vojsku\' na jugu Turske"

VIDEO: Sunce nad Drinom: Dani Isaka Samokovlije u Goraždu

Nakon velike borbe u meču koji je trajao tri sata i 45 minuta: Džumhur u 2. kolu Australian Opena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Papa Franjo doputovao u Čile, posjetit će i Peru
Objavljeno prije 40 minuta
Nakon pola stoljeća približavanja, Turska ne ulazi u EU: "Pristupni proces je mrtav"
Objavljeno prije 55 minuta
Najmanje 20 mrtvih i 63 ranjenih u sukobima u glavnoj zračnoj luci Libije
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Najmanje 10 ozlijeđenih u eksploziji plina u Antwerpenu
ponedjeljak, 15.1.2018. 22:14
Eksplozija u Antwerpenu, urušila se zgrada, spasioci traže ljude u ruševinama
ponedjeljak, 15.1.2018. 22:13
Grčki zastupnici izglasali reforme koje ograničavaju pravo na štrajk, neredi u Ateni