TUZLARIJE - VIJESTI

30.07.2017. u 10:28 Broj citanja: 5395
˝Koraj ko raj˝:
Predstavljena knjiga koja govori o ljepoti korajskog kraja

Umjetnici novijeg doba, zaljubljenici u korajsku ljepotu, a okupljeni u Književni klub i ULJUB Brčko Distrikta, jučer su Koraju obilježili desetu godišnjicu od prvih susreta. Povodom ovog značajnog jubileja u Spomen domu je promovisana knjiga "Koraj ko raj", koja predstavlja zbornik pjesničkih radova.Alija Halilović, jedan od organizatora promocije, kazao je za Tuzlarije da ova knjiga sadrži pjesme, slike i fotografije, a koje su inspirisane ljepotom Koraja.

Tuzlarije


- Knjiga je nastajala u desetogodišnjem periodu odnosno od 2007. godine. Tada se zapravo javila ideja da umjetnici iz Brčkog, u svoje slobodno vrijeme, dođu u Koraj i da napišu koji stih. Tako je nastala i likovno-pjesnička kolonija pod nazivom "Koraj ko raj", održavana godinama pod korajskim nebom. Osim umjetnika iz Bosne i Hercegovine, pohodili su je i gosti iz Srbije, Hrvatske, Švedske...Ono što nas okuplja je sloboda izražavanja, zatim duh ovog mjesta i druželjubivost naroda koji živi na ovim prostorima. Kroz Koloniju su nastale i neke novi ljubavi i upravo umjetnost jeste nešto što treba ljude da spaja. Kolonija se održava svake druge subote u mjesecu maju. Umjetnici dođu u Koraj, rasporede se na različitim lokacijama i svako na svoj način traži inspiraciju za slikanje, pisanje ili fotografisanje - dodao je Halilović.

Među koricama ove knjige našli su se i stihovi Jasemine Ademović, pjesnikinje koja je porijeklom iz Koraja.

Tuzlarije


- Živjela sam u Brčkom sve do 1992. godine, a potom sam zbog ratnih dejstava otišla u Norvešku. Tamo mi se probudila želja za pisanjem, imala sam nostalgiju za Korajom i tako su iz mog pera nastale pjesme koje su objavljenje u ovoj knjizi. Sve one govore o ovom mjestu, ljudima, njihovom porijeklu, uglavnom su to antologijske pjesme za Koraj - kazala je Ademović za Tuzlarije dodajući da je njena duša uvijek u ovom mjestu.

Osim Ademovićeve, svoje stihove u knjizi su zapisali i pjesnici Mirjana Đapo, Dragoljub Vasić, Azur Salihović, Suada Kovačević, Sead Ibrić, Suvad Alagić, Slađana Jovičić, Neda Čajević i drugi umjetnici.

- Ovaj prostor već deset godina ne zna za ime i nacionalnost, ono što nas vodi i okuplja je ljubav prema umjetnosti. Zbog toga smo odlučili da našu desetogodišnjicu okupljanja i druženja ovjekovječimo promocijom ove knjige. Njenih 50 stranica je posvećeno poeziji inspirisanoj starom i današnjom BiH, zatim tu je 15 slika Koraja, a svoje mjesto u ovom djelu našle su i naše fotografije sa druženja - kazala je Mirjana Đapo dodajući da je sve navedeno zajednički sadržaj i smisao ovakvih sastajanja i praznika duha.

Štampanje ove knjige finansijski je omogućila građevinska kompanija "Papilon d.o.o.", sa vlasnicima braćom Halidom i Husom Salihovićem. Zaslužni za kontinuitet manifestacije su Hajrudin Denjagić, bivši predsjednik opštine Lopare, inače živa enciklopedija ovog kraja. Neizostavna karika u ovom lancu je i Bajro Jukić - Čičak koji je od samih početaka u ovom projektu, a sinoćnju promociju uljepšao je izvedbom pjesme "Dajankuša".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 18:05
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Oni koji žive pored same Termoelektrane smatraju da su najugroženiji (što je tačno), da za njih treba biti besplatno. I tu dolazi do problema. Danas su neki vijećnici rekli da im se to treba omogućiti besplatno, neki smatraju da to nije realno jer će to očekivati i svi ostali, pa je na sjednici bilo prilike za populizam, a šta će biti konkretno, tek će da se čuje.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:12
Tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Razmatra se mogućnost subvencioniranja podstanica sistema daljinskog grijanja


Danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj se raspravljalo o priključenju na sistem daljinskog grijanja mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje. U uvodnom izlaganju o toplifikaciji grada govorio je pomoćnik gradonačelnika Kemal Kurević.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:10 Broj citanja: 607
Prof. dr. Fuad Pašić održao pozvano predavanje na Simpoziju Hranom do zdravlja


U Osijeku je u protekloj sedmici održan 10. međunarodni znanstveno – stručni skup na temu Hranom do zdravlja. Kao pozvani predavač na plenarnoj sesiji učešće je uzeo i prof. dr. Fuad Pašić koji je govorio o multidimenzionalnom pristupu u barijatrijskoj hirurgiji, kao i o tome zašto je bitno imati nutricionistu u timu.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:02 Broj citanja: 552
Predstavljanje u Tuzli:
Kad se sretnu feminizam i religija


"Kada se sretnu feminizam i religija", naziv je zbornika tekstova mladih autorica i autora iz Bosne i Hercegovini, koji će biti predstavljen u Tuzli 27. oktobra 2017. godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla u 10:30 sati. Govore: Zilka Spahić Šiljak, profesorica rodnih studija, Medina Mujić, urednica, Nikola Vučić autor, Nihad Suljić autor.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 15:56
U petak Bijenale umjetnosti minijature otvara vrata posjetiocima


Deveta po redu manifestacija Bijenale umjetnosti minijature BiH bit će otvorena u petak, u 18 časova, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Na izložbi Bijenala bit će izloženo 455 radova različitih tehnika od 148 autora. Riječ je o jedinstvenoj i uistinu prepoznatljivoj manifestaciji koja ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 13:00
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobra


Javna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.
Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Š ef delegacije EU održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
U Firenci poginuo Španjolac, na njega pao kapitel slavne bazilike
Objavljeno prije 35 minuta
Poljska premijerka će glasati za zabranu "eugeničkog pobačaja"
Objavljeno prije sat vremena
Merkel i Macron podupiru Španjolsku u krizi s Katalonijom
Objavljeno prije sat vremena
UZNEMIRUJUĆI VIDEO Kći ukrajinskog tajkuna projurila kroz crveno i ubila šest ljudi
Objavljeno prije sat vremena
Kolinda se u Rusiji susrela s patrijarhom Kirilom, on pozvao na jedinstvo crkava
Objavljeno prije 2 sata
Cerar: Plenković izbjegava odgovoriti na moje konkretne prijedloge o granici