TUZLARIJE - VIJESTI

30.07.2017. u 10:28 Broj citanja: 5569
˝Koraj ko raj˝:
Predstavljena knjiga koja govori o ljepoti korajskog kraja

Umjetnici novijeg doba, zaljubljenici u korajsku ljepotu, a okupljeni u Književni klub i ULJUB Brčko Distrikta, jučer su Koraju obilježili desetu godišnjicu od prvih susreta. Povodom ovog značajnog jubileja u Spomen domu je promovisana knjiga "Koraj ko raj", koja predstavlja zbornik pjesničkih radova.Alija Halilović, jedan od organizatora promocije, kazao je za Tuzlarije da ova knjiga sadrži pjesme, slike i fotografije, a koje su inspirisane ljepotom Koraja.

Tuzlarije


- Knjiga je nastajala u desetogodišnjem periodu odnosno od 2007. godine. Tada se zapravo javila ideja da umjetnici iz Brčkog, u svoje slobodno vrijeme, dođu u Koraj i da napišu koji stih. Tako je nastala i likovno-pjesnička kolonija pod nazivom "Koraj ko raj", održavana godinama pod korajskim nebom. Osim umjetnika iz Bosne i Hercegovine, pohodili su je i gosti iz Srbije, Hrvatske, Švedske...Ono što nas okuplja je sloboda izražavanja, zatim duh ovog mjesta i druželjubivost naroda koji živi na ovim prostorima. Kroz Koloniju su nastale i neke novi ljubavi i upravo umjetnost jeste nešto što treba ljude da spaja. Kolonija se održava svake druge subote u mjesecu maju. Umjetnici dođu u Koraj, rasporede se na različitim lokacijama i svako na svoj način traži inspiraciju za slikanje, pisanje ili fotografisanje - dodao je Halilović.

Među koricama ove knjige našli su se i stihovi Jasemine Ademović, pjesnikinje koja je porijeklom iz Koraja.

Tuzlarije


- Živjela sam u Brčkom sve do 1992. godine, a potom sam zbog ratnih dejstava otišla u Norvešku. Tamo mi se probudila želja za pisanjem, imala sam nostalgiju za Korajom i tako su iz mog pera nastale pjesme koje su objavljenje u ovoj knjizi. Sve one govore o ovom mjestu, ljudima, njihovom porijeklu, uglavnom su to antologijske pjesme za Koraj - kazala je Ademović za Tuzlarije dodajući da je njena duša uvijek u ovom mjestu.

Osim Ademovićeve, svoje stihove u knjizi su zapisali i pjesnici Mirjana Đapo, Dragoljub Vasić, Azur Salihović, Suada Kovačević, Sead Ibrić, Suvad Alagić, Slađana Jovičić, Neda Čajević i drugi umjetnici.

- Ovaj prostor već deset godina ne zna za ime i nacionalnost, ono što nas vodi i okuplja je ljubav prema umjetnosti. Zbog toga smo odlučili da našu desetogodišnjicu okupljanja i druženja ovjekovječimo promocijom ove knjige. Njenih 50 stranica je posvećeno poeziji inspirisanoj starom i današnjom BiH, zatim tu je 15 slika Koraja, a svoje mjesto u ovom djelu našle su i naše fotografije sa druženja - kazala je Mirjana Đapo dodajući da je sve navedeno zajednički sadržaj i smisao ovakvih sastajanja i praznika duha.

Štampanje ove knjige finansijski je omogućila građevinska kompanija "Papilon d.o.o.", sa vlasnicima braćom Halidom i Husom Salihovićem. Zaslužni za kontinuitet manifestacije su Hajrudin Denjagić, bivši predsjednik opštine Lopare, inače živa enciklopedija ovog kraja. Neizostavna karika u ovom lancu je i Bajro Jukić - Čičak koji je od samih početaka u ovom projektu, a sinoćnju promociju uljepšao je izvedbom pjesme "Dajankuša".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 09:21
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Zrno soli˝


TuzlarijeU srijedu, 21. marta 2018. godine u 19:30 sati na reportoaru Narodno pozorišta Tuzla je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj "Zrno soli" za koji je tekst i režiju potpisuje Neda Rusjan Bric. Igraju: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 08:20 Broj citanja: 1386
Stare slike pričaju:
Vrijeme kada je drveće u jednoj od najljepših tuzlanskih ulica bilo mladoMalo je onih koji se sjećaju vremena kada je drveće u Ulici Alije Izetbegovića (bivša Oktobarska) bilo tek posađeno. Gornja, starija slika, moguće je da je nastala pedesetih ili početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14600
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23562
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 20:01 Broj citanja: 825
Izložba u Galeriji ˝Kristian Kreković˝:
Eksplozija boja na radovima Senaida BuljubašićaTuzlarijeIzložba slika akademskog grafičara Senaida Buljubašića iz Srebrenika otvorena je večeras u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Četrnaesta po redu samostalna izložba donijela je 30 slika na kojima je umjetnik radio u proteklih pet godina.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:50
Gradska uprava
Održan sastanak učesnika programa Inicijativa za lokalne vlasti


U organizaciji Delegacije EU u BiH, danas je u hotelu Mellain, održan sastanak članova Zajedničke komisije, uglednih eksperata lokalne uprave, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Određivanje novih koeficijenata : Poslanici razmatraju nove koeficijente plata vojnika i podoficira

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Epidemija žute groznice u Brazilu: Pokrenuta kampanja vakcinacije cijele nacije

Saobraćajna nesreća na Filipinima: Autobus se survao niz liticu, 19 poginulih

Eksplozija bombe u trgovačkom centru u Austinu: Ranjena jedna osoba

Privedeno je sedam članova bande Nindžas: U Peruu zaplijenjena 1,5 tona kokaina

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 50 minuta
Nakon povijesnog sastanka Kima i Trumpa, na sljedećem bi sudjelovala i Južna Koreja
Objavljeno prije sat vremena
Neki milenijalci ne štede za mirovinu jer misle da će kapitalizam do tada propasti
Objavljeno prije 2 sata
Hawkingov pepeo čuvat će se uz grobove Newtona i Darwina
utorak, 20.3.2018. 22:23
Trump hvali svoje prijateljstvo s novim prvim čovjekom Saudijske Arabije, sporne teme izbjegavao
utorak, 20.3.2018. 21:41
Američki Senat poziva na hitno djelovanje kako bi se spriječilo hakiranje nadolazećih izbora
utorak, 20.3.2018. 20:03
Europski parlament traži od članica i Komisije da aktivnije promiču cijepljenje