TUZLARIJE - VIJESTI

31.07.2017. u 17:21 Broj citanja: 1944
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Narednih sedam dana temperature će biti najviše u zadnjih 20 godina. Sredinom sedmice u pojedinim mjestima regije biće i 42 stepena. Još malo pa uslovi za vanredno stanje, a nekima bi, koji mogu, mogli organizovati kraće radno vrijeme pa da se poslije nadoknađuje. Posebno je teško u bolnicama gdje nema klima uređaja. Dosta je što je neko bolestan da mora ležati u bolnici pa još po ovim vrućinama, a u bolnicama kao i školama uvijek je puno prozora, tako da je negdje neizdržljivo. Ako se ne mogu nabaviti klima uređaji, da bar imaju ventilatori.

Tuzlarije


Neki koji su na višim položajima, šefovi u nekim ustanovama, službama, preduzećima, sjede u klimatiziranim prostorijama, a ostalim zaposlenicima šipak. Zato im je teško razumjeti one koji kukaju.

Tuzlarije


Posebno je opasno ostavljati djecu i pse u automobilima dok se nešto kratko obavi. Dešava se da neki ostanu duže nego što su mislili, prevari ih vrijeme, pa zaborave koga su ostavili u vozilu. U automobilima koji su parkirani na suncu temperatura je vrlo visoka pa se ne može sjesti, pipnuti volan koliko se sve zagrije. Bez obzira na vrućinu djecu nije pametno ostavljati u autu, svašta može da se desi a ništa dobro.

Tuzlarije


Ove zvanične temperature koje nam javljaju, mjere se dva metra iznad travnatog terena, u kućici kao za ptice, koja dopušta strujanje zraka, a štiti od sunca. Kod nas se mjerenja vrše na Bukovčiću, uzvisini iznad grada, pa kad je tamo 33 stepena nije nikakvo čudo da u gradu, na asfaltu i betonu, bude i desetak stepeni više. O temperaturi na suncu bolje je i ne razmišljati.

Tuzlarije


Bez obzira na sve neugodnosti, sve je ovo bolje od zime. Ne samo zbog hladnoće, nego zbog kvalitete vazduha. U Tuzli je zrak dosta zagađen, iako je sad zvanično čist ima toliko automobila, fabrike imaju svoja zagađanja, a u nekim pekarama još se loži. Navikli smo na ovaj vazduh, čini nam se da je sve ok dok se ne ode negdje makar na par dana. Ulaskom u Tuzlu osjeti se i onaj karakteristični miris, da ne kažem smrad. Dakle, ni kad je ljeto nije najidelanije a tek zimi, zato su mi draže i ove žege.

Kada je ovakvo vrijeme nisu rijetka olujna nevremena, jučer je dobro puhalo i grmilo ali sve se mirno završilo.

Tuzlarije


Od sutra kreću vozovi iz Tuzle za Banjaluku i Sarajevo. Baš bih se malo provozala ali želje i mogućnosti mi se ovaj put ne poklapaju, pa ću čekati priliku. Iako od Tuzle do Doboja nema talgo vozova (valjda će biti), mislim da će biti zainteresovanih za željeznički saobraćaj.

Ugodan vam ostatak dana

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 8 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 245 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 8 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 13 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 31.07.2017. godine krv su darovala 24 davaoca.

(tuzlarije.net)               
 Španjolska aktivirala ključni članak Ustava
Katalonijom će vladati Madrid
Dosta im je rastrošnog Rima
Referendumi o većoj autonomiji u dvije talijanske regije
Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu

21.10.2017. u 17:05 Broj citanja: 582
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Gdje svi Turci tu i mali Mujo, pa sam tako i ja posjetila Etno avliju u Mačkovcu. Od Tuzle je nekih četrdesetak minuta vožnje. Pravo šarenilo, boja, brojni predmeti koji su se nekada koristili u bosanskim domaćinstvima. Tu je i muzej u kojem se može vodjeti kako je izgledala unutrašnjost kuća u ovim krajevima, zanatske radionice, vodenice i slično.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 16:39
9. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH”:
Predstavljamo nagrađene radove


TuzlarijeDeveto izdanje Bijenala "Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine" (BUM BiH), kojem je tradicionalno domaćin Bosanski kulturni centar, održava se do 20. 11. 2017. godine u Tuzli. Kako smo ranije pisali, Grand Prix ovogodišnjeg Bijenala i nagradu za crtež osvojio je Tuzlak Mujo Grbić.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 16:12 Broj citanja: 313
Tuzla Film Festival:
Kafa sa Jelenom Perčin


Nakon ispijene kafe sa Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom i danas smo je rezervisali za razgovor sa susjedima. Iako nikada ne pije kafu zbog visokog pritiska, na našu se vrlo rado odazvala. Divna Jelena Perčin bila je naš gost!

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 16:08
Ekološka sekcija Gimnazije ˝Ismet Mujezinović˝
Obilježen Svjetski dan jabuke 20. oktobar


TuzlarijeDanas je Ekološka sekcija Gimnazije "Ismet Mujezinović" obilježila Svjetski dan jabuke 20. oktobar. Učenici II A odjeljenja zdravstvene gimnazije su nosioci ove aktivnosti pod rukovodstvom profesorice Begović Mirsade. Naravno, i drugi učenici i profesori su svojim aktivnostima dali doprinos ovoj manifestaciji.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 12:57
Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH


TuzlarijeSavez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH danas je najavio da će medicinski radnici 6. novembra stupiti u generalni štrajk na cijelom području Federacije BiH ukoliko nadležne institucije u periodu od 23. oktobra do najavljenog datuma ne potpišu koletivni ugovor.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 12:34 Broj citanja: 452
Druženje osnovaca iz škole Pasci i škole Tušanj se nastavlja


TuzlarijeUčenici 8b razreda OŠ Tušanj jučer su zajedno sa razrednicom Almom Hadžiselimović i pedagogicom Zinaidom Čolić Ćatić, edukativnim predavanjem i kreativnom radionicom obilježili Svjetski dan jabuka. Ujedno su bili i domaćini gostima iz OŠ Pasci, s kojima su nedavno proslavili Uskrs, a jučer na prigodan način i Dan jabuka.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Rahimić u F+ o finansijskim podrškama za studiranje: Š ta je ponudio Sajam stipendija u Sarajevu?

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Rajoy zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava: Š panska vlada smijenila katalonske lidere

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

F+: Nedim Alibegović, koordinator projekta Socijalni dan: Kad srednjoškolci zamijene školske klupe za radna mjesta

Zaključak skupine od 16 međunarodnih stručnjaka: Pablo Neruda nije umro od raka

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Nogometaši Čelika ubilježili novu pobjedu na svom terenu

Najbolji bh. teniser savladao sunarodnjaka 6:0, 7:6: Džumhur savladao Bašića i plasirao se u finale turnira u Moskvi