TUZLARIJE - VIJESTI

31.07.2017. u 17:21 Broj citanja: 1965
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Narednih sedam dana temperature će biti najviše u zadnjih 20 godina. Sredinom sedmice u pojedinim mjestima regije biće i 42 stepena. Još malo pa uslovi za vanredno stanje, a nekima bi, koji mogu, mogli organizovati kraće radno vrijeme pa da se poslije nadoknađuje. Posebno je teško u bolnicama gdje nema klima uređaja. Dosta je što je neko bolestan da mora ležati u bolnici pa još po ovim vrućinama, a u bolnicama kao i školama uvijek je puno prozora, tako da je negdje neizdržljivo. Ako se ne mogu nabaviti klima uređaji, da bar imaju ventilatori.

Tuzlarije


Neki koji su na višim položajima, šefovi u nekim ustanovama, službama, preduzećima, sjede u klimatiziranim prostorijama, a ostalim zaposlenicima šipak. Zato im je teško razumjeti one koji kukaju.

Tuzlarije


Posebno je opasno ostavljati djecu i pse u automobilima dok se nešto kratko obavi. Dešava se da neki ostanu duže nego što su mislili, prevari ih vrijeme, pa zaborave koga su ostavili u vozilu. U automobilima koji su parkirani na suncu temperatura je vrlo visoka pa se ne može sjesti, pipnuti volan koliko se sve zagrije. Bez obzira na vrućinu djecu nije pametno ostavljati u autu, svašta može da se desi a ništa dobro.

Tuzlarije


Ove zvanične temperature koje nam javljaju, mjere se dva metra iznad travnatog terena, u kućici kao za ptice, koja dopušta strujanje zraka, a štiti od sunca. Kod nas se mjerenja vrše na Bukovčiću, uzvisini iznad grada, pa kad je tamo 33 stepena nije nikakvo čudo da u gradu, na asfaltu i betonu, bude i desetak stepeni više. O temperaturi na suncu bolje je i ne razmišljati.

Tuzlarije


Bez obzira na sve neugodnosti, sve je ovo bolje od zime. Ne samo zbog hladnoće, nego zbog kvalitete vazduha. U Tuzli je zrak dosta zagađen, iako je sad zvanično čist ima toliko automobila, fabrike imaju svoja zagađanja, a u nekim pekarama još se loži. Navikli smo na ovaj vazduh, čini nam se da je sve ok dok se ne ode negdje makar na par dana. Ulaskom u Tuzlu osjeti se i onaj karakteristični miris, da ne kažem smrad. Dakle, ni kad je ljeto nije najidelanije a tek zimi, zato su mi draže i ove žege.

Kada je ovakvo vrijeme nisu rijetka olujna nevremena, jučer je dobro puhalo i grmilo ali sve se mirno završilo.

Tuzlarije


Od sutra kreću vozovi iz Tuzle za Banjaluku i Sarajevo. Baš bih se malo provozala ali želje i mogućnosti mi se ovaj put ne poklapaju, pa ću čekati priliku. Iako od Tuzle do Doboja nema talgo vozova (valjda će biti), mislim da će biti zainteresovanih za željeznički saobraćaj.

Ugodan vam ostatak dana

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 8 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 245 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 8 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 13 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 31.07.2017. godine krv su darovala 24 davaoca.

(tuzlarije.net)               
 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28 Broj citanja: 2107
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


Tuzlarije
U sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18 Broj citanja: 902
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54 Broj citanja: 427
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝


TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 6817
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


Tuzlarije
Svaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 596
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljiv


Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH: I dalje pitaju ko je predlagač izmjena seta zakona o akcizama

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox