TUZLARIJE - VIJESTI

03.08.2017. u 10:05 Broj citanja: 4127
Saopštenje Građanske inicijative Bukinje
Bukinjani ne žele azil za pse i mačke već zabavno-sportski kompleks

Javna rasprava o nacrtu Regulacionog plana prostorne cjeline Plane, Divkovići I i Divkovići II prekinuta je nakon polusatnog izlaganja predstavnika gradskih službi.

Tuzlarije


Mještani su ogorčeni jer je pomenutim nacrtom predviđena gradnja azila za pse i mačke na ovom lokalitetu umjesto da je ponuđen kompleks sportskih igrališta i zabavni park, a što bi bila svojevrsna zahvala za uništavanje života na ovom području već preko šezdeset godina.

"Nećemo nikada dozvoliti izgradnju azila za pse i mačke jer je to ponovo ponižavanje mještana Plana i Divkovića. Ako treba i životima ćemo to braniti. Dosta nam je bahatog odnosa gradskih vlasti i svih drugih koji su ovo područje trajno uništili, a nama ostavili da svakodnevno umiremo od kancerogenih bolesti" bile su poruke upućene predstavnicima gradskih službi.

"Regulacionim planom prostorne cjeline "Plane, Divkovići I i Divkovići II" treba obezbijediti oazu mira, odmora i razonode kako za starije osobe, tako posebno i za mlađe naraštaje, a ne laveže i zavijanje pasa. Čitav život nama je obećavana realizacija ovakvog projekta, a sada ga nema nigdje u Regulacionom planu. Vrlo bitno je napoimenuti da do naselja Divkovići postoji sva potrebna infrastruktura koja se može koristiti, voda, struja, javna rasvjeta, toplovod, asfaltni put" istakao je Goran Stojak iz naselja Divkovići.

Kako su mještani istakli od gradskih vlasti očekuju da iz sredstava za rad Termoelektrane Tuzla koja se slijavju u budžet budu izgrađena dječija igrališta za mali fudbal, košarku, odbojku, tenis kao i zemljane staze za šetanje i trčanje, biciklističku stazu, romobile, mali bazeni otvorenog i zatvorenog tipa. Također na ovom lokalitetu mogli bi se izgraditi zidani objekat igraonice i zabave za djecu, zidani zatvoreni objekat koji bi se koristio kao učionički prostor za razne kurseve te niz drugih sadržaja.

Ovime bi pokazali kako se može napraviti i neko humano djelo te pokazati jednu drugačiji sliku.

Mještani su odlučni boriti se za ovakvu vrstu projekata i boljih uslova za život. Očekuju tu i potporu svih institucija iako svjesni da su gradske vlasti upravo zbog ovakvih stvari u Savjet MZ Bukinje postavili osobe koje će nijemo slušati naredbe s vrha, a ne volju mještana.

No i na jučerašnjem skupu jasno su poručili da građanska inicijativa mještana Bukinja, Šićkog broda, Ljepunica, Husina i ostalih traži samo život dostojan čovjeka i da se sredstva iz budžeta moraju trošiti na sve dijelove ovog grada.


GRAĐANSKA INICIJATIVA BUKINJE​

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 418
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 360
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“