TUZLARIJE - VIJESTI

08.08.2017. u 12:48 Broj citanja: 1060
Podrška poduzetnicima s područja Tuzlanskog kantona

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je prvog avgusta objavilo potencijalnu rang listu korisnika u okviru Javnog konkursa za odabir korisnika grant šeme "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za 2017. godinu". U okviru liste predloženo je i šest preduzeća sa područja TK a iznosi i konačan broj korisnika biće poznati po objavljivanju konačne liste.

TuzlarijeFederalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je u toku ove godine objavilo dva javna konkursa za odabir korisnika grant sredstava iz Federacije BiH, i to Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava Tekućih transfera za 2017. godinu kojim su bili obuhvaćeni projekti izgradnje poduzetničkih zona, poticaji opstanku tradicionalnih i starih obrta, poticaji vezanim i posebnim obrtima, poticaji udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, poticaji inovatorima i poticaji razvoju institucionalne poduzetničke infrastructure, te gore pomenuti Javni konkurs za odabir korisnika grant sheme - Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u 2017. godini kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, promociju izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

U okviru prvo navedenog Javnog konkursa dodijeljena su sredstva za ukupno 35 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona, malih i srednjih preduzeća, obrtnika i udruženja. U okviru Projekta izgradnje poduzetničkih zona, ukupno je sedam jedinica lokalne samouprave dobilo milion KM za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH, a među odabranim su i dvije općine sa područja Tuzlanskog kantona – Gradačac i Kalesija.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskg kantona kontinuirano radi na informisanju zainteresiranih privrednih subjekata, aktera poduzetničke infrastrukture te jedinica lokalne samouprave o objavljenim javnim konkursima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te pružanju stručne podrške prilikom izrade i dorade aplikacija, što čini dio napora usmjerenih na privlačenje finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva na Tuzlanskom kantonu.

Inače, Ministarstvo je kroz svoje redovne aktivnosti u periodu od 2014 – 2016. godine putem javnih poziva u okviru programa "Podrška razvoju Kantona", dodijelilo ukupno 1.304.886,87 KM za 153 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona. Obzirom da je u proteklom periodu zabilježena stabilizacija finansijskih prilika na Tuzlanskom kantonu, dinamika isplate pomenutih sredstava se sada realizuje i ubrzanim putem te je na taj način dodatno unaprijeđeno pružanje podrške razvoju privrednih subjekata Tuzlanskog kantona, a putem kojeg se direktno doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva će u tekućoj godini objaviti i novi Javni poziv "Podrška razvoju Kantona za 2017. godinu", u okviru kojeg će se dodjeljivati sredstva novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtnicima, a o objavi istog će svi zainteresirani korisnici biti upoznati putem Info pulta za preduzetnike i investitore http://mrp.tk.gov.ba/, web stranice Vlade Tuzlanskog kantona www.vladatk.gov.ba i putem medijskih servisa.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 19:05
˝Putnik vremena˝:
Izložba slika Alise Teletović 29. marta pred publikom u Tuzli


U Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli 29.03. 2018. godine će biti otvorena izložba pod nazivom "Putnik vremena", autorice Alise Teletović. Alisa Teletović, sa svojih 11 godina počinje da slika apstrakne slike i postaje snažni i samonikli talenat, najmlađa umjetnica u tada nam zemlji - Jugoslaviji.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 17:45 Broj citanja: 410
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeOsim lažnih dojava imamo i poplavu lažnih vijesti, i to i kod nas i u svijetu. Google je odlučio uložiti preko 300 miliona dolara u borbu protiv te ružne pojave. E pošto su kod nas na Tuzlarijama provjerene vijesti mogli bi da nam prebace bar milion kao nagradu. Zar mi nije super ideja?

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 14:28 Broj citanja: 896
Svjetski dan poezije u Intermezzu:
˝Bilo bi nam svima bolje, kad bi bilo više volje˝TuzlarijeVlasnici Caffetterije Intermezzo već četvrtu godinu za redom obilježili su Svjetski dan poezije tako što su svojim gostima naplaćivali kafu stihovima, umjesto novcem. Tema je bila "Bolje sutra", ali se i odstupalo od zadate teme pa se pisalo i o ljubavi, prijateljstvu, proljeću, revoluciji i odlasku u Njemačku.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 13:50 Broj citanja: 1302
“I ja sam vjesnik proljeća” u Tuzli:
Izložbom obilježen Dan osoba s Downovim sindromom


TuzlarijePovodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je otvorena izložba fotografija ˝I ja sam vjesnik proljeća˝, autora Mirze Mustafagića, javlja Anadolu Agency (AA). Mustafagić je fotografirao djecu i osobe s Downovim sindromom.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:51 Broj citanja: 818
Iz Biltena MUP-a
Vozačica pod dejstvom alkohola udarila pješaka i udaljila se s mjesta nesreće


Tuzlarije Sinoć u ulici Bosne Srebrene se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali NN vozač koji je upravljao sa pmv. „Alfa Romeo“ i pješak H.M., rođen 1970. godine iz Tuzle, kom prilikom se NN vozač sa vozilom udaljio sa lica mjesta.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:29 Broj citanja: 1023
Odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla na period najduže 90 dana u sastavu Emina Ramić, predsjednik i članovi Samir Cipurković i Mirela Ibrahimović - Mehanović.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

VIDEO: Biskupska konferencija u Mostaru: Problem je veliko iseljavanje ljudi iz BiH

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Otvoren najveći shopping centar u Europi
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Trump čestitao Putinu na pobjedi unatoč upozorenju: "Predsjednik ne smije čestitati diktatoru"
Objavljeno prije sat vremena
Dva Amerikanca i Rus poletjeli iz Kazahstana na međunarodnu svemirsku postaju
Objavljeno prije 2 sata
Britanski šef diplomacije Putina usporedio s Hitlerom
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Škot koji je naučio psa nacistički pozdrav proglašen krivim za zločin iz mržnje
Objavljeno prije 2 sata
Slovački predsjednik se predomislio, ipak će potvrditi novu vladu