TUZLARIJE - VIJESTI

08.08.2017. u 12:48 Broj citanja: 1039
Podrška poduzetnicima s područja Tuzlanskog kantona

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je prvog avgusta objavilo potencijalnu rang listu korisnika u okviru Javnog konkursa za odabir korisnika grant šeme "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za 2017. godinu". U okviru liste predloženo je i šest preduzeća sa područja TK a iznosi i konačan broj korisnika biće poznati po objavljivanju konačne liste.

TuzlarijeFederalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je u toku ove godine objavilo dva javna konkursa za odabir korisnika grant sredstava iz Federacije BiH, i to Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava Tekućih transfera za 2017. godinu kojim su bili obuhvaćeni projekti izgradnje poduzetničkih zona, poticaji opstanku tradicionalnih i starih obrta, poticaji vezanim i posebnim obrtima, poticaji udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, poticaji inovatorima i poticaji razvoju institucionalne poduzetničke infrastructure, te gore pomenuti Javni konkurs za odabir korisnika grant sheme - Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u 2017. godini kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, promociju izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

U okviru prvo navedenog Javnog konkursa dodijeljena su sredstva za ukupno 35 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona, malih i srednjih preduzeća, obrtnika i udruženja. U okviru Projekta izgradnje poduzetničkih zona, ukupno je sedam jedinica lokalne samouprave dobilo milion KM za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH, a među odabranim su i dvije općine sa područja Tuzlanskog kantona – Gradačac i Kalesija.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskg kantona kontinuirano radi na informisanju zainteresiranih privrednih subjekata, aktera poduzetničke infrastrukture te jedinica lokalne samouprave o objavljenim javnim konkursima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te pružanju stručne podrške prilikom izrade i dorade aplikacija, što čini dio napora usmjerenih na privlačenje finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva na Tuzlanskom kantonu.

Inače, Ministarstvo je kroz svoje redovne aktivnosti u periodu od 2014 – 2016. godine putem javnih poziva u okviru programa "Podrška razvoju Kantona", dodijelilo ukupno 1.304.886,87 KM za 153 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona. Obzirom da je u proteklom periodu zabilježena stabilizacija finansijskih prilika na Tuzlanskom kantonu, dinamika isplate pomenutih sredstava se sada realizuje i ubrzanim putem te je na taj način dodatno unaprijeđeno pružanje podrške razvoju privrednih subjekata Tuzlanskog kantona, a putem kojeg se direktno doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva će u tekućoj godini objaviti i novi Javni poziv "Podrška razvoju Kantona za 2017. godinu", u okviru kojeg će se dodjeljivati sredstva novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtnicima, a o objavi istog će svi zainteresirani korisnici biti upoznati putem Info pulta za preduzetnike i investitore http://mrp.tk.gov.ba/, web stranice Vlade Tuzlanskog kantona www.vladatk.gov.ba i putem medijskih servisa.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 08:42 Broj citanja: 603
Statistika avio saobraćaja za novembar:
Da li se 500-hiljaditi putnik Aerodroma ˝Tuzla˝ izgubio u magli?


Tuzlarije
Objavljeni su statistički podaci o avio saobraćaju u novembru. Aerodrom Tuzla ubilježio je još 37.432 putnika i zaključno sa novembrom uslužio ukupno 495.275* putnika. U tekstu o statistici za oktobar mjesec procijenili smo da bi se 500-hiljaditi putnik trebao očekivati početkom decembra.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:31
Centralna banka BiH:
Upozorenje na e-mail u kojem je zloupotrijebljeno ime banke


Tuzlarije
Centralna banka BiH oglasila se saopštenjem u kojem obavještava javnost da je tokom posljednjih nekoliko dana zabilježeno kruženje maliciozne e-mail poruke koja najčešće dolazi na adrese privrednih subjekata, a u kojoj je zloupotrijebljeno ime ove finansijske institucije.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:25
Info dani projekta ˝EU for You - E4U˝


Info dani u okviru projekta “EU for You – E4U” bit će održani danas u 10.15 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje će pored studenata ovog fakulteta, učestvovati studenti Pravnog fakulteta u Tuzli, saopćio je EU info centar. Na ovom događaju obratiće se specijalni predstavnik Delegacije EU u BiH, ambasador Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) u 9.50 sati.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:00
˝Preveniraj , ne promoviraj˝:
Radionica o problemu ovisnosti održana u Gračanici


Tuzlarije
Druga po redu radionica na temu "Preveniraj, ne promoviraj" održana je jučer u Gračanici. Radionica je imala za cilj da poticanjem kreativnog i kritičkog razmišljanja edukuje mlade da djeluju proaktivno u cilju prevencije problema, te utiču na osvještavanje trenutnih situacija i potencijalnih načina rješavanja

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 07:00
Božićni koncert u Tuzli:
Nastupa tamburaški sastav ˝Gazde˝ i Zbor ˝Iuventus Salinarum˝


I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan Tuzla organiziraju Božićni koncert koji će se ovoga puta održati 18. decembra. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla nastupit će tamburaški sastav "Gazde" i Zbor "Iuventus Salinarum".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 06:20 Broj citanja: 1345
Obavještenje za javnost:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 15. decembra


Tuzlarije
˝Obavještava mo javnost da UG SPO "15. maj" ponovo organizuje proteste u petak 15.12.2017. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 10-10:30h. Pozivamo sve NVO i građane Tuzle da nam se pridruže, te im se zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci.˝

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
EU zabranjuje Europljanima financijska ulaganja u Rusiji
Objavljeno prije sat vremena
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 2 sata
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
četvrtak, 14.12.2017. 22:37
John McAfee: Pojest ću svoj penis na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
četvrtak, 14.12.2017. 22:06
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih
četvrtak, 14.12.2017. 20:48
VIDEO NASA otkrila solarni sustav s osam planeta: "Izgleda kao mini verzija našeg sustava"