TUZLARIJE - VIJESTI

08.08.2017. u 12:48 Broj citanja: 1029
Podrška poduzetnicima s područja Tuzlanskog kantona

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je prvog avgusta objavilo potencijalnu rang listu korisnika u okviru Javnog konkursa za odabir korisnika grant šeme "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za 2017. godinu". U okviru liste predloženo je i šest preduzeća sa područja TK a iznosi i konačan broj korisnika biće poznati po objavljivanju konačne liste.

TuzlarijeFederalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je u toku ove godine objavilo dva javna konkursa za odabir korisnika grant sredstava iz Federacije BiH, i to Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava Tekućih transfera za 2017. godinu kojim su bili obuhvaćeni projekti izgradnje poduzetničkih zona, poticaji opstanku tradicionalnih i starih obrta, poticaji vezanim i posebnim obrtima, poticaji udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, poticaji inovatorima i poticaji razvoju institucionalne poduzetničke infrastructure, te gore pomenuti Javni konkurs za odabir korisnika grant sheme - Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u 2017. godini kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, promociju izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

U okviru prvo navedenog Javnog konkursa dodijeljena su sredstva za ukupno 35 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona, malih i srednjih preduzeća, obrtnika i udruženja. U okviru Projekta izgradnje poduzetničkih zona, ukupno je sedam jedinica lokalne samouprave dobilo milion KM za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH, a među odabranim su i dvije općine sa područja Tuzlanskog kantona – Gradačac i Kalesija.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskg kantona kontinuirano radi na informisanju zainteresiranih privrednih subjekata, aktera poduzetničke infrastrukture te jedinica lokalne samouprave o objavljenim javnim konkursima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te pružanju stručne podrške prilikom izrade i dorade aplikacija, što čini dio napora usmjerenih na privlačenje finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva na Tuzlanskom kantonu.

Inače, Ministarstvo je kroz svoje redovne aktivnosti u periodu od 2014 – 2016. godine putem javnih poziva u okviru programa "Podrška razvoju Kantona", dodijelilo ukupno 1.304.886,87 KM za 153 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona. Obzirom da je u proteklom periodu zabilježena stabilizacija finansijskih prilika na Tuzlanskom kantonu, dinamika isplate pomenutih sredstava se sada realizuje i ubrzanim putem te je na taj način dodatno unaprijeđeno pružanje podrške razvoju privrednih subjekata Tuzlanskog kantona, a putem kojeg se direktno doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva će u tekućoj godini objaviti i novi Javni poziv "Podrška razvoju Kantona za 2017. godinu", u okviru kojeg će se dodjeljivati sredstva novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtnicima, a o objavi istog će svi zainteresirani korisnici biti upoznati putem Info pulta za preduzetnike i investitore http://mrp.tk.gov.ba/, web stranice Vlade Tuzlanskog kantona www.vladatk.gov.ba i putem medijskih servisa.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 20:14 Broj citanja: 715
Bijenale otvorilo svoja vrata:
Grand Prix osvojio Tuzlak Mujo Grbić


TuzlarijeGrand Prix 9. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝ dodijeljen je Muji Grbiću iz Tuzle na ceremoniji svečanog otvaranja koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Osim toga, Grbić je osvojio nagradu i za najbolji crtež ovogodišnjeg Bijenala.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 19:41
Nagradu „Mali princ“ osvojila autorica knjige „Pošalji mi poruku“


Manifestacija „Vezeni most“ koju već godinama tradicionalno organizuje Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla i Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla uspješno je okončana jučer, 19.10.2017.g. u 18:00 h na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 18:19 Broj citanja: 7577
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla:
Uspješno izvedena replantacija šake


TuzlarijeNa Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla od 2011. godine rade se replantacije šake, i do sada ih je, prema riječima doc. dr. Mufida Burgića, spec.plastične hirurgije, urađeno dvadeset dvije, od čega je bilo dvadeset replantacija prstiju i dvije replantacije kompletne šake.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 17:30 Broj citanja: 563
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Jabuku pojela, hljeb jela, tako da sam danas sa "manifestaci jama" mirna, a inače volim sve pekarske proizvode. Od onih sam koji uz sve jedu hljeb. Stranci bi vjerovatno u mene prstom pokazivali. Jedino mi uz pitu ne treba. A bio bi fazon da malo s burekom i hljeb jedem. I drugi su slični jer da nisu ne bi bilo toliko pekara u gradu.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:15
Iz Biltena MUP-a
Tri osobe lišene slobode, zaplijenjeno 16 kilograma cannabisa i dva pištolja


Postupajući po Naredbama Kantonalnog suda Tuzla službenici Sektora kriminalističke policije MUP –a TK-a Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, u saradnji sa policijskim službenicima Sektora krim. policije PU Bijeljina, danas u izvršili pretrese na četiri lokacije

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:11 Broj citanja: 1137
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u TuzliTuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Međusobne optužbe Dodika i Mektića: Ko je dobijao novac i ko je s kim sarađivao?

Zvizdić, Džaferović, Osmanović i Softić kandidati SDA?: Izetbegović: Reakcije na moju izjavu o amanetu su cjepidlačenje

VIDEO: Kako spriječiti malverzacije i prevare?: Birački odbori najslabija karika u biračkom procesu

VIDEO: Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

VIDEO: Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Napadnute šiitske džamije u Kabulu i pokrajini Gor: U dva napada u Afganistanu ubijene najmanje 63 osobe

Kurdske Peshmerge povukle se nakon trosatne borbe: Iračke snage preuzele kontrolu nad pokrajinom Kirkuk

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead

Nakon pobjede nad Medvedevim : Bašić izborio polufinale protiv Džumhura u Moskvi