TUZLARIJE - VIJESTI

08.08.2017. u 17:41 Broj citanja: 2475
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Jučer sam pisala o višim taksama koje je uvela Hrvatska na graničnim prelazima za zemlje zapadnog Balkana pa da kažem da su odlučili da smanje takse ali ne zna se još za koliko. U Sarajevu su se jučer sastali ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH da zajedničkom strategijom utiču na odluku Hrvatske. Sad da vidimo koliko će takse biti smanjenje, a inače stalno dižu cijene i cestarina pa baš pretjeraše.

Tuzlarije


Zbog tih taksi odgledala sam jednu informativnu emisiju pa su javili da u Novom Zagrebu nema tople vode. Novinari, koji kao i kod nas ovih dana slabo imaju posla, pitaju ljude kako se snalaze bez tople vode. Jedna starija gospođa im je pokazala kako grije vodu u šerpi na šporetu pa je nosi u kupatilo i tamo razblažava, pa je onda objasnila da koristi manju posudu da se poljeva. A sve to zna jer je nekada davno živjela u kući u kojoj nije bilo vode. Gledam ja, pa mi nije jasno je li se zezaju ili to oni ozbiljno. O tome prilog praviti? Od naših ratnih snalaženja bi se mogle emisije u nastavnicima snimati. Kako se kupalo, kuhalo, pralo suđe i veš (na ruke) često u mraku i sl. Na sve se kad se mora navikne.

Tuzlarije


Jučer sam srela poznanicu, baš mi je bilo drago, vidim, dosta se zaoblila. Ništa ne govorim, i inače ne komentarišem ničiji izgled, jedino ako mogu šta reći lijepo. Kaže ona meni pa zar ne vidiš da sam trudna? Tako sam se prijatno iznenadila, baš mi drago, zanimljivo je da joj je prvo dijete, a lijepo je prešla četrdesetu. Poslije sam mislila o njoj, i kako je lijepo što se dobna granica za rađanje pomjerila. Kad se imaju uslovi, može se, zdravlje služi, meni je to super, bolje nego da rađaju premlade, djecu o kojoj se neće brinuti.

Tuzlarije


Ispričam sve mužu, kažem ja sva oduševljena, joj zamisli da sam trudna, opet beba u kući. To ja pričam i kuham, i ne gledam u njega, vidim ništa ne odgovara. Joj kad sam mu vidjela facu. Pa ne može ništa ni da kaže, konta je li ja to ozbiljno ili mi je sunce udarilo u glavu. Kaže on – evo zamišljam, a lice mu kao da je na dženazi. Zbog nesudjelovanja u mom oduševljenju danas sam kupila sve što treba za krečenje, tako da će da šuti u fazonu samo ti "diži kuću" da ti ne dolaze lude ideje.

Tuzlarije


Već par dana sin jedinac mi je na moru, on i raja zajedno su poslali SMS poruka da bi možda mogla neka prosto proširena rečenica da se napravi. Mame se povezale pa kako koja dobije poruku javlja ostalima. Za sada imamo jedno 5 OK i 2 SUPER. Presmiješno je vidjeti broj i dužinu mojih poruka u kojima je po deset pitanja, šta radite, gdje ste šta se, šta jedete, kakvo je more, je li sve ok, a onda ide odgovor OK.

Jučer čujem da je moja nastavnica iz osnovne Munevera Pašić umrla pa da i ovdje napišem, mnoge je generacije izvela. Bila je baš dobra, blaga. Posebno je bilo zanimljivo kad se nakon Murvete ima kod Munevere čas, uživancija. Imala je 75 godina.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, 4 djevojčice i 1 dječak

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 238 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 6 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.08.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.

(tuzlarije.net)               
 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 10:51
Iz Biltena MUP-a
Vozačica pod dejstvom alkohola udarila pješaka i udaljila se s mjesta nesreće


Tuzlarije Sinoć u ulici Bosne Srebrene se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali NN vozač koji je upravljao sa pmv. „Alfa Romeo“ i pješak H.M., rođen 1970. godine iz Tuzle, kom prilikom se NN vozač sa vozilom udaljio sa lica mjesta. O navedenoj saobraćajnoj nesreći je obavješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici OKP PU Tuzla.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:29 Broj citanja: 586
Odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla na period najduže 90 dana u sastavu Emina Ramić, predsjednik i članovi Samir Cipurković i Mirela Ibrahimović - Mehanović.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:14
Vlada TK:
Uspješna koordinacija poslova zaštite i spašavanja u 2017. godini


Prema Izvještaju, na osnovu detaljne analize aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini može se zaključiti da je to bila uspješna godina. Izmedju brojnih aktivnosti potrebno je istaknuti da je pružena pomoć općinama Doboj Istok i Kladanj

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:03
Najava:
Veče feminističke poezije


Tuzlarije U petak 23. marta, povodom Svjetskog dana poezije i Mjeseca ženske istorije, Tuzlanski otvoreni centar u suradnji sa Američkim kutkom Tuzla, upriličit će veče feminističke poezije. Uz intimnoj atmosferi Američkog kutka, uz toplu kafu i kekse, posjetitelji/ice će imati priliku da uživaju u poeziju različitih feminističkih autora i autorica.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:53
Hladno sa povremenim snijegom i naredna dva dana


TuzlarijeU Tuzli će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka do 1 stepen. I naredna dva dana očekuje se slično vrijeme, hladno, oblačno sa povremenim snijegom. Djelimično razvedravanje, prestanak padavina i minimalan porast temperature (do 6 stepeni) očekuje se u subotu kao uvod u topliju i stabilniju narednu sedmicu.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:21
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Zrno soli˝


TuzlarijeU srijedu, 21. marta 2018. godine u 19:30 sati na reportoaru Narodno pozorišta Tuzla je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj "Zrno soli" za koji je tekst i režiju potpisuje Neda Rusjan Bric. Igraju: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: O izmjenama Zakona o krivičnom postupku po hitnom postupku

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Uoči glasanja o demarkaciji granice sa Crnom Gorom: Drugi put danas zbog suzavca prekinuta sednica Skupštine Kosova

Uoči praznika perzijske nove godine: U napadu bombaša samoubice 29 mrtvih u Kabulu

Opsežna policijska akcija: Raznio se osumnjičeni za niz eksplozija u Austinu

Postoje indicije da je pet djevojčica umrlo: Nigerijske srednjoškolke koje je oteo Boko Haram vratile se kućama

U vazdušnim napadima 2007.: Izrael priznao da je uništio nuklearni reaktor u Siriji

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom