TUZLARIJE - VIJESTI

08.08.2017. u 17:41 Broj citanja: 2405
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Jučer sam pisala o višim taksama koje je uvela Hrvatska na graničnim prelazima za zemlje zapadnog Balkana pa da kažem da su odlučili da smanje takse ali ne zna se još za koliko. U Sarajevu su se jučer sastali ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH da zajedničkom strategijom utiču na odluku Hrvatske. Sad da vidimo koliko će takse biti smanjenje, a inače stalno dižu cijene i cestarina pa baš pretjeraše.

Tuzlarije


Zbog tih taksi odgledala sam jednu informativnu emisiju pa su javili da u Novom Zagrebu nema tople vode. Novinari, koji kao i kod nas ovih dana slabo imaju posla, pitaju ljude kako se snalaze bez tople vode. Jedna starija gospođa im je pokazala kako grije vodu u šerpi na šporetu pa je nosi u kupatilo i tamo razblažava, pa je onda objasnila da koristi manju posudu da se poljeva. A sve to zna jer je nekada davno živjela u kući u kojoj nije bilo vode. Gledam ja, pa mi nije jasno je li se zezaju ili to oni ozbiljno. O tome prilog praviti? Od naših ratnih snalaženja bi se mogle emisije u nastavnicima snimati. Kako se kupalo, kuhalo, pralo suđe i veš (na ruke) često u mraku i sl. Na sve se kad se mora navikne.

Tuzlarije


Jučer sam srela poznanicu, baš mi je bilo drago, vidim, dosta se zaoblila. Ništa ne govorim, i inače ne komentarišem ničiji izgled, jedino ako mogu šta reći lijepo. Kaže ona meni pa zar ne vidiš da sam trudna? Tako sam se prijatno iznenadila, baš mi drago, zanimljivo je da joj je prvo dijete, a lijepo je prešla četrdesetu. Poslije sam mislila o njoj, i kako je lijepo što se dobna granica za rađanje pomjerila. Kad se imaju uslovi, može se, zdravlje služi, meni je to super, bolje nego da rađaju premlade, djecu o kojoj se neće brinuti.

Tuzlarije


Ispričam sve mužu, kažem ja sva oduševljena, joj zamisli da sam trudna, opet beba u kući. To ja pričam i kuham, i ne gledam u njega, vidim ništa ne odgovara. Joj kad sam mu vidjela facu. Pa ne može ništa ni da kaže, konta je li ja to ozbiljno ili mi je sunce udarilo u glavu. Kaže on – evo zamišljam, a lice mu kao da je na dženazi. Zbog nesudjelovanja u mom oduševljenju danas sam kupila sve što treba za krečenje, tako da će da šuti u fazonu samo ti "diži kuću" da ti ne dolaze lude ideje.

Tuzlarije


Već par dana sin jedinac mi je na moru, on i raja zajedno su poslali SMS poruka da bi možda mogla neka prosto proširena rečenica da se napravi. Mame se povezale pa kako koja dobije poruku javlja ostalima. Za sada imamo jedno 5 OK i 2 SUPER. Presmiješno je vidjeti broj i dužinu mojih poruka u kojima je po deset pitanja, šta radite, gdje ste šta se, šta jedete, kakvo je more, je li sve ok, a onda ide odgovor OK.

Jučer čujem da je moja nastavnica iz osnovne Munevera Pašić umrla pa da i ovdje napišem, mnoge je generacije izvela. Bila je baš dobra, blaga. Posebno je bilo zanimljivo kad se nakon Murvete ima kod Munevere čas, uživancija. Imala je 75 godina.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, 4 djevojčice i 1 dječak

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 238 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 6 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.08.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.

(tuzlarije.net)               
 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 20:14 Broj citanja: 727
Bijenale otvorilo svoja vrata:
Grand Prix osvojio Tuzlak Mujo Grbić


Tuzlarije
Grand Prix 9. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝ dodijeljen je Muji Grbiću iz Tuzle na ceremoniji svečanog otvaranja koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Osim toga, Grbić je osvojio nagradu i za najbolji crtež ovogodišnjeg Bijenala.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 19:41
Nagradu „Mali princ“ osvojila autorica knjige „Pošalji mi poruku“


Manifestacija „Vezeni most“ koju već godinama tradicionalno organizuje Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla i Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla uspješno je okončana jučer, 19.10.2017.g. u 18:00 h na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 18:19 Broj citanja: 7656
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla:
Uspješno izvedena replantacija šake


Tuzlarije
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla od 2011. godine rade se replantacije šake, i do sada ih je, prema riječima doc. dr. Mufida Burgića, spec.plastične hirurgije, urađeno dvadeset dvije, od čega je bilo dvadeset replantacija prstiju i dvije replantacije kompletne šake.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 17:30 Broj citanja: 569
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Jabuku pojela, hljeb jela, tako da sam danas sa "manifestaci jama" mirna, a inače volim sve pekarske proizvode. Od onih sam koji uz sve jedu hljeb. Stranci bi vjerovatno u mene prstom pokazivali. Jedino mi uz pitu ne treba. A bio bi fazon da malo s burekom i hljeb jedem. I drugi su slični jer da nisu ne bi bilo toliko pekara u gradu.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:15
Iz Biltena MUP-a
Tri osobe lišene slobode, zaplijenjeno 16 kilograma cannabisa i dva pištolja


Postupajući po Naredbama Kantonalnog suda Tuzla službenici Sektora kriminalističke policije MUP –a TK-a Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, u saradnji sa policijskim službenicima Sektora krim. policije PU Bijeljina, danas u izvršili pretrese na četiri lokacije

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:11 Broj citanja: 1142
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli


TuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Međusobne optužbe Dodika i Mektića: Ko je dobijao novac i ko je s kim sarađivao?

Zvizdić, Džaferović, Osmanović i Softić kandidati SDA?: Izetbegović: Reakcije na moju izjavu o amanetu su cjepidlačenje

VIDEO: Kako spriječiti malverzacije i prevare?: Birački odbori najslabija karika u biračkom procesu

VIDEO: Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

VIDEO: Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Napadnute šiitske džamije u Kabulu i pokrajini Gor: U dva napada u Afganistanu ubijene najmanje 63 osobe

Kurdske Peshmerge povukle se nakon trosatne borbe: Iračke snage preuzele kontrolu nad pokrajinom Kirkuk

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead

Nakon pobjede nad Medvedevim : Bašić izborio polufinale protiv Džumhura u Moskvi