TUZLARIJE - VIJESTI

11.08.2017. u 10:25 Broj citanja: 1107
Najava
Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima na Sajmu šljive u Gradačcu

Gradačački međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ove godine će biti bogatiji za jedan veoma značajan stručno-naučni skup.


Tuzlarije


Od 24. do 25. avgusta u Gradačcu će biti održan 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

U organizaciju su uključeni Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva. Među nosiocima organizacije je i Gradačački sajam d.o.o. Gradačac.
Za učešće na kongresu je odabrano 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

- Ove godine imamo autore sa prostora republika bivše Jugoslovije. Iz Makedonije nam dolazi nekoliko autora ali vrijedi pomenuti prof.dr. Borisa Angelkova iz Bitole. On je gost sa najveće udaljenosti koji dolazi i njegova tema je "Pčelarstvo i bolesti pčela regionu Pelagonija" a to je dio Makedonije poznat po pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Iz Republike Srbije, tačnije Vojvodine, ima nekoliko autora koji će izložiti svoje rezultate vezano za pčelarenje u poljima suncokreta i uljane repice. Iz Slovenije imamo jedan rad autora iz Maribora. A iz Hrvatske koja je suorganizator kongresa prisutno je više autora, posebno iz Osijeka i Zagreba. Sve značajnije institucije BiH, resorna ministarstva, uredi i agencije, te fakulteti su prisutni sa svojim autorima i aktuelnim temama. U organizaciju i rad kongresa su involvirani studenti sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pojašnjava prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacionog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

Autori će radove izlagati usmeno i u formi power-point prezentacija. Prvog dana će biti prezentovano oko 25 radova. Drugog dana je Okrugli sto na temu: "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu" na kojem će, između ostalih, učestvovati predstavnici USAID/Sweden Farma II projekta, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH te iskusni pčelari. Izlaganje će imati neki od najeminentnijih proizvođača matične mliječi i matica u regionu certificiranih od strane njemačke certifikacijske kuće.


- Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim pčelarima koji su željeli da učesvuju i pokažu svoje rezultate rada. Međutim, mi smo naučno-stručni skup i radovi koji se predoče moraju biti utemeljeni na naučnim tvrdnjama. I prije svega, misija ovog kongresa je prezentacija naučno-istraživačkog rada iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda, poručio je prof.dr. Midhat Jašić.
Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.
Više informacija o Kongresu je dostupno na http://www.hranomdozdravlja.com/?do=pcele.

(tuzlarije.net - Služba za informisanje GS)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28 Broj citanja: 2107
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


Tuzlarije
U sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18 Broj citanja: 902
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54 Broj citanja: 427
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝


TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 6817
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


Tuzlarije
Svaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 596
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljiv


Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH: I dalje pitaju ko je predlagač izmjena seta zakona o akcizama

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih
Objavljeno prije 6 sati
VIDEO NASA otkrila solarni sustav s osam planeta: "Izgleda kao mini verzija našeg sustava"
Objavljeno prije 7 sati
Balkan na popisu regija kojima prijeti rat: "Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba"
Objavljeno prije 8 sati
Hamas prijeti da će poništiti Trumpovu odluku: "Marširamo prema Jeruzalemu"
Objavljeno prije 8 sati
Potjera u Indiji: Pobjegao ministar sreće optužen za ubojstvo opozicijskog političara
Objavljeno prije 9 sati
Vojnici iz Konga osuđeni na doživotni zatvor: "Silovali su djecu da bi dobili natprirodne moći"