TUZLARIJE - VIJESTI

11.08.2017. u 10:25 Broj citanja: 1082
Najava
Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima na Sajmu šljive u Gradačcu

Gradačački međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ove godine će biti bogatiji za jedan veoma značajan stručno-naučni skup.


Tuzlarije


Od 24. do 25. avgusta u Gradačcu će biti održan 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

U organizaciju su uključeni Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva. Među nosiocima organizacije je i Gradačački sajam d.o.o. Gradačac.
Za učešće na kongresu je odabrano 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

- Ove godine imamo autore sa prostora republika bivše Jugoslovije. Iz Makedonije nam dolazi nekoliko autora ali vrijedi pomenuti prof.dr. Borisa Angelkova iz Bitole. On je gost sa najveće udaljenosti koji dolazi i njegova tema je "Pčelarstvo i bolesti pčela regionu Pelagonija" a to je dio Makedonije poznat po pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Iz Republike Srbije, tačnije Vojvodine, ima nekoliko autora koji će izložiti svoje rezultate vezano za pčelarenje u poljima suncokreta i uljane repice. Iz Slovenije imamo jedan rad autora iz Maribora. A iz Hrvatske koja je suorganizator kongresa prisutno je više autora, posebno iz Osijeka i Zagreba. Sve značajnije institucije BiH, resorna ministarstva, uredi i agencije, te fakulteti su prisutni sa svojim autorima i aktuelnim temama. U organizaciju i rad kongresa su involvirani studenti sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pojašnjava prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacionog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

Autori će radove izlagati usmeno i u formi power-point prezentacija. Prvog dana će biti prezentovano oko 25 radova. Drugog dana je Okrugli sto na temu: "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu" na kojem će, između ostalih, učestvovati predstavnici USAID/Sweden Farma II projekta, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH te iskusni pčelari. Izlaganje će imati neki od najeminentnijih proizvođača matične mliječi i matica u regionu certificiranih od strane njemačke certifikacijske kuće.


- Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim pčelarima koji su željeli da učesvuju i pokažu svoje rezultate rada. Međutim, mi smo naučno-stručni skup i radovi koji se predoče moraju biti utemeljeni na naučnim tvrdnjama. I prije svega, misija ovog kongresa je prezentacija naučno-istraživačkog rada iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda, poručio je prof.dr. Midhat Jašić.
Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.
Više informacija o Kongresu je dostupno na http://www.hranomdozdravlja.com/?do=pcele.

(tuzlarije.net - Služba za informisanje GS)               

 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

21.10.2017. u 09:12
Zajednički korak u rješavanju problema zagađenja zraka
Zaključci sa Okruglog stolaCentar za ekologiju i energiju Iz Tuzle u kooperaciji sa Fondacijim Heinrich Böll i u saradnji sa Općinom Lukavac, Eko Forumom iz Zenice i Eko akcijom iz Sarajeva su u u Tuzli organizirali Okrugli sto o kvalitetu zraka u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3534
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 5943
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 20:14 Broj citanja: 926
Bijenale otvorilo svoja vrata:
Grand Prix osvojio Tuzlak Mujo Grbić


TuzlarijeGrand Prix 9. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝ dodijeljen je Muji Grbiću iz Tuzle na ceremoniji svečanog otvaranja koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Osim toga, Grbić je osvojio nagradu i za najbolji crtež ovogodišnjeg Bijenala.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 19:41
Nagradu „Mali princ“ osvojila autorica knjige „Pošalji mi poruku“


Manifestacija „Vezeni most“ koju već godinama tradicionalno organizuje Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla i Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla uspješno je okončana jučer, 19.10.2017.g. u 18:00 h na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 18:19 Broj citanja: 9241
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla:
Uspješno izvedena replantacija šake


TuzlarijeNa Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla od 2011. godine rade se replantacije šake, i do sada ih je, prema riječima doc. dr. Mufida Burgića, spec.plastične hirurgije, urađeno dvadeset dvije, od čega je bilo dvadeset replantacija prstiju i dvije replantacije kompletne šake.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
\'Na sceni pokušaj podjele HNS-a\': Čović: Strategija je da se smanji utjecaj hrvatskog naroda u FBiH

Britanska ambasada o vojnoj neutralnosti RS-a: \'NSRS ne može donositi odluke o pridruživanju NATO-u\'

Kontramjere centralne vlade prema Kataloniji: Vanredni sastanak ministara u Madridu

Odluku podržalo 67 poslanika, dok je pet bilo protiv: Vlasti Perua legalizovale marihuanu za medicinsku upotrebu

Očekuje se pobjeda stranke milijardera Andreja Babiša: Česi nastavili glasovati na parlamentarnim izborima

Najveća operacija protiv pedofila u Latinskoj Americi: Uhapšeno 108 osoba u Brazilu

Napadi na dvije džamije: U samoubilačkim napadima u Afganistanu poginule 72 osobe

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead

Historijski meč bh. tenisera: Džumhur danas protiv Bašića za finale \'Kremlin kupa\' u Moskvi

Na rasporedu pet susreta 12. kola PLBiH: Derbi u Mostaru, Š iroki kod Slobode, duel starih rivala u Zenici
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Referendumi o većoj autonomiji u dvije talijanske regije, dosta im je rastrošnog Rima
petak, 20.10.2017. 23:03
Pucali i vikali "Heil Hitler" nakon govora ekstremnog desničara u Americi
petak, 20.10.2017. 22:30
Španjolski kralj u emotivnom govoru prozvao katalonske separatiste
petak, 20.10.2017. 22:07
U mafijaškom obračunu u Beogradu ubijena dvojica muškaraca
petak, 20.10.2017. 22:04
Oluja Ofelija otkrila kostur iz željeznog doba na irskoj obali
petak, 20.10.2017. 21:52
Trump pohvalio glavnog tajnika UN-a: "Obavili ste izniman posao"