TUZLARIJE - VIJESTI

11.08.2017. u 10:25 Broj citanja: 1157
Najava
Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima na Sajmu šljive u Gradačcu

Gradačački međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ove godine će biti bogatiji za jedan veoma značajan stručno-naučni skup.


Tuzlarije


Od 24. do 25. avgusta u Gradačcu će biti održan 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

U organizaciju su uključeni Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva. Među nosiocima organizacije je i Gradačački sajam d.o.o. Gradačac.
Za učešće na kongresu je odabrano 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

- Ove godine imamo autore sa prostora republika bivše Jugoslovije. Iz Makedonije nam dolazi nekoliko autora ali vrijedi pomenuti prof.dr. Borisa Angelkova iz Bitole. On je gost sa najveće udaljenosti koji dolazi i njegova tema je "Pčelarstvo i bolesti pčela regionu Pelagonija" a to je dio Makedonije poznat po pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Iz Republike Srbije, tačnije Vojvodine, ima nekoliko autora koji će izložiti svoje rezultate vezano za pčelarenje u poljima suncokreta i uljane repice. Iz Slovenije imamo jedan rad autora iz Maribora. A iz Hrvatske koja je suorganizator kongresa prisutno je više autora, posebno iz Osijeka i Zagreba. Sve značajnije institucije BiH, resorna ministarstva, uredi i agencije, te fakulteti su prisutni sa svojim autorima i aktuelnim temama. U organizaciju i rad kongresa su involvirani studenti sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pojašnjava prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacionog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

Autori će radove izlagati usmeno i u formi power-point prezentacija. Prvog dana će biti prezentovano oko 25 radova. Drugog dana je Okrugli sto na temu: "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu" na kojem će, između ostalih, učestvovati predstavnici USAID/Sweden Farma II projekta, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH te iskusni pčelari. Izlaganje će imati neki od najeminentnijih proizvođača matične mliječi i matica u regionu certificiranih od strane njemačke certifikacijske kuće.


- Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim pčelarima koji su željeli da učesvuju i pokažu svoje rezultate rada. Međutim, mi smo naučno-stručni skup i radovi koji se predoče moraju biti utemeljeni na naučnim tvrdnjama. I prije svega, misija ovog kongresa je prezentacija naučno-istraživačkog rada iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda, poručio je prof.dr. Midhat Jašić.
Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.
Više informacija o Kongresu je dostupno na http://www.hranomdozdravlja.com/?do=pcele.

(tuzlarije.net - Služba za informisanje GS)               

 Visoki prihodi, harmoničan život i povjerenje u vlast
Finci su najsretnije osobe, a opet se ubijaju, piju alkohol
U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

23.03.2018. u 20:18
Liga za opstanak:
Sloboda dočekuje VogošćuTuzlarijeKao što je najavljeno na današnjoj press konferenciji u prostorijama kluba, Sloboda sutra, 24. marta dočekuje ekipu Vogošća iz Vogošće. Utakmica će se odigrati u velikoj dvorani Mejdana sa početkom u 19:30 sati. Ostali parovi 3. kola Lige za opstanak su...

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 17:29 Broj citanja: 572
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeJednom sam vidjela kada je čovjek u blizini Male pijace dobio epi napad. Ljudi su se skupili oko njega, gledali, niko nije znao šta treba raditi. Sva sreća naišla je jedna dokorica koja je pomogla čovjeku, udaljila svijet, pozvala kolege. Tako da kad god vidim da se obilježava Dan podrške oboljelim sjetim se tog događaja i pomislim da se nikad ne zna kad može zatrebati i minimalno znanje o medicinskoj pomoći.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 14:12 Broj citanja: 608
26. marta u Tuzli:
Dan podrške oboljelim od epilepsije


Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj dan je nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan. Klinika za neurologiju UKC Tuzla se sa različitim aktivnostima i ove godine pridružila svjetskoj zajednici u pružanju podrške oboljelim od epilepsije. Tim povodom danas je na ovoj klinici održana konferencija za novinare.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 12:59
Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK


Trend krivičnih djela koja su počinili maloljetnici na području Tuzlanskog kantona, smanjen je u 2017. godini u poređenju sa godinama ranije. U prilog tome idu i podaci Odgojnog centra TK prema kojima je na tretmanu u ovoj ustanovi boravilo 46 maloljetnika. Najčešća krivična djela koja čine maloljetnici na području Tuzlanskog kantona su krađe.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:53
Najava:
Dan otvorenih vrata Udruženja ˝Nova ženska inicijativa˝Dan otvorenih vrata Udruženja “Nova ženska inicijativa” biće održan u subotu 24.03.2018. godine na galeriji Hotela Tuzla u vremenu od 11-15 sati. Biće ovo prilika da Vam prezentiramo naš dosadašnji rad ali i najavimo aktivnosti koje slijede, te da naša vrata otvorimo za nove članice, počastimo Vas i družimo se - saopšteno je iz ovog Udruženja.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:43 Broj citanja: 630
Ansambl ˝Zefir˝:
Koncert sevdaha u povodu 10. godišnjice postojanja i rada


TuzlarijeDeset godina postojanja i rada Ansambla "Zefir" iz Srebrenika bit će obilježeno koncertom sevdaha, koji će biti održan 26. marta u Domu kulture u Srebreniku. Kao gosti nastupit će Mirza Selimović, Nedžmija i Admir Suljić. Članove ovog ansambla vodi posebna želja, volja i ljubav. Radi se zapravo o jednoj velikoj porodici gdje vlada neopisiva ljubav.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Više od 50 miliona KM ostaje na računu: Za Federaciju sporna raspodjela novca od akciza

VIDEO: Međunarodni predstavnici okupili dio političkih lidera: Još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Ocjena rada vlasti na državnom nivou: CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

U Odgojnom centru TK boravilo 46 maloljetnika: Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK

Sud se boji da će pobjeći iz zemlje: Pet katalonskih separatista u pritvoru

Pokret Pet zvijezda želi da predvodi vlast: Italijanski parlament se sastao, ali pregovori stranaka u blokadi

VIDEO: Ranije usmrtio dvije osobe: Okončana talačka kriza u Francuskoj, napadač ubijen

Naučnici izvršili potpunu genetsku analizu: Riješen misterij kostura iz čileanske pustinje

Prijateljski susret u Razgradu : Nogometaši BiH golom Kodre savladali Bugarsku

VIDEO: Kvalifikacije za U-21 Evropsko prvenstvo: BiH protiv Velsa stigla do vrijednih bodova
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
SAD opet prijeti izlaskom iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava
Objavljeno prije sat vremena
Trump ipak potpisao zakon o proračunu, uvjerilo ga povećanje od 60 milijardi dolara za obranu
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Kriza u Peruu: Predsjednik podnio ostavku, traži se izručenje bivšeg predsjednika iz SAD-a
Objavljeno prije 2 sata
Španjolski sudac pritvorio kandidata za predsjednika Katalonije
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Na australsku obalu nasukalo se 150 kitova, gotovo svi uginuli
Objavljeno prije 3 sata
Tisuće na ulicama u Poljskoj zbog zakona protiv pobačaja: "Kapelice su vaše, maternice naše"