TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2017. u 23:58 Broj citanja: 2712
Sedma smotra folklora:
Ljepota igre i bogatstvo različitosti u puračkoj čaršiji

Kažu da ko zaboravi svoju tradiciju, kulturu i prošlost, nema ni svoju budućnost. Upravo da se to ne bi desilo Kulturno umjetničko društvo "Puračić" u subotu je organiziralo 7. Međunarodni festival folklora ˝Dani ćaske-Puračić 2017˝.Festival je svečano otvorio Edin Delić, načelnik Opštine Lukavac.

- Sedma po redu smotra folklora ni po čemu nije zaostala za prethodnim i uvjeren sam da će i sljedeća manifestacija biti još bolja. Ovakva druženja su prilika da vidimo koliko su lijepe naše različitosti, bogatstvo kultura, narodnih nošnji, a vi u Puračiću baštine sve ono što je dio naše tradicije. Na ovaj način manifestujemo da možemo biti tolerantni prema svima. Također manifestujemo jedno ozračje u kojem očekujemo da naš prostor bude most između civilizacija. Mislim da Puračić ima taj kapacitet i hvala vam što to radite - kazao je Delić.

Tuzlarije


Na Festivalu, koji je održan na platou ispred osnovne škole, nastupilo je 13 kulturnih društava iz Turske, Bugarske, Hrvatske i Bosni i Hercegovine, a na sceni se pojavilo više stotina izvođača.

Festival je i ove godine bio satkan od više povezanih aktivnosti koje su posjetioci mogli da vide.

- Prvog dana festivala smo upriličili okrugli stol na kojem se razgovarlo o temi "Značaj i načini prenošenja običaja i tradicije˝, a učešće uzeli eminetni stručnjaci iz ove oblasti, a nakon toga uslijedilo je "Veče folklora" na Trgu Bremena u Lukavcu. Druge večeri festivala članice našeg Društva prezentirale su tradicionalna bosanska jela, svojestvena za naš kraj. Također, posjetioci su mogli da probaju i specijalitete iz Krajine, Bugarske i Turske. Nakon toga uslijedila je kruna večeri, nastup folklornih društava - kazao je za Tuzlarije Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a "Puračić".

Publici u Puračiću su se predstavili: HAVSA BELEDIYESI HALK OYUNLARI TOPLULUĞU - EDIRNE,HAVSA – TURSKA, HKUD "VALPOVO 1905" Valpovo- HRVATSKA, HKD "IZVOR" NAŠICE – HRVATSKA, RODOPSKA KITKA-VARBINSKI IZVORI,, Smolyan Bugarska, KUD "STIJENA" Cazin - BiH, KUD "VASO JOVANOVIĆ" SREBRENICA BiH, BZK "PREPOROD" VITEZ - BiH, KUD "FADIL DOGDIBEGOVIĆ-DIKAN" Kakanj - BiH, KUD "LITVA" Banovići - BiH, KUD "ŠEVKO AVDIĆ" MODRIČA-Tarevci - BiH, KUD "DEVETAK" Devetak - BiH, KUD "RUDAR" LUKAVAC MJESTO - BiH i KUD "PURAČIĆ" Puračić – organizator i domaćin festivala.

Vrijedi napomenuti da od ove godine Festival u Puračiću ulazi u procedure uvrštavanja u CIOFF-ov kalendar međunarodnih festivala na svjetskom nivou, te je upravo zbog toga u Puračiču bio prisutan član komisije CIOFF BiH koji je pratio festivalske aktivnosti i samu organizaciju ove manifestacije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela
Tako nastaju platina i zlato:
Zabilježen ogroman kosmički sudar neutronskih zvijezda
Časopis nacrtao metu na Kurzu:
˝Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera˝

17.10.2017. u 14:39
Vlada TK:
Pomoć studentima iz Palestine


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Odluku o upisu, oslobađanju troškova školarine i troškova participacije, kao i odobravanju sredstava za troškove smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja studenata iz Palestine.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:17 Broj citanja: 659
Iz Biltena MUP-a
Pokušaj ubistva 31-godišnjaka iz Živinica


PS Živinice je zaprimila prijavu da je u Živinicama došlo do tuče između dva lica. Izlaskom službenika policije na lice mjesta i izvršenim uviđajem konstatovano je da je 23-godišnjak iz Živinica oštrim predmetom nanio ubodnu ranu 31-godišnjaku iz Živinica, kojem je ukazana ljekarska pomoć u UKC-u Tuzla, gdje se ljekar nije izjasnio o težini povreda

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:13 Broj citanja: 319
Zapošljavanje stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju


Vlada je danas prihvatila tekst Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:04
Vlada TK
Odobren dio sredstava za toplifikaciju Šićkog i Bukinja


Vlada je danas dala i saglasnost na Odluku o prijenosu sredstava po kojoj će se izvršiti prijenos 237.079,06 KM na depozitni račun Grada Tuzle. Ovom odlukom prihvaćena je dokumentacija o plaćanju dijela sredstava u iznosu od 237.079,06 KM za projekte „Toplifikacija MZ Šićki Brod – II faza“ i „Toplifikacija MZ Bukinje – II faza (naselje Kolone)“.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:02
Održana 96. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Inicijativa za Zakon o pravima žrtava torture


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas inicijativu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK za donošenje Zakona o pravima žrtava torture. Naime, u Bosni i Hercegovini ni nakon vise od dvadeset godina od završetka rata žrtve torture nisu prepoznate kao posebna kategorija i njihov pravni status nije u potpunosti riješen.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:01
AMICA EDUCA u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje
Održan Okrugli sto na temu „Mentalno zdravlje žena“


12. oktobra, u okviru obilježavanja Svjetskog dana Mentalnog zdravlja u prostorijama ateljea Ismet Mujezinović, održan je okrugli sto „Mentalno zdravlje žena“ organiziran od strane Udruženja Amica Educa a u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Traže plaće i doprinose: Protest radnika Hidrogradnje

Sjednica NSRS-a: Koalicija \'Domovina\' protiv razmatranja vojne neutralnosti RS-a

Hoće li Srbi dobiti konstitutivnost u ovom entitetu?: Skupština HNK-a o amandmanima na Ustav

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

IS je ove godine izgubio golem teritorij u Iraku: Gradski stadion posljednje uporište islamista u Raki

VIDEO: Kolona izbjeglica se proteže na nekoliko kilometara: Objavljen snimak masovnog egzodusa Rohingya

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje: Iračke snage preuzele od Kurda dva najveća naftna polja u Kirkuku

Napad na policijsko sjedište: Poginule 32 osobe u napadu talibana u Afganistanu

Podrška Udruženju roditelja: Poštanska marka koju su radila djeca iz Roditeljske kuće

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Španjolski ustavni sud proglasio katalonski referendum nevažećim
Objavljeno prije 2 sata
U Portugalu danas počela trodnevna žalost zbog 36 mrtvih u požarima
Objavljeno prije 2 sata
DŽihadisti u Raki ostali zarobljeni na gradskom stadionu
Objavljeno prije 2 sata
Časopis nacrtao metu na Kurzu: "Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera"
Objavljeno prije 2 sata
Srušio se drugi španjolski vojni avion u dva tjedna
Objavljeno prije 3 sata
Bombardier izgubio kontrolu nad programom u koji je uloženo 6 milijardi dolara