TUZLARIJE - VIJESTI

14.08.2017. u 14:37 Broj citanja: 1614
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije
Još malo pa šumarak na zgradi


Prelijepo je vrijeme, temperatura je znatno niža nego prethodne sedmice koja je cijela protekla sa temperaturom od blizu 40 stepeni. Da nema vjetra koji povremeno puše bilo bi idealno i za kupanje. Valjda je kiša bar malo pomogla poljoprivrednicima. Raduje vijest da naše firme za preradu voća i povrća izvoze u SAD-e. Nadam se da će sve još bolje funkcionisati jer je riječ o vrlo kvalitetnim proizvodima koji se prave neposredno nakon branja.

Tuzlarije


Na našim pijacama ima svašta, još samo da su domaći proizvodi na prvom mjestu. Meni se one naše male paprike, koje su drastično jeftinije od inostranih, ne mogu porediti ni sa jednima. Te bih više plaćala, toliko su ukusnije. Inače, meni za ljeto treba koja vreća paprika, kajmaka i hljeba, i ja mirna do zime. Može još povremeno roštilj.

Što se tiče pijaca, ona što je narod zove Hametova jer je dugo bila Hametova, pa je čovjek umro, sad je Kadrina. Naravno da je u govoru ostala Hametova i biće još dugo, pa je smiješno kad se kaže da se nešto kupilo na Hametovoj a na ulazu piše Kadrina pijaca.

Tuzlarije


Oni koji su u Sarajevu kažu da je ovih dana odlično, puno je turista, ulice pune, noćni život se popravio, jedino što nema vode redovno. Stalno se o Festivalu piše, javljaju čim bude neka premijera, prođe se crvenim tepihom, pa je tako sinoć bila vijest da je Emir Hadžihafizbegović prošetao crvenim tepihom u pratnji Lepe Brene. Neka se šeta ko hoće ali vijest praviti od Brene na crvenom tepihu, ne znam. Kako se samo obukla, katastrofa, nikad se nije ni znala obući, ne može njoj pomoći svjetski stilista, a Hadžihafizbegović u farmerkama i to onim do struka, utrpana majica sa ljiljanima. Nešto poručuje, šta li? Odličan je glumac, u svom poslu dobar i najbolje je da se samo njega i drži i ne priča previše jer ima izjava koje su za svaku kritiku, a posebno mi se ne sviđa što je neprincipijelan pa jednom ovako jednom onako.

Tuzlarije


Inače, i pored nekih nedostataka u pitanju je vrlo dobar Festival koji je postao prepoznatljiv i drago mi je zbog toga. Bilo bi divno da i naš Tuzla film festival nekada bude velik ali bojim se da će se uvijek porediti sa sarajevskim. Teško je dovesti poznate osobe dva puta u bosanske gradove. Ne samo bosanske, isto bi bilo i da je region u pitanju. Ipak se festivali održavaju svake godine, a malo se snima kod nas. Zato je bolje kada su festivali i slične manifestacije tematski podijeljene, pa da se neki bavi domaćim, neki dokumentarnim, animiranim i već kojim filmovima.

Tuzlarije


Tuzla ima Književne susrete Cum Grano Salis što je vrlo dobro, i nije loše da sve naše gradove doživljavamo kao svoje, pa da podržavamo sve što se dešava u njima, bilo da je vezano za sport, kulturu, nauku, mlade, bilo koja oblast da je u pitanju. Isto mislim i kad su zdravstveni, školski, univeritetski centri u pitanju. Da svaki grad u nečemu bude najbolji, ne mogu svi u svemu biti dobri.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 4 djevojčice i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 228 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 11.08.2017. godine krv je darovalo 20 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 11:30 Broj citanja: 346
Obilježen Dan jabuke
Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće vanTradicija obilježavanja Dana jabuke (20. oktobar) započela je 1990. godine. S ciljem isticanja značaja jabuke i predstavljanja mnogobrojnih sorti koje se uzgajaju u Velikoj Britaniji, te godine u Londonu je započelo obilježavanje Dana jabuke.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 11:14 Broj citanja: 328
Na današnji dan prije četiri godine
Kupanje u jezeru u drugoj polovini oktobra


Lijepo je vrijeme ovih dana, mnogi kažu da se ne sjećaju da je ovako bilo toplo ali jeste. U našoj rubrici "Tuzlarije ne današnji dan" našli smo ove fotografije snimljene 20. oktobra 2013. godine. Napisali smo tada da su druga polovina oktobra i kupanje u jezeru malo neobična kombinacija ali da očito nije i nemoguća.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 10:46
TFF:
Kafa sa...Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom


TuzlarijePrvu Kafu sa poznatima na ovogodišnem TFF-u popili smo sa Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom. Moramo priznati da ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas zanimljiv blok Kafa sa poznatima.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 09:39
˝Socijalni dan˝, prilika za srednjoškolce za makar jedan dan praksePreko 800 bh. srednjoškolaca danas 20.10.2017. godine napušta svoje školske klupe i po prvi put odlaze na svoja "radna mjesta" gdje će dobiti svoje prvo realno radno iskustvo.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 09:11 Broj citanja: 499
Učešće ljekara Klinike za hirurgiju na 1. Kongresu udruženja endoskopskih hirurga Srbije


TuzlarijeU Beogradu je od 12-14.10.2017. godine održan 1. Kongres udruženja endoskopskih hirurga Srbije (UEHS), a koji je bio pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES).

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 08:40
Odigrano I kolo 4. sezone Malonogometne univerzitetske lige uposlenika


TuzlarijeDana 18.10.2017. godine u Univerzitetskoj dvorani odigrano je prvo kolo Malonogometne lige uposlenika Univerziteta u Tuzli. Tako je započela već četvrta sezona takmičenja, čiji je organizator Centar za sport Univerziteta u Tuzli ...

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Djeca Rohindža žive u logorima bez pitke vode i hrane, prijete im zarazne bolesti, tvrdi UNICEF
Objavljeno prije 3 sata
Obama napao Trumpa: Vraćamo se 50 godina unazad
Objavljeno prije 5 sati
Japanski premijer očekuje sigurnu pobjedu na izborima, oporba je u rasulu
Objavljeno prije 5 sati
Bush napao Trumpa: U javnom životu imamo nasilje i predrasude
Objavljeno prije 5 sati
Španjolska sutra ukida autonomiju Kataloniji, slijede novi masovni prosvjedi
Objavljeno prije 5 sati
Njemačka zabrinuta zbog mogućnosti stvaranja nove generacije džihadista