TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2017. u 10:50 Broj citanja: 721
Preporuka za čitanje:
Priče Ive Andrića tematski raspoređene u devet knjiga

Prije šest godina (2011.) na razne načine obilježeno je pedeset godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Izdavačka kuća Laguna, te Grafički atelje Dereta (Beograd), izdali su Andrićeve pripovjetke tematski raspoređene.

Tuzlarije


Laguna je izdala pet knjiga, "Beogradske priče", "Priče o osebenjacima i malim ljudima", "Sarajevske priče", "Priče o moru" i "Priče o selu". Dereta je izdala "Fratarske priče", "Priče o gradovima", "Ženske priče" i "Priče o djeci".

U ovih devet knjiga sabrane su najbolje pripovjetke Ive Andrića. Svaka od njih sadrži niz priča u kojima se vidi ljepota Andrićevog pisanja.

Iz brojnih Andrićevih opisa jasno je da je imao vrlo dobru moć zapažanja i zanimanje za mnoge teme. Putovao je i živio u raznim gradovima kao student i posebno kao diplomata. Osim želje da što bolje upozna gradove u kojima je živio te je obilazio biblioteke, čitao i učio, volio je posjetiti mala mjesta, zalaziti u sokake i mahale. U njegovim pričama osjeti se s kojom pažnjom je posmatrao i analizirao ono što vidi, a poslije o tome pisao.

Roditelji Ive Andrića bili su Sarajlije, Andrić (1892- 1975) je sasvim slučajno rođen u Trvaniku za vrijeme boravka njegove majke Katarine kod rodbine. Njegov otac Antun umro je kada su Andriću bile dvije godine. Suočena sa teškom situacijom majka ga šalje kod očeve sestre Ane i njenog muža Ivana Matkovića u Višegrad. U Višegradu je završio osnovnu školu, a zatim se vraća majci u Sarajevo. Za vrijeme Andrićevih gimnazijskih dana živjeli su na Bistriku. Zahvaljujući stipendiji hrvatskog kulturno – prosvjetnog društva "Napredak" započinje studije na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Godinu poslije (1913) prelazi u Beč gdje sluša predavanja iz historije, filozofije i književnosti, a zatim nastavlja studije u Krakovu gdje uči poljski jezik i upoznaje kulturu.

Radio je u Beogradu, Bukureštu, Gracu (gdje je 1924. i doktorirao), kao dipolomata boravio je u Marseju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu. Za života je dobio brojne nagrade i priznanja, a najznačajnija je Nobelova nagrada koju je dobio 1961. godine. Iako su i prije Nobelove nagrade njegova djela prevođena na više stranih jezika, nakon 1961. godine njegove su knjige prevedene na preko trideset jezika, a Andrić dobija razne pozive te boravi u Švedskoj, Švajcarskoj, Grčkoj i Egiptu.

Ovo su samo crtice iz njegove bogate biografije, koje pokazuju kakav je intelektualac i veliki pisac Andrić bio.

Tuzlarije


Zanimljivo je da je cjelokupan iznos Nobelove nagrade poklonio bibliotečkom fondu Bosne i Hercegovine. U vremenu u kojem živimo, kada je postalo vrlo važno dijeliti ljude po vjeri i naciji, uz Andrićevo ime često dodaju srpski ili hrvatski ali po mjestu rođenja riječ je o bh. piscu. Najtačnije je da je Andrić bio pisac, ne samo ovog regiona nego puno više, previše velik da ga vežu za mjesto. Andrića, kao i druge, treba posmatrati u kontekstu vremena u kojem je živio i radio.

U njegovim knjigama toliko je Bosne i Hercegovine da ne čudi što je na pitanje da li se sjeća Sarajeva odgovorio:

"Sarajeva i Bosne se ne sjećam jer ih nikada nisam ni zaboravio, oni stoje trajni i stvarni preda mnom, neizmijenjeni i živi, jer ne podliježu ni sili zaborava ni magiji sjećanja, jer sam ih uvijek nosio u sebi, jer nikada nisam ni prestajao da živim u njima.(...) Vidim jednu po jednu godinu i decenije svog života, ali ne vidim ni jednog trena koji nevidljivo, a čvrsto ne bi bio vezan za Bosnu".

Tuzlarije


Iz priče Zlostavljanje – knjiga Priče o osebenjacima i malim ljudima

"Sve je kod njega bilo savršeno osim njegovog spoljnog izgleda. Ni u koljevci nije bio lijep, a docnije život ga je dotjerivao na čudan kalup. Upravo, on je bio savršen tip ružnog čovjeka. Na tankim i kratkim nogama – snažan trup i dugačke ruke, a na isto tako tankom i nevidljivom vratu velika glava, zaturena i utonula među ramenima. Poznat vam je taj primjerak čovjeka za kog se ne može kazati da je grbav, ali kod njega ima neka greška u odnosu između glave, kičme i trupa, tako da izgledom i držanjem ostavlja utisak grbavog čovjeka. Sa godinama se ugojio i popunio, ali su mu noge i lice ostali i dalje mršavi. Na licu je gazda Andrija imao jake i podsječene brkove, koji su samo djelimično krili velika usta sa kvarnim zubima u donjoj vilici a sa suviše bijelim i pravilnim, ali vještačkim u gornjoj. "


Iz priče Kosa – knjiga Priče o selu

"Seljak čuči, vadi jednu po jednu, zagleda joj krivinu, boju i sjaj, opipava prstom rez, hvata je objema rukama, prinosi obrazu kao pušku i gleda niz oštricu, kao da nišani. Pljucka na čelik, liže ga i trlja. Pored njega stoji šegrt, sitan i krezub, a očice mu već igraju, lukavo i nedjetinjski.
Kad izabere i odvoji dvije – tri najbolje, seljak izlazi s njima napolje i tu stane da kucka svakom kosom o kameni dućanski prag, jednom po jednom. Šegrt je pošao za njim i ne skida pogled s kosa, a on bi dao mnogo da se može osloboditi tog vižleta i ostati nasamo sa kosom koju ispituje, tako bi joj čini mu se, lakše otkrio nedostatke."Iz priče Na obali – knjiga Priče o djeci

"Ta kućica je nasljeđena od majčinog djeda, ali kao što se nasljeđuje bolest. Nikad nije bila svijetla ni zdrava ni čvrsta ni lijepa. Sad je oronula, postiđena, pitisnuta novim, savremenim zgradama, kakvih nije bilo prije samdeset godina kad je ona zidana. Istina, majka se muči oko održavanja i čišćenja te kućice, kao što su se žene u dva ranija naraštaja mučile. Dvorište je zasađeno cvijećem bez mnogo reda i bogatog izbora, sirotinjski. (...) Radosti tu nema, ni pokreta ni novine, a život bez toga i nije život, nego golo postojanje, robovanje životu. Kako je sa kućom tako je i sa hranom i odijelom. To malo hrane teško se nabalja, škrto dijeli, manijački štedi i čuva i, na kraju, održava samo dah u čovjeku ali ne daje ni snage ni radosti. On to zna najbolje, jer već godinama, otkako odlazi u Sarajevo na školu, pravi poređenja od kojih strada njegova naivna mladićka sujeta i raste želja za bogatijim oblikom, ljepšom bojom i boljom kakvoćom."Iz priče Anikina vremena – knjiga Ženske priče

"Tako je njegova odvratnost prema ljudima rasla, taložila se u njemu i, kao skrivena gorčina, trovala ga nerazumljivom i nesvjesnom ali stvarnom mržnjom čiji se krug sve više širio. To je bio tajni život popa Vujadina. Mrzio je samog sebe i svoje muke, muke samačkog života udovca popa. Jer, bilo je dana kada je, onako ozbiljan i prosijed, po čitav sat stajao skriven u sjenci pored prozora i vrebao da vidi seoske žene kako prelaze na rijeku da ispiraju rublje. A kad bi ih dočekao i vidjeo kako zamiču za vrbak, okrenuo bi se s gnušanjem u neprovjetrenu polupraznu sobu i nazivao ih glasno najpogrdnijim riječima."Iz priče San i java pod Grabićem - knjiga Priče o selu

"Žena mu boluje od nepoznate i teške bolesti, i to odavno, a sad je već tako da nikad nije siguran da li će je na povratku živu zateći. Dan i noć ona puni kuću svojim tihim jaukanjem, od tog jauka i čovjeku kao što je on život postaje težak, a njoj nije ništa bolje.
Nebitnica je došla, pa eto - misli Vitomir, a ona ne umire. Nekakva tvrda života se desila. Sasvim se pokvarila žena. Ne može sama ni fildžan vode da ustima prinese, a nalazi snage da jauče. Trošak je to i muka, sa bolesnikom, a bez žene u kući".


Navedene izdavačke kuće uradile su odličan posao jer su tematski podijeljene priče pristupačnije i jednostvanije za čitanje. U devet knjiga (koje se pojedinačno prodaju) niz je vrlo lijepih priča koje svakako vrijedi pročitati.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Kvalifikacije za SP 2019. u Kini
Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije
Velika Britanija:
Godišnje 22.000 ljudi umre usljed pogrešnog lijeka
I slavni imaju tajne:
Tko je skupljao odjeću striptizeta, a tko frizirao mrtvace?

24.02.2018. u 23:23 Broj citanja: 1355
Veče za pamćenje u Hotelu ˝Tuzla˝:
Spoj lijepe pjesme i gradske tradicije


TuzlarijePosljednja subota u februaru rezervisana je za ljubitelje starogradske pjesme i romanse u Tuzli. Poklonici ove pjesme dobro znaju sa koliko pažnje Udruženje građana ljubitelja starogradske pjesme i romanse "Romansa" Tuzla pristupaju organizaciji cjelovečernjeg druženja.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 19:31 Broj citanja: 681
Festival queer filma i umjetnosti:
Merlinka u Tuzli - Zaljubi se zatvorenih očiju


Po četvrti put, Grad Tuzla će održati Festival queer filma i umjetnosti Merlinka, a po drugi put uz podršku samog našeg Grada! Očekuju vas nagrađivani i kvalitetni filmovi, kokteli, razgovori i naravno, veliki party. Nemojte propustiti! 2. mart - u 19 sati u Ateljeu "Ismet Mujezinović" čeka vas veliko otvorenje nakon čega možete pogledati film "Zemlje izgubljenog sadržaja" rediteljice Elene Horn.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 18:29 Broj citanja: 1395
Prokletstvo BosneTuzlarijeČudan smo mi narod. Volimo da su nam kuće i avlije uredni ali duša nam svoje smeće bacati gdje se ne smije. Ovakvih deponija je na hiljade, možda i desetine hiljada širom Bosne. Svaka "ničija" lokacija na osami do koje se može doći kolima prije ili kasnije postane deponija. Potoci su iz nekog razloga, ko zna kakvog, posebno privlačni.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 17:01 Broj citanja: 646
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOd tada stalno slušamo nečije izjave, objavljuju se saopštenja za javnost i pišu se razni komentari. Neki nikako da shvate da su mediji ispratili vlada i vlada, koliko je samo ministara bilo, ne može se to više ni zapamtiti. I ovi najnoviji će otići, a mediji ostaju. Kome se ko sviđa ili ne sviđa, šta misli o kome, posebna je tema ali posao je posao.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 13:51 Broj citanja: 1524
KO DF TK - Saopštenje za javnost
Osuda spominjanja Kapije u saopštenju Sindikalne organizacije RMU ˝Banovići˝


Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona osuđuje način na koji Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići poredi stradanje omladine na tuzlanskoj Kapiji, otvorenoj rani svih stanovnika Tuzlanskog kantona, sa unutarstranačkim sukobima raskoljene SDA.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 12:35 Broj citanja: 5617
Naselje Sjenjak:
Zapalio se automobil na parkingu


Na parkingu u tuzlanskom naselju Sjenjak danas oko 12 časova došlo je do požara na putničkom motornom vozilu. Profesionalna vatrogasna brigada je izašla na lice mjesta i lokalizovala požar. Na svu sreću, povrijeđenih nije bilo.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Fuad Husić u F+ kardiovaskularnim bolestima : Koliko smo zdrava nacija?

S papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama: Članovi Predsjedništva BiH u Vatikanu

Višenamjenska vakuum presa Zvjezdana Višta: Dobojski patent potpomognut projektom LIR

VIDEO: Obratili se vlasti KS-a: Roditelji djece s poteškoćama zahtijevaju sistemsko rješenje

Pripadnici Oružanih snaga BiH čiste snijeg: Vodu u Bihaću prije konzumiranja prokuhavati!

Kandidat SDS-a za predsjednika entiteta: Govedarica: Zadatak mi je da oslobodim RS od okupacije SNSD-a

Traže da sve strane neodložno prekinu neprijateljstva: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Siriji

Dodijeljene nagrade filmskog festivala u Berlinu: Touch Me Not dobitnik Zlatnog medvjeda

Ruski atletičari u Pyeongchangu pod olimpijskom zastavom: Prisustvo Rusije na ceremoniji zatvaranja ZOI i dalje upitno

VIDEO: Susreti 20. kola Premijer lige BiH: Minimalna pobjeda Željezničara nad Slobodom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

subota, 24.2.2018. 20:28
Asadova vojska u tjedan dana ubila 500 ljudi, među njima 121 dijete
subota, 24.2.2018. 20:01
Dva samoubilačka napada ISIS-a u Jemenu, ubijeni i ranjeni deseci ljudi
subota, 24.2.2018. 18:04
Tisuće ekstremnih desničara i antifašista marširalo Italijom
subota, 24.2.2018. 17:43
Otkrivena drevna nekropola na jugu Egipta
subota, 24.2.2018. 15:50
FOTO Indijci ismijavaju kanadskog premijera zbog "kičaste i iritantne" odjeće
subota, 24.2.2018. 14:31
Accuweather objavio veliku prognozu za proljeće, najavili jake oluje i poplave na Balkanu