TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2017. u 10:50 Broj citanja: 901
Preporuka za čitanje:
Priče Ive Andrića tematski raspoređene u devet knjiga

Prije šest godina (2011.) na razne načine obilježeno je pedeset godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Izdavačka kuća Laguna, te Grafički atelje Dereta (Beograd), izdali su Andrićeve pripovjetke tematski raspoređene.

Tuzlarije


Laguna je izdala pet knjiga, "Beogradske priče", "Priče o osebenjacima i malim ljudima", "Sarajevske priče", "Priče o moru" i "Priče o selu". Dereta je izdala "Fratarske priče", "Priče o gradovima", "Ženske priče" i "Priče o djeci".

U ovih devet knjiga sabrane su najbolje pripovjetke Ive Andrića. Svaka od njih sadrži niz priča u kojima se vidi ljepota Andrićevog pisanja.

Iz brojnih Andrićevih opisa jasno je da je imao vrlo dobru moć zapažanja i zanimanje za mnoge teme. Putovao je i živio u raznim gradovima kao student i posebno kao diplomata. Osim želje da što bolje upozna gradove u kojima je živio te je obilazio biblioteke, čitao i učio, volio je posjetiti mala mjesta, zalaziti u sokake i mahale. U njegovim pričama osjeti se s kojom pažnjom je posmatrao i analizirao ono što vidi, a poslije o tome pisao.

Roditelji Ive Andrića bili su Sarajlije, Andrić (1892- 1975) je sasvim slučajno rođen u Trvaniku za vrijeme boravka njegove majke Katarine kod rodbine. Njegov otac Antun umro je kada su Andriću bile dvije godine. Suočena sa teškom situacijom majka ga šalje kod očeve sestre Ane i njenog muža Ivana Matkovića u Višegrad. U Višegradu je završio osnovnu školu, a zatim se vraća majci u Sarajevo. Za vrijeme Andrićevih gimnazijskih dana živjeli su na Bistriku. Zahvaljujući stipendiji hrvatskog kulturno – prosvjetnog društva "Napredak" započinje studije na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Godinu poslije (1913) prelazi u Beč gdje sluša predavanja iz historije, filozofije i književnosti, a zatim nastavlja studije u Krakovu gdje uči poljski jezik i upoznaje kulturu.

Radio je u Beogradu, Bukureštu, Gracu (gdje je 1924. i doktorirao), kao dipolomata boravio je u Marseju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu. Za života je dobio brojne nagrade i priznanja, a najznačajnija je Nobelova nagrada koju je dobio 1961. godine. Iako su i prije Nobelove nagrade njegova djela prevođena na više stranih jezika, nakon 1961. godine njegove su knjige prevedene na preko trideset jezika, a Andrić dobija razne pozive te boravi u Švedskoj, Švajcarskoj, Grčkoj i Egiptu.

Ovo su samo crtice iz njegove bogate biografije, koje pokazuju kakav je intelektualac i veliki pisac Andrić bio.

Tuzlarije


Zanimljivo je da je cjelokupan iznos Nobelove nagrade poklonio bibliotečkom fondu Bosne i Hercegovine. U vremenu u kojem živimo, kada je postalo vrlo važno dijeliti ljude po vjeri i naciji, uz Andrićevo ime često dodaju srpski ili hrvatski ali po mjestu rođenja riječ je o bh. piscu. Najtačnije je da je Andrić bio pisac, ne samo ovog regiona nego puno više, previše velik da ga vežu za mjesto. Andrića, kao i druge, treba posmatrati u kontekstu vremena u kojem je živio i radio.

U njegovim knjigama toliko je Bosne i Hercegovine da ne čudi što je na pitanje da li se sjeća Sarajeva odgovorio:

"Sarajeva i Bosne se ne sjećam jer ih nikada nisam ni zaboravio, oni stoje trajni i stvarni preda mnom, neizmijenjeni i živi, jer ne podliježu ni sili zaborava ni magiji sjećanja, jer sam ih uvijek nosio u sebi, jer nikada nisam ni prestajao da živim u njima.(...) Vidim jednu po jednu godinu i decenije svog života, ali ne vidim ni jednog trena koji nevidljivo, a čvrsto ne bi bio vezan za Bosnu".

Tuzlarije


Iz priče Zlostavljanje – knjiga Priče o osebenjacima i malim ljudima

"Sve je kod njega bilo savršeno osim njegovog spoljnog izgleda. Ni u koljevci nije bio lijep, a docnije život ga je dotjerivao na čudan kalup. Upravo, on je bio savršen tip ružnog čovjeka. Na tankim i kratkim nogama – snažan trup i dugačke ruke, a na isto tako tankom i nevidljivom vratu velika glava, zaturena i utonula među ramenima. Poznat vam je taj primjerak čovjeka za kog se ne može kazati da je grbav, ali kod njega ima neka greška u odnosu između glave, kičme i trupa, tako da izgledom i držanjem ostavlja utisak grbavog čovjeka. Sa godinama se ugojio i popunio, ali su mu noge i lice ostali i dalje mršavi. Na licu je gazda Andrija imao jake i podsječene brkove, koji su samo djelimično krili velika usta sa kvarnim zubima u donjoj vilici a sa suviše bijelim i pravilnim, ali vještačkim u gornjoj. "


Iz priče Kosa – knjiga Priče o selu

"Seljak čuči, vadi jednu po jednu, zagleda joj krivinu, boju i sjaj, opipava prstom rez, hvata je objema rukama, prinosi obrazu kao pušku i gleda niz oštricu, kao da nišani. Pljucka na čelik, liže ga i trlja. Pored njega stoji šegrt, sitan i krezub, a očice mu već igraju, lukavo i nedjetinjski.
Kad izabere i odvoji dvije – tri najbolje, seljak izlazi s njima napolje i tu stane da kucka svakom kosom o kameni dućanski prag, jednom po jednom. Šegrt je pošao za njim i ne skida pogled s kosa, a on bi dao mnogo da se može osloboditi tog vižleta i ostati nasamo sa kosom koju ispituje, tako bi joj čini mu se, lakše otkrio nedostatke."Iz priče Na obali – knjiga Priče o djeci

"Ta kućica je nasljeđena od majčinog djeda, ali kao što se nasljeđuje bolest. Nikad nije bila svijetla ni zdrava ni čvrsta ni lijepa. Sad je oronula, postiđena, pitisnuta novim, savremenim zgradama, kakvih nije bilo prije samdeset godina kad je ona zidana. Istina, majka se muči oko održavanja i čišćenja te kućice, kao što su se žene u dva ranija naraštaja mučile. Dvorište je zasađeno cvijećem bez mnogo reda i bogatog izbora, sirotinjski. (...) Radosti tu nema, ni pokreta ni novine, a život bez toga i nije život, nego golo postojanje, robovanje životu. Kako je sa kućom tako je i sa hranom i odijelom. To malo hrane teško se nabalja, škrto dijeli, manijački štedi i čuva i, na kraju, održava samo dah u čovjeku ali ne daje ni snage ni radosti. On to zna najbolje, jer već godinama, otkako odlazi u Sarajevo na školu, pravi poređenja od kojih strada njegova naivna mladićka sujeta i raste želja za bogatijim oblikom, ljepšom bojom i boljom kakvoćom."Iz priče Anikina vremena – knjiga Ženske priče

"Tako je njegova odvratnost prema ljudima rasla, taložila se u njemu i, kao skrivena gorčina, trovala ga nerazumljivom i nesvjesnom ali stvarnom mržnjom čiji se krug sve više širio. To je bio tajni život popa Vujadina. Mrzio je samog sebe i svoje muke, muke samačkog života udovca popa. Jer, bilo je dana kada je, onako ozbiljan i prosijed, po čitav sat stajao skriven u sjenci pored prozora i vrebao da vidi seoske žene kako prelaze na rijeku da ispiraju rublje. A kad bi ih dočekao i vidjeo kako zamiču za vrbak, okrenuo bi se s gnušanjem u neprovjetrenu polupraznu sobu i nazivao ih glasno najpogrdnijim riječima."Iz priče San i java pod Grabićem - knjiga Priče o selu

"Žena mu boluje od nepoznate i teške bolesti, i to odavno, a sad je već tako da nikad nije siguran da li će je na povratku živu zateći. Dan i noć ona puni kuću svojim tihim jaukanjem, od tog jauka i čovjeku kao što je on život postaje težak, a njoj nije ništa bolje.
Nebitnica je došla, pa eto - misli Vitomir, a ona ne umire. Nekakva tvrda života se desila. Sasvim se pokvarila žena. Ne može sama ni fildžan vode da ustima prinese, a nalazi snage da jauče. Trošak je to i muka, sa bolesnikom, a bez žene u kući".


Navedene izdavačke kuće uradile su odličan posao jer su tematski podijeljene priče pristupačnije i jednostvanije za čitanje. U devet knjiga (koje se pojedinačno prodaju) niz je vrlo lijepih priča koje svakako vrijedi pročitati.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Na dodatnim naknadama zaradili 1,7 milijardi funti
Ryanair pod istragom zbog naplaćivanja ručne prtljage
˝Dečak iz vode˝
Prije 60 godina rođen je Milan Mladenović
Vlada Srbije i turski ˝Tasyapi˝ u prisustvu bh. ministra
Potpisan okvirni sporazum o autoputu Beograd - Sarajevo

22.09.2018. u 09:50
Cum grano salis 2018:
Program književnih susreta za subotu (22. septembar)


12:00 Promocija zbornika poezije pjesnikinja regiona "U mreži stih", 15:00 Promocija Antologije bosanskohercegovačke poezije na danskom jeziku, 17:00 Promocija novog romana Mehmeda Pargana "Grad u cvatu magnolije", 20:00 Svečana dodjela Nagrade Meša Selimović.

OPŠIRNIJE


22.09.2018. u 09:45
Lejla Kaplan, kandidatkinja SDA za Skupštinu TK


Tuzlarije
Lejla Kaplan, kandidatkinja SDA za Skupštinu TK, redni broj 36, po zanimanju je diplomirani pravnik. Rođena je u Tuzli 23. avgusta 1981. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju “Meša Selimović“ je završila u Tuzli, a zatim je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

OPŠIRNIJE


22.09.2018. u 09:02 Broj citanja: 541
Učenici i nastavnici Osnovne škole ˝Husino˝ obilježili Međunarodni dan mira


TuzlarijeJučer 21. septembra, širom svijeta je obilježen Međunarodni dan mira. Glavni cilj obilježavanja ovog dana je jačanje ideala mira među svim nacijama i ljudima ovog svijeta.

OPŠIRNIJE


22.09.2018. u 00:10 Broj citanja: 1317
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


22.09.2018. u 00:07 Broj citanja: 2270
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


22.09.2018. u 00:05 Broj citanja: 1836
Svaštarije


Tuzlarije

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Tijelo uočili strani turisti: U Neretvi na području Počitelja pronađeno tijelo ženske osobe

Svečana inauguracija predstavništva 25. septembra u Sarajevu: \'Pojas i put\' dovodi veliki COSCO u BiH

Dolazi zahlađenje: U ponedjeljak kiša, a u srijedu jutarnje temperature i do -1

Raste broj mrtvih: Uragan Florence u SAD-u usmrtio 43 osobe

Eksplodirala bomba postavljena kraj puta: Najmanje osmero djece poginulo u eksploziji u Afganistanu

Nepoznati napadači pucali na vojnu paradu u gradu Ašvazu: U napadu tokom parade u Iranu ubijeno najmanje 9 vojnika

Predsjednik Palestine s Macronom u Parizu: Abbas: Spremni smo na pregovore s Izraelom

Mehanizam iz Londona 1876. donijela dva sarajevska trgovca: Sarajevska Sahat-kula jedina na svijetu pokazuje lunarno vrijeme

Naslov prvaka brane atletičari Zenice i atletičarke Borca: Ekipnim prvenstvom u Zenici završava se atletska sezona u BiH

U brodolomu u Tanzaniji 151 osoba mrtva
Napadnuta vojna parada u Iranu, više mrtvih
Porođaj u Afganistanu je opasniji od rata. Ovo je priča o "tvornici beba"
Papa počinje posjet baltičkim zemljama
UN usvojio rezoluciju za jačanje učinkovitosti Plavih kaciga
Drugi čovjek američkog pravosuđa tvrdi da nije razgovarao o uklanjanju Trumpa
Uznemirujuća snimka: Otac i sin u SAD-u ubili susjeda zbog svađe oko madraca
Tusk kaže da je dogovor oko Brexita s Britanijom još uvijek moguć
Američki državni tajnik se nada skorom novom summitu Trump-Kim
Njemačka najavila gradnju novih 100.000 socijalnih stanova
Trump optužuje ekstremnu ljevicu da napada njegovog kandidata za Vrhovni sud
Alkohol godišnje ubije tri milijuna ljudi
Strašna tragedija: Najmanje 136 mrtvih u prevrtanju tanzanijskog trajekta
Kinezi nizom mjera žele ojačati domaću proizvodnju
Ryanair pod istragom zbog naplaćivanja ručne prtljage
U Italiji su desničari na vrhu, a oporba je na rekordnom dnu
Strava u New Yorku: Odgajateljica nožem izbola djecu u vrtiću
Kina blokirala najpopularniji svjetski servis za prijenos videoigara
Nova dvojica čileanskih svećenika odstupila zbog seksualnog skandala
Moskva i Peking osuđuju američke sankcije protiv Rusije
Peugeot traži od francuske vlade da uvede poticaje za hibridna vozila
Među ljudima koji nose leće u Engleskoj se širi rijetka i opasna bolest
Američki grad i dalje odsječen od svijeta, tjedan dana nakon uragana Florence
Britanski mediji: EU ponizio May, plan za Brexit propao
Curica u Indiji silovana crijevom za vodu, majka traži smrtnu kaznu
Amerikanac ubio crnca mačem, kaže da je vježbao za teroristički napad
Ekstremni desničari u Njemačkoj druga stranka po popularnosti
Objavljena snimka australskog manijaka koji gazi ptice i urla: "Ovo je odlično!"
Tragedija u Tanzaniji: Najmanje 86 ljudi poginulo u prevrtanju broda
Što se to događa s Teslom? Direktori masovno napuštaju kompaniju
Kina uvodi zastrašujući nadzor nad ljudima, životi će ovisiti o bodovima
Pucnjava u Americi: Petero ranjenih, među njima i osmogodišnjakinja
Umro vijetnamski predsjednik Tran Dai Quang
Meksički predsjednik čekao tri sata s ostalim putnicima u avionu
Prošlo je pola stoljeća od jedne od najvećih arheoloških operacija u povijesti
Švicarci u nedjelju izlaze na tri referenduma
Žena koja optužuje Trumpova kandidata za vrhovni sud spremna svjedočiti
Amerika zaprijetila svim zemljama koje bi započele informatički rat protiv njih
Trumpov bivši odvjetnik surađuje s posebnim tužiteljem u vezi s ruskom istragom
Tisuće prosvjednika u Gvatemali traže ostavku predsjednika zbog korupcije
Katolička crkva u Americi želi vratiti ugled nakon seksualnog zlostavljanja
Hoće li se Britanija i Španjolska napokon dogovoriti oko Gibraltara?
Potonuo trajekt na jezeru Victoria u Tanzaniji: 40 mrtvih, stotine nestalih
Trump stavio kinesku tvrtku na crnu listu zbog kupnje ruskog oružja
Ukrajinska regija želi zabraniti pjesme, filmove i knjige na ruskom
Najmanje četvero mrtvih u pucnjavi kod Baltimorea, umrla i napadačica
Amazon planira otvoriti 3000 trgovina bez prodavača
Vatikan privremeno suspendirao biskupa osumnjičenog za silovanje redovnice
Glavni azijski kardinal kaže da su pregovori Vatikana i Kine nevjerojatna izdaja
Kineski div neće ispuniti obećanje o milijun radnih mjesta u SAD-u zbog Trumpa
SAD: Svakodnevno vršimo pritisak na njemačke tvrtke da napuste Iran
Bivši papa oštro kritizirao njemačkog kardinala
Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...
Sud traži psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen: "Opasna je za javnost"
U Engleskoj uhićena dvojica tinejdžera, planirali su terorističke napade
300.000 Francuza stalo uz vozača autobusa koji je ošamario tinejdžera
Milijuni šijita slave Ašuru, blagdan unuka proroka Muhameda
Predsjednik Južne Koreje: Kim Jong-un se želi opet sastati s Trumpom
Oluja opustošila Irsku i Veliku Britaniju, vjetar bacio kamp-prikolicu s litice
Putin pucao iz novog snajpera, pogledajte snimku
Dolazi nam val ledenog arktičkog zraka, temperature će drastično pasti
SVAŠTARIJE

Uznemirujuća snimka: Susjed u SAD-u ubio susjeda zbog svađe oko madraca

Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...

U prevrtanju trajekta u Tanzaniji stotine nestalih

Milijuni šijita slave Ašuru, blagdan unuka proroka Muhameda

Pucnjava u SAD-u, ima žrtava

Putnici u avionu krvarili iz ušiju zbog greške indijskog pilota

Cher se raspričala o seksu sa slavnim glumcem: "On je u mojih top 5 najboljih"

Jedna od najplaćenijih glumica svijeta misteriozno nestala

Sigurnosne provjere na aerodromima nisu samo naporne nego i opasne za zdravlje

Nakon što je Daniel Craig otjerao prošlog, pronađen novi redatelj Jamesa Bonda