TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2017. u 14:31 Broj citanja: 1483
Saopštenje Savjeta za obrazovanje KO DF TK
˝Agonija prosvjetnih radnika i učenika˝

U Saopštenju Savjeta za obrazovanje KO DF TK, kojeg u nastavku prenosimo u cijlosti, navodi se da "Demokratska fronta TK oštro osuđuje poigravanje sa sudbinama prosvjetnih radnika i njihovih porodica".

TuzlarijeDemokratska fronta TK oštro osuđuje poigravanje sa sudbinama prosvjetnih radnika i njihovih porodica, te sa hiljadama učenika u osnovim i srednjim školama.

Svjedoci smo nedopustivog i ponižavajućeg tretmana i odnosa vladajućih struktura prema populaciji prosvjetnih radnika koji traje godinama unazad, a što je kulminiralo poslednjim dešavanjima. Naime, Vlada TK na čelu sa premijerom Gutićem, poništila je konkursnu proceduru kada je konkursna dokumentacija bila već predata i proces bodovanja završen, tobože pod izgovorom da bi oni koji koriste beneficije za boračku populaciju, mogli iste iskoristiti!? Da podsjetimo, u sistemu skrojenom "od čibuka", boračke beneficije se ne mogu koristiti ako je osoba u radnom odnosu - a dobar dio kandidata je bio u radnom odnosu do 18. avgusta, što jasno govori o odsustvu logike, besmislu čitavog sistema, te očiglednoj nesposobnosti i nekompetentnosti njegovih kreatora. Da šteta bude veća, kandidatima je savjetovano da sporazumno prekinu radni odnos kako bi koristili beneficije, čime su izgubili dio plate i naknadu sa biroa. Direktori, koje je imenovala ista ta vlast koja se bezobzirno igra sa životima prosvjetnih radnika i njihovim dostojanstvom, te sa hiljadama učenika, će sada obaviti intervjue i odlučivati o broju bodova na intervjuima, koji su često presudni kod zapošljavanja. S obzirom da je agonija oko konkursne procedure produžena profesori i nastavnici, njih 1500 neće moći ući u učionice prvog nastavnog dana, što znači da će se morati agažovati nastavnici do okončanja konkursne procedure. Svjedoci smo da je do sada, taj angažman uglavnom bio na stranačkoj i koruptivnoj osnovi. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da će učenici po ko zna koji put dobiti novog nastavnika ili profesora te ponovno morati proći kroz proces prilagodbe i upoznavanja.

S tim u vezi, zahtijevamo od premijera Gutića i ministra Muratovića da prosvjetnim radnicima, te učenicima i njihovim roditeljima upute javno izvinjenje. Pozivamo Skupštinu TK da razriješi s dužnosti nesposobnog ministra Muratovića, te premijera Gutića, koji svojim neodgovornim i nekompetentnim ponašanjem vrijeđaju dostojanstvo prosvjetnih radnika i urušavaju sistem obrazovanja u TK. Pozivamo nadležne organe krivičnog gonjenja da obrate dužnu pažnju na dešavanja oko zapošljavanja u oblasti obrazovanja. Pozivamo sindikate u oblasti obrazovanja da na adekvatan način i upotrebom svih sredstava sindikalne borbe stanu u odbranu svog članstva i digniteta struke kojoj pripadaju. Konačno, pozivamo nadležne da pitanje zapošljavanja u obrazovanju, kao i način bodovanja, riješe na sistemski, korektan i objektivan način, odnosno da na trajnoj osnovi riješe status prosvjetnih radnika, spriječe njihovo dalje omalovažavanje, te time okončaju kontrolisani haos u ovoj oblasti za koji pretpostavljamo da je kreiran sa namjerom, a na štetu prosvjetnih radnika i učenika. Nadležne upozoravamo da se ne igraju sa perspektivom i budućnosti naše djece, jer mi imamo način da odgovorimo!

Društvo koje ne poštuje svoje učitelje, osuđeno je na propast!SAVJET ZA OBRAZOVANJE KO DEMOKRATSKE FRONTE TK

(tuzlarije.net)               

 Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝
Preuzeta puna kontrola nad granicom sa Sirijom
Irački premijer Abadi objavio kraj rata protiv Islamske države

11.12.2017. u 20:22 Broj citanja: 326
Prvi put u Tuzli:
Izveden mevludski program učenika osnovnih škola


U ponedjeljak je u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina upriličen je mevludski program učenika osnovnih škola sa područja Grada Tuzla. Program je upriličen u saradnji sa Aktivom vjeroučitelja Tuzle, a izveli su ga učenici koji pohađaju vjeronauku u tuzlanskim osnovnim školama. Svečanom programu prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead Seljubac.

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 19:30 Broj citanja: 2343
Profesorica Aljukić proglašena najinovativnijom nastavnicom predmetne nastave


Na javni poziv upućen svim osnovnim školama u Bosni i Hercegovini od strane Centra obrazovnih inicijativa (COI) i Step By Step iz Sarajeva za dodjelu godišnje nagrade za inovativne nastavnike prispjele su 163 prijave, među kojima je bila i prijava profesorice engleskog jezika i književnosti Medise Aljukić iz Tuzle, zaposlenice JUOŠ „Humci“ Humci, u općini Čelić.

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 18:15 Broj citanja: 615
Edukacijski centar ˝Nahla˝:
U četvrtak mini-sajam ˝Ti si IT˝


Klub mladih Edukacijskog centra "Nahla" Tuzla, uz finansijsku podršku Grada Tuzla, organizira u četvrtak 14. 12. 2017. mini-sajam "Ti si IT" sa početkom u 12.00 h. Sajam ima za cilj da tuzlanskim srednjoškolcima i srednjoškolkama pruži priliku da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja.

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 16:02 Broj citanja: 714
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Na jednoj stazici se lijepo led uhvatio, slikala ako padnem da mogu pisati kao neko upozorenje, kad ništa od mog pada. Nisam pala ali sam zato hodala kao jedna plemenita životinja. Elegancija na nivou, i onako se ovih dana nose "bagerke". Čim je ovako mokro, topi se snijeg, mnogi se špricaju kad hodaju. Neki ravnomjerno razbacuju na obje noge, odnosno nogavice, a neki samo jednu.

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 15:56 Broj citanja: 5736
Upozorenje Službe civilne zaštite Grada Tuzla:
Očekuju se vjetrovi od 70 do 90 kilometara na sat


Prema podacima Federalnog hidrom eteorološkog zavoda danas se očekuju vjetrovi od 70 do 90 kilometara na sat a dominirat će južni vjetar praćen olujnim udarima. Ovaj znak upozorenja od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upućuje na to da je vrijeme opasno

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 14:30 Broj citanja: 380
BZK „Preporod“ ZOD TK
Uvod u herojsko djelo muftije Kurta


BZK „Preporod“ ZOD Tuzlanskog kantona podsjeća da se 11. decembra navršava 76. godina od prvog antifašističkog dokumenta koji je donesen u Tuzli, a kojim se apelira na zaštitu svih građana, bez obzira na njihovu narodnu i vjersku pripadnost.Bijeljinska i Tuzlanska rezolucija donesene su nakon četničkog pokolja oko 300 Bošnjaka u Koraju

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog ubistva generala HVO-a Vlade Š antića: Uhapšen Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

VIDEO: Zvanično završena dionica Svilaj - Odžak: Deset novih kilometara autoceste na Koridoru 5-C

VIDEO: Sindikat rudara zadovoljan postignutim: Potpisan kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva

VIDEO: Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

VIDEO: Sudjelovala i dvojica HDZ-ovih ministara: U Zagrebu održana komemoracija ratnom zločincu Slobodanu Praljku

Aktivirao eksploziv iz osvete: Napad u New Yorku je teroristički, izveo ga Akayad Ullah

Nakon sastanka s premijerom Izraela: Mogherini: Članice Unije ujedinjene po pitanju Jerusalema

Putin i Erdogan sastali se u Ankari: \'Trump destabilizirao Bliski istok odlukom o Jerusalemu\'

Magnituda 6 u blizini granice s Irakom: Jak zemljotres pogodio Iran

VIDEO: Održan žrijeb u Nyonu: Najzanimljiviji susret osmine finala: R.Madrid - PSG
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Oslobođen vođa oporbe u Ukrajini: Tisuće prosvjednika tražile ostavku predsjednika
Objavljeno prije sat vremena
Hezbollah: Usredotočit ćemo se na palestinsko pitanje
Objavljeno prije sat vremena
Sud protiv Trumpovog zahtjeva, američka vojska od 1. siječnja mora primati transrodne osobe
Objavljeno prije 2 sata
Napadač iz New Yorka: Učinio sam to u ime ISIS-a
Objavljeno prije 2 sata
Donji dom rumunjskog parlamenta usvojio kontroverzni zakon
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Žene koje su optužile Trumpa za zlostavljanje traže istragu: "Činio je serijske perverzije"