TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2017. u 14:31 Broj citanja: 1461
Saopštenje Savjeta za obrazovanje KO DF TK
˝Agonija prosvjetnih radnika i učenika˝

U Saopštenju Savjeta za obrazovanje KO DF TK, kojeg u nastavku prenosimo u cijlosti, navodi se da "Demokratska fronta TK oštro osuđuje poigravanje sa sudbinama prosvjetnih radnika i njihovih porodica".

TuzlarijeDemokratska fronta TK oštro osuđuje poigravanje sa sudbinama prosvjetnih radnika i njihovih porodica, te sa hiljadama učenika u osnovim i srednjim školama.

Svjedoci smo nedopustivog i ponižavajućeg tretmana i odnosa vladajućih struktura prema populaciji prosvjetnih radnika koji traje godinama unazad, a što je kulminiralo poslednjim dešavanjima. Naime, Vlada TK na čelu sa premijerom Gutićem, poništila je konkursnu proceduru kada je konkursna dokumentacija bila već predata i proces bodovanja završen, tobože pod izgovorom da bi oni koji koriste beneficije za boračku populaciju, mogli iste iskoristiti!? Da podsjetimo, u sistemu skrojenom "od čibuka", boračke beneficije se ne mogu koristiti ako je osoba u radnom odnosu - a dobar dio kandidata je bio u radnom odnosu do 18. avgusta, što jasno govori o odsustvu logike, besmislu čitavog sistema, te očiglednoj nesposobnosti i nekompetentnosti njegovih kreatora. Da šteta bude veća, kandidatima je savjetovano da sporazumno prekinu radni odnos kako bi koristili beneficije, čime su izgubili dio plate i naknadu sa biroa. Direktori, koje je imenovala ista ta vlast koja se bezobzirno igra sa životima prosvjetnih radnika i njihovim dostojanstvom, te sa hiljadama učenika, će sada obaviti intervjue i odlučivati o broju bodova na intervjuima, koji su često presudni kod zapošljavanja. S obzirom da je agonija oko konkursne procedure produžena profesori i nastavnici, njih 1500 neće moći ući u učionice prvog nastavnog dana, što znači da će se morati agažovati nastavnici do okončanja konkursne procedure. Svjedoci smo da je do sada, taj angažman uglavnom bio na stranačkoj i koruptivnoj osnovi. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da će učenici po ko zna koji put dobiti novog nastavnika ili profesora te ponovno morati proći kroz proces prilagodbe i upoznavanja.

S tim u vezi, zahtijevamo od premijera Gutića i ministra Muratovića da prosvjetnim radnicima, te učenicima i njihovim roditeljima upute javno izvinjenje. Pozivamo Skupštinu TK da razriješi s dužnosti nesposobnog ministra Muratovića, te premijera Gutića, koji svojim neodgovornim i nekompetentnim ponašanjem vrijeđaju dostojanstvo prosvjetnih radnika i urušavaju sistem obrazovanja u TK. Pozivamo nadležne organe krivičnog gonjenja da obrate dužnu pažnju na dešavanja oko zapošljavanja u oblasti obrazovanja. Pozivamo sindikate u oblasti obrazovanja da na adekvatan način i upotrebom svih sredstava sindikalne borbe stanu u odbranu svog članstva i digniteta struke kojoj pripadaju. Konačno, pozivamo nadležne da pitanje zapošljavanja u obrazovanju, kao i način bodovanja, riješe na sistemski, korektan i objektivan način, odnosno da na trajnoj osnovi riješe status prosvjetnih radnika, spriječe njihovo dalje omalovažavanje, te time okončaju kontrolisani haos u ovoj oblasti za koji pretpostavljamo da je kreiran sa namjerom, a na štetu prosvjetnih radnika i učenika. Nadležne upozoravamo da se ne igraju sa perspektivom i budućnosti naše djece, jer mi imamo način da odgovorimo!

Društvo koje ne poštuje svoje učitelje, osuđeno je na propast!SAVJET ZA OBRAZOVANJE KO DEMOKRATSKE FRONTE TK

(tuzlarije.net)               

 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 20:14 Broj citanja: 660
Bijenale otvorilo svoja vrata:
Grand Prix osvojio Tuzlak Mujo Grbić


TuzlarijeGrand Prix 9. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝ dodijeljen je Muji Grbiću iz Tuzle na ceremoniji svečanog otvaranja koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Osim toga, Grbić je osvojio nagradu i za najbolji crtež ovogodišnjeg Bijenala.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 19:41
Nagradu „Mali princ“ osvojila autorica knjige „Pošalji mi poruku“


Manifestacija „Vezeni most“ koju već godinama tradicionalno organizuje Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla i Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla uspješno je okončana jučer, 19.10.2017.g. u 18:00 h na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 18:19 Broj citanja: 7141
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla:
Uspješno izvedena replantacija šake


TuzlarijeNa Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla od 2011. godine rade se replantacije šake, i do sada ih je, prema riječima doc. dr. Mufida Burgića, spec.plastične hirurgije, urađeno dvadeset dvije, od čega je bilo dvadeset replantacija prstiju i dvije replantacije kompletne šake.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 17:30 Broj citanja: 523
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Jabuku pojela, hljeb jela, tako da sam danas sa "manifestaci jama" mirna, a inače volim sve pekarske proizvode. Od onih sam koji uz sve jedu hljeb. Stranci bi vjerovatno u mene prstom pokazivali. Jedino mi uz pitu ne treba. A bio bi fazon da malo s burekom i hljeb jedem. I drugi su slični jer da nisu ne bi bilo toliko pekara u gradu.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:15
Iz Biltena MUP-a
Tri osobe lišene slobode, zaplijenjeno 16 kilograma cannabisa i dva pištolja


Postupajući po Naredbama Kantonalnog suda Tuzla službenici Sektora kriminalističke policije MUP –a TK-a Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, u saradnji sa policijskim službenicima Sektora krim. policije PU Bijeljina, danas u izvršili pretrese na četiri lokacije

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:11 Broj citanja: 1096
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u TuzliTuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Međusobne optužbe Dodika i Mektića: Ko je dobijao novac i ko je s kim sarađivao?

Zvizdić, Džaferović, Osmanović i Softić kandidati SDA?: Izetbegović: Reakcije na moju izjavu o amanetu su cjepidlačenje

VIDEO: Kako spriječiti malverzacije i prevare?: Birački odbori najslabija karika u biračkom procesu

VIDEO: Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

VIDEO: Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Napadnute šiitske džamije u Kabulu i pokrajini Gor: U dva napada u Afganistanu ubijene najmanje 63 osobe

Kurdske Peshmerge povukle se nakon trosatne borbe: Iračke snage preuzele kontrolu nad pokrajinom Kirkuk

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead

Nakon pobjede nad Medvedevim : Bašić izborio polufinale protiv Džumhura u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Španjolski kralj u emotivnom govoru prozvao katalonske separatiste
Objavljeno prije 2 sata
Oluja Ofelija otkrila kostur iz željeznog doba na irskoj obali
Objavljeno prije 3 sata
Trump pohvalio glavnog tajnika UN-a: "Obavili ste izniman posao"
Objavljeno prije 3 sata
Glavni grad Islamske države je oslobođen, ali rat nije gotov
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Egzodus Rohindža iz Mjanmara: "Vojska još uvijek siluje i ubija muslimane"
Objavljeno prije 4 sata
Ministrica vanjskih poslova: Do kraja 2019. želimo ući u Schengen