TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2017. u 14:31 Broj citanja: 1510
Saopštenje Savjeta za obrazovanje KO DF TK
˝Agonija prosvjetnih radnika i učenika˝

U Saopštenju Savjeta za obrazovanje KO DF TK, kojeg u nastavku prenosimo u cijlosti, navodi se da "Demokratska fronta TK oštro osuđuje poigravanje sa sudbinama prosvjetnih radnika i njihovih porodica".

TuzlarijeDemokratska fronta TK oštro osuđuje poigravanje sa sudbinama prosvjetnih radnika i njihovih porodica, te sa hiljadama učenika u osnovim i srednjim školama.

Svjedoci smo nedopustivog i ponižavajućeg tretmana i odnosa vladajućih struktura prema populaciji prosvjetnih radnika koji traje godinama unazad, a što je kulminiralo poslednjim dešavanjima. Naime, Vlada TK na čelu sa premijerom Gutićem, poništila je konkursnu proceduru kada je konkursna dokumentacija bila već predata i proces bodovanja završen, tobože pod izgovorom da bi oni koji koriste beneficije za boračku populaciju, mogli iste iskoristiti!? Da podsjetimo, u sistemu skrojenom "od čibuka", boračke beneficije se ne mogu koristiti ako je osoba u radnom odnosu - a dobar dio kandidata je bio u radnom odnosu do 18. avgusta, što jasno govori o odsustvu logike, besmislu čitavog sistema, te očiglednoj nesposobnosti i nekompetentnosti njegovih kreatora. Da šteta bude veća, kandidatima je savjetovano da sporazumno prekinu radni odnos kako bi koristili beneficije, čime su izgubili dio plate i naknadu sa biroa. Direktori, koje je imenovala ista ta vlast koja se bezobzirno igra sa životima prosvjetnih radnika i njihovim dostojanstvom, te sa hiljadama učenika, će sada obaviti intervjue i odlučivati o broju bodova na intervjuima, koji su često presudni kod zapošljavanja. S obzirom da je agonija oko konkursne procedure produžena profesori i nastavnici, njih 1500 neće moći ući u učionice prvog nastavnog dana, što znači da će se morati agažovati nastavnici do okončanja konkursne procedure. Svjedoci smo da je do sada, taj angažman uglavnom bio na stranačkoj i koruptivnoj osnovi. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da će učenici po ko zna koji put dobiti novog nastavnika ili profesora te ponovno morati proći kroz proces prilagodbe i upoznavanja.

S tim u vezi, zahtijevamo od premijera Gutića i ministra Muratovića da prosvjetnim radnicima, te učenicima i njihovim roditeljima upute javno izvinjenje. Pozivamo Skupštinu TK da razriješi s dužnosti nesposobnog ministra Muratovića, te premijera Gutića, koji svojim neodgovornim i nekompetentnim ponašanjem vrijeđaju dostojanstvo prosvjetnih radnika i urušavaju sistem obrazovanja u TK. Pozivamo nadležne organe krivičnog gonjenja da obrate dužnu pažnju na dešavanja oko zapošljavanja u oblasti obrazovanja. Pozivamo sindikate u oblasti obrazovanja da na adekvatan način i upotrebom svih sredstava sindikalne borbe stanu u odbranu svog članstva i digniteta struke kojoj pripadaju. Konačno, pozivamo nadležne da pitanje zapošljavanja u obrazovanju, kao i način bodovanja, riješe na sistemski, korektan i objektivan način, odnosno da na trajnoj osnovi riješe status prosvjetnih radnika, spriječe njihovo dalje omalovažavanje, te time okončaju kontrolisani haos u ovoj oblasti za koji pretpostavljamo da je kreiran sa namjerom, a na štetu prosvjetnih radnika i učenika. Nadležne upozoravamo da se ne igraju sa perspektivom i budućnosti naše djece, jer mi imamo način da odgovorimo!

Društvo koje ne poštuje svoje učitelje, osuđeno je na propast!SAVJET ZA OBRAZOVANJE KO DEMOKRATSKE FRONTE TK

(tuzlarije.net)               

 Kvalifikacije za SP 2019. u Kini
Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije
Velika Britanija:
Godišnje 22.000 ljudi umre usljed pogrešnog lijeka
I slavni imaju tajne:
Tko je skupljao odjeću striptizeta, a tko frizirao mrtvace?

24.02.2018. u 19:31 Broj citanja: 627
Festival queer filma i umjetnosti:
Merlinka u Tuzli - Zaljubi se zatvorenih očiju


Po četvrti put, Grad Tuzla će održati Festival queer filma i umjetnosti Merlinka, a po drugi put uz podršku samog našeg Grada! Očekuju vas nagrađivani i kvalitetni filmovi, kokteli, razgovori i naravno, veliki party. Nemojte propustiti! 2. mart - u 19 sati u Ateljeu "Ismet Mujezinović" čeka vas veliko otvorenje nakon čega možete pogledati film "Zemlje izgubljenog sadržaja" rediteljice Elene Horn.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 18:29 Broj citanja: 1070
Prokletstvo BosneTuzlarijeČudan smo mi narod. Volimo da su nam kuće i avlije uredni ali duša nam svoje smeće bacati gdje se ne smije. Ovakvih deponija je na hiljade, možda i desetine hiljada širom Bosne. Svaka "ničija" lokacija na osami do koje se može doći kolima prije ili kasnije postane deponija. Potoci su iz nekog razloga, ko zna kakvog, posebno privlačni.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 17:01 Broj citanja: 521
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOd tada stalno slušamo nečije izjave, objavljuju se saopštenja za javnost i pišu se razni komentari. Neki nikako da shvate da su mediji ispratili vlada i vlada, koliko je samo ministara bilo, ne može se to više ni zapamtiti. I ovi najnoviji će otići, a mediji ostaju. Kome se ko sviđa ili ne sviđa, šta misli o kome, posebna je tema ali posao je posao.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 13:51 Broj citanja: 1362
KO DF TK - Saopštenje za javnost
Osuda spominjanja Kapije u saopštenju Sindikalne organizacije RMU ˝Banovići˝


Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona osuđuje način na koji Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići poredi stradanje omladine na tuzlanskoj Kapiji, otvorenoj rani svih stanovnika Tuzlanskog kantona, sa unutarstranačkim sukobima raskoljene SDA.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 12:35 Broj citanja: 5321
Naselje Sjenjak:
Zapalio se automobil na parkingu


Na parkingu u tuzlanskom naselju Sjenjak danas oko 12 časova došlo je do požara na putničkom motornom vozilu. Profesionalna vatrogasna brigada je izašla na lice mjesta i lokalizovala požar. Na svu sreću, povrijeđenih nije bilo.

OPŠIRNIJE


24.02.2018. u 11:55 Broj citanja: 6879
Reagovanje Bege Gutića na saopštenje Sindikalne organizacije RMU Banovići


TuzlarijeU vezi sa Vašim saopštenjem za javnost u kojem na jedan vrlo indikativan i nekorektan način, pokušavate staviti metu na čelo meni i mojoj porodici, dozvoljavajući sebi iako za to niste nadležni, da paušalno cijenite ko je to imao motiv da organizira bacanje eksplozivne naprave, na diskoteku QM, a neki dijelovi sadrže osnove sumnje poticanja na krivično djelo.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Fuad Husić u F+ kardiovaskularnim bolestima : Koliko smo zdrava nacija?

S papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama: Članovi Predsjedništva BiH u Vatikanu

Višenamjenska vakuum presa Zvjezdana Višta: Dobojski patent potpomognut projektom LIR

VIDEO: Obratili se vlasti KS-a: Roditelji djece s poteškoćama zahtijevaju sistemsko rješenje

Pripadnici Oružanih snaga BiH čiste snijeg: Vodu u Bihaću prije konzumiranja prokuhavati!

Kandidat SDS-a za predsjednika entiteta: Govedarica: Zadatak mi je da oslobodim RS od okupacije SNSD-a

Traže da sve strane neodložno prekinu neprijateljstva: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Siriji

Dodijeljene nagrade filmskog festivala u Berlinu: Touch Me Not dobitnik Zlatnog medvjeda

Ruski atletičari u Pyeongchangu pod olimpijskom zastavom: Prisustvo Rusije na ceremoniji zatvaranja ZOI i dalje upitno

VIDEO: Susreti 20. kola Premijer lige BiH: Minimalna pobjeda Željezničara nad Slobodom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Asadova vojska u tjedan dana ubila 500 ljudi, među njima 121 dijete
Objavljeno prije 3 sata
Dva samoubilačka napada ISIS-a u Jemenu, ubijeni i ranjeni deseci ljudi
Objavljeno prije 5 sati
Tisuće ekstremnih desničara i antifašista marširalo Italijom
Objavljeno prije 5 sati
Otkrivena drevna nekropola na jugu Egipta
Objavljeno prije 7 sati
FOTO Indijci ismijavaju kanadskog premijera zbog "kičaste i iritantne" odjeće
Objavljeno prije 8 sati
Accuweather objavio veliku prognozu za proljeće, najavili jake oluje i poplave na Balkanu