TUZLARIJE - VIJESTI

19.08.2017. u 10:57 Broj citanja: 5962
Stare slike pričaju
Ljepotice tuzlanskih plaža iz 1969. godine

Ljubitelji starih fotografija Tuzle mogu naći niz zanimljivih fotografija sa komentarima u knjizi "Album zaboravljenih prizora" koja je izdata 1988. godine. Fotografije potpisuje Miroslav Hlubna, a komentare Vitomir Pavlović.

Izbori za najljepše djevojke i modne revije, redovno se organizuju i održavaju u našem gradu. Opet imamo plaže, ne više jalske nego panonske, pa bi se običaji iz šezdesetih godina prošlog vijeka mogli obnoviti. Kako je to nekad bilo, kako su izgledale djevojke, mladići, kako se pisalo, fotografisalo, pogledajte kroz dva priloga iz pomenute knjige.

Ljepotice plaže

Tuzlarije


Učestale bile koncem šezdesetih godina razne konkursne priredbe, pa i ova – koja je ljepša od najljepših, a sve, čini nam se, u organizaciji "Večernjih novina" Sarajevo. Ljepotice plaže (jalske) iskupile se u Tuzli, na stadionu "Jedinstvo", da pokažu sta znaju, umiju i imaju, a sve iz muziku estradnih umjetnika.
Skupilo se dosta svijeta, čulo se dosta aplauza (i zvižduka, naravno), a onda su uslijedili i rituali – proglašenje pobjednica, kačenje lenti, dodjela nagrada i ostalo.
Nije znano ime ljepotice, ali to neka bude nevažno, s obzirom na standard tadašnjih tuzlanskih plaža. Sve su kako vidimo, zgodne, krasne i divotne, a dokle su kasnije dogurale – teško je reći. Neke daleko, neke blizu, bez sumnje. A bilo je, svakako, i snova o filmskoj karijeri.
Pa da!


Revije

Tuzlarije


Ambijent je mnogima poznat – to je sala Hotela "Bristol" u izvornom obliku. Sredina je šezdesetih godina kada je, kako se obično kaže, Hotel "imao nivo". Poslije tvista, pjevača iz Latino – Amerike, čuvene Glorije igračice i koječega, u Hotel "Bristol", ondje gdje je djelovao bar, uvukao se, sasvim slobodno i strip- tiz. Dokaz da i mi nismo tamo neka provincija. Više od pola decenije novi hotel je dobijao dotacije od tuzlanske opštine sve radi poravnjanja gubitaka. Tako do poznate privredne i društvene reforme.
Ali, u "Bristolu" su trajali i drugi programi. Na slici je trenutak s jedne modne revije, u kojoj su, bez sumnje, podjednako uživali predstavnici oba pola. "Gdje li je sad ova mlada žena?" uzdahnuo bi neki pjesnik.
To jest, ove žene. Gdje li su?!S.M.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 418
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 360
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“