TUZLARIJE - VIJESTI

21.08.2017. u 16:06 Broj citanja: 1874
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle
Budžetski prihodi veći, osnivanje Turističke zajednice Tuzla, poboljšanje Pravilnika za taksiste

Izvještajem o izvršenju Budžeta Grada Tuzla za period 01.01. do 30.06.2017. godine počeo je današnji Kolegij gradonačelnika Tuzle koji je održan u zgradi Gradske uprave.

Tuzlarije


Prihodi su veći za 20% u odnosu na isti period prošle godine čemu je doprinjela prodaja građevinskog zemljišta te uplata za građevinsko zemljište za objekte koji se rade kod Hotela Tuzla i uz transverzalu prema Ši Selu uz Jalu, gdje se grade novi objekti.

O izvršenju Budžeta šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković je rekla:Razmatran je prijedlog Izmjena Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine" u Tuzli, Odluke o provođenju izmjene Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine", te Odluka o usvajanju izmjene Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine". O ovom Regulacionom planu u formi Prijedloga i Nacrta bilo je više puta riječi, a prijedlog Izmjene se radi nakon sprovedene javne rasprave i uvrštenih prijedloga i sugestija, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle.

Strategijska briga za mlade

Pripremljen je Nacrt strategije za mlade Tuzle 2017.-2026. godine. Izradi Nacrta se pristupilo veoma ozbiljno, rađen je u saradnji Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti i Fondacije tuzlanske zajednice sa brojnim udruženjima i organizacijama koje se bave mladim ljudima. Obavljena je anketa sa 435 mladih osoba, "face to face", u kojoj su mladi odgovarali na brojna pitanja koja se tiču kvaliteta njihovog života, obrazovanja, mogućnosti zaposenja, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti, te je na osnovu prikupljenih podataka pristupljeno izradi Nacrta strategije za mlade koji je baziran na stvarnom stanju na terenu.

Osnivanje Turističke zajednice Tuzla

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Tuzla je najatraktivnija ljetna turistička destinacija Bosne i Hercegovine. Ispunjeni su uslovi da se osnuje Turistička zajednica Tuzle te posebno radi na uređenju ponude privatnog smeštaja u gradu. O tome je govorio i pomoćnik načelnika za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Vedran Lakić.U Tuzli najbolja naplativost odvoza smeća

Članovi Klegija razmatrali su i Izvještaj o radu i poslovanju JKP Komunalac te Nacrta plana upravljanja otpadom za Tuzlu u periodu od 2017. do 2022. godine.

Prema riječima direktora JKP Komunalac Admira Bećirevića, preduzeće je poslovalo pozitivno, izvršene su sve obaveze prema uposlenicima, dobavljačima i državi, i ono što je posebno interesantno je da je naplativost preko 90% a poređenja radi u BiH je 50 do 60 %.

Pripremljen je i Nacrt plana upravljanja otpadom kojeg je prezentirala Džemila Agić (Centar za ekologiju i energiju). Cilj je smanjiti količinu otpada koji se ne koristi, odnosno raditi na odvajanju otpada. U nekim mjesnim zajednicima su uspješno rađeni pilot projekti odvajanja otpada, a sada bi to trebalo da se realizuje za cijeli grad.

Izmjena Paravilnika o načinu korištenja i radu taksi stajališta

S obzirom na proteste nekih od taksista ispred zgrade Gradske uprave i stare Muzičke škole, zanimljiva tačka je bila razmatranje Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja, radu i redu na taksi stajalištima. Za ovu oblast inače nadležna je i Vlada TK, odnosno resorno ministarastvo i Gradska uprava. Dok se ne usvoji novi Pravilnik koji će vijećnici razmatrati na narednoj sjednici Vijeća, zahtjevi koji su pristigli se neće razmatrati.

Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Tuzla, provela je 2015. godine postupak dodjele taksi stajališta po odredbama važećeg Pravilnika. Na rješenje kojim je utvrđena rang lista, nezadovoljni kandidati podnijelu su žalbu Drugostepenom upravnom vijeću. Po okončanju drugostepenog postupka, rješenje je postalo konačno, a protiv istog je jedan od nezadovoljnih kandidata pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Tuzli. On je dobio presudu u kojoj se ističe da "Pravilnik nije jasno i transparentno utvrdio način raspoređivanja vozila, da potencijalni kandidati i javnost s tim nisu bili upoznati, te da je rang lista formirana bez javnog poziva, a da se nedostaci pravilnika mogu otkloniti samo njegovim izmjenama i dopunama". Iz tih razloga se i pristupilo izmjeni Pravilnika.

Nakon održanog Kolegija, gradonačelnik Tuzle je izjavio:Sve što je danas razmatrano prosljeđuje se u dalju proceduru, odnosno na usvajanje Vijeću ćija će naredna sjednica biti održana 31. augusta 2017. godine.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


TuzlarijeU sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 2853
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


TuzlarijeSvaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 515
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljivUkupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Kožul odbio sazivanje sjednice, predsjedavao Sokolović: Zasjedala Komisija za finansije i budžet, odbili akcize

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

U Grčkoj na snazi 24-satni generalni štrajk: 15.000 demonstranata u Atini protiv mjera šednje

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Hamas prijeti da će poništiti Trumpovu odluku: "Marširamo prema Jeruzalemu"
Objavljeno prije 3 sata
Potjera u Indiji: Pobjegao ministar sreće optužen za ubojstvo opozicijskog političara
Objavljeno prije 3 sata
Vojnici iz Konga osuđeni na doživotni zatvor: "Silovali su djecu da bi dobili natprirodne moći"
Objavljeno prije 4 sata
Vlak se sudario sa školskim autobusom u Francuskoj, ima troje mrtvih
Objavljeno prije 4 sata
Britanska ekstremna desnica najavila skup potpore Trumpu
Objavljeno prije 5 sati
UN: Unatoč poricanju vlasti, SAD još uvijek muči zatvorenike u Guantanamu