TUZLARIJE - VIJESTI

21.08.2017. u 16:06 Broj citanja: 1979
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle
Budžetski prihodi veći, osnivanje Turističke zajednice Tuzla, poboljšanje Pravilnika za taksiste

Izvještajem o izvršenju Budžeta Grada Tuzla za period 01.01. do 30.06.2017. godine počeo je današnji Kolegij gradonačelnika Tuzle koji je održan u zgradi Gradske uprave.

Tuzlarije


Prihodi su veći za 20% u odnosu na isti period prošle godine čemu je doprinjela prodaja građevinskog zemljišta te uplata za građevinsko zemljište za objekte koji se rade kod Hotela Tuzla i uz transverzalu prema Ši Selu uz Jalu, gdje se grade novi objekti.

O izvršenju Budžeta šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković je rekla:Razmatran je prijedlog Izmjena Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine" u Tuzli, Odluke o provođenju izmjene Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine", te Odluka o usvajanju izmjene Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine". O ovom Regulacionom planu u formi Prijedloga i Nacrta bilo je više puta riječi, a prijedlog Izmjene se radi nakon sprovedene javne rasprave i uvrštenih prijedloga i sugestija, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle.

Strategijska briga za mlade

Pripremljen je Nacrt strategije za mlade Tuzle 2017.-2026. godine. Izradi Nacrta se pristupilo veoma ozbiljno, rađen je u saradnji Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti i Fondacije tuzlanske zajednice sa brojnim udruženjima i organizacijama koje se bave mladim ljudima. Obavljena je anketa sa 435 mladih osoba, "face to face", u kojoj su mladi odgovarali na brojna pitanja koja se tiču kvaliteta njihovog života, obrazovanja, mogućnosti zaposenja, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti, te je na osnovu prikupljenih podataka pristupljeno izradi Nacrta strategije za mlade koji je baziran na stvarnom stanju na terenu.

Osnivanje Turističke zajednice Tuzla

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Tuzla je najatraktivnija ljetna turistička destinacija Bosne i Hercegovine. Ispunjeni su uslovi da se osnuje Turistička zajednica Tuzle te posebno radi na uređenju ponude privatnog smeštaja u gradu. O tome je govorio i pomoćnik načelnika za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Vedran Lakić.U Tuzli najbolja naplativost odvoza smeća

Članovi Klegija razmatrali su i Izvještaj o radu i poslovanju JKP Komunalac te Nacrta plana upravljanja otpadom za Tuzlu u periodu od 2017. do 2022. godine.

Prema riječima direktora JKP Komunalac Admira Bećirevića, preduzeće je poslovalo pozitivno, izvršene su sve obaveze prema uposlenicima, dobavljačima i državi, i ono što je posebno interesantno je da je naplativost preko 90% a poređenja radi u BiH je 50 do 60 %.

Pripremljen je i Nacrt plana upravljanja otpadom kojeg je prezentirala Džemila Agić (Centar za ekologiju i energiju). Cilj je smanjiti količinu otpada koji se ne koristi, odnosno raditi na odvajanju otpada. U nekim mjesnim zajednicima su uspješno rađeni pilot projekti odvajanja otpada, a sada bi to trebalo da se realizuje za cijeli grad.

Izmjena Paravilnika o načinu korištenja i radu taksi stajališta

S obzirom na proteste nekih od taksista ispred zgrade Gradske uprave i stare Muzičke škole, zanimljiva tačka je bila razmatranje Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja, radu i redu na taksi stajalištima. Za ovu oblast inače nadležna je i Vlada TK, odnosno resorno ministarastvo i Gradska uprava. Dok se ne usvoji novi Pravilnik koji će vijećnici razmatrati na narednoj sjednici Vijeća, zahtjevi koji su pristigli se neće razmatrati.

Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Tuzla, provela je 2015. godine postupak dodjele taksi stajališta po odredbama važećeg Pravilnika. Na rješenje kojim je utvrđena rang lista, nezadovoljni kandidati podnijelu su žalbu Drugostepenom upravnom vijeću. Po okončanju drugostepenog postupka, rješenje je postalo konačno, a protiv istog je jedan od nezadovoljnih kandidata pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Tuzli. On je dobio presudu u kojoj se ističe da "Pravilnik nije jasno i transparentno utvrdio način raspoređivanja vozila, da potencijalni kandidati i javnost s tim nisu bili upoznati, te da je rang lista formirana bez javnog poziva, a da se nedostaci pravilnika mogu otkloniti samo njegovim izmjenama i dopunama". Iz tih razloga se i pristupilo izmjeni Pravilnika.

Nakon održanog Kolegija, gradonačelnik Tuzle je izjavio:Sve što je danas razmatrano prosljeđuje se u dalju proceduru, odnosno na usvajanje Vijeću ćija će naredna sjednica biti održana 31. augusta 2017. godine.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Kad čuju da se približava njegov kamion:
Sve životinje u džungli se skupe da ga dočekaju
Najveći misterij u povijesti zrakoplovstva:
Malezija najavila izvještaj o letu MH370
VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti

20.07.2018. u 22:24 Broj citanja: 403
Posjetite ˝Kaleidoskop art˝ u centralnom gradskom parku


TuzlarijeU centralnom gradskom parku otvoren je jučer "Kaleidoskop art", mali sajam umjetničkog i poduzetničkog stvaralaštva. Izloženi su razni predmeti, od umjetničkih slika, sukulenata, terarijuma, modnih predmeta i rekvizita, suvenira, pa do raznorazne bižuterije, igračaka, magneti .... "Kaleidoskop art" je otvoren od 10 do 22 sata, a trajat će do 22. jula.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 21:43 Broj citanja: 392
Jučer na Kaleidoskopu:
Otvorena izložba fotografija ˝Strašni Kaleidoskop˝


TuzlarijeU okviru sinoć otvorene izložbe, u galeriji Doma mladih, u Tuzli, izložene su fotografije koje je autor, Milomir Kovačević Strašni, snimao tokom njegovih dosadašnjih boravaka u Tuzli, u vrijeme festivala. Radi se o fotografijama muzičkih grupa koje su učestvovale u programu ranijih izdanja festivala.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 20:47
Razmjena ideja i uvid u polja buduće saradnje


O mogućnostima buduće saradnje razgovarali su danas predstavnici Vlade TK i čelnici humanitarne organizacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sharjah Charity InternationalFokus aktivnosti koje ova humanitarna organizacija već nekoliko godina provodi na području Tuzlanskog kantona u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus (MFS Emmaus) usmjeren je ka povratnicima i socijalno ugroženima.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 20:32
Federalni ministar rada i socijalne politike posjetio Vladu TK


Federalni ministar rada i socijalne politike posjetio Vladu Tuzlanskog kantona. U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, posjetio je danas premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića.


OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 20:28
U Tuzli promoviran Projekt podrške zapošljavanja u Federaciji BiH


U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Tuzli je danas promovisan Projekt podrške zapošljavanja. S ovim u vezi u Tržnom centru „Dramar“ u Tuzli najprije je prikazan promotivni film Svjetske banke, nakon čega je uvodne riječi o Projektu izložio ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH Vesko Drljača.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 17:12 Broj citanja: 651
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKaleidoskop je u punom jeku, mladi za koje i jeste festival, zadovoljni su programom. Jučer je u Kući plamena mira održana muzička radionica sa Rambom Amadeusom i članovima njegovog benda. Rambo je inače ovdje dosta popularan, ne samo kao muzičar, nego onako čovjek koji kroz stihove i zezu prepozna problem u društvu i na svoj način reaguje.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Direktan udarac na bh. proizvođače i prerađivače mlijeka: Kosovo uvelo carine od 17 posto na uvoz mlijeka iz BiH

VIDEO: Zbog nepostojanja zakona o zabrani negiranja genocida: Izvještaj Vlade RS-a o Srebrenici postao predmet politiziranja

Nastavak agonije o Zakonu o izbornim jedinicama u FBiH: Hoće li biti smijenjen Drago Puzigaća?

VIDEO: Očekuje se reakcija državnih organa: Osude antisemitskih grafita i Dodikove izjave o ezanu

VIDEO: Nova većina i vlada, a stara praksa: Nastavljena stranačka zapošljavanja u TK-u

Višak uposlenih u obrazovanju SBK i dalje centralna tema: Ugroženo više od 200 radnih mjesta, Ministarstvo tvrdi suprotno

U napadu iz Gaze ubijen izraelski vojnik: Izrael nastavio s napadima na Gazu, poginulo četvero Palestinaca

Ukoliko Bijela kuća uvede nove carine na uvoz automobila: EU, Meksiko i Kanada najavile protumjere

Walk Free objavili izvještaj Indeksa globalnog ropstva: U svijetu 40,3 miliona modernih robova

VIDEO: Projekt ‘Kultura pripada i meni‘: U Sarajevu uskoro prvi inkluzivni teatar u regiji

Njemačka novinarka o navijanju za Hrvate: ''Ludo se zaljubiš, a onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike''
Napad nožem u autobusu u Njemačkoj, najmanje 9 ozlijeđenih
Njemačka policija: "U napadu je ozlijeđeno devet osoba, napadač je na ispitivanju"
Bivši Trumpov odvjetnik snimio njihov razgovor o plaćanju ženi koja tvrdi da je Trumpu bila ljubavnica
Macron ipak otpustio svog zaštitara koji je pretukao prosvjednika
EU, Meksiko i Kanada najavili odmazdu: "Ako Trump uvede carine na aute, žestoko ćemo odgovoriti"
Broj mrtvih u prevrtanju turističkog broda u SAD-u porastao na 17
Visoke temperature zahvatile Švedsku, zemljom hara više od 40 požara
Rusija poslala prijedlog SAD-u oko povratka sirijskih izbjeglica
Najveći misterij u povijesti zrakoplovstva: Malezija najavila izvješće o letu MH370
Britanac otrovan novičokom pušten iz bolniceSVAŠTARIJE

Burberry spalio torbe, odjeću i parfeme vrijedne 236 milijuna kuna

Dvije djevojke Stradunom prošetale s dekolteima do pupka i privukle sve poglede

Djeci dali mobitele s početka 2000-ih. Kad vidite reakcije, osjećat ćete se jako staro

Perete ruke tekućim sapunom? Ovo bi vas moglo zabrinuti

Komičar na udaru zbog šale da je Afrika osvojila Svjetsko prvenstvo

Čini se da je europski udarac Googleu tek početak. Što će se dalje događati?

Ruska vojska objavila snimku, predstavili moćno i tajno oružje budućnosti

Morski psi napali dvoje djece u New Yorku

Spasilačke ekipe pronašle devet tijela nakon rušenja dvije zgrade u Indiji

Policija vjeruje da je identifikovala počinioce napada na Skripale