TUZLARIJE - VIJESTI

21.08.2017. u 16:06 Broj citanja: 1925
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle
Budžetski prihodi veći, osnivanje Turističke zajednice Tuzla, poboljšanje Pravilnika za taksiste

Izvještajem o izvršenju Budžeta Grada Tuzla za period 01.01. do 30.06.2017. godine počeo je današnji Kolegij gradonačelnika Tuzle koji je održan u zgradi Gradske uprave.

Tuzlarije


Prihodi su veći za 20% u odnosu na isti period prošle godine čemu je doprinjela prodaja građevinskog zemljišta te uplata za građevinsko zemljište za objekte koji se rade kod Hotela Tuzla i uz transverzalu prema Ši Selu uz Jalu, gdje se grade novi objekti.

O izvršenju Budžeta šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković je rekla:Razmatran je prijedlog Izmjena Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine" u Tuzli, Odluke o provođenju izmjene Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine", te Odluka o usvajanju izmjene Regulacionog plana Prostorne cjeline "Stupine". O ovom Regulacionom planu u formi Prijedloga i Nacrta bilo je više puta riječi, a prijedlog Izmjene se radi nakon sprovedene javne rasprave i uvrštenih prijedloga i sugestija, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle.

Strategijska briga za mlade

Pripremljen je Nacrt strategije za mlade Tuzle 2017.-2026. godine. Izradi Nacrta se pristupilo veoma ozbiljno, rađen je u saradnji Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti i Fondacije tuzlanske zajednice sa brojnim udruženjima i organizacijama koje se bave mladim ljudima. Obavljena je anketa sa 435 mladih osoba, "face to face", u kojoj su mladi odgovarali na brojna pitanja koja se tiču kvaliteta njihovog života, obrazovanja, mogućnosti zaposenja, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti, te je na osnovu prikupljenih podataka pristupljeno izradi Nacrta strategije za mlade koji je baziran na stvarnom stanju na terenu.

Osnivanje Turističke zajednice Tuzla

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Tuzla je najatraktivnija ljetna turistička destinacija Bosne i Hercegovine. Ispunjeni su uslovi da se osnuje Turistička zajednica Tuzle te posebno radi na uređenju ponude privatnog smeštaja u gradu. O tome je govorio i pomoćnik načelnika za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Vedran Lakić.U Tuzli najbolja naplativost odvoza smeća

Članovi Klegija razmatrali su i Izvještaj o radu i poslovanju JKP Komunalac te Nacrta plana upravljanja otpadom za Tuzlu u periodu od 2017. do 2022. godine.

Prema riječima direktora JKP Komunalac Admira Bećirevića, preduzeće je poslovalo pozitivno, izvršene su sve obaveze prema uposlenicima, dobavljačima i državi, i ono što je posebno interesantno je da je naplativost preko 90% a poređenja radi u BiH je 50 do 60 %.

Pripremljen je i Nacrt plana upravljanja otpadom kojeg je prezentirala Džemila Agić (Centar za ekologiju i energiju). Cilj je smanjiti količinu otpada koji se ne koristi, odnosno raditi na odvajanju otpada. U nekim mjesnim zajednicima su uspješno rađeni pilot projekti odvajanja otpada, a sada bi to trebalo da se realizuje za cijeli grad.

Izmjena Paravilnika o načinu korištenja i radu taksi stajališta

S obzirom na proteste nekih od taksista ispred zgrade Gradske uprave i stare Muzičke škole, zanimljiva tačka je bila razmatranje Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja, radu i redu na taksi stajalištima. Za ovu oblast inače nadležna je i Vlada TK, odnosno resorno ministarastvo i Gradska uprava. Dok se ne usvoji novi Pravilnik koji će vijećnici razmatrati na narednoj sjednici Vijeća, zahtjevi koji su pristigli se neće razmatrati.

Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Tuzla, provela je 2015. godine postupak dodjele taksi stajališta po odredbama važećeg Pravilnika. Na rješenje kojim je utvrđena rang lista, nezadovoljni kandidati podnijelu su žalbu Drugostepenom upravnom vijeću. Po okončanju drugostepenog postupka, rješenje je postalo konačno, a protiv istog je jedan od nezadovoljnih kandidata pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Tuzli. On je dobio presudu u kojoj se ističe da "Pravilnik nije jasno i transparentno utvrdio način raspoređivanja vozila, da potencijalni kandidati i javnost s tim nisu bili upoznati, te da je rang lista formirana bez javnog poziva, a da se nedostaci pravilnika mogu otkloniti samo njegovim izmjenama i dopunama". Iz tih razloga se i pristupilo izmjeni Pravilnika.

Nakon održanog Kolegija, gradonačelnik Tuzle je izjavio:Sve što je danas razmatrano prosljeđuje se u dalju proceduru, odnosno na usvajanje Vijeću ćija će naredna sjednica biti održana 31. augusta 2017. godine.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Visoki prihodi, harmoničan život i povjerenje u vlast
Finci su najsretnije osobe, a opet se ubijaju, piju alkohol
U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

23.03.2018. u 20:18
Liga za opstanak:
Sloboda dočekuje VogošćuTuzlarijeKao što je najavljeno na današnjoj press konferenciji u prostorijama kluba, Sloboda sutra, 24. marta dočekuje ekipu Vogošća iz Vogošće. Utakmica će se odigrati u velikoj dvorani Mejdana sa početkom u 19:30 sati. Ostali parovi 3. kola Lige za opstanak su...

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 17:29 Broj citanja: 664
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeJednom sam vidjela kada je čovjek u blizini Male pijace dobio epi napad. Ljudi su se skupili oko njega, gledali, niko nije znao šta treba raditi. Sva sreća naišla je jedna dokorica koja je pomogla čovjeku, udaljila svijet, pozvala kolege. Tako da kad god vidim da se obilježava Dan podrške oboljelim sjetim se tog događaja i pomislim da se nikad ne zna kad može zatrebati i minimalno znanje o medicinskoj pomoći.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 14:12 Broj citanja: 658
26. marta u Tuzli:
Dan podrške oboljelim od epilepsije


Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj dan je nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan. Klinika za neurologiju UKC Tuzla se sa različitim aktivnostima i ove godine pridružila svjetskoj zajednici u pružanju podrške oboljelim od epilepsije. Tim povodom danas je na ovoj klinici održana konferencija za novinare.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 12:59
Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK


Trend krivičnih djela koja su počinili maloljetnici na području Tuzlanskog kantona, smanjen je u 2017. godini u poređenju sa godinama ranije. U prilog tome idu i podaci Odgojnog centra TK prema kojima je na tretmanu u ovoj ustanovi boravilo 46 maloljetnika. Najčešća krivična djela koja čine maloljetnici na području Tuzlanskog kantona su krađe.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:53 Broj citanja: 312
Najava:
Dan otvorenih vrata Udruženja ˝Nova ženska inicijativa˝Dan otvorenih vrata Udruženja “Nova ženska inicijativa” biće održan u subotu 24.03.2018. godine na galeriji Hotela Tuzla u vremenu od 11-15 sati. Biće ovo prilika da Vam prezentiramo naš dosadašnji rad ali i najavimo aktivnosti koje slijede, te da naša vrata otvorimo za nove članice, počastimo Vas i družimo se - saopšteno je iz ovog Udruženja.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:43 Broj citanja: 634
Ansambl ˝Zefir˝:
Koncert sevdaha u povodu 10. godišnjice postojanja i rada


TuzlarijeDeset godina postojanja i rada Ansambla "Zefir" iz Srebrenika bit će obilježeno koncertom sevdaha, koji će biti održan 26. marta u Domu kulture u Srebreniku. Kao gosti nastupit će Mirza Selimović, Nedžmija i Admir Suljić. Članove ovog ansambla vodi posebna želja, volja i ljubav. Radi se zapravo o jednoj velikoj porodici gdje vlada neopisiva ljubav.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Više od 50 miliona KM ostaje na računu: Za Federaciju sporna raspodjela novca od akciza

VIDEO: Međunarodni predstavnici okupili dio političkih lidera: Još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Ocjena rada vlasti na državnom nivou: CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

U Odgojnom centru TK boravilo 46 maloljetnika: Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK

Sud se boji da će pobjeći iz zemlje: Pet katalonskih separatista u pritvoru

Pokret Pet zvijezda želi da predvodi vlast: Italijanski parlament se sastao, ali pregovori stranaka u blokadi

VIDEO: Ranije usmrtio dvije osobe: Okončana talačka kriza u Francuskoj, napadač ubijen

Naučnici izvršili potpunu genetsku analizu: Riješen misterij kostura iz čileanske pustinje

Prijateljski susret u Razgradu : Nogometaši BiH golom Kodre savladali Bugarsku

VIDEO: Kvalifikacije za U-21 Evropsko prvenstvo: BiH protiv Velsa stigla do vrijednih bodova