TUZLARIJE - VIJESTI

22.08.2017. u 14:19 Broj citanja: 1201
Drugi Kongres o pčelarstvu na ˝Sajmu šljive˝ u Gradačcu

Drugi Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem održat će se za vrijeme 44. tradicionalnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajamšljive"" u Gradačcu, najavljeno je na današnjoj press konferenciji koja je održana u sali Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prisutnima novinarima su se obratili dekan Tehnološkog fakulteta Tuzla, prof. dr. Vahida Selimbašić, predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog kantona Tuzla, Muradif Kalesić i predsjednik Organizacionog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, prof.dr. Midhat Jašić.

Tuzlarije


Kako je rečeno, prvog dana kongresa, 24. 08. će biti izloženi naučni i stručni radovi kao i tehničke prezentacije.

Radovi će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa, opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet i zdravstvena sigurnost pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

- Ove godine povećan je i broj radova za apiterapiju, a riječ je o novoj disciplini o kojoj će govoriti iskusni pčelari. Na Kongresu će biti prisutne i državne institucije, akademske zajednice, pčelari, učesnici iz inostranstva i tako dalje - kazao je Midhat Jašić za Tuzlarije.

Drugog dana Kongresa planirano je održavanje okruglog stola na temu: "Institucionalno pravni okvir u razvoju pčelarstva".

Inače, misija Kongresa je da se svake godine okupe znanstvenici/naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse te da prezentiraju svoja znanja s ciljem da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito.

Po broju učesnika i prijavljenih radova Drugi kongres bilježi znatan napredak. Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. To potvrđuje da je pčelarstvo značajna djelatnost na ovim prostorima što je posljedica, prije svega bogatstva flore, tradicije u pčelarenju kao i navika u konzumiranju meda.

Nosioci organizacije su: Gradačački sajam doo Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo, Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH "Hranom do zdravlja", Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla, "Bee med" doo Tuzla, Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli i drugi.

Osim institucija i osoba uključenih u organizaciju Kongresa posebnu vrijednost čini uključenost studenta sa studija Agronomije, Prehrabne tehnologije i Farmacije Univerziteta u Tuzli. Dodatnu afirmaciju Kongresa doprinosi njegovo održavanje za vrijeme 44. tradicionalnog "Sajma šljive" u Gradačcu.

Želja uredništva i znanstvenog odbora Zbornika je da članci budu dostupni svima koji se bave pčelarstvom i pčelinjim proizvodima i svima onima koji žele dobiti najnovije spoznaje iz područja hemije i tehnologije pčelinjih proizvoda. Kako bi Zbornik bio dostupan i pružio informacije o navedenoj problematici što širem krugu čitatelja, publiciran je on line kao i u tiskanoj formi, a radovi su objavljeni na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, uz sažetke na engleskom jeziku.

Tuzlarije


U pripremi ovoga broja Zbornika nesebičnu pomoć na uređivanju i recenzijama doprinijeli su članovi uređivačko-znanstvenog i organizacionog odbora na čemu im ovim putem zahvaljujemo. Također, želim ponovo zahvaliti suizdavaču Zbornika, Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka čiji su stručnjaci aktivno sudjelovali u pripremi Zbornika.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog
Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća

18.01.2018. u 14:01 Broj citanja: 432
Kantonalno tužilaštvo TK:
Nakon hapšenja Damir Mehić Bibi predat u nadležnost Tužilaštva


Tuzlarije
Damir Mehić Bibi je osumnjičen za krivična djela ubistvo i pokušaj ubistva, odnosno da je 22. juna 2013. godine u centru Tuzle hicima iz vatrenog oružja ubio Emira Džinića i teško ranio Naila Hodžića.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 12:26 Broj citanja: 915
Nakon Tuzle:
Promocija knjige ˝Teško da sam bio dijete˝ u Sarajevu


Nakon uspješne promocije u Tuzli, knjiga "Teško da sam bio dijete", autora Amira Šečića, putuje i do čitatelja u Sarajevo. Na stranicama knjige je ispisan Amirov život, koji je uglavnom obilježen odrastanjem u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 11:03
Počinje realizacija projekta:
˝Razvijanje čitalačke kulture učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona“


Rotary Club Tuzla i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona Tuzla realizuju trogodišnji projekat "Razvijanje čitalačke kulture učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona“. Projekat se realizuje u okviru tri komponente: a) popunjavanje školskih biblioteka nedostajućim naslovima u vrijednosti: 190 000 KM;.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 09:27 Broj citanja: 1026
Javljanje čitaoca:
Parkirana vozila u Ulici Hendek ugrožavaju pješake


Tuzlarije
Čitalac F.G. nam je poslao fotografije i mail u kojem piše:
"Ovim putem želim da apelujem na nadležne službe u Tuzli da konačno riješe problem nepropisno ostavljenih vozila u ulici Hendek koja već godinama ugrožavaju sigurnost pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju."

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 08:00 Broj citanja: 325
Tešanjska tvrđava:
Simbol kulturno-historijskog naslijeđa BiH


Tuzlarije
Stari grad Tešanj ili Gradina nalazi se na razmeđu srednje i sjeveroistočne Bosne. Izgrađen je na vrhu stjenovitog brijega uz rijeku Tešanjku, a sa ovog mjesta se pruža prelijep pogled na cijeli grad. Ako posjetu obavite zimi naša preporuka je najprije da se toplo obučete.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 07:13 Broj citanja: 1160
Udruženje kupaca ˝15. Maj˝ - obavještenje:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 19. januara u 12 sati


TuzlarijeUdruženje kupaca ˝15. Maj˝ obavještava javnost da ponovo organizuje javni protest u petak 19.01.2018. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 12 sati.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Grabar-Kitarović nakon posjete stratištima: \'Na takva mjesta volim odlaziti u tišini\'

Sa sjednice Vijeća ministara BiH: Uključiti sve aktere društva u borbi protiv upotrebe droga

Dogovoreno povećanje satnice: Prekinut štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu 10

Nadležnima uputili protestno pismo: Izuzetno težak status građana oštećenog vida u Brčkom

U prisustvu nekoliko hiljada ljudi: Na beogradskom Novom groblju sahranjen Oliver Ivanović

Napadači u Pakistanu: Ubijene dvije žene koje su vakcinisale djecu protiv polia

Agni-V koji se smatra njihovim najubojitijim oružjem: Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil

Zapalio se autobus: Najmanje 52 osobe poginule na sjeveru Kazahstana

Inspirisani Annom Frank: Rabini u Izraelu planiraju da kriju afričke migrante
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Tillerson rekao da će američka vojska ostati u Siriji trajno, Damask mu odmah odgovorio
Objavljeno prije 3 sata
Trump podijelio "nagrade za lažne vijesti" CNN-u, New York Timesu, Washington Postu
Objavljeno prije 4 sata
Tillerson: Imamo dokaze da sankcije doista počinju pogađati Sjevernu Koreju
Objavljeno prije 5 sati
Švedski premijer: Zaustavit ćemo nasilje bandi, ne isključujemo ni vojsku
Objavljeno prije 5 sati
U zapaljenom autobusu u Kazahstanu poginulo najmanje 52 ljudi
Objavljeno prije 5 sati
Trump: Ne trebam teretanu, kad šutnem loptu, ona daleko odleti