TUZLARIJE - VIJESTI

23.08.2017. u 20:06 Broj citanja: 5867
Posljednje zbogom tuzlanskom vitezu Ćazimu Sarajliću


Vijest o smrti Ćazima Sarajlića, koji je umro u ponedjeljak (21.08.) u 69. godini, rastužila je njegove najbliže, prijatelje, poznanike i brojne umjetnike s kojima je radio i prijateljevao. Došli su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla da se oproste od čovjeka koji je cijeli život posvetio umjetnosti. Još kao dječak obilazio je umjetničke ateljee tuzlanskih slikara.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon završenih studija u Beogradu, kao historičar umjetnosti od 1975. godine radio je kao kustos u Galeriji portreta. Od 1997. do 1990. godine bio je direktor "Tuzla filma" i direktor Prvog međunarodnog festivala kratkometražnog i dugometražnog filma. Od 1990. do 2011. bio je direktor Međunarodne galerije portreta. Bavio se esejistikom i likovnom kritikom, pisao razne komentare, bilježio što vidi dok hoda rodnom Tuzlom, a dosta kasno počeo je sam, vrlo uspješno slikati. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hrecegovine i Udruženja likovnih umjetnika Bugarske, grada Loma. Odlikovan je ordenom Viteza za umjetnost i književnost Ministarstva za kulturu i komunikacije Republike Francuske.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Oni koji su ga poznavali kazat će da se sa Ćazimom moglo lijepo razgovarati, često je s ironijom gledao na mnoga dešavanja, volio umjetnost, prezirao primitivizam, znao je govoriti bez dlake na jeziku.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nije znao a nije ni htio da se prilagođava novim vremenima, po mnogo čemu bio je specifičan i baš takvog su ga mnogi voljeli. Sjećajući se Sarajlića, neki su se danas, koračajući u povorci do groblja, pitali šta li bi Ćaze rekao na sve, te pokušali smisliti rečenicu koju bi on rekao, da može sve da vidi i čuje.

Tuzlarije


Njegove kćerke Maja i Asja, supruga Dara, brat Dževdet te rodbina, brojni prijatelji i poznanici, oprostili su se danas od tuzlanskog viteza Ćazima Sarajlića.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ispred Komemorativnog centra Tuzla prisutnima se obrato Mujo Grbić, a na groblju Trnovac Vlado Kerošević.

Tuzlarije


U nastavku pročitajte tekst koji je napisao njegov veliki prijatelj Nedim Hrustanbegović.


Čime nas je zadužio Ćazim Sarajlić da ga i danas spominjemo i uvažavamo kao svestranu ličnost i nadarenog umjetnika velikog formata?

Ćazim je bio kompleksan - ne samo uspješan slikar, pisac, publicista, hroničar...

Bio je drugačiji od mnogih. Rječju osoben odražavajući na najbolji način stvaralačku snagu i onaj životni aktivizam tako potreban svijetu koji se guši u bespuću.

U Tuzli, a sigurno i na mnogo širem prostoru, ime Ćazima Sarajlića i te kako je poznato.

Njegov pečat za one koji su se sa poštovanjem odnosili prema ovom stvaraocu utisnut je u mnoga kulturna zbivanja ovog grada.

Talentovani vajar vremenom je postao i uvaženi slikar prepoznatljivog likovnog izraza, stekao je poštovaoce kako na prostoru regije, tako u Francuskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, te drugim zemljama sve do daleke Malezije gdje je izlagao svoja likovna ostvarenja.

Godinama je bio na čelu "Međunarodne galerije portreta Tuzla" koja je predstavljala stjecište portretista iz cijelog svijeta. Nadamo se da će i poslije svega tako i ostati.

Kao organizator i domaćin Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma obilježio je još jedno uspješno razdoblje u kulturnom životu Tuzle.

Sasvim razumljivo, nakon svega što je radio, Sarajlić je osjetio potrebu da se iskaže i kao pisac. I u tome je bio vrlo uspješan.

U teškom vremenu rata kojeg smo proživili ispisao je tekstove na stranicama sarajevskog "Oslobođenja", tuzlanskog "Fronta slobode", "Radio Tuzle" i mnogih drugih medija.

U Ćazimovoj zaostavštini bezbroj je afiša, kataloga, najava i komentara u kojima je ostalo zapisano šta se i kako radilo u "Međunarodnoj galeriji portreta" i kako se odvijao kulturni život u Tuzli. Njegova upornost, umijeće i spretnost u traženju tema, događaja i zanimljivih likova bili su osnova za knjigu kolumni "Vrt glinenih golubova".

Posmatrajući svijet oko sebe, nas, Ćazim se susreo sa uspomenama i ožiljcima od kojih su neki nažalost bili neizlječivi i koji su mu na koncu uništili zdravlje i skratili život.

Mnogo toga moglo bi se reći u ovom tužnom trenutku o djelu i liku čovjeka, koji je sasvim sigurno u mnogome zadužio svoj rodni grad.

Dragi Ćazime znam sigurno da će te dugo pamtiti tvoji najmiliji i svi oni koji su te istinski cjenili i voljeli.

23. august 2017.

Nedim Hrustanbegović


S.M.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Poznati kineski penjač pao sa zgrade i poginuo
Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝

12.12.2017. u 18:56
Gradska uprava
Čestitika u povodu jevrejskog praznika Hanuka


˝Jevrejima BiH i Tuzle srdačno čestitamo praznik Hanuku uz iskrene želje za svako dobro. Želimo da dane ovog velikog jevrejskog praznika dočekaju s radošću i da ih provedu u dobrom raspoloženju sa porodicom i prijateljima, a da dani koji dolaze budu ispunjeni blagostanjem i spokojem. Hanuka na radost.˝

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 17:31 Broj citanja: 337
Obavještenje za javnost:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 15. decembra


Tuzlarije
˝Obavještava mo javnost da UG SPO "15. maj" ponovo organizuje proteste u petak 15.12.2017. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 10-10:30h. Pozivamo sve NVO i građane Tuzle da nam se pridruže, te im se zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci.˝

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 16:34 Broj citanja: 505
Po osnovu dospijeća obaveza za dio glavnice u 2017.:
Vlada TK otpušta dug JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla


Prihvaćen je i tekst Sporazuma o otpustu obaveza u 2017. godini između Vlade Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla u iznosu 1.442.788,61 KM i to po osnovu dijela glavnice sa dospijećem na dan 09.12.2017. godine, te u skladu s tim i donijela odluku kojom Vlada otpušta dug JZU UKC Tuzla

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 15:28 Broj citanja: 330
KUD ˝Mladi rudar˝ Dobrnja slavi 40. godišnjicu:
Video najava svečanog koncerta


Tuzlarije
Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Mladi rudar" iz Dobrnje snimili su kratku video najavu za svoj predstojeći koncert koji će biti održan 23. decembra u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19 časova. Koncert se organizuje povodom obilježavanja 40. godišnjice uspješnog rada i djelovanja ovog Društva.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 15:19
Premijer futsal liga:
U Mejdanu se sastaju FC Salines i trebinjski Leotar


Nakon skoro mjesec dana, Jarčevi su opet u Mejdanu pred svojom vjernom publikom. Renomirani protivnik, kojeg trese rezultatska kriza, trebinjski Leotar, dolazi u goste tuzlanskom klubu. Trebinjski premijerligaš Leotar član je ovog elitnog ranga od samog osnivanja Premijer lige.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 14:21 Broj citanja: 1427
Nakon velikih udara vjetra:
Vanredni izvještaj sa sjednice Civilne zaštite


Jaki udari vjetra najviše su pogodili općinu Živinice, gdje su bez napajanja el. energijom ostala naselja Đurđevik, G. Živinice, Višća, Podgajevi. Bezbroj je prijava štete od strane građana na stambenim objektima. Krovovi dvije OŠ u Višći i Đurđeviku su otkriveni.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nevrijeme i olujni vjetrovi uzrokovali brojne probleme: Oštećeni krovovi, sela bez struje, u Tešnju oboren minaret

\'Ovu skupštinu pod hitno treba raspustiti\': Čavić: Opozicija napušta NSRS i najavljuje dalju borbu

Ranije izjavio da se neće dobrovoljno vraćati u Haag: Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Š ešelj

Na slobodi će u Srbiji biti do 19. januara: Haški sud pustio Franka Simatovića na privremenu slobodu

Vodeći svjetski zvaničnici otvorili klimatski samit u Parizu: Macron pozvao na mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Nekoliko osoba ozlijeđeno: U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba

Optužile ga za seksualnu agresiju: Tri žene od Kongresa traže istragu Trampovog ponašanja

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

Najmnogoljudnije sviranje klavira: Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Napadač iz New Yorka poručio Trumpu: "Nisi uspio zaštititi svoj narod"
Objavljeno prije sat vremena
Požar i dalje pali sve pred sobom oko Los Angelesa, evakuira se i dio Santa Barbare
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Hezbollah prijeti: "Trumpova odluka o Jeruzalemu je početak kraja Izraela"
Objavljeno prije sat vremena
Facebook mijenja način plaćanja poreza u svijetu
Objavljeno prije sat vremena
NJEMAČKI DOPISNIK IZ REGIJE ZA INDEX "Šokiran sam razmjerima podrške Praljku, vaš problem su svetinje"
Objavljeno prije 2 sata
Nacionalisti bi mogli srušiti dansku vladu