TUZLARIJE - VIJESTI

23.08.2017. u 20:06 Broj citanja: 5758
Posljednje zbogom tuzlanskom vitezu Ćazimu Sarajliću


Vijest o smrti Ćazima Sarajlića, koji je umro u ponedjeljak (21.08.) u 69. godini, rastužila je njegove najbliže, prijatelje, poznanike i brojne umjetnike s kojima je radio i prijateljevao. Došli su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla da se oproste od čovjeka koji je cijeli život posvetio umjetnosti. Još kao dječak obilazio je umjetničke ateljee tuzlanskih slikara.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon završenih studija u Beogradu, kao historičar umjetnosti od 1975. godine radio je kao kustos u Galeriji portreta. Od 1997. do 1990. godine bio je direktor "Tuzla filma" i direktor Prvog međunarodnog festivala kratkometražnog i dugometražnog filma. Od 1990. do 2011. bio je direktor Međunarodne galerije portreta. Bavio se esejistikom i likovnom kritikom, pisao razne komentare, bilježio što vidi dok hoda rodnom Tuzlom, a dosta kasno počeo je sam, vrlo uspješno slikati. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hrecegovine i Udruženja likovnih umjetnika Bugarske, grada Loma. Odlikovan je ordenom Viteza za umjetnost i književnost Ministarstva za kulturu i komunikacije Republike Francuske.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Oni koji su ga poznavali kazat će da se sa Ćazimom moglo lijepo razgovarati, često je s ironijom gledao na mnoga dešavanja, volio umjetnost, prezirao primitivizam, znao je govoriti bez dlake na jeziku.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nije znao a nije ni htio da se prilagođava novim vremenima, po mnogo čemu bio je specifičan i baš takvog su ga mnogi voljeli. Sjećajući se Sarajlića, neki su se danas, koračajući u povorci do groblja, pitali šta li bi Ćaze rekao na sve, te pokušali smisliti rečenicu koju bi on rekao, da može sve da vidi i čuje.

Tuzlarije


Njegove kćerke Maja i Asja, supruga Dara, brat Dževdet te rodbina, brojni prijatelji i poznanici, oprostili su se danas od tuzlanskog viteza Ćazima Sarajlića.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ispred Komemorativnog centra Tuzla prisutnima se obrato Mujo Grbić, a na groblju Trnovac Vlado Kerošević.

Tuzlarije


U nastavku pročitajte tekst koji je napisao njegov veliki prijatelj Nedim Hrustanbegović.


Čime nas je zadužio Ćazim Sarajlić da ga i danas spominjemo i uvažavamo kao svestranu ličnost i nadarenog umjetnika velikog formata?

Ćazim je bio kompleksan - ne samo uspješan slikar, pisac, publicista, hroničar...

Bio je drugačiji od mnogih. Rječju osoben odražavajući na najbolji način stvaralačku snagu i onaj životni aktivizam tako potreban svijetu koji se guši u bespuću.

U Tuzli, a sigurno i na mnogo širem prostoru, ime Ćazima Sarajlića i te kako je poznato.

Njegov pečat za one koji su se sa poštovanjem odnosili prema ovom stvaraocu utisnut je u mnoga kulturna zbivanja ovog grada.

Talentovani vajar vremenom je postao i uvaženi slikar prepoznatljivog likovnog izraza, stekao je poštovaoce kako na prostoru regije, tako u Francuskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, te drugim zemljama sve do daleke Malezije gdje je izlagao svoja likovna ostvarenja.

Godinama je bio na čelu "Međunarodne galerije portreta Tuzla" koja je predstavljala stjecište portretista iz cijelog svijeta. Nadamo se da će i poslije svega tako i ostati.

Kao organizator i domaćin Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma obilježio je još jedno uspješno razdoblje u kulturnom životu Tuzle.

Sasvim razumljivo, nakon svega što je radio, Sarajlić je osjetio potrebu da se iskaže i kao pisac. I u tome je bio vrlo uspješan.

U teškom vremenu rata kojeg smo proživili ispisao je tekstove na stranicama sarajevskog "Oslobođenja", tuzlanskog "Fronta slobode", "Radio Tuzle" i mnogih drugih medija.

U Ćazimovoj zaostavštini bezbroj je afiša, kataloga, najava i komentara u kojima je ostalo zapisano šta se i kako radilo u "Međunarodnoj galeriji portreta" i kako se odvijao kulturni život u Tuzli. Njegova upornost, umijeće i spretnost u traženju tema, događaja i zanimljivih likova bili su osnova za knjigu kolumni "Vrt glinenih golubova".

Posmatrajući svijet oko sebe, nas, Ćazim se susreo sa uspomenama i ožiljcima od kojih su neki nažalost bili neizlječivi i koji su mu na koncu uništili zdravlje i skratili život.

Mnogo toga moglo bi se reći u ovom tužnom trenutku o djelu i liku čovjeka, koji je sasvim sigurno u mnogome zadužio svoj rodni grad.

Dragi Ćazime znam sigurno da će te dugo pamtiti tvoji najmiliji i svi oni koji su te istinski cjenili i voljeli.

23. august 2017.

Nedim Hrustanbegović


S.M.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 13:00
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobra


Javna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 12:19 Broj citanja: 341
Tuzla Film Festival:
Na repertoaru film ˝Tu pored nas“


TuzlarijeU sklopu programa 6. Tuzla Film Festivala, večeras (19.10.) u 17:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Tu pored nas“ u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 11:01 Broj citanja: 2394
Wizz Air - Aerodrom Tuzla
Za desetak dana počinje zimski red letenja


Tuzlarije
Za desetak dana, tačnije, od 30.10.2017. godine, Wizz Air prelazi na zimski red letenja. Po ljetnom redu letenja sa Aerodroma Tuzla sedmično je polijetalo 45 aviona za 16 destinacija. Nakon reduciranja ljetnog reda 18. septembra, avioni su polijetali 38 puta sedmično za 16 destinacija, a nakon stupanja na snagu zimskog reda broj će biti smanjen na 30 polijetanja sedmično za 13 destinacija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 10:03
Udruženje ˝Tuzlanska Amica˝:
Konkurs za učešće u međunarodnom projektu Artists@Work


Tuzlarije
Artists@Work naziv je Međunarodnog partnerskog projekta koji realiziraju organizacije "Fondazione Unipolis" iz Italije kao vodeći partner i "Cinemovel Foundation" (Italija), "Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie" (Italija), "Les Ateliers Varan" (Francuska) i "Tuzlanska Amica" iz BiH.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:57
Dječija atletika u Tuzlanskom kantonu


Tuzlarije
U saradnji sa OŠ "Tušanj" i OŠ "Gornja Tuzla" jučer je na fudbalskom stadionu u Gornjoj Tuzli i sportskim terenima JU "Gradski stadion Tušanj" organizovali atletske programe. Sportski dan za učenike ovih dviju škola bio je predviđen za atletska i fudbalska takmičenja na kojima su djeca pokazala svoje mogućnosti.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:00 Broj citanja: 360
Najava utakmice:
Susret veterana NG ˝Mramor˝ i FK ˝Rudar Vrdnik˝


U petak, 20. 10. 2017. godine na stadionu u Mramoru biće odigrana prijateljska utakmica između veterana Nogometnog kluba "Mramor" Tuzla i Fudbalskog kluba "Rudar Vrdnik" iz Srbije. Utakmica počinje u 15:30h.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

U toku radovi uređenja korita rijeke Janje: Janja je ovih dana pravo gradilište

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Najmlađi šef novozelandske vlade u posljednjih 150 godina: Jacinda Ardern će biti nova premijerka Novog Zelanda

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“

Počela sjednica IO NS BiH: Baždarević podnosi izvještaj o radu u proteklom periodu

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 30 minuta
Predsjednik Europskog parlamenta: "Katalonija će ostati sama ako proglasi neovisnost"
Objavljeno prije 3 sata
Obama se vraća u politiku
Objavljeno prije 3 sata
SLUŽBENO JE Španjolska ukida autonomiju Katalonije
Objavljeno prije 4 sata
Ruski mediji nisu impresionirani Kolindinom posjetom Putinu
Objavljeno prije 4 sata
Kataloncima istekao ultimatum: Španjolska će im suspendirati autonomiju
Objavljeno prije 7 sati
Populisti "češkog Berlusconija" favoriti parlamentarnih izbora