TUZLARIJE - VIJESTI

25.08.2017. u 10:25 Broj citanja: 702
U okviru ˝Sajma šljive˝
U Krušiku održano tradicionalno naučno stručno predavanje

Tuzlarije


Na naučno stručnom predavanju održanom u Skugriću Donjem u Destileriji Krušik govorilo se o temama vezanim za voćarstvo i prehrambenu industriju. Između ostalog, poručeno je da sve članice EU moraju integralno proizvoditi, a s obzirom na to da je BiH na vratima Evrope, potrebno je što prije započeti integralnu proizvodnju. To znači da se u voćarstvu prednost treba davati ekološki prihvatljivim mjerama s manje toksikoloških činilaca.

"Bitno je zaštiti biljke, spriječiti razvoj štetnih materija, riješiti probleme s insektima, primjenjivati organska i mineralna đubriva i druge agrotehničke, biološke i mehaničke mjere zaštite. Ukratko, treba forsirati mjere bez pesticida", istakao je Mirko Jokić, diplomirani inžinjer iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Mile Gluvačević, inžinjer poljoprivrede govorio je o tome kako je neophodno osigurati visokokvalitetnu šljivu na najvećem mogućem nivou.

"Imperativ proizvođača s ovih prostora je da podignu kvalitet šljive i da povećaju izvoz u EU, ali su sve više prisutne negativne stvari koje ne idu tome u prilog. Neke od grešaka proizvođača su nepravilno đubrenje, slaba zaštita i održavanje zemljišta, nedostak mehanizacije i sistema za navodnjavanje, a najviše grešaka dešava se tokom berbe", rekao je Gluvačević.

Na stručnom savjetovanju u Krušiku koje se održava u okviru 44. Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu učestvovao je i profesor Predrag Vukosavljević sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun, koji je govorio o savremenim trendovima u proizvodnji želiranih proizvoda, s naglaskom na džem.

"Džem koji se stavlja u promet treba ispunjavati određene zahtjeve, a to je da se dijelovi voća moraju jasno raspoznavati, mora postojati minimalno 6 posto suhe materije voća, te da ima prepoznatljiv ukus i miris", kazao je Vukosavljević.
On je istakao specifičnost ovog kraja gdje se uz džemove i marmelade pravi i pekmez.

"Pekmez je specifičan za ove teritorije. Voće se kuha i ima do 20 posto šećera, a takvo nešto ne postoji u EU", rekao je Vukosavljević.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 16:10
Prof. dr. Fuad Pašić održao pozvano predavanje na Simpoziju Hranom do zdravljaU Osijeku je u protekloj sedmici održan 10. međunarodni znanstveno – stručni skup na temu Hranom do zdravlja. Kao pozvani predavač na plenarnoj sesiji učešće je uzeo i prof. dr. Fuad Pašić koji je govorio o multidimenzionalnom pristupu u barijatrijskoj hirurgiji, kao i o tome zašto je bitno imati nutricionistu u timu.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:02 Broj citanja: 515
Predstavljanje u Tuzli:
Kad se sretnu feminizam i religija


"Kada se sretnu feminizam i religija", naziv je zbornika tekstova mladih autorica i autora iz Bosne i Hercegovini, koji će biti predstavljen u Tuzli 27. oktobra 2017. godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla u 10:30 sati. Govore: Zilka Spahić Šiljak, profesorica rodnih studija, Medina Mujić, urednica, Nikola Vučić autor, Nihad Suljić autor.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 15:56
U petak Bijenale umjetnosti minijature otvara vrata posjetiocima


Deveta po redu manifestacija Bijenale umjetnosti minijature BiH bit će otvorena u petak, u 18 časova, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Na izložbi Bijenala bit će izloženo 455 radova različitih tehnika od 148 autora.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 13:00
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobra


Javna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 12:19 Broj citanja: 443
Tuzla Film Festival:
Na repertoaru film ˝Tu pored nas“TuzlarijeU sklopu programa 6. Tuzla Film Festivala, večeras (19.10.) u 17:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Tu pored nas“ u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 11:01 Broj citanja: 2923
Wizz Air - Aerodrom Tuzla
Za desetak dana počinje zimski red letenja


TuzlarijeZa desetak dana, tačnije, od 30.10.2017. godine, Wizz Air prelazi na zimski red letenja. Po ljetnom redu letenja sa Aerodroma Tuzla sedmično je polijetalo 45 aviona za 16 destinacija. Nakon reduciranja ljetnog reda 18. septembra, avioni su polijetali 38 puta sedmično za 16 destinacija, a nakon stupanja na snagu zimskog reda broj će biti smanjen na 30 polijetanja sedmično za 13 destinacija.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Š ef delegacije EU održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji