TUZLARIJE - VIJESTI

25.08.2017. u 10:25 Broj citanja: 717
U okviru ˝Sajma šljive˝
U Krušiku održano tradicionalno naučno stručno predavanje

Tuzlarije


Na naučno stručnom predavanju održanom u Skugriću Donjem u Destileriji Krušik govorilo se o temama vezanim za voćarstvo i prehrambenu industriju. Između ostalog, poručeno je da sve članice EU moraju integralno proizvoditi, a s obzirom na to da je BiH na vratima Evrope, potrebno je što prije započeti integralnu proizvodnju. To znači da se u voćarstvu prednost treba davati ekološki prihvatljivim mjerama s manje toksikoloških činilaca.

"Bitno je zaštiti biljke, spriječiti razvoj štetnih materija, riješiti probleme s insektima, primjenjivati organska i mineralna đubriva i druge agrotehničke, biološke i mehaničke mjere zaštite. Ukratko, treba forsirati mjere bez pesticida", istakao je Mirko Jokić, diplomirani inžinjer iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Mile Gluvačević, inžinjer poljoprivrede govorio je o tome kako je neophodno osigurati visokokvalitetnu šljivu na najvećem mogućem nivou.

"Imperativ proizvođača s ovih prostora je da podignu kvalitet šljive i da povećaju izvoz u EU, ali su sve više prisutne negativne stvari koje ne idu tome u prilog. Neke od grešaka proizvođača su nepravilno đubrenje, slaba zaštita i održavanje zemljišta, nedostak mehanizacije i sistema za navodnjavanje, a najviše grešaka dešava se tokom berbe", rekao je Gluvačević.

Na stručnom savjetovanju u Krušiku koje se održava u okviru 44. Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu učestvovao je i profesor Predrag Vukosavljević sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun, koji je govorio o savremenim trendovima u proizvodnji želiranih proizvoda, s naglaskom na džem.

"Džem koji se stavlja u promet treba ispunjavati određene zahtjeve, a to je da se dijelovi voća moraju jasno raspoznavati, mora postojati minimalno 6 posto suhe materije voća, te da ima prepoznatljiv ukus i miris", kazao je Vukosavljević.
On je istakao specifičnost ovog kraja gdje se uz džemove i marmelade pravi i pekmez.

"Pekmez je specifičan za ove teritorije. Voće se kuha i ima do 20 posto šećera, a takvo nešto ne postoji u EU", rekao je Vukosavljević.

(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28 Broj citanja: 2107
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


Tuzlarije
U sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18 Broj citanja: 902
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54 Broj citanja: 427
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝


TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 6817
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


Tuzlarije
Svaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 596
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljiv


Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH: I dalje pitaju ko je predlagač izmjena seta zakona o akcizama

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox