TUZLARIJE - VIJESTI

25.08.2017. u 15:44 Broj citanja: 1613
Vrzino kolo oko GIKIL-a

Tuzlarije


Prije tri četiri dana portal Indikator.ba objavio je vijest na koju do sada nije niko reagovao, a trebala bi bar Agencija za privatizaciju TK jer je riječ o prodaji osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL). U vijesti se kaže:

Općinski sud u Lukavcu, u izvršnom postupku radi naplate duga koji je zatražilo društvo Inkometal AG Cirih, Švicarska, zakazao je za 22. avgust, prodaju osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija.

Prodaja udjela, koji iznosi 49 posto, obavit će se usmenim javnim nadmetanjem.

Vrijednost 49-odstotnog udjela iznosi 82,27 miliona KM, a utvrđena je nalazom revizorske kuće Revita iz Cazina.

Na prvom ročištu osnivački udio ne može se prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti, a ako prvo ročište ne bude uspješno, sud će zakazati drugo u roku od 30 dana.


Vrzino kolo, u kojem već godinama igraju GSHL i KHK kao osnivači GIKIL-a, i Tuzlanski kanton kao vlasnik KHK-a, ovom prodajom postaje još zamršenije. U vrijeme privatizacije 2003. godine učešće KHK-a je bilo većinsko, 67% naspram 33% učešća GSHL-a ali su međusobnim ugovorom upravljačke ovlasti regulisane u korist GSHL-a (51% : 49%). Iako iz KHK-a tvrde da GSHL nije ispunio obaveze investiranja po ugovoru, izgleda da je u međuvremenu promijenjen i vlasnički odnos pa se i u navedenoj vijesti spominje 49% vlasničkog udjela KHK-a, što bi značilo da GSHL ima većinski i upravljački i vlasnički udio nad GIKIL-om.

Kakav je stvarni odnos vlasničkih udjela KHK-a i GSHL-a pokazaće rezultat sudskog spora kojeg je Vlada TK pokrenula pred Kantonalnim sudom ali je on privremeno zaustavljen arbitražnim postupkom kojeg je o pitanju vlasništva pokrenuo GSHL pred arbitražnim sudom u Beču.

U borbi za prevlast nad vlasništvom i upravljanjem GIKIL-om jučer se uključio još jedan "igrač". Riječ je o investicijskoj grupi Israeli Investment Group Balkan d.o.o. koja je spominjana i kao kandidat za kupnju Runika željezne rude Ljubija. Ova investicijska grupa je očito privučena sudskom prodajom vlasničkog udjela KHK-a koju smo spomenuli na početku vijesti.

Ovo je tek djelić priče o GIKIL-u jer sve postaje mnogo zamršenije kada se u igru uvedu podaci o akumuliranom gubitku ove kompanije koji je prema nekim izvorima premašio vrijednost osnovnog kapitala. Dug je po svoj prilici "nazidan" jer je najveći dio duga napravljen prema britanskom trgovačkom divu, kompaniji "Stemcor", preko koje je išlo kompletno vanjskotrgovinsko poslovanje GIKIL-a. Jeftinom prodajom koksa i skupom nabavkom sirovina i repro materijala, dug prema kompaniji "Stemcor" prerastao je ukupan temeljni kapital GIKIL-a.

O GIKIL-u i "Stemcoru" pisali smo još 2013. godine u tekstu "Olujni oblaci od GIKIL-a kreću prema zgradi Vlade TK". Prenosimo dio tog teksta:

Logično je upitati se zašto bi neka britanska kompanija dopustila da se nazida tako veliki dug za kojeg zna da ne može biti plaćen? Odgovor je u isprepletanim poslovnim vezama "Global Ispata" i "Stemcora" i nejasnim vlasničkim odnosima u kojima je "Stemcor" vlasnik dijela "Global Ispata" a i "Global Ispat" je izgleda vlasnik dijela "Stemcora". Nekako sve navodi na pomisao da u slučaju GIKIL-a "Global Ispat" duguje sam sebi, te da je taj dug nazidan i nerealan kad je u pitanju "Global Ispat" ali je vrlo realan kada je u pitanju Vlada TK.

Epilog ove priče nameće se sam po sebi. Vlada TK nema novca ali ima većinski udio u vlasništvu nad GIKIL-om i svoj dug može platiti jedino tim vlasništvom. GIKIL ili neka firma pod novim imenom, koja će se iz ove situacije iznjedriti, biće 100% u vlasništvu jedne ili druge korporacije, svejedno. Riječ je o proždiranju pa je svejedno ko je onaj koji proždire.

Kanton će ostati i bez fabrike i bez para, možda još i sa par desetaka miliona duga, ali ne bi smio ostati bez odgovora ko je zakuhao ovu kašu i ko je krivac za prelivanje državne imovine u privatni džep, ovaj put još i strani. Onaj, vjerovatno se radi o više osoba, ko je upravljanje kompanijom prepustio manjinskom vlasniku bez efikasne kontrole kako taj manjinski vlasnik upravlja zajedničkom imovinom, kriv je do neba.


Iz aviona se vidi da će kupac vlasničkog udjela kojeg KHK ima u GIKIL-u, kupiti i akumulirani dug. To se nikome ne isplati, posebno ako GSHL zadržava upravljačku većinu. To se može isplatiti jedino GSHL-u koji bi kupovinom KHK-ovog udjela po znatno nižoj cijeni u odnosu na vrijednost osnovnog kapitala došao u posjed cijele fabrike. Međutim, pitanje je zašto bi GSHL i to radio kada može da čeka da se u povoljnom trenutku akumulirani dug naplati preko KHK-ovog vlasničkog udjela čime bi "besplatno" došao do njega. Čini se da u svim varijantama GSHL ne može izgubiti, a to znači da u svim varijantama gubi KHK i Kanton kao njegov vlasnik.

Prethodni uokvireni tekst završava se pitanjem "ko je zakuhao kašu"? Za ovo pitanje mjerodavno je jedino Tužilaštvo ali podosta se može saznati i iz medijskih tekstova objavljenih tokom godina. Preporučujemo da neke pročitate uz napomenu da ne treba uzimati zdravo za gotovo sve što u njima piše ali ako je i dio toga tačan, previše je.

DANI (2002): Plati sve i ubij se sam!

U periodu 2011-2015 godina zabilježili gubitak od 117,8 miliona KM

Poziv Mitalu i Upravi Gikil-a da podnesu ostavke

A.M.

(tuzlarije.net)               

 Iračka vojska napala Kirkuk:
Kurdi bježe, zemlji prijeti novi rat?
Gaddafi vlast preuzeo kada je imao 27 godina
Sebastian Kurz postaće najmlađi lider na svijetu
Što se događa na Bliskom istoku?
ISIS je gotovo uništen, ali već se sprema novi veliki rat

16.10.2017. u 23:46 Broj citanja: 315
Razija Mujanović posjetila mališane u vrtiću ˝Aladin˝


TuzlarijeU cilju promovisanja sportskog duha i zdravog načina odrastanja, kao i upoznavanje vrhunskih sportista, vrtić "Aladin" je imao čast ugostiti vrhunsku sportistkinju Raziju Mujanović, koja je pored niza uspjeha u augustu 2017 godine ušla u Kuću slavnih FIBA.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:35 Broj citanja: 534
Nacionalni spomenik:
Džamiju u Priluku obilaze vjernici i znatiželjnici iz cijele BiH


TuzlarijeProlaznicima Prilukom, već od davne 1735. godine, kada bijaše izgrađena, uzdahe mami Stara drvena džamija. Ova ljepotica, osim što i dan danas vjernicima predstavlja mirno mjesto za molitvu, pravi je ukras za ovo ionako spokojno parče Zemlje.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:05 Broj citanja: 779
Za potrebe snimanja humorističke serije:
Traže se glumci i glumice u dobi od 8 do 70 godina


TuzlarijeZa potrebe snimanja nove domaće humorističke serije u Tuzli traže se glumci i glumice u dobi od 8 do 70 godina. Na dan castinga potrebno ponijeti CV. U realizaciji ucestvuju: redateljica Mirela Trepanić, akademski glumci Narodnog pozorišta i Pozorište mladih Tuzla.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:00
Premijera predstave za djecu ‘’Aska i vuk’’ Ive Andrića


Predstavom za djecu ‘’Aska i vuk’’ Ive Andrića svečano se završava 2. Festival premijera pod motom ‘’Karavan teatra’’ koji je Grad Tuzlu uspješno povezivao s dvije opštine: Živinice i Kalesiju. Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla povodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja književnika.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 22:54
Dječija predstava „Plava boja snijega“ 21. oktobra na sceni BKC – a


Predstava za djecu "Plava boja snijega" Grigora Viteza u režiji Ljiljane Čekić u produkciji JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla biće prikazana u repriznom izvođenju u subotu, 21. 10. 2017. godine sa početkom u 12,00 sati.

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 22:36
Behram-begova medresa pobjednik XIX sportskih susreta


Proglašenjem pobjednika i svečanim zatvaranjem, u Behram-begovoj medresi su završeni XIX sportski susreti medresa i gimnazija Islamske zajednice u BiH. U nedjelju 15. oktobra pobjednički pehar i veliki bajrak ponijela je ekipa Behram-begove medrese

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Policija i DORH u posrnulom koncernu: Slučaj Agrokor: Uhićeno 12 osoba, Todorići nedostupni

VIDEO: Direktor Autocesta FBiH s predstavnicima općina USK-a: U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

VIDEO: Općinski sud u Čapljini: Održana glavna rasprava u predmetu \'Kaplan i ostali\'

VIDEO: Bosanka Alma Zadić u Parlamentu Austrije: Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH u Beogradu: Čović: Povijest ne treba biti prepreka za budućnost

Moguća optužnica za podstrekivanje na pobunu: Određen pritvor dvojici katalonskih vođa dok traje istraga

Povrijeđeno 56 osoba, Lisabon zatražio međunarodnu pomoć: U požarima u Portugalu i Š paniji 35 mrtvih

Izbjegli iz Mijanmara zbog gladi i nasilja: Hiljade novih Rohingya izbjeglica stigle u Bangladeš

Skinuli kurdsku zastavu sa zgrade pokrajinske vlade: Iračke vladine snage ušle u grad Kirkuk

Pink otvoreno o životu, ljubavi i sedmom albumu: \'Mrzim što se toliko mrzimo\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
Theresa May i Juncker ubrzat će dogovor o Brexitu
Objavljeno prije 5 sati
Trump: Okončanje iranskog nuklearnog sporazuma je stvarna mogućnost
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO Muškarac u New Yorku izazvao nesreću i ostavio ženu da izgori u automobilu
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO Tragedija u Portugalu i Španjolskoj: U više od 600 požara najmanje 42 mrtvih
Objavljeno prije 5 sati
SAD izbore u Venezueli nazvao nepoštenim: "Upotrijebit ćemo svu moć za obnovu demokracije"
Objavljeno prije 6 sati
U EU opada broj ljudi kojima prijeti siromaštvo: Kakvo je stanje u Hrvatskoj?