TUZLARIJE - VIJESTI

25.08.2017. u 15:44 Broj citanja: 2160
Vrzino kolo oko GIKIL-a

Tuzlarije


Prije tri četiri dana portal Indikator.ba objavio je vijest na koju do sada nije niko reagovao, a trebala bi bar Agencija za privatizaciju TK jer je riječ o prodaji osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL). U vijesti se kaže:

Općinski sud u Lukavcu, u izvršnom postupku radi naplate duga koji je zatražilo društvo Inkometal AG Cirih, Švicarska, zakazao je za 22. avgust, prodaju osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija.

Prodaja udjela, koji iznosi 49 posto, obavit će se usmenim javnim nadmetanjem.

Vrijednost 49-odstotnog udjela iznosi 82,27 miliona KM, a utvrđena je nalazom revizorske kuće Revita iz Cazina.

Na prvom ročištu osnivački udio ne može se prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti, a ako prvo ročište ne bude uspješno, sud će zakazati drugo u roku od 30 dana.


Vrzino kolo, u kojem već godinama igraju GSHL i KHK kao osnivači GIKIL-a, i Tuzlanski kanton kao vlasnik KHK-a, ovom prodajom postaje još zamršenije. U vrijeme privatizacije 2003. godine učešće KHK-a je bilo većinsko, 67% naspram 33% učešća GSHL-a ali su međusobnim ugovorom upravljačke ovlasti regulisane u korist GSHL-a (51% : 49%). Iako iz KHK-a tvrde da GSHL nije ispunio obaveze investiranja po ugovoru, izgleda da je u međuvremenu promijenjen i vlasnički odnos pa se i u navedenoj vijesti spominje 49% vlasničkog udjela KHK-a, što bi značilo da GSHL ima većinski i upravljački i vlasnički udio nad GIKIL-om.

Kakav je stvarni odnos vlasničkih udjela KHK-a i GSHL-a pokazaće rezultat sudskog spora kojeg je Vlada TK pokrenula pred Kantonalnim sudom ali je on privremeno zaustavljen arbitražnim postupkom kojeg je o pitanju vlasništva pokrenuo GSHL pred arbitražnim sudom u Beču.

U borbi za prevlast nad vlasništvom i upravljanjem GIKIL-om jučer se uključio još jedan "igrač". Riječ je o investicijskoj grupi Israeli Investment Group Balkan d.o.o. koja je spominjana i kao kandidat za kupnju Runika željezne rude Ljubija. Ova investicijska grupa je očito privučena sudskom prodajom vlasničkog udjela KHK-a koju smo spomenuli na početku vijesti.

Ovo je tek djelić priče o GIKIL-u jer sve postaje mnogo zamršenije kada se u igru uvedu podaci o akumuliranom gubitku ove kompanije koji je prema nekim izvorima premašio vrijednost osnovnog kapitala. Dug je po svoj prilici "nazidan" jer je najveći dio duga napravljen prema britanskom trgovačkom divu, kompaniji "Stemcor", preko koje je išlo kompletno vanjskotrgovinsko poslovanje GIKIL-a. Jeftinom prodajom koksa i skupom nabavkom sirovina i repro materijala, dug prema kompaniji "Stemcor" prerastao je ukupan temeljni kapital GIKIL-a.

O GIKIL-u i "Stemcoru" pisali smo još 2013. godine u tekstu "Olujni oblaci od GIKIL-a kreću prema zgradi Vlade TK". Prenosimo dio tog teksta:

Logično je upitati se zašto bi neka britanska kompanija dopustila da se nazida tako veliki dug za kojeg zna da ne može biti plaćen? Odgovor je u isprepletanim poslovnim vezama "Global Ispata" i "Stemcora" i nejasnim vlasničkim odnosima u kojima je "Stemcor" vlasnik dijela "Global Ispata" a i "Global Ispat" je izgleda vlasnik dijela "Stemcora". Nekako sve navodi na pomisao da u slučaju GIKIL-a "Global Ispat" duguje sam sebi, te da je taj dug nazidan i nerealan kad je u pitanju "Global Ispat" ali je vrlo realan kada je u pitanju Vlada TK.

Epilog ove priče nameće se sam po sebi. Vlada TK nema novca ali ima većinski udio u vlasništvu nad GIKIL-om i svoj dug može platiti jedino tim vlasništvom. GIKIL ili neka firma pod novim imenom, koja će se iz ove situacije iznjedriti, biće 100% u vlasništvu jedne ili druge korporacije, svejedno. Riječ je o proždiranju pa je svejedno ko je onaj koji proždire.

Kanton će ostati i bez fabrike i bez para, možda još i sa par desetaka miliona duga, ali ne bi smio ostati bez odgovora ko je zakuhao ovu kašu i ko je krivac za prelivanje državne imovine u privatni džep, ovaj put još i strani. Onaj, vjerovatno se radi o više osoba, ko je upravljanje kompanijom prepustio manjinskom vlasniku bez efikasne kontrole kako taj manjinski vlasnik upravlja zajedničkom imovinom, kriv je do neba.


Iz aviona se vidi da će kupac vlasničkog udjela kojeg KHK ima u GIKIL-u, kupiti i akumulirani dug. To se nikome ne isplati, posebno ako GSHL zadržava upravljačku većinu. To se može isplatiti jedino GSHL-u koji bi kupovinom KHK-ovog udjela po znatno nižoj cijeni u odnosu na vrijednost osnovnog kapitala došao u posjed cijele fabrike. Međutim, pitanje je zašto bi GSHL i to radio kada može da čeka da se u povoljnom trenutku akumulirani dug naplati preko KHK-ovog vlasničkog udjela čime bi "besplatno" došao do njega. Čini se da u svim varijantama GSHL ne može izgubiti, a to znači da u svim varijantama gubi KHK i Kanton kao njegov vlasnik.

Prethodni uokvireni tekst završava se pitanjem "ko je zakuhao kašu"? Za ovo pitanje mjerodavno je jedino Tužilaštvo ali podosta se može saznati i iz medijskih tekstova objavljenih tokom godina. Preporučujemo da neke pročitate uz napomenu da ne treba uzimati zdravo za gotovo sve što u njima piše ali ako je i dio toga tačan, previše je.

DANI (2002): Plati sve i ubij se sam!

U periodu 2011-2015 godina zabilježili gubitak od 117,8 miliona KM

Poziv Mitalu i Upravi Gikil-a da podnesu ostavke

A.M.

(tuzlarije.net)               

 Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov
Izrael odgovoran za pad ruskog vojnog aviona
Povijesni trenutak u Saudijskoj Arabiji:
Žena postala voditeljica vijesti na TV
Raste broj žrtava na Victoriji
207 mrtvih u prevrtanju broda u Tanzaniji

23.09.2018. u 19:22 Broj citanja: 654
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Mnogi su se iznenadili kada u ulozi voditeljice nisu vidjeli Segmendinu Srnu. Malo je susreta koje nije vodila, a nekima je baš to išlo na živce, kao da nemamo svoje voditeljice i voditelje pa mora ona doći. Da li je nisu angažovali ili ona zbog izborne kampanje nije mogla doći (kadar SDP-a) ali je lijepo bilo slušati i gledati naše glumce.

OPŠIRNIJE


23.09.2018. u 19:15 Broj citanja: 1245
Ispred nedovršene zgrade SPO ˝15. maj˝:
Prevareni kupci podigli šator


Tuzlarije
Agonija kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi SPO "15. maj" traje dugo i predugo. Jedino što im je preostalo su protesti, a od jučer je ispred svoje nedovršene zgrade šator podigao Almir Mehanović kojem su se pridružili supruga i djeca.

OPŠIRNIJE


23.09.2018. u 18:52 Broj citanja: 448
Sloboda pobijedila GOŠK golovima Husejinovića i Beganovića


Tuzlarije
Fudbaleri Slobode pobijedili su jučer na stadionu Tušanj NK GOŠK Gabela u okviru utakmice 10. kola BHT Premijer lige BiH sa 2:0, a golove za Crveno-crne postigli su Husejinović i Beganović.

OPŠIRNIJE


23.09.2018. u 18:42 Broj citanja: 1468
Lijepe i humane:
Tuzlanke Azra Mehačević i Elma Šljivić u akciji spašavanja Srednje muzičke škole u Tuzli


Dvadeset finalistkinja izbora Miss BiH za Miss Svijeta 2018. Među kojima su i Tuzlanke Azra Mehačević i Elma Šljivić, počele su sa pripremama u prekrasnom ambijentu hotela Austria & Bosna na IIidži

OPŠIRNIJE


23.09.2018. u 16:01 Broj citanja: 2985
PDA Doboj Istok ima najmlađe uspješne i obrazovane kandidate na listama kojima treba pružiti šansu


Više od 1000 članova i simpatizera prisustvovalo je u subotu centralnom predzbornom skupu Povjereništva Općinskog odbora PDA Doboj Istok

OPŠIRNIJE


23.09.2018. u 15:02 Broj citanja: 903
Kraj ljeta:
Jesen stigla jutros u 3:54


TuzlarijeNa sjevernoj Zemljinoj polulopti počela je jesen, dok je istovremeno za stanovnike južne polulopte počelo proljeće. Jesen je stigla jutros u 3.54 minuta. Obdanica će trajati 12 časova i osam minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Koliko košta jedan glas?: Počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima u bh. entitetu RS

VIDEO: Migranti strahuju od hladnoće: Počela sanacija Đačkog doma u Bihaću

VIDEO: Enormno visoki računi u ulici Aleja lipa u Sarajevu: Penzioner uspio potrošiti vode koliko i autopraonica?

VIDEO: Neplaćeni računi prijete da ugroze bh. gasni sistem: BiH i dalje dužna 100 miliona dolara Rusiji za ratni gas

Srednjoškolci na nastavi izrađuju ormariće za osnovne škole: Opremili im učionice i pomažu da rasterete torbe prvačića

VIDEO: Mektić o migrantima: U BiH ih dosad evidentirano 13.958, broj se smanjuje

Zbog čega je srušen \'Il-20\'?: Izrael odgovoran za pad ruskog vojnog aviona

Aludirao na S.Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein: Rohani sumnja da su napad izveli arapski separatisti

Rezultati BH Telecom Premijer lige BiH: Široki konačno do tri boda, Čelik i Tuzla City remizirali

Papa odao počast žrtvama nacista i KGB-a u Litvi
Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija
Rusi i dalje krive Izrael jer su im Sirijci srušili avion
U napadima SAD-a i drugih na ISIS u Siriji je do sada poginulo preko 3300 civila
Porsche odustaje od dizela
Kandidat za šefa EK: Populisti žele oživjeti nacionalizam, izbori su ključni
Iranska vojska prijeti smrtonosnom osvetom za napad na paradu
OPEC i Rusija odbacili Trumpov zahtjev za većom proizvodnjom nafte
SAD osudio napad na vojnu paradu u Iranu pa napao iranske vlasti
Kći britanskog milijunaša pojela sendvič i umrla, sutra počinje suđenje
Švicarski kanton velikom većinom glasao za zabranu burki
Švicarci na referendumu odbacili davanje veće pomoći poljoprivrednicima
Laburist Corbyn je protiv drugog referenduma o Brexitu
Papa: Židovski narod je trpio uvrede i okrutna kažnjavanja
Popularnost francuskog predsjednika opako pada
U Belgiji pišu kazne za one koji koriste aplikaciju da bi izbjegli gužve
Broj poginulih u brodolomu u Tanzaniji prešao 220
Prerežite jagode prije nego ih jedete: Igle u voću i na Novom Zelandu
Povijesni trenutak u Saudijskoj Arabiji: Žena postala voditeljica na državnoj TV
Amerika prijeti sankcijama svima koji gorivom opskrbljuju S. Koreju. I Rusima
Švicarci danas izlaze na čak tri referenduma
U Londonu kongres laburista, glavna tema Brexit
Amerika se želi riješiti migranata koji primaju socijalnu pomoć
Iranski predsjednik optužio arapske separatiste zbog pokolja
Pirati kod Nigerije oteli pomorce sa švicarskog broda
Trumpovog kandidata optužila za pokušaj silovanja. Sve će iznijeti pred Senatom
Japanski roveri sletjeli na asteorid. Počeli slati slike
Kinezi kupili ruske avione i rakete. Amerikanci poludjeli i uveli im sankcije
Bivši Trumpov savjetnik plaši Europu najavama nove krize i desničarima
Biskup u Indiji uhićen zbog silovanja časne sestre
Prosvjed u Švicarskoj: Ženama je dosta seksizma, diskriminacije, manjih plaća
Amerikanci bombardirali jug Somalije
Iran za atentat optužio SAD i saveznike: "Odgovor će biti strašan"
Austrijske socijaldemokrate vodit će bivša ministrica zdravstva
Glasnogovornik talijanskog premijera: Osveta smeću u Ministarstvu financija
Dva dana nakon nesreće iz olupine trajekta izvučen živ muškarac: 207 poginulih
Irci na referendumu odlučuju o ukidanju zabrane bogohuljenja
Hillary Clinton za Atlantic: Demokracija propada, Trump ne može potonuti dublje
Raste broj mrtvih u napadu na vojnu paradu u Iranu
Vatikan i Kina potpisali sporazum o izboru biskupa
Britanija ne popušta u pregovorima oko Brexita: "Pogrešno su nas procijenili"
Papa kritizirao zemlje koje ne žele prihvatiti izbjeglice
Gotovo 100 osoba umrlo od kolere na sjeveroistoku Nigerije
Napadnuta vojna parada u Iranu, više mrtvih
U brodolomu u Tanzaniji 151 osoba mrtva
Porođaj u Afganistanu je opasniji od rata. Ovo je priča o "tvornici beba"
Papa počinje posjet baltičkim zemljama
UN usvojio rezoluciju za jačanje učinkovitosti Plavih kaciga
Drugi čovjek američkog pravosuđa tvrdi da nije razgovarao o uklanjanju Trumpa
Uznemirujuća snimka: Otac i sin u SAD-u ubili susjeda zbog svađe oko madraca
Tusk kaže da je dogovor oko Brexita s Britanijom još uvijek moguć
Američki državni tajnik se nada skorom novom summitu Trump-Kim
Njemačka najavila gradnju novih 100.000 socijalnih stanova
Trump optužuje ekstremnu ljevicu da napada njegovog kandidata za Vrhovni sud
Alkohol godišnje ubije tri milijuna ljudi
Strašna tragedija: Najmanje 136 mrtvih u prevrtanju tanzanijskog trajekta
Kinezi nizom mjera žele ojačati domaću proizvodnju
Ryanair pod istragom zbog naplaćivanja ručne prtljage
U Italiji su desničari na vrhu, a oporba je na rekordnom dnu
Strava u New Yorku: Odgajateljica nožem izbola djecu u vrtiću
Kina blokirala najpopularniji svjetski servis za prijenos videoigaraSVAŠTARIJE

Uznemirujuća snimka: Susjed u SAD-u ubio susjeda zbog svađe oko madraca

Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...

U prevrtanju trajekta u Tanzaniji stotine nestalih

Milijuni šijita slave Ašuru, blagdan unuka proroka Muhameda

Pucnjava u SAD-u, ima žrtava

Putnici u avionu krvarili iz ušiju zbog greške indijskog pilota

Cher se raspričala o seksu sa slavnim glumcem: "On je u mojih top 5 najboljih"

Jedna od najplaćenijih glumica svijeta misteriozno nestala

Sigurnosne provjere na aerodromima nisu samo naporne nego i opasne za zdravlje

Nakon što je Daniel Craig otjerao prošlog, pronađen novi redatelj Jamesa Bonda