TUZLARIJE - VIJESTI

25.08.2017. u 15:44 Broj citanja: 1771
Vrzino kolo oko GIKIL-a

Tuzlarije


Prije tri četiri dana portal Indikator.ba objavio je vijest na koju do sada nije niko reagovao, a trebala bi bar Agencija za privatizaciju TK jer je riječ o prodaji osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL). U vijesti se kaže:

Općinski sud u Lukavcu, u izvršnom postupku radi naplate duga koji je zatražilo društvo Inkometal AG Cirih, Švicarska, zakazao je za 22. avgust, prodaju osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija.

Prodaja udjela, koji iznosi 49 posto, obavit će se usmenim javnim nadmetanjem.

Vrijednost 49-odstotnog udjela iznosi 82,27 miliona KM, a utvrđena je nalazom revizorske kuće Revita iz Cazina.

Na prvom ročištu osnivački udio ne može se prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti, a ako prvo ročište ne bude uspješno, sud će zakazati drugo u roku od 30 dana.


Vrzino kolo, u kojem već godinama igraju GSHL i KHK kao osnivači GIKIL-a, i Tuzlanski kanton kao vlasnik KHK-a, ovom prodajom postaje još zamršenije. U vrijeme privatizacije 2003. godine učešće KHK-a je bilo većinsko, 67% naspram 33% učešća GSHL-a ali su međusobnim ugovorom upravljačke ovlasti regulisane u korist GSHL-a (51% : 49%). Iako iz KHK-a tvrde da GSHL nije ispunio obaveze investiranja po ugovoru, izgleda da je u međuvremenu promijenjen i vlasnički odnos pa se i u navedenoj vijesti spominje 49% vlasničkog udjela KHK-a, što bi značilo da GSHL ima većinski i upravljački i vlasnički udio nad GIKIL-om.

Kakav je stvarni odnos vlasničkih udjela KHK-a i GSHL-a pokazaće rezultat sudskog spora kojeg je Vlada TK pokrenula pred Kantonalnim sudom ali je on privremeno zaustavljen arbitražnim postupkom kojeg je o pitanju vlasništva pokrenuo GSHL pred arbitražnim sudom u Beču.

U borbi za prevlast nad vlasništvom i upravljanjem GIKIL-om jučer se uključio još jedan "igrač". Riječ je o investicijskoj grupi Israeli Investment Group Balkan d.o.o. koja je spominjana i kao kandidat za kupnju Runika željezne rude Ljubija. Ova investicijska grupa je očito privučena sudskom prodajom vlasničkog udjela KHK-a koju smo spomenuli na početku vijesti.

Ovo je tek djelić priče o GIKIL-u jer sve postaje mnogo zamršenije kada se u igru uvedu podaci o akumuliranom gubitku ove kompanije koji je prema nekim izvorima premašio vrijednost osnovnog kapitala. Dug je po svoj prilici "nazidan" jer je najveći dio duga napravljen prema britanskom trgovačkom divu, kompaniji "Stemcor", preko koje je išlo kompletno vanjskotrgovinsko poslovanje GIKIL-a. Jeftinom prodajom koksa i skupom nabavkom sirovina i repro materijala, dug prema kompaniji "Stemcor" prerastao je ukupan temeljni kapital GIKIL-a.

O GIKIL-u i "Stemcoru" pisali smo još 2013. godine u tekstu "Olujni oblaci od GIKIL-a kreću prema zgradi Vlade TK". Prenosimo dio tog teksta:

Logično je upitati se zašto bi neka britanska kompanija dopustila da se nazida tako veliki dug za kojeg zna da ne može biti plaćen? Odgovor je u isprepletanim poslovnim vezama "Global Ispata" i "Stemcora" i nejasnim vlasničkim odnosima u kojima je "Stemcor" vlasnik dijela "Global Ispata" a i "Global Ispat" je izgleda vlasnik dijela "Stemcora". Nekako sve navodi na pomisao da u slučaju GIKIL-a "Global Ispat" duguje sam sebi, te da je taj dug nazidan i nerealan kad je u pitanju "Global Ispat" ali je vrlo realan kada je u pitanju Vlada TK.

Epilog ove priče nameće se sam po sebi. Vlada TK nema novca ali ima većinski udio u vlasništvu nad GIKIL-om i svoj dug može platiti jedino tim vlasništvom. GIKIL ili neka firma pod novim imenom, koja će se iz ove situacije iznjedriti, biće 100% u vlasništvu jedne ili druge korporacije, svejedno. Riječ je o proždiranju pa je svejedno ko je onaj koji proždire.

Kanton će ostati i bez fabrike i bez para, možda još i sa par desetaka miliona duga, ali ne bi smio ostati bez odgovora ko je zakuhao ovu kašu i ko je krivac za prelivanje državne imovine u privatni džep, ovaj put još i strani. Onaj, vjerovatno se radi o više osoba, ko je upravljanje kompanijom prepustio manjinskom vlasniku bez efikasne kontrole kako taj manjinski vlasnik upravlja zajedničkom imovinom, kriv je do neba.


Iz aviona se vidi da će kupac vlasničkog udjela kojeg KHK ima u GIKIL-u, kupiti i akumulirani dug. To se nikome ne isplati, posebno ako GSHL zadržava upravljačku većinu. To se može isplatiti jedino GSHL-u koji bi kupovinom KHK-ovog udjela po znatno nižoj cijeni u odnosu na vrijednost osnovnog kapitala došao u posjed cijele fabrike. Međutim, pitanje je zašto bi GSHL i to radio kada može da čeka da se u povoljnom trenutku akumulirani dug naplati preko KHK-ovog vlasničkog udjela čime bi "besplatno" došao do njega. Čini se da u svim varijantama GSHL ne može izgubiti, a to znači da u svim varijantama gubi KHK i Kanton kao njegov vlasnik.

Prethodni uokvireni tekst završava se pitanjem "ko je zakuhao kašu"? Za ovo pitanje mjerodavno je jedino Tužilaštvo ali podosta se može saznati i iz medijskih tekstova objavljenih tokom godina. Preporučujemo da neke pročitate uz napomenu da ne treba uzimati zdravo za gotovo sve što u njima piše ali ako je i dio toga tačan, previše je.

DANI (2002): Plati sve i ubij se sam!

U periodu 2011-2015 godina zabilježili gubitak od 117,8 miliona KM

Poziv Mitalu i Upravi Gikil-a da podnesu ostavke

A.M.

(tuzlarije.net)               

 Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝
Preuzeta puna kontrola nad granicom sa Sirijom
Irački premijer Abadi objavio kraj rata protiv Islamske države

10.12.2017. u 23:34
Tuzlanski gitaristi:
Armin Smajić i Emil Hadžiefendić nagrađeni na takmičenju u Valjevu


TuzlarijeProteklog vikenda tuzlanski virtouzi na gitari Armin Smajić i Emil Hadžiefendić zabilježili su sjajne rezultate na gitarskom takmičenju pod nazivom "Vart", koje je održano u Valjevu (Srbija). Emil Hadžiefendić osvojio je laureat. Armin Smajić je u svojoj 2. kategoriji osvojio najveći broj bodova.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 18:24 Broj citanja: 1582
Najava:
U četvrtak promocija knjige ˝Teško da sam bio dijete˝, autora Amira Šečića


TuzlarijeKnjiga pod nazivom "Teško da sam bio dijete", autor Amira Sečića biće promovisana u četvrtak, 14. 12. 2017. godine u Maloj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla sa početkom u 19 časova. Amir je rođen u Srebrenici, a odrastao je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 17:40 Broj citanja: 1138
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeDruštvenim mrežama jučer se širila vijest da je umro Oliver Dragojević. Nije to prvi put da se šire takve vijesti, sjećam se da su živog sahranjivali i Kemala Montena pa kad je javljeno da je naša muzička legenda umrla, mnogi su mislili da je u pitanju još jedna netačna informacija. O čemu razmišljaju ljudi koji pišu ovakve vijesti? Je li moguće da misle da su duhoviti?

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 17:04 Broj citanja: 387
Glumačko-plesni spektakl:
Premijera predstave ˝Iskorak˝ 12. i 13. decembra u BKC-u


TuzlarijeGlumačko-plesni spektakl pod nazivom "Iskorak" koji nastaje u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja", premijerno će biti prikazan u BKC-u 12. i 13. decembra. Projekat implementira Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 12:32 Broj citanja: 473
U Tuzli predstavljena knjiga Zlatka Kramarića
Knjiga koja budi nadu


U orgnizaciji Društveno politološkog foruma, u Tuzli upriličeno je predstavljanje knjige Nostalgija: kratka povijest zaborava profesora Zlatka Kramarića, konzula Republike Hrvatske u Banja Luci. Kramarić je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada kao profesor, istaknuti diplomat. Riječ je o čovjeku koji je među prvima nakon rata stvarao međudržavne politike,, posebice u vrijeme kada je bio gradonačelnik Osijeka.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 12:02 Broj citanja: 1583
Inicijativa mladih za ljudska prava:
Paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH


Tuzlarije
Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: U ponedjeljak u Haagu počinje usmena rasprava: Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

VIDEO: Ekonomski parametri u uzlaznoj putanji: Rast u 2018. zavisit će od velikih infrastrukturnih projekata

VIDEO: Samo ove godine apliciralo više od pet hiljada mladih: Fondacija Mozaik podržava mlade da pokrenu biznis

VIDEO: U F+ Adnan Zaimović, Sportsko društvo Winner: Volonteri uređuju gimnastičku dvoranu u Zenici

VIDEO: U F+ Azer Kurtović, direktor IK Š ahinpašić: Zimski salon knjige praznik je za ljubitelje pisane riječi

Generalni sekretar UN-a o krizi na Bliskom istoku: Guterres: Trumpova odluka može otežati mirovne napore

Izraelski premijer pozvao Palestince da priznaju \'realnost\': Macron Netanyahuu: Učinite gest mira prema Palestincima

Spašeno nekoliko kuća, vjetrovi rasplamsavaju požar: Nove evakuacije u Kaliforniji zbog širenja požara

VIDEO: Pozvala na zabranu nuklearnog oružja: Setsuko Thurlow primila Nobelovu nagradu za mir uime ICAN-a

VIDEO: Nogometna Premijer liga BiH: Preokret Željezničara protiv Radnika za titulu jesenjeg prvaka