TUZLARIJE - VIJESTI

25.08.2017. u 15:44 Broj citanja: 1831
Vrzino kolo oko GIKIL-a

Tuzlarije


Prije tri četiri dana portal Indikator.ba objavio je vijest na koju do sada nije niko reagovao, a trebala bi bar Agencija za privatizaciju TK jer je riječ o prodaji osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL). U vijesti se kaže:

Općinski sud u Lukavcu, u izvršnom postupku radi naplate duga koji je zatražilo društvo Inkometal AG Cirih, Švicarska, zakazao je za 22. avgust, prodaju osnivačkog udjela koji Koksno-hemijski kombinat d.d. Lukavac ima u društvu Global Ispat Koksna Industrija.

Prodaja udjela, koji iznosi 49 posto, obavit će se usmenim javnim nadmetanjem.

Vrijednost 49-odstotnog udjela iznosi 82,27 miliona KM, a utvrđena je nalazom revizorske kuće Revita iz Cazina.

Na prvom ročištu osnivački udio ne može se prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti, a ako prvo ročište ne bude uspješno, sud će zakazati drugo u roku od 30 dana.


Vrzino kolo, u kojem već godinama igraju GSHL i KHK kao osnivači GIKIL-a, i Tuzlanski kanton kao vlasnik KHK-a, ovom prodajom postaje još zamršenije. U vrijeme privatizacije 2003. godine učešće KHK-a je bilo većinsko, 67% naspram 33% učešća GSHL-a ali su međusobnim ugovorom upravljačke ovlasti regulisane u korist GSHL-a (51% : 49%). Iako iz KHK-a tvrde da GSHL nije ispunio obaveze investiranja po ugovoru, izgleda da je u međuvremenu promijenjen i vlasnički odnos pa se i u navedenoj vijesti spominje 49% vlasničkog udjela KHK-a, što bi značilo da GSHL ima većinski i upravljački i vlasnički udio nad GIKIL-om.

Kakav je stvarni odnos vlasničkih udjela KHK-a i GSHL-a pokazaće rezultat sudskog spora kojeg je Vlada TK pokrenula pred Kantonalnim sudom ali je on privremeno zaustavljen arbitražnim postupkom kojeg je o pitanju vlasništva pokrenuo GSHL pred arbitražnim sudom u Beču.

U borbi za prevlast nad vlasništvom i upravljanjem GIKIL-om jučer se uključio još jedan "igrač". Riječ je o investicijskoj grupi Israeli Investment Group Balkan d.o.o. koja je spominjana i kao kandidat za kupnju Runika željezne rude Ljubija. Ova investicijska grupa je očito privučena sudskom prodajom vlasničkog udjela KHK-a koju smo spomenuli na početku vijesti.

Ovo je tek djelić priče o GIKIL-u jer sve postaje mnogo zamršenije kada se u igru uvedu podaci o akumuliranom gubitku ove kompanije koji je prema nekim izvorima premašio vrijednost osnovnog kapitala. Dug je po svoj prilici "nazidan" jer je najveći dio duga napravljen prema britanskom trgovačkom divu, kompaniji "Stemcor", preko koje je išlo kompletno vanjskotrgovinsko poslovanje GIKIL-a. Jeftinom prodajom koksa i skupom nabavkom sirovina i repro materijala, dug prema kompaniji "Stemcor" prerastao je ukupan temeljni kapital GIKIL-a.

O GIKIL-u i "Stemcoru" pisali smo još 2013. godine u tekstu "Olujni oblaci od GIKIL-a kreću prema zgradi Vlade TK". Prenosimo dio tog teksta:

Logično je upitati se zašto bi neka britanska kompanija dopustila da se nazida tako veliki dug za kojeg zna da ne može biti plaćen? Odgovor je u isprepletanim poslovnim vezama "Global Ispata" i "Stemcora" i nejasnim vlasničkim odnosima u kojima je "Stemcor" vlasnik dijela "Global Ispata" a i "Global Ispat" je izgleda vlasnik dijela "Stemcora". Nekako sve navodi na pomisao da u slučaju GIKIL-a "Global Ispat" duguje sam sebi, te da je taj dug nazidan i nerealan kad je u pitanju "Global Ispat" ali je vrlo realan kada je u pitanju Vlada TK.

Epilog ove priče nameće se sam po sebi. Vlada TK nema novca ali ima većinski udio u vlasništvu nad GIKIL-om i svoj dug može platiti jedino tim vlasništvom. GIKIL ili neka firma pod novim imenom, koja će se iz ove situacije iznjedriti, biće 100% u vlasništvu jedne ili druge korporacije, svejedno. Riječ je o proždiranju pa je svejedno ko je onaj koji proždire.

Kanton će ostati i bez fabrike i bez para, možda još i sa par desetaka miliona duga, ali ne bi smio ostati bez odgovora ko je zakuhao ovu kašu i ko je krivac za prelivanje državne imovine u privatni džep, ovaj put još i strani. Onaj, vjerovatno se radi o više osoba, ko je upravljanje kompanijom prepustio manjinskom vlasniku bez efikasne kontrole kako taj manjinski vlasnik upravlja zajedničkom imovinom, kriv je do neba.


Iz aviona se vidi da će kupac vlasničkog udjela kojeg KHK ima u GIKIL-u, kupiti i akumulirani dug. To se nikome ne isplati, posebno ako GSHL zadržava upravljačku većinu. To se može isplatiti jedino GSHL-u koji bi kupovinom KHK-ovog udjela po znatno nižoj cijeni u odnosu na vrijednost osnovnog kapitala došao u posjed cijele fabrike. Međutim, pitanje je zašto bi GSHL i to radio kada može da čeka da se u povoljnom trenutku akumulirani dug naplati preko KHK-ovog vlasničkog udjela čime bi "besplatno" došao do njega. Čini se da u svim varijantama GSHL ne može izgubiti, a to znači da u svim varijantama gubi KHK i Kanton kao njegov vlasnik.

Prethodni uokvireni tekst završava se pitanjem "ko je zakuhao kašu"? Za ovo pitanje mjerodavno je jedino Tužilaštvo ali podosta se može saznati i iz medijskih tekstova objavljenih tokom godina. Preporučujemo da neke pročitate uz napomenu da ne treba uzimati zdravo za gotovo sve što u njima piše ali ako je i dio toga tačan, previše je.

DANI (2002): Plati sve i ubij se sam!

U periodu 2011-2015 godina zabilježili gubitak od 117,8 miliona KM

Poziv Mitalu i Upravi Gikil-a da podnesu ostavke

A.M.

(tuzlarije.net)               

 Zbog bahatog ponašanja italijanske porodice
Putovanje Južnim Pacifikom pretvoreno u ˝krstarenje iz pakla˝
Nestao s radara na pola puta od Teherana ka Jasudžu
U Iranu se srušio avion sa 60 putnika
Susret registrovan 10:0 za Švicarsku
Odlukom EHF-a rukometaši BiH bez nastupa u baražu

18.02.2018. u 16:40 Broj citanja: 1000
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKažu da nikome nije više stalo da bude član Predsjedništva BiH od Fahrudina Radončića i da će sve uraditi da uspije. To bi mu bila kruna svega. E kako će sad ići, koliko on utiče na situaciju u SDA, narod prati kao da sapunicu gleda. Apsurdno je da je narodu sada jedan od najdražih političara ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je član SDS-a. U SDS-u je bio u ratu, sam pričao gdje se borio, gdje je pucao.

OPŠIRNIJE


18.02.2018. u 16:35 Broj citanja: 616
Samostalne izložbe nagrađenih autora 21. Selektivne izložbe članova ULU TK


TuzlarijeNa Selektivnoj izložbi članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, održanoj u novembru 2017. godine, nagrade su osvojili: za slikarstvo Zehrina Karić i Zoran Kovačević, te za instalaciju Husref Bato Mulaosmanović. Nagrada je samostalna izložbu u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

OPŠIRNIJE


18.02.2018. u 16:17 Broj citanja: 5528
Dopredsjednik SDA Safet Softić u razgovoru za ˝Slobodnu Bosnu˝:
˝Bilo je krajnje vrijeme da lokalnim kabadahijama kažemo DOSTA˝


TuzlarijeO razlozima zbog kojih je smijenjen Mirsad Kukić i reperkusijama te smjene na odnose u Stranci i vlasti TK, novinari Slobodne Bosne razgovarali su sa dopredsjednikom SDA Safetom Softićem, koji inače dolazi iz Tuzlanskog kantona i upoznat je s lokalnim političkim prilikama.

OPŠIRNIJE


18.02.2018. u 16:01 Broj citanja: 2183
Saopštenje SDA:
˝Smjena Vlade TK izvršena je protivno stavovima i odlukama organa stranke˝


TuzlarijeSmjena Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Begom Gutićem izvršena je protivno stavovima i odlukama organa SDA. Smjenu su po diktatu Mirsada Kukića proveli odmetnuti zastupnici SDA zajedno sa zastupnicima SBB, kršeći Ustav Tuzlanskog kantona i Poslovnik o radu Skupštine Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


18.02.2018. u 15:45 Broj citanja: 3068
Glumio u Tanovićevoj ˝Epizodi u životu berača željeza˝:
Preminuo Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda


Nazif Mujić iz Lukavca, koji je na Međunarod nom filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebreni medvjed za ulogu u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza", jutros je preminuo. Dženaza i ukop bit će obavljeni na Romskom mezarju u Svatovcu, u općini Lukavac.

OPŠIRNIJE


18.02.2018. u 15:21 Broj citanja: 976
Danas u Vukosavcima
Obilježeno 76 godina mučkog četničkog zločina


U organizacija SANBOR-a TK, danas je u Vukosavcima obilježeno 76 godina mučkog četničkog zločina i likvidacije Štaba Majevičkog partizanskog odreda. Cilj komemorativnog skupa je podsjećanje na značajan događaj iz razvoja narodnooslobodilačkog pokreta na Majevici i na području historijske Tuzlanske oblasti. 20. februara 1942. godine, braneći čast, slobodu i bratstvo naših naroda

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Nema preživjelih na letu Teheran - Yasuj: Srušio se avion sa 65 osoba na jugu Irana

VIDEO: Dodik, Cvijanović i Lukač u Zalužanima: U Centru za obuku policije RS-a nema ni ruskih ni američkih raketa

Saopćenje iz SDA: \'Smjena Vlade TK-a protivno stavovima i odlukama organa stranke\'

VIDEO: Sesija Kruga 99: Reformski procesi u BiH isuviše spori

VIDEO: Lokalni integrisani razvoj: UNDP-ov projekt za bolji standard ranjivih kategorija stanovništva

VIDEO: Na konferenciju u Minhen donio dio oborenog drona: Netanyahu: Reagovat ćemo i protiv Teherana ako bude neophodno

Glumio u Tanovićevoj \'Epizodi u životu berača željeza\': Preminuo Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda

Invaliditet nije prepreka do vrhunskih sportskih rezultata: Nermin Memić ohrabruje i druge da ne odustanu

Bh. skijaš Emir Lokmić bez plasmana: Hirscher pobjednik olimpijskog veleslaloma

Posljednji susret 19. kola Premijer lige BiH: Š iroki Brijeg nakon preokreta savladao Sarajevo