TUZLARIJE - VIJESTI

07.05.2016. u 10:25 Broj citanja: 10514
Alanja – raj turskog primorja
Turska je godinama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija i spada među top šest u svijetu. Bogata istorijom i kulturom, brojne znamenitosti, prirodne ljepote, dobra hrana...samo su neki od razloga zašto turisti treba da posjete Tursku ... Agencija Golden Tours iz Tuzle i ove godine nudi povoljne aranžmane za posjetu turskom primorju, a mi vas u nastavku vodimo u Alanju koju je naša ekipa posjetila prošle godine.



Alanja se nalazi u istočnom dijelu turske obale, nekih 120 kilometara od aerodroma u Anataliji na koji slijeću i gosti iz Bosne i Hercegovine. Tu vas dočeka autobus sa turističkim vodičem koji govori bosanski jezik, a potom vaz voze do željene destinacije i vašeg hotela.

Vodiči Bojana i Andrea su nam usput pokazale predivnu Taurus planinu koja okružuje Alanju i objasnile kako ova planina zadržava sve oblake i eventualno nevrijeme. Kiše praktično u Alanji i nema, jer više od tristo dana u godini sija sunce.

Tuzlarije


Iako ima mnogo prirodnih ljepota, Alanja je najpoznatija po svojim zlatnim plažama. Kleopatra plaža poznata je po mitu što se kraljica Egipta, Kleopatra, kupala u podnožju litice svakog dana, a poznata je i kao plaža Damlatas zbog istoimene pećine u kojoj su pronađeni stalaktiti i stalagmiti 1948. godine. Zanimljivo je da se na ovoj plaži nalazi i staro mezarje. Investitori su Turcima nudili mnoštvo novaca da se mezarje izmjesti na neko drugo mjesto, no stanovnici Alanje su bili izričiti – nema uznemiravanja mrtvih.

Tuzlarije


Alanja je prije svega idealno mjesto za mlade ljude, ali i za ljetovanje porodica sa djecom, zato što skoro svaki hotel ima i svoj bazen i prateće sadržaje koje su djeci posebno zanimljivi. Tobogani, sobe za igrice, razne radionice animacija zapravo dovoljno je da brigu o svom djetetu prepustite osoblju koje tokom čitavog dana vodi računa.

Pola sata vožnje od centra grada nalazi se planina Taurus odakle možete uživati u impresivnom pogledu na grad i napraviti nevjerovatne fotografije. Također, možete osjetiti harizmu malih sela gdje se život odvija kao i mnogo godina prije.

Alanja ima više od 300.000 stanovnika i veoma aktivan noćni život, posebno zanimljivim mladim ljudima. Naročito tokom ljetnjih mjeseci (juni-august) šetalište u luci preplavljuju turisti, ali i lokalno stanovništvo zbog klubova, diskoteka, barova i kafića koji se ovdje nalaze. U samom centru grada možete pronaći brojne radnje od suvenirnica, butika sa markiranom robom, do prodavnica u kojima možete uzeti nešto jeftiniju robu. Nezabilazni dio ponude su i autentični turski kafići gdje možete da slušate isključivo tursku muziku, pušite nargilu i kušate rahat lokum kojeg ima raznih vrsta. Obavezno probajte čaj i tursku kahvu koja se priprema na tradicionalni način i služi u malim šoljicama.

Tuzlarije


Preporučujemo da posjetite i turske hamame u kojima vlada opuštajuća atmosfera. U državi koja je naslijedila Imperiju i Osmansko carstvo, hamami su važan dio turske kulture koji su zvanično, mjesta za odmor, muhabet i socijano uzdignuće.

U jednoj od trgovina upoznajemo Halila i Jasina. Kada smo kazali odakle smo, uslijedilo je oduševljenje i dobrodošlica. Turci nevjerovatno vole Bosance i Hercegovce i smatraju nas svojom braćom. Ukoliko kupujete suvenire dobro naučite da se cjenjkate. Cjenjkanje je turski način života i većina trgovina funkcioniše na tom principu, pa čak i u modernim shopping centrima. Riječi koje trebate zapamtiti su „Nekadar – pošto“ ili „Kač para – koliko keša“, vaš odgovor uvijek treba da glasi „Čok pahali – skupo“ ili „Para jok – Nema para“, i onda slijedi spuštanje cijenja pa čak i više od 50% ukoliko budete uporni. Nama je to polazilo za rukom pa smo uspjeli da kupimo nekoliko suvenira pa veoma niskim cijenama. Riječ koju nikako ne smijete da upotrebljavate je „sikter“. Mi u Bosni dobro znamo šta znači, a u Turskoj znači isto ali u mnogo gorem smislu, smatraju je itekako uvredljivom i kako smo saznali, čak može i krv da padne.

Ne zaboravite da posjetite Seldžučku tvrđavu iz XIII vijeka. To je jedan od najljepših prizora Mediterana koji kruniše panoramu grada. Unutar spoljnih zidina su ruševine džamija, karavansaraj i bazar, a unutar unutrašnjih zidova nailazi se na ostatke cisterne i vizantijske crkve. Na uskim sokacima nalaze se malo trgovine prepune suvenira, a posebno su zanimljivi ručno izrađeni predmeti.

Pokraj impresivne citadele turisti mogu da uživaju i istražuju unikatno pristanište (Tersane) i osmougaonu Crvenu kulu (Kizil kule).

U ovom interesantnom gradu iz ogromne ponude hotela agencije Golden Tours izdvajamo hotel "Aska Just in Beach". Smješten je u oblasti Incekum, 20 kilometara od centra Alanje. Napominjemo da svakih petnaest minuta regijom Alanje saobraćaju minibusevi i karta je jeftina, košta od 1,5 do 2 eura. Pojedini hoteli u sklopu svoje ponude imaju vlastite mini buseve, dok za hotele koji su smješteni centru grada nema potrebe da se igdje vozite jer je sve na dohvat ruke.

Hotel Aska Just in Beach ima 248 soba, a zgrada je sa tunelom povezana sa plažom. Usluga je all inclusive što podrazumijeva piće dobrodošlice, doručak i kasni doručak, ručak i večera sa lokalnim alkoholnim, bezalkoholnim i toplim napicima. Obroci su na bazi švedskog stola i nema čega nema. Toliko hrane bude izloženo da ni sami ne znate šta da uzmete, a sva jela su itekako ukusna. Plaža ispred ovog hotela je pjeskovita sa suncobranima, ležajkama, dušecima, peškirima i tuševima i sve to je uključeno u cijenu koju ste već platili za hotel. U sklopu hotela su i brojne sportske aktivnosti kao i zabava, tako da malte ne nemate nikakve potrebe da izlazite iz objekta.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ukoliko želite da budete u samom centru grada Alanje preporučujemo hotel "Grand Zaman Beach". Hotel raspolaže sa 147 standardnih soba. Svaka soba ima kupatilo, fen, telefon, centralnu klimu, satelitsku tv, minibar, sef...Tu je pogled na plažu Kleopatra. Usluga je all inclusive što podrazumijeva sve što smo pomenuli za prethodni hotel.

Tuzlarije


Tuzlarije


Preporučujemo i hotel "Aydinbey Gold Dreams" u kojem, kako smo saznali od menadžera, gostuju i poznate muzičke zvijezde sa prostora Balkana. Hotel se nalazi 25 kilometara od Alanje i ima 345 soba, standardnih, porodičnih, zatim specijalne sobe za osobe ometene u razvoju. Usluga je ultra all inclusive. Kao i ostali hoteli i ovaj ima svoju vlastitu plažu koja je udaljena svega par minuta. Tu je još mnoštvo sadržaja od sportskih aktivnosti do zabave za najmlađe. Zanimljivo je da su u sobama na zidovima slike poznatih lica iz svijeta glume.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ostaje samo da se odlučite za Alanju i nazovete agenciju Golden Tours, a oni će vam već pomoći da doživite odmor iz snova. Na web stranici Golden Toursa također možete dobiti detaljnije informacije o svim hotelima koji su u ponudi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

LJETOVANJE U TURSKOJ

REGIJA ANTALYA – AVIONOM IZ TUZLE




SPECIJALNA NO NAME PONUDA

POLAZAK: 14.06.2016., POVRATAK: 24.06.2016., 11 dana / 10 noćenja



HOTELI 3*, NAJAM APARTMANA, CIJENA PO OSOBI: 499,00 KM

Dvoje djece od 0-12,99 god., uz dvije odrasle osobe gratis smještaj.



HOTELI 3*, POLU PANSION (doručak+večera), CIJENA PO OSOBI: 559,00 KM

Smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Dijete od 0-6,99 god, uz dvije odrasle osobe gratis smještaj.



HOTELI 3*, ALL INCLUSIVE, CIJENA 599,00 KM

Smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Dijete od 0-2,99 god i od 2-12,99 god., uz dvije odrasle osobe gratis smještaj



HOTELI 4*, ALL INCLUSIVE, CIJENA 699,00 KM

Smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Dijete od 0-2,99 god i od 2-12,99 god., uz dvije odrasle osobe gratis smještaj



HOTELI 5*, ALL INCLUSIVE, CIJENA 849,00 KM

Smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Dijete od 0-2,99 god i od 2-12,99 god., uz dvije odrasle osobe gratis smještaj

Prvo dijete od 3-12,99 god., gratis smještaj, drugo dijete od 3.12,99 god. plaća 200,00 KM



Cijena uključuje:

Avio prevoz Tuzla – Antalya – Tuzla, piće i sendvič u avionu (obrok u avionu u slučaju kasnog ili ranog leta zamjenjuje obrok u hotelu), bus transfer aerodrom – hotel – aerodrom, uslugu u hotelu prema odabranoj ponudi, usluge predstavnika agencije, PDV.



Cijena ne uključuje:

Aerodromske, sigurnosne i druge taxe 150 KM po osobi, putno zdravstveno osiguranje, fakultativne izlete i lične troškove.



NAPOMENA: Djeca starija od 2 godine koja imaju gratis smještaj plaćaju avio kartu 400 KM, taxe i osiguranje.

Djeca do 1,99 god. ne plaćaju avio kartu, sjede u krilu roditelja i ne plaćaju taxe.



Uz ovu ponudu vrijede Opšti uslovi o organizovanju putovanja Golden tours doo Tuzla, kao i uslovi koji se nalaze na redovnim cijenicima za ljetovanje u Turskoj 2016., objavljeni na www.goldentours.ba

GOLDEN TOURS
Address: Maršala Tita 2A - 2 B, Tuzla
Bosnia & Herzegovina
Tel. +387 35 249 220, 221, 222
Fax.+387 35 249 223, 258 313
www.goldentours.ba
[email protected]
[email protected]

(tuzlarije.net)               













29.03.2024. Broj citanja: 48
Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. ˝To je ozbiljan problem˝




29.03.2024. Broj citanja: 283
Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika, on urlao: ˝Vi ste krivi za to˝




29.03.2024. Broj citanja: 56
U Tadžikistanu uhapšeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi




29.03.2024. Broj citanja: 89
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 684
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 115
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 247
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 9074
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 262
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi
















OSTALE VIJESTI
Njemačka je u ozbiljnoj stambenoj krizi, a državni stanovi zjape prazni
Huaweiju jako porasla dobit u prošloj godini
Estonija o Rusiji: Zbog odluke prije 20 godina danas živimo slobodni
Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika, ali i firmu koja gradi po Hrvatskoj
U Tadžikistanu uhićeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi
Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. "To je ozbiljan problem"
Trebat će nam manje vojnika nego što smo mislili, kaže prvi čovjek ukrajinske vojske
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio







SVASTARIJE

Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. ˝To je ozbiljan problem˝

Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika, on urlao: ˝Vi ste krivi za to˝

U Tadžikistanu uhapšeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi