TUZLARIJE - VIJESTI

29.08.2017. u 11:34 Broj citanja: 993
Udruženje roditelja djece osoba s autizmom
Otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću

Tuzlarije
Zgrada koja treba biti obnovljena za potrebe Centra


Povodom odbijanja zahtjeva Skupštine Tuzlanskog kantona za osiguravanje sredstava iz Budžeta FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje, a što je odlučeno na sjednici Vlade F BiH održanoj 24.08.2017. godine, roditelji, porodice i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom (u daljem tekstu URDOSA) izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenje novom ignorantskom i diskriminarajućom odlukom Vlade F BiH, u odnosu prema djeci osobama s autizmom. Javnost Bosne i Hercegovine podsjećamo da borba URDOSA za osnivanje prvog Centra za autizam u BiH traje gotovo 10 godina. Gradnja Centra je počela u Tuzli prije dvije godine, ali je projekat u problemima zbog nedostataka finansijskih sredstava.

Poštovani premijeru Novalić,

Roditelji i porodice djece osoba s autizmom Vas javno pitaju, zašto Vlada F BiH godinama ignoriše bolesnu djecu i osobe s autizmom. Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je autizam težak neurorazvojni poremećaj, bolest/stanje. Dakle, to je oboljenje kao i mnoga druga od kojih nažalost boluju brojni građani F BiH i BiH, a za čije liječenje/rehabilitaciju Vlada F BIH na direktan ili indirektan način izdvaja novac.

Djeca osobe s autizmom trebaju i posebne uslove za obrazovanje, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH na direktan i indirektan način izdvaja novac. Djeca osobe s autizmom trebaju i posebnu socijalnu zaštitu, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH direktno i indirektno izdvaja novac.

Sve nabrojano djeca osobe s autizmom bi prema međunarodnim konvencijama koje je BiH potpisala, trebala uživati u Centru za autizam u Tuzli, prvoj multidisciplinarnoj ustanovi ovog tipa u BiH. Na osnovu prethodno navedenog pitamo Vas i, zašto Vlada F BiH diskriminira djecu osobe s autizmom?

Još prije šest godina, ministar rada i socijalne zaštite F BiH Vjekoslav Čamber je obećao finansijsku pomoć projektu izgradnje i osnivanja Centra za autizam u Tuzli, kada počne realizacija projekta (dokument Ministarstva rada i socijalne zaštite Vlada F BiH od 08.05.2012. u prilogu Otvorenog pisma). Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je projekat izgradnje počeo prije dvije godine. Molimo Vas ispunite dato obećanje, da će se Vlada F BiH finansijski uključiti kada projekt izgradnje počne. Ponavljamo još jednom. Izgradnja je počela prije dvije godine!

Tuzlarije


Posljednjih godina predstavnici URDOSA i resornog kantonalnog ministarstva održali su nekoliko sastanaka u Vladi F BiH, i razmijenili više desetina dopisa sa Vladom F BiH, vezano za zahtjeve finansijskog uključivanja Vlade F BiH u projekat izgradnje Centra za autizam u Tuzli. Iz Vlade F BiH godinama stižu objašnjenja kako Vlada podržava projekat izgradnje Centra za autizam, ali da nema novca, nije nadležna i slični diskriminirajući, i zdravom razumu neshvatljivi odgovori. Znamo i to da ne možete znati sve detalje iz svih resora. Znamo i to da su Vas vaši ministri i njihovi pomoćnici dužni informisati na valjan način. Molimo da provjerite da li je to tako bilo u proteklom periodu, i u pripremi za posljednju sjednicu Vlade F BiH.

Poštovani premijeru Novalić,
U ovom slučaju, ne radi se o tome da ne želite podržati izgradnju neke ceste, oporavak fabrike ili kupovinu automobila. Riječ je o tome da Vlada F BiH ne želi podržati valjanu rehabilitaciju/liječenje, prilagođeno obrazovanje i socijalnu zaštitu djece osoba s autizmom, ponavljamo vrlo teškog neurorazvojnog poremećaja. O težini stanja svjedoče brojni ljekari stručnjaci, ali i brojni tekstovi i video zapisi koje možete pronaći na internetu.

Pozivamo Vas da konačno napravite zaokret, i da na putu ka članstvu u EU Vlada F BiH počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba s autizmom, što je složit ćete se važan dio uslova koji se postavljaju pred vlasti u entitetima i državi BiH. Svu odgovornost za izgradnju Centra za autizam u Tuzli, Vlada F BiH godinama pokušava prebaciti na Tuzlanski kanton. Podsjećamo Vas da je Vlada TK izdvojila do sada 300 hiljada KM, a Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole za izgradnju. Očito je da su prethodno navedeni nivoi vlasti finansijski nemoćni da do kraja sami dovedu projekat, jer da je drugačije, djeca osobe s autizmom bi već uživali osnovna ljudska prava u Centru. Više puta smo isticali da brojna djeca osobe s autizmom sve više zdravstveno stradaju. Obolijevaju i njihovi roditelji.

Poštovani premijeru Novalić,
Pozivamo Vladu F BiH da počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba sa autizmom. Pozivamo Vladu F BiH da prestane koristiti složenu ustavnu nadležnost BiH, kao neuvjerliv izgovor, da ne pomogne izgradnju Centra za autizam u Tuzli. Pomozite da se ovako loša praksa okonča!

Dana, 29.08.2017. godina
Predsjednik URDOSA
Meho Sadiković

(tuzlarije.net)               

 Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje
Sjećate se legendarne Nokijine melodije?
Iza nje se krije veoma zanimljiva priča

19.03.2018. u 23:14
Rukovodstvo Asocijacije žena SDA Tuzla napušta Stranku


Zbog određenih dešavanja u Gradskom odboru SDA Tuzla, Ascocijacija žena GO SDA Tuzla ovim putem obavještava javnost da je većina rukovodstva Asocijacije 19.3.2018. godine napustila GO SDA Tuzla i Stranku demokratske akcije.
 Naime, od uvođenja povjereništva u GO SDA Tuzla u septembru 2017. godine, tretman Asocijacije žena značajno se pogoršao, a žene su skoro u potpunosti isključene iz procesa donošenje odluka.

OPŠIRNIJE


19.03.2018. u 22:55
69. rođendan Narodnog pozorišta Tuzla


TuzlarijeNarodno pozorište Tuzla u martu obilježava tri značajna datuma. U utorak, 20. marta 2018. godine, u pozorištima širom svijeta se obilježava kao svjetski dan pozorišta za djecu i mlade i na ovaj dan u svim pozorištima koja rade za djecu i mlade planiraju se brojne aktivnosti sa namjerom da svako dijete osjeti čaroliju pozorišne umjetnosti.

OPŠIRNIJE


19.03.2018. u 21:41 Broj citanja: 699
Na jezeru Modrac provedena velika akcija:
Zadat veliki udarac krivolovcima


U najvećoj akciji koja je do sada provedena na jezeru Modrac u spriječavanju krivolova zadat veliki udarac krivolovcima. Naime, u ranim jutarnjim satima, po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona, uz asistenciju jedinice Specijalne policije i pripadnika Policijske uprave Živinice, izvršen je pretres objekata na jezeru a koji su u vlasništvu osumnjičenih za krivolov.

OPŠIRNIJE


19.03.2018. u 20:40
„Srebrenik Kup 2018“
KBS „Tuzla Sinbra“ u ukupnom plasmanu zauzeo drugu poziciju


TuzlarijeJučer je u tehničkoj organizaciji KK „1 mart“ Srebrenik održan je karate turnir „Srebrenik Kup 2018“. Na prvenstvu je učešće uzelo 600 takmičara iz 30 karate klubova. KBS „Tuzla Sinbra“ je u ukupnom plasmanu zauzeo 2. poziciju.

OPŠIRNIJE


19.03.2018. u 20:04 Broj citanja: 1923
Podrinjska djeca ne zaboravljaju:
Kad Anera prenese dušu na papir, tada se suze spuštaju niz obraze


TuzlarijePodrinjska djeca neće zaboraviti Srebrenicu. Svoja sjećanja, obilježena patnjom i životom bez najmilijih, pažljivo će prenositi na buduće generacije. Zlo koje im je unakazilo djetinjstvo i ostavilo ožiljke u mladosti, bit će zauvijek zabilježeno u njihovim sjećanjima. I knjigama.

OPŠIRNIJE


19.03.2018. u 18:25 Broj citanja: 917
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeDošlo je do toga da se boje da će neki muškarac koji se osjeća kao žena ulaziti u ženski WC. Iako o tome nema govora u Konvenciji, evo ja sam žena pa mogu reći i da neko uđe u ženski javni toalet šta me briga. Pa svugdje su odvojene kabine, a zajednički prostor gdje se peru ruke. Eto poješće me neko ako do mene opere ruke.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sa 20 glasova \'za\': Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo

Vlada HNK-a izglasala početak pregovora 4. travnja: Š trajk doktora medicine i stomatologije HNK-a zaleđen do daljnjeg

VIDEO: Datuma se prisjetili bivši zatvorenici HVO-a i ARBiH: U Mostaru odvojeni programi na godišnjicu raspuštanja logora

Komšić: Zbog Čovića neću povući kandidaturu: SDP odbio prijedlog ujedinjenja ljevice po DF-ovim uslovima

Hrvatskoj i dalje prijete poplave: Rekordan vodostaj Save kod Jasenovca

Predstavio plan za borbu protiv zavisnosti od opioida: Trump zatražio smrtnu kaznu za dilere droge

Na sastanku u Helsinkiju o sigurnosnim pitanjima: Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje na razgovorima u Finskoj

Ruski predsjednik odbacio optužbe: Macron razgovarao s Putinom o Siriji i trovanju Skripala

Saglasnost oko najvećeg dijela sporazuma: Velika Britanija i EU postigli dogovor o tranzicijskom periodu

Irak 15 godina nakon američke invazije: Daleko od obećane zemlje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Istraživanje: Djeca migrantskih korijena su lošija u školi
Objavljeno prije sat vremena
Europska unija i NATO još jednom podržali Britaniju oko napada nervnim otrovom
Objavljeno prije 2 sata
Merkel čestitala Putinu, očekuje nastavak dijaloga
Objavljeno prije 4 sata
EU upozorila Rusiju na nepravilnosti u izborima
Objavljeno prije 4 sata
Uberov samovozeći auto ubio ženu u SAD-u
Objavljeno prije 5 sati
Džihadista u Tunisu okružila policija pa se raznio