TUZLARIJE - VIJESTI

29.08.2017. u 11:34 Broj citanja: 1024
Udruženje roditelja djece osoba s autizmom
Otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću

Tuzlarije
Zgrada koja treba biti obnovljena za potrebe Centra


Povodom odbijanja zahtjeva Skupštine Tuzlanskog kantona za osiguravanje sredstava iz Budžeta FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje, a što je odlučeno na sjednici Vlade F BiH održanoj 24.08.2017. godine, roditelji, porodice i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom (u daljem tekstu URDOSA) izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenje novom ignorantskom i diskriminarajućom odlukom Vlade F BiH, u odnosu prema djeci osobama s autizmom. Javnost Bosne i Hercegovine podsjećamo da borba URDOSA za osnivanje prvog Centra za autizam u BiH traje gotovo 10 godina. Gradnja Centra je počela u Tuzli prije dvije godine, ali je projekat u problemima zbog nedostataka finansijskih sredstava.

Poštovani premijeru Novalić,

Roditelji i porodice djece osoba s autizmom Vas javno pitaju, zašto Vlada F BiH godinama ignoriše bolesnu djecu i osobe s autizmom. Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je autizam težak neurorazvojni poremećaj, bolest/stanje. Dakle, to je oboljenje kao i mnoga druga od kojih nažalost boluju brojni građani F BiH i BiH, a za čije liječenje/rehabilitaciju Vlada F BIH na direktan ili indirektan način izdvaja novac.

Djeca osobe s autizmom trebaju i posebne uslove za obrazovanje, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH na direktan i indirektan način izdvaja novac. Djeca osobe s autizmom trebaju i posebnu socijalnu zaštitu, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH direktno i indirektno izdvaja novac.

Sve nabrojano djeca osobe s autizmom bi prema međunarodnim konvencijama koje je BiH potpisala, trebala uživati u Centru za autizam u Tuzli, prvoj multidisciplinarnoj ustanovi ovog tipa u BiH. Na osnovu prethodno navedenog pitamo Vas i, zašto Vlada F BiH diskriminira djecu osobe s autizmom?

Još prije šest godina, ministar rada i socijalne zaštite F BiH Vjekoslav Čamber je obećao finansijsku pomoć projektu izgradnje i osnivanja Centra za autizam u Tuzli, kada počne realizacija projekta (dokument Ministarstva rada i socijalne zaštite Vlada F BiH od 08.05.2012. u prilogu Otvorenog pisma). Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je projekat izgradnje počeo prije dvije godine. Molimo Vas ispunite dato obećanje, da će se Vlada F BiH finansijski uključiti kada projekt izgradnje počne. Ponavljamo još jednom. Izgradnja je počela prije dvije godine!

Tuzlarije


Posljednjih godina predstavnici URDOSA i resornog kantonalnog ministarstva održali su nekoliko sastanaka u Vladi F BiH, i razmijenili više desetina dopisa sa Vladom F BiH, vezano za zahtjeve finansijskog uključivanja Vlade F BiH u projekat izgradnje Centra za autizam u Tuzli. Iz Vlade F BiH godinama stižu objašnjenja kako Vlada podržava projekat izgradnje Centra za autizam, ali da nema novca, nije nadležna i slični diskriminirajući, i zdravom razumu neshvatljivi odgovori. Znamo i to da ne možete znati sve detalje iz svih resora. Znamo i to da su Vas vaši ministri i njihovi pomoćnici dužni informisati na valjan način. Molimo da provjerite da li je to tako bilo u proteklom periodu, i u pripremi za posljednju sjednicu Vlade F BiH.

Poštovani premijeru Novalić,
U ovom slučaju, ne radi se o tome da ne želite podržati izgradnju neke ceste, oporavak fabrike ili kupovinu automobila. Riječ je o tome da Vlada F BiH ne želi podržati valjanu rehabilitaciju/liječenje, prilagođeno obrazovanje i socijalnu zaštitu djece osoba s autizmom, ponavljamo vrlo teškog neurorazvojnog poremećaja. O težini stanja svjedoče brojni ljekari stručnjaci, ali i brojni tekstovi i video zapisi koje možete pronaći na internetu.

Pozivamo Vas da konačno napravite zaokret, i da na putu ka članstvu u EU Vlada F BiH počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba s autizmom, što je složit ćete se važan dio uslova koji se postavljaju pred vlasti u entitetima i državi BiH. Svu odgovornost za izgradnju Centra za autizam u Tuzli, Vlada F BiH godinama pokušava prebaciti na Tuzlanski kanton. Podsjećamo Vas da je Vlada TK izdvojila do sada 300 hiljada KM, a Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole za izgradnju. Očito je da su prethodno navedeni nivoi vlasti finansijski nemoćni da do kraja sami dovedu projekat, jer da je drugačije, djeca osobe s autizmom bi već uživali osnovna ljudska prava u Centru. Više puta smo isticali da brojna djeca osobe s autizmom sve više zdravstveno stradaju. Obolijevaju i njihovi roditelji.

Poštovani premijeru Novalić,
Pozivamo Vladu F BiH da počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba sa autizmom. Pozivamo Vladu F BiH da prestane koristiti složenu ustavnu nadležnost BiH, kao neuvjerliv izgovor, da ne pomogne izgradnju Centra za autizam u Tuzli. Pomozite da se ovako loša praksa okonča!

Dana, 29.08.2017. godina
Predsjednik URDOSA
Meho Sadiković

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Europska komisija izrekla najveć kazn u povijesti EU
Google kažnjen s 4,3 milijarde eura
VIDEO Trump:
Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

19.07.2018. u 20:32 Broj citanja: 442
Eventualno nije isto što i sigurno:
Do daljnjeg nema novih linija za Hamburg, Hanover, Pariz i Milano


TuzlarijeMalo je portala pa i TV kuća koje nisu prenijele informaciju da Wizz Air uspostavlja nove linije koje će Tuzlu povezati sa Hamburgom, Hanoverom, Parizom i Milanom. Ta vijest, sa malim preinakama ista je od portala do portala ali na žalost nije tačna.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 19:26
Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Kraljevine Holandije u BiH


S obzirom da je ambasadoru Vosu ovo prva posjeta Tuzli, gradonačelnik mu je poželio dobrodošlicu, te predstavio grad, neke od najvažnijih projekata koji su uticali na preokret u njegovom razvoju, kao i poteškoće sa kojima se gradska uprava suočava u ostvarivanju najvažnijeg cilja, a to je učiniti kvalitet života građana boljim.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 18:10 Broj citanja: 962
U toku obnova saobraćajnice od Skvera do Doma zdravlja


Prije šest godina obnovljena je Sjeverna raskrsnica do Skvera i sam kružni tok, a sada se radi dionica od Skvera do raskrsnice kod Doma zdravlja. Zbog radova koji su počeli u ponedjeljak (16.07.) obustavljen je saobraćaj u Džafer mahali. Radovi na rekonstrukciji trajat će do kraja mjeseca, a do tada građani koriste alternativne pravce.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 18:05 Broj citanja: 598
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaJučer je bio posljednji ispraćaj Buci. Došla mu je njegova raja. Tužno gledati, sve su to relativno mladi ljudi kakav je i on bio, a njega više nema. Baš kad je ukopan počeo je neki vjetar pa se čulo šuštanje lišća, a onda u isto vrijeme ezan sa džamije i crkvena zvona. Bilo je neke simbolike u svemu.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 18:03 Broj citanja: 879
Najava:
Internacionalna smotra folklora Babići 2018TuzlarijeSedma internacionalna smotra folklora Babići 2018, biće održana 20. jula u mjestu Babići kod Gračanice. Organizaciju ovog događaja potpisuje Udruženje mladih "Sijedi krš" Babići. Smotra počinje u 19:30 časova, a sve će se dešavati na izletištu Vis - Sijedi krš.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 18:00
Aleksandar Ignjatović povratnik u crveno-crni dres


Aleksandar Ignjatović i naredne sezone će igrati u dresu FK “Sloboda” Tuzla. Ovaj iskusni fudabler danas je dogovorio uslove sa Upravom kluba iz Rudarske 2 te će u nastavku svoje bogate karijere boraviti na stadionu Tušanj.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog izbornih jedinica kriza u Domu naroda PFBiH: Bradara završila sjednicu, Klub Srba zatražio smjenu Puzigaće

Zvizdić nakon sastanka o ilegalnim migracijama: BiH nema kapaciteta niti želi biti regionalni sabirni centar

Zbog zloupotrebe položaja: Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv Vesne Švancer

UPFBiH predstavilo izmjene i dopune pet zakona: Izmjenama zakona do boljeg poslovnog ambijenta

Ustavni sud FBiH utvrdio: Odluka o komunalnim taksama Grada Zenica neustavna

VTK traži hitnu reakciju Ministarstva vanjske trgovine BiH: Kosovo uvelo mjere zaštite na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH

Čović u Beogradu s Vučićem: Budućnost BiH je u EU, jačati ekonomske odnose sa Srbijom

Kontroverzni zakon usvojen rano jutros: Izrael se zvanično definiše kao jevrejska nacionalna domovina

Redateljev odvjetnik optužbe nazvao \'fantazijama\': Francuska glumica optužila redatelja Luca Bessona za silovanje

Žena na Floridi skupljala školjke pa završila u zatvoru
Belgija otvorila zračni prostor, stanje se vraća u normalu
Njemački CSU gubi na podršci, naštetio mu sukob s Angelom Merkel
Trump se veseli ponovnom sastanku s Putinom, medije nazvao "neprijateljima ljudi"
Berlinska policija provela raciju protiv arapskih kriminalaca
Trump se okomio na EU zbog kazne Googleu: "Iskorištavali su SAD, neće još dugo"
Koga vidite na naslovnici Timea?
Čini se da je europski udarac Googleu tek početak. Što će se dalje događati?
Morski psi napali dvoje djece u New Yorku
Facebook neće uklanjati objave u kojima se negira holokaust
Ruska vojska objavila snimku, predstavili moćno i tajno oružje budućnosti


SVAŠTARIJE

Čini se da je europski udarac Googleu tek početak. Što će se dalje događati?

Ruska vojska objavila snimku, predstavili moćno i tajno oružje budućnosti

Morski psi napali dvoje djece u New Yorku

Spasilačke ekipe pronašle devet tijela nakon rušenja dvije zgrade u Indiji

Policija vjeruje da je identifikovala počinioce napada na Skripale

Izrael usvojio kontroverzni zakon, arapski jezik više nema ravnopravan status

VIDEO U Južnoj Koreji otkriven ruski brod s blagom potopljen prije 113 godina

Brojni letovi u londonskoj zračnoj luci kasnili i bili otkazani

Kraljica Elizabeta trolala Trumpa jednim detaljem na odjeći?

VIDEO Policajac u jurnjavi za ubojicama u Las Vegasu puca kroz staklo automobila