TUZLARIJE - VIJESTI

29.08.2017. u 11:34 Broj citanja: 968
Udruženje roditelja djece osoba s autizmom
Otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću

Tuzlarije
Zgrada koja treba biti obnovljena za potrebe Centra


Povodom odbijanja zahtjeva Skupštine Tuzlanskog kantona za osiguravanje sredstava iz Budžeta FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje, a što je odlučeno na sjednici Vlade F BiH održanoj 24.08.2017. godine, roditelji, porodice i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom (u daljem tekstu URDOSA) izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenje novom ignorantskom i diskriminarajućom odlukom Vlade F BiH, u odnosu prema djeci osobama s autizmom. Javnost Bosne i Hercegovine podsjećamo da borba URDOSA za osnivanje prvog Centra za autizam u BiH traje gotovo 10 godina. Gradnja Centra je počela u Tuzli prije dvije godine, ali je projekat u problemima zbog nedostataka finansijskih sredstava.

Poštovani premijeru Novalić,

Roditelji i porodice djece osoba s autizmom Vas javno pitaju, zašto Vlada F BiH godinama ignoriše bolesnu djecu i osobe s autizmom. Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je autizam težak neurorazvojni poremećaj, bolest/stanje. Dakle, to je oboljenje kao i mnoga druga od kojih nažalost boluju brojni građani F BiH i BiH, a za čije liječenje/rehabilitaciju Vlada F BIH na direktan ili indirektan način izdvaja novac.

Djeca osobe s autizmom trebaju i posebne uslove za obrazovanje, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH na direktan i indirektan način izdvaja novac. Djeca osobe s autizmom trebaju i posebnu socijalnu zaštitu, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH direktno i indirektno izdvaja novac.

Sve nabrojano djeca osobe s autizmom bi prema međunarodnim konvencijama koje je BiH potpisala, trebala uživati u Centru za autizam u Tuzli, prvoj multidisciplinarnoj ustanovi ovog tipa u BiH. Na osnovu prethodno navedenog pitamo Vas i, zašto Vlada F BiH diskriminira djecu osobe s autizmom?

Još prije šest godina, ministar rada i socijalne zaštite F BiH Vjekoslav Čamber je obećao finansijsku pomoć projektu izgradnje i osnivanja Centra za autizam u Tuzli, kada počne realizacija projekta (dokument Ministarstva rada i socijalne zaštite Vlada F BiH od 08.05.2012. u prilogu Otvorenog pisma). Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je projekat izgradnje počeo prije dvije godine. Molimo Vas ispunite dato obećanje, da će se Vlada F BiH finansijski uključiti kada projekt izgradnje počne. Ponavljamo još jednom. Izgradnja je počela prije dvije godine!

Tuzlarije


Posljednjih godina predstavnici URDOSA i resornog kantonalnog ministarstva održali su nekoliko sastanaka u Vladi F BiH, i razmijenili više desetina dopisa sa Vladom F BiH, vezano za zahtjeve finansijskog uključivanja Vlade F BiH u projekat izgradnje Centra za autizam u Tuzli. Iz Vlade F BiH godinama stižu objašnjenja kako Vlada podržava projekat izgradnje Centra za autizam, ali da nema novca, nije nadležna i slični diskriminirajući, i zdravom razumu neshvatljivi odgovori. Znamo i to da ne možete znati sve detalje iz svih resora. Znamo i to da su Vas vaši ministri i njihovi pomoćnici dužni informisati na valjan način. Molimo da provjerite da li je to tako bilo u proteklom periodu, i u pripremi za posljednju sjednicu Vlade F BiH.

Poštovani premijeru Novalić,
U ovom slučaju, ne radi se o tome da ne želite podržati izgradnju neke ceste, oporavak fabrike ili kupovinu automobila. Riječ je o tome da Vlada F BiH ne želi podržati valjanu rehabilitaciju/liječenje, prilagođeno obrazovanje i socijalnu zaštitu djece osoba s autizmom, ponavljamo vrlo teškog neurorazvojnog poremećaja. O težini stanja svjedoče brojni ljekari stručnjaci, ali i brojni tekstovi i video zapisi koje možete pronaći na internetu.

Pozivamo Vas da konačno napravite zaokret, i da na putu ka članstvu u EU Vlada F BiH počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba s autizmom, što je složit ćete se važan dio uslova koji se postavljaju pred vlasti u entitetima i državi BiH. Svu odgovornost za izgradnju Centra za autizam u Tuzli, Vlada F BiH godinama pokušava prebaciti na Tuzlanski kanton. Podsjećamo Vas da je Vlada TK izdvojila do sada 300 hiljada KM, a Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole za izgradnju. Očito je da su prethodno navedeni nivoi vlasti finansijski nemoćni da do kraja sami dovedu projekat, jer da je drugačije, djeca osobe s autizmom bi već uživali osnovna ljudska prava u Centru. Više puta smo isticali da brojna djeca osobe s autizmom sve više zdravstveno stradaju. Obolijevaju i njihovi roditelji.

Poštovani premijeru Novalić,
Pozivamo Vladu F BiH da počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba sa autizmom. Pozivamo Vladu F BiH da prestane koristiti složenu ustavnu nadležnost BiH, kao neuvjerliv izgovor, da ne pomogne izgradnju Centra za autizam u Tuzli. Pomozite da se ovako loša praksa okonča!

Dana, 29.08.2017. godina
Predsjednik URDOSA
Meho Sadiković

(tuzlarije.net)               

 FOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja
Muzej ˝Zagreb 80-ih˝ prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji
U svijetu se dnevno pošalje i primi 269 milijardi mailova
Čim otvorite mail netko o vama zna puno više nego mislite
Sarajevo:
Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

18.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 8002
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


18.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 12366
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 22:59 Broj citanja: 762
Božićni koncert u Tuzli:
Nastupa tamburaški sastav ˝Gazde˝ i Zbor ˝Iuventus Salinarum˝


I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan Tuzla organiziraju Božićni koncert koji će se ovoga puta održati 18. decembra. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla nastupit će tamburaški sastav "Gazde" i Zbor "Iuventus Salinarum".

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 16:37 Broj citanja: 1904
Stare slike pričaju:
Slika sa svadbe mlade Kanezarević i mladoženje Bosanca iz 1933. godinePuno je vrijednih umjetničkih djela, knjiga i fotografija koje je ostavio pokojni Dragiša Trifković. U znak sjećanja na Trifkovića član grupe "Tuzla povratak u prošlost", Samil Nedžibović, objavio je još jednu njegovu fotografiju.

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 16:09 Broj citanja: 1914
Na Trgu slobode svečano otvoren novogodišnji bazar Zimska čarolija


TuzlarijeDanas je na Trgu slobode svečano otvoren novogodišnji bazar Zimska čarolija. Riječ je o manifestaciji koju uspješno organizuju Opšte udruženje samostalnih obrtnika, Grad Tuzla, te gradska javna preduzeća i ustanove. U sklopu ove manifestacije će biti obilježani katolički i pravoslavni Božić, Dječija nova godina i Centralna manifestacija dočeka 2018. godine.

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 14:35 Broj citanja: 1069
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVikend je, a to je vrijeme kada se ide kod svekra i svekrve na ručak. Inače, svekrva zna da su naše posjete često interesne prirode pa čim nas vidi iznosi hranu, pita je li nam šta treba i slično, gdje će se doći onako. Zovem ja pa pitam šta ima, šta se radi, šta se KUHA, kaže svekrva "hajde djeco dolazite, pravili smo sarmu sa suhim mesom, odlična je". Mislim, e što mi je grah pao, očito da mi je sarma suđena.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
Konzervativni milijarder Sebastian Pinera ponovno predsjednik Čilea
Objavljeno prije 50 minuta
U napadu Boko Harama na konvoj UN-a u Nigeriji ubijeno četvero ljudi
Objavljeno prije 50 minuta
Slabljenje vjetrova olakšava borbu protiv požara u Kaliforniji, gasi ga 8.500 vatrogasaca
Objavljeno prije 60 minuta
Macron obećao da će rat s IS-om u Siriji završiti u veljači
nedjelja, 17.12.2017. 21:28
U Italiju prebačeni ostaci kralja koji je vladao zemljom za vrijeme fašizma
nedjelja, 17.12.2017. 20:01
CIA pomogla Rusima spriječiti teroristički napad na katedralu u Sankt Peterburgu