TUZLARIJE - VIJESTI

29.08.2017. u 11:34 Broj citanja: 943
Udruženje roditelja djece osoba s autizmom
Otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću

Tuzlarije
Zgrada koja treba biti obnovljena za potrebe Centra


Povodom odbijanja zahtjeva Skupštine Tuzlanskog kantona za osiguravanje sredstava iz Budžeta FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje, a što je odlučeno na sjednici Vlade F BiH održanoj 24.08.2017. godine, roditelji, porodice i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom (u daljem tekstu URDOSA) izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenje novom ignorantskom i diskriminarajućom odlukom Vlade F BiH, u odnosu prema djeci osobama s autizmom. Javnost Bosne i Hercegovine podsjećamo da borba URDOSA za osnivanje prvog Centra za autizam u BiH traje gotovo 10 godina. Gradnja Centra je počela u Tuzli prije dvije godine, ali je projekat u problemima zbog nedostataka finansijskih sredstava.

Poštovani premijeru Novalić,

Roditelji i porodice djece osoba s autizmom Vas javno pitaju, zašto Vlada F BiH godinama ignoriše bolesnu djecu i osobe s autizmom. Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je autizam težak neurorazvojni poremećaj, bolest/stanje. Dakle, to je oboljenje kao i mnoga druga od kojih nažalost boluju brojni građani F BiH i BiH, a za čije liječenje/rehabilitaciju Vlada F BIH na direktan ili indirektan način izdvaja novac.

Djeca osobe s autizmom trebaju i posebne uslove za obrazovanje, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH na direktan i indirektan način izdvaja novac. Djeca osobe s autizmom trebaju i posebnu socijalnu zaštitu, kao i mnoge druge kategorije za koje Vlada F BiH direktno i indirektno izdvaja novac.

Sve nabrojano djeca osobe s autizmom bi prema međunarodnim konvencijama koje je BiH potpisala, trebala uživati u Centru za autizam u Tuzli, prvoj multidisciplinarnoj ustanovi ovog tipa u BiH. Na osnovu prethodno navedenog pitamo Vas i, zašto Vlada F BiH diskriminira djecu osobe s autizmom?

Još prije šest godina, ministar rada i socijalne zaštite F BiH Vjekoslav Čamber je obećao finansijsku pomoć projektu izgradnje i osnivanja Centra za autizam u Tuzli, kada počne realizacija projekta (dokument Ministarstva rada i socijalne zaštite Vlada F BiH od 08.05.2012. u prilogu Otvorenog pisma). Podsjećamo Vas, iako vjerujemo da znate, da je projekat izgradnje počeo prije dvije godine. Molimo Vas ispunite dato obećanje, da će se Vlada F BiH finansijski uključiti kada projekt izgradnje počne. Ponavljamo još jednom. Izgradnja je počela prije dvije godine!

Tuzlarije


Posljednjih godina predstavnici URDOSA i resornog kantonalnog ministarstva održali su nekoliko sastanaka u Vladi F BiH, i razmijenili više desetina dopisa sa Vladom F BiH, vezano za zahtjeve finansijskog uključivanja Vlade F BiH u projekat izgradnje Centra za autizam u Tuzli. Iz Vlade F BiH godinama stižu objašnjenja kako Vlada podržava projekat izgradnje Centra za autizam, ali da nema novca, nije nadležna i slični diskriminirajući, i zdravom razumu neshvatljivi odgovori. Znamo i to da ne možete znati sve detalje iz svih resora. Znamo i to da su Vas vaši ministri i njihovi pomoćnici dužni informisati na valjan način. Molimo da provjerite da li je to tako bilo u proteklom periodu, i u pripremi za posljednju sjednicu Vlade F BiH.

Poštovani premijeru Novalić,
U ovom slučaju, ne radi se o tome da ne želite podržati izgradnju neke ceste, oporavak fabrike ili kupovinu automobila. Riječ je o tome da Vlada F BiH ne želi podržati valjanu rehabilitaciju/liječenje, prilagođeno obrazovanje i socijalnu zaštitu djece osoba s autizmom, ponavljamo vrlo teškog neurorazvojnog poremećaja. O težini stanja svjedoče brojni ljekari stručnjaci, ali i brojni tekstovi i video zapisi koje možete pronaći na internetu.

Pozivamo Vas da konačno napravite zaokret, i da na putu ka članstvu u EU Vlada F BiH počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba s autizmom, što je složit ćete se važan dio uslova koji se postavljaju pred vlasti u entitetima i državi BiH. Svu odgovornost za izgradnju Centra za autizam u Tuzli, Vlada F BiH godinama pokušava prebaciti na Tuzlanski kanton. Podsjećamo Vas da je Vlada TK izdvojila do sada 300 hiljada KM, a Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole za izgradnju. Očito je da su prethodno navedeni nivoi vlasti finansijski nemoćni da do kraja sami dovedu projekat, jer da je drugačije, djeca osobe s autizmom bi već uživali osnovna ljudska prava u Centru. Više puta smo isticali da brojna djeca osobe s autizmom sve više zdravstveno stradaju. Obolijevaju i njihovi roditelji.

Poštovani premijeru Novalić,
Pozivamo Vladu F BiH da počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba sa autizmom. Pozivamo Vladu F BiH da prestane koristiti složenu ustavnu nadležnost BiH, kao neuvjerliv izgovor, da ne pomogne izgradnju Centra za autizam u Tuzli. Pomozite da se ovako loša praksa okonča!

Dana, 29.08.2017. godina
Predsjednik URDOSA
Meho Sadiković

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 12:19
Tuzla Film Festival:
Na repertoaru film ˝Tu pored nas“TuzlarijeU sklopu programa 6. Tuzla Film Festivala, večeras (19.10.) u 17:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Tu pored nas“ u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 11:01 Broj citanja: 1340
Wizz Air - Aerodrom Tuzla
Za desetak dana počinje zimski red letenja


TuzlarijeZa desetak dana, tačnije, od 30.10.2017. godine, Wizz Air prelazi na zimski red letenja. Po ljetnom redu letenja sa Aerodroma Tuzla sedmično je polijetalo 45 aviona za 16 destinacija. Nakon reduciranja ljetnog reda 18. septembra, avioni su polijetali 38 puta sedmično za 16 destinacija, a nakon stupanja na snagu zimskog reda broj će biti smanjen na 30 polijetanja sedmično za 13 destinacija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 10:03
Udruženje ˝Tuzlanska Amica˝:
Konkurs za učešće u međunarodnom projektu Artists@Work


TuzlarijeArtists@Work naziv je Međunarodnog partnerskog projekta koji realiziraju organizacije "Fondazione Unipolis" iz Italije kao vodeći partner i "Cinemovel Foundation" (Italija), "Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie" (Italija), "Les Ateliers Varan" (Francuska) i "Tuzlanska Amica" iz BiH.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:57
Dječija atletika u Tuzlanskom kantonu


TuzlarijeU saradnji sa OŠ "Tušanj" i OŠ "Gornja Tuzla" jučer je na fudbalskom stadionu u Gornjoj Tuzli i sportskim terenima JU "Gradski stadion Tušanj" organizovali atletske programe. Sportski dan za učenike ovih dviju škola bio je predviđen za atletska i fudbalska takmičenja na kojima su djeca pokazala svoje mogućnosti.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:00
Najava utakmice:
Susret veterana NG ˝Mramor˝ i FK ˝Rudar Vrdnik˝U petak, 20. 10. 2017. godine na stadionu u Mramoru biće odigrana prijateljska utakmica između veterana Nogometnog kluba "Mramor" Tuzla i Fudbalskog kluba "Rudar Vrdnik" iz Srbije. Utakmica počinje u 15:30h.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3462
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Meron Skupštini UN-a predstavio peti Godišnji izvještaj: Ključne obaveze MKSR i MKSJ moraju biti ispunjene

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Najmlađi šef novozelandske vlade u posljednjih 150 godina: Jacinda Ardern će biti nova premijerka Novog Zelanda

Počela sjednica IO NS BiH: Baždarević podnosi izvještaj o radu u proteklom periodu

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji

Učinak od 11 poena i 11 skokova: Dobra partija Nurkića u pobjedi Portlanda protiv Phoenixa

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Ruski mediji nisu impresionirani Kolindinom posjetom Putinu
Objavljeno prije 2 sata
Kataloncima istekao ultimatum: Španjolska će im suspendirati autonomiju
Objavljeno prije 5 sati
Populisti "češkog Berlusconija" favoriti parlamentarnih izbora
srijeda, 18.10.2017. 22:36
Američki ministar pravosuđa uporno odbija govoriti o svojim kontaktima s Rusima
srijeda, 18.10.2017. 22:19
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?