TUZLARIJE - VIJESTI

31.08.2017. u 17:35 Broj citanja: 1584
Sjednica Gradskog vijeća Tuzla
U prvoj polovini godine Budžet ostvaren sa 52%, na jezerima gosti iz inostranstva i cijele BiH

U odnosu na prethodnu godinu bilježi se budžetsko povećanje, rečeno je na danas održano sjednici Gradskog vijeća Tuzla.

Tuzlarije


Ukupno planirana sredstva u Budžetu grada Tuzla za 2017. godinu iznose 57.805.597 KM. Ovaj iznos uključuju prihode, primitke od kredita i višak/manjak prihoda nad rashodima (suficit/deficit) iz prethodne godine.

U periodu izvještavanja (01.01. - 30.06.2017. godine) ostvarena su sredstva u iznosu od 33.469.408,78 KM ili 57,90 % u odnosu na plan, i u odnosu na isti period prethodne godine veća su za 8.085.528 KM ili 31,85%.

Značajno povećanje sredstava u Budžetu u izvještajnom periodu tekuće godine u odnosu na isti period prošle godine rezultat je povećanih prihoda u iznosu od 5.435.366 ili 24,85%, uplaćenih sredstava kredita u iznosu od 2.800.000 KM, i uključenog suficita iz prethodne godine u iznosu od 3.359.241 KM.

U periodu 01.01.- 30.06.2017. godine prihodi iznose 27.310.167 KM ili 52,88% u odnosu na plan, i u odnosu na isti period prethodne godine veći su za 24,85%.

U dijelu opšteg fonda na Osnovnom računu Budžeta ostvareni su prihodi u iznosu od 15.713.373 KM ili 54,73% u odnosu na planirane, i veći su za 11,27 % u odnosu na isti period prošle godine.

Tuzlarije


Realizacija rashoda iz Budžeta Grada Tuzla u periodu 01.01.- 30.06.2017. godine, vršila se u skladu sa Odlukom o privremenom finansiranju Grada Tuzla, Budžetom i Odlukom o izvršavanju Budžeta Grada Tuzla, usvojenim od strane Gradskog vijeća Tuzla.

Ukupni rashodi i izdaci u Budžetu grada Tuzla za 2017. godinu planirani su u iznosu od 57.805.597,61 KM.

U periodu januar - juni 2017. godine ostvareni su rashodi u iznosu od 19.508.199 KM ili 33,75 % u odnosu na plan, i manji su za 1.333.444 KM ili 6,40% u odnosu na isti izvještajni period 2016.godine.

Što se tiče Tekuće rezere, s kojom raspolaže gradonačelnik Imamović, za 2017. godinu predviđeno je 50.000 KM. Ova sredstava se redovno troše za pomoć građanima koji su teškog materijalnog stanja, pomoć za liječenje, kupovinu "markica", sanaciju krovova i drugih dijelova kuća. Zbog transparentnosti prikaza utroška budžetskih sredstava, neki vijećnici su pohvalili Službu za bužet i finansije, na čijem je čelu Suada Isaković.

Vijećnik Edim Kadić (BOSS) ukazao je i na probleme sa odlaskom mladih ljudi i čitavih porodica. Ukazano je i na potrebu da se urgira kod viših novoa vlasti da se promijeni zakonska procedura u cilju dobijanja više sredstava po osnovu statusa grada koji je Tuzla dobila.

Za usvajanje Odluke o izvršenju budžeta glasalo je 18 vijećnika a 10 je bilo suzdržano (SDA, SBB i HDZ). Vijećnici SDA često spominju da ne glasaju za ono u čemu ne učestvuju jer im se ne usvaju predloženi amandmani.

Tuzlarije


Pomoćnik gradonačelnika Vedran Lakić, kazao je da su se stekli uslovi za osnivanje Turističke zajednice Tuzle. Gradonačelnik Tuzle govorio je o razvoju turizma u gradu te rekao da je zaključeno sa jučerašnjim danom prodato 320.211 ulaznica za jezera, procjena posjete sa sezonskim kartama je 400.000. Od toga su 12% gosti iz inostranstva, 88% iz BiH od čega 42% nisu iz Tuzle.

Vijećnici su se složili da je potrebno osnovati Turističku zajednicu Tuzle, da se radi na poboljšanju uslova i boravka gostiju, te na proširenju privatnih smještajnih kapaciteta.

Usvojena je odluka da se raspiše Javni poziv za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora za Javnu ustanovu "Centar za kulturu" Tuzla, čiji je osnivač Grad Tuzla, kao i odluke o utvrđivanju posebnih uslova i kriterija za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Centra.

U toku rasprave vezane za provođenje izmjena regulacionog plana na Stupinama napravljena je pauza dok se usaglase stavovi.

Prostor u obuhvatu Izmjene Regulacionog plana područja Stupine, prema Odluci o provođenju Prostornog plana Grada Tuzla za period 2010.-2030. godine, nalazi se u granicama stambeno-poslovne zone "Stupine-Sjever", namijenjene za izgradnju stambeno-poslovnih i poslovnih objekata, sa utvrđenim režimom građenja I stepena i zauzima površinu od 13,60 ha.

Dnevnim redom predviđen je niz zanimljivih tačaka o čemu će biti riječi nakon završetka sjednice Vijeća.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 18:05 Broj citanja: 333
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOni koji žive pored same Termoelektrane smatraju da su najugroženiji (što je tačno), da za njih treba biti besplatno. I tu dolazi do problema. Danas su neki vijećnici rekli da im se to treba omogućiti besplatno, neki smatraju da to nije realno jer će to očekivati i svi ostali, pa je na sjednici bilo prilike za populizam, a šta će biti konkretno, tek će da se čuje.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:12 Broj citanja: 582
Tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Razmatra se mogućnost subvencioniranja podstanica sistema daljinskog grijanja


Danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj se raspravljalo o priključenju na sistem daljinskog grijanja mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje. U uvodnom izlaganju o toplifikaciji grada govorio je pomoćnik gradonačelnika Kemal Kurević.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Ugroženo najstarije i najdublje jezero na svijetu: "Ovo je najgora kriza od njegovog nastanka"
Objavljeno prije sat vremena
Putin o Kataloniji: "Dvostruka mjerila opasna su za Europu"
Objavljeno prije 2 sata
Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije
Objavljeno prije 2 sata
KONGRES KOMUNISTA Kina predstavila plan za svjetsku dominaciju
Objavljeno prije 3 sata
Merkel zatražila da EU sreže novčanu pomoć Turskoj
Objavljeno prije 3 sata
U Firenci poginuo Španjolac, na njega pao kapitel slavne bazilike