TUZLARIJE - VIJESTI

04.09.2017. u 11:37 Broj citanja: 848
Dragan Tešić i gradonačelnik Belog Manastira zatvorili "Pozorište bez granica"

Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana "Pozorište bez granica 2017.”, 2. septembra zatvorilo je Gradsko kazalište Beli Manastir (Hrvatska) s nagrađivanom dramom "Dnevnik Anne Frank".

Tuzlarije
Ansambl predstave "Dnevnik Anne Frank" i predstavnici gradske uprave Belog Manastira


Svečanosti zatvaranja u Narodnom pozorištu Tuzla u organizaciji Draft teatra, nazočili su uz mnogobrojnu publiku i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob te potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, Davor Gotal. Ovo je bio njihov prvi posjet Tuzli u koju su došli kao podrška svojim glumcima i svom pozorištu.

Tim povodom, Dragan Tešić, domaćin, glumac i prvi čovjek Draft teatra, pozvao je gradonačelnika Roba da zajedno s njim zatvori 17. po redu festival "Pozorište bez granica". Saradnja ova dva pozorišta započela je sasvim slučajnim susretom 2011. i uspješno traje i danas, a iste su godine, Tešić i Daniela Taslidžić Herman, direktorica pozorišta u Belom Manastiru, potpisali Povelju o međunarodnoj saradnji i tako povezali Tuzlu i Beli Manastir.

Ulogu Anne Frank ponijela je 14-godišnja Mia Tomšić, a ostatak ansambla čine: Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Jelena Momčilović (Edith Frank), Vanessa Herman (Margot Frank), Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Daan), Ana–Marija Zorčec kao Auguste Van Daan, Davor Burić kao Peter Van Daan, te Miep Gies – Daniela Taslidžić Herman.

Predstavu je režirao poznati reditelj Cvetin Aničić, a majstor tona i svjetla bio je Zoran Herman. Predstava je premijerno igrana 27.3.2015. Od tada do danas obišla je brojne gradove diljem Balkana te osvojila brojne nagrade za najbolju predstavu u cjelini kao i za glumačka ostvaranja.


Želja ovog pozorišta bila je da predstavom prikažu kakvo zlo donose ratovi, a posvećena je svoj djeci svijeta koja su stradala zbog ratova i ideologija, a posebno djeci Vukovara, Srebrenice i diljem svijeta bez obzira o kojem vremenskom ili historijskom razdoblju govorimo u kojima nevina djeca gube pravo na život.

Tuzlarije
Ivan Bandić, generalni konzul Hrvatske u Tuzli primio je hrvatske predstavnike iz Belog Manastira, gradonačelnika Tomislava Roba, potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Gotala i direktoricu pozorišta Danielu Taslidžić Herman


Gradonačelnik Rob sa suradnicima, tokom boravka u Tuzli, osim što se nazočio predstavi i svečanosti zatvaranja festivala, posjetio je gradske historijske i kulturne znamenitosti, a dočekali su ga i predstavnici Hrvatskog konzulata u Tuzli kao i ostali predstavnici hrvatske zajednice u našem gradu. Gostovanje u Tuzlu omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u programu međunarodne kulturne razmjene.

(tuzlarije.net - Kazalište Beli Manastir)               

 Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća
Investicije u 68 zemalja svijeta
Što se krije iza kineskog megaprojekta izgradnje novog Puta svile za 21. stoljeće
Pegasus Airlines
Nakon sigurnog spuštanja u Trabzon avion otklizao s piste ka Crnom moru

15.01.2018. u 20:10 Broj citanja: 1738
Farma pilića Saiba Smajića:
Vratio se iz Amerike i pokrenuo biznis


TuzlarijeSaib Smajić prije nekoliko godina se vratio u rodno selo Lipovac kod Srebrenice i pokrenuo vlastiti biznis. Dugo godina je živio u Americi, državi New York i proputavo je gotovo cijelu državu radeći kao vozač. Kaže, da nigdje nema ljepše nego na vlastitom ognjištu, tamo odakle si potekao.

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 17:45 Broj citanja: 1128
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Ima bezobraznih poslodavaca koji koriste radnike ali puno je i onih koji nemaju mogućnosti da nekoga regularno zaposle. Preskupo je. Da samo jednog radnika ima, da ga na minimalac prijavi treba za njega odvojiti za platu i doprinose više od 700 KM, dok plati sve što treba, prostor, robu, režije, poreze, radniku, treba minimalno zaraditi 3000 KM mjesečno da mu nešto ostane za nabavak robe i da nešto zaradi i za sebe.

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 17:35 Broj citanja: 414
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 16. do 18. januara:
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 15:13 Broj citanja: 305
Poziv na treći epski maraton DJ-a Gorana EmkićaTuzlarijeMipii Rec-Events vas poziva na treći epski maraton, tuzlanskog producenta i DJ-a elektronske muzike Gorana Emkića. Posjetioci ovog, sada već tradicionalnog, muzičkog specijala u Tuzli i ovog puta imaju priliku uživati u 5 sati savršene techno magije te isplesati svaki atom svoje energije.

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 14:22 Broj citanja: 1490
BKC i Golden Tours potpisali sporazum o saradnji:
Najavljen koncert Gorana Karana i brojne aktivnosti u 2018. godini


TuzlarijeAsim Bečić, predstavnik Turističke agencije Golden Tours iz Tuzle i direktor Bosanskog kulturnog centra Edis Bajić danas su potpisali dva poslovna ugovora o saradnji. Prvi ugovor see odnosi na organizaciju koncerta velike muzičke zvijezde Gorana Karana, koji će biti održan 7. marta u BKC-u.

OPŠIRNIJE


15.01.2018. u 12:35 Broj citanja: 586
U utorak objava presude za Jerka Ivankovića Lijanovića i Stipu ŠakićaTuzlarijeVijeće Kantonalnog suda Tuzla dana 16.01.2018. godine ( utorak) sa početkom u 13 sati će objaviti presudu za Jerka Ivankovića Lijanovića i Stipu Šakića. Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Lijanović tereti da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i Stipu Šakića

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Postignut dogovor o budžetu FBiH: Sjednica Predstavničkog doma 17. januara, Dom naroda 19. januara

Jesu li registrovane i jesu li terorističke organizacije?: Traže informaciju o pripadnicima Srbske časti i Noćnih vukova

Održana sjednica HNS-a: Ljubić: Komšić nema šanse na izborima

Istraga o nestanku novca u \'BH Pošti\': Uhapšen bivši vareški načelnik Avdija Kovačević

Karaga osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva: Slobodanu Karagiću 12 godina zatvora zbog Doboja 1992.

Belgijska policija tvrdi - nije terorizam: Eksplozija u Antverpenu, nekoliko osoba povrijeđeno

Slomit će je prije nego bude formirana: "SAD nastoje uspostaviti \'terorističku vojsku\' na jugu Turske"

VIDEO: Sunce nad Drinom: Dani Isaka Samokovlije u Goraždu

Dolores O\'Riordan će ostati upamćena i po pjesmi Bosnia: Preminula pjevačica grupe Cranberries

Nakon velike borbe u meču koji je trajao tri sata i 45 minuta: Džumhur u 2. kolu Australian Opena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 30 minuta
Nakon pola stoljeća približavanja, Turska ne ulazi u EU: "Pristupni proces je mrtav"
Objavljeno prije 45 minuta
Najmanje 20 mrtvih i 63 ranjenih u sukobima u glavnoj zračnoj luci Libije
Objavljeno prije 60 minuta
VIDEO Najmanje 10 ozlijeđenih u eksploziji plina u Antwerpenu
ponedjeljak, 15.1.2018. 22:14
Eksplozija u Antwerpenu, urušila se zgrada, spasioci traže ljude u ruševinama
ponedjeljak, 15.1.2018. 22:13
Grčki zastupnici izglasali reforme koje ograničavaju pravo na štrajk, neredi u Ateni
ponedjeljak, 15.1.2018. 21:01
VIDEO U zgradi indonezijske burze urušio se balkon krcat ljudima