TUZLARIJE - VIJESTI

04.09.2017. u 17:06 Broj citanja: 1607
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Senat Univerziteta u Tuzli, na danas održanoj sjednici, izvršio je izbor za rektora. Na konkurs za izbor rektora Univerziteta u Tuzli bila su prijavljena tri kandidata: dr.sc. Šefik Hasukić, redovni profesor Medicinskog fakulteta, dr.sc. Suad Halilčević, redovni profesor Fakulteta elektrotehnike i dr.sc. Nermina Hadžigrahić, redovni profesor Medicinskog fakulteta.

Tuzlarije


Profesorica Hadžigrahić je inače kadar SDA, to ne bi trebalo biti bitno ali kada su imenovanja u pitanju to postaje ključno. Može neko biti najsposobniji ili najnesposobniji, nebitno, stranačka pripadnost je ispred svega. Zbog te činjenice nekad se ljudi u startu napadaju mada mogu biti vrlo kvalitetni kandidati. Nadam se da će nova rektorica biti jedna od boljih, a drago mi je da je već treći put na toj važnoj poziciji žena. Često, da neka žena i dođe u priliku da je biraju, vrlo je vjerovatno osjetila i trnje u svom napretku. Za neke poslove može biti lakše ženama ali kada su u poslovima u kojima haraju muškarci, sigurno je da im je teže. Samo zato što su žene više se i analiziraju njihovi postupci, gleda se sve, počev od izgleda, ponašanja, do profesionalnog uspjeha.

Tuzlarije


Jutro nije obećavalo ali se u toku dana proljepšalo vrijeme pa je sada sunčano. Počela je nastava i u osnovnim i srednjim školama. U prve razrede osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona upisano je 4200 učenika, a u srednje škole 4250. Ako se zna da je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji u Federaciji, ove brojke nisu neke. Jasno je da je sve manje djece, a sve više i onih koji napuštaju Tuzlu i BiH.

Tuzlarije


Prvačići su preslatki, nekako mi bude žao kad ih vidim kako su mali, a već imaju obaveze. Srećom, kažu da u prvom razredu bude oko 3 časa dnevno, pa valjda im nije puno. Važno je da prvi dani škole na njih ostave dobar utisak, da se ne boje ni škole, ni učitelja, a ni druge djece.

Za neke dvije sedmice će završiti konkursnu proceduru za prijem nastavnika, a najbolje je da su neki kandidati diplomirali 1995. godine. Znači da 23. godinu traže posao ili rade povremene poslove. Dobro imaju volje i da konkurišu. Sve to ide u prilog priči o prekvalifikaciji, pa ako se ne radi na tome organizovano, onda bi najbolje bilo da oni koji mogu, sami promijene profesiju. Zadnjih godina je puno o onih koji vanredno završavaju Medicinsku školu, i to da bi išlu u Njemačku, a pošto tamo stižu i madicinari iz Hrvatske i Srbije, oni koji su nedavno otišli kažu da nije kako je bilo. Neki žive u gorim uslovima nego kod kuće, posao imaju ali treba od zarađenog obezbjediti pristojan život, što je teže nego prije.

Tuzlarije
Prodaja polovnih knjiga


Na području Tuzle, Živinica i Lukavca treba da se održi NATO vježba. EU nije više što je bila, a svakako nam je sve dalja, pa da je nekako da bar budemo članica NATO-a, da imamo neku sigurnost.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 4 djevojčice i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 199 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je jednom, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.08.2017. godine krv je darovalo 12 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

16.12.2017. u 03:07
Lino obradovao mališane tuzlanske bolnice


U sklopu pretprazničkih posjeta bolnicama širom Bosne i Hercegovine, medvjedić Lino i predstavnici kompanije Podravka, jučer su posjetili i odjel Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje su najmlađe obradovali poklonima i zagrljaljima, uz nezaobilazno fotografiranje sa medvjedićem Linom za privatne fotoalbume.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:24 Broj citanja: 428
Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke posjetili gradonačelnika TuzleČlanovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:16 Broj citanja: 358
Održan treći završni ciklus trodnevne obuke :
„Upravljanje projektnim ciklusom - Project Cycle Management (PCM)“


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA Tuzla danas je održalo svečanu dodjelu certifikata učesnicima trećeg završnog ciklusa trodnevne obuke na temu „Upravljanje projektnim ciklusom".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:10
Gradska uprava :
Razgovor o 4. Biznis forumu bh dijaspore – BHdiaFor 2017.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmim Imamović i predsjednik Grupacije Naša Perspektiva, Armin Alijagić, sa saradnicima, razgovarali su danas u Gradskoj upravi o ciljevima i aktivnostima koje se provode povodom organizacije 4. Biznis foruma bh dijaspore – BHdiaFor 2017

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 17:45 Broj citanja: 1184
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeMožda samo malo više analiziram. Tako sam nedavno dobila recept za čokoladnu tortu na kojem piše "kako su pravile naše nane" pa mislim, ne sjećam se da je moja nena, koja je fantastično kuhala, ikad napravila tortu. Pravila je baklavu, hurmašice, pitu s jabukama, tako neke kolače ali nije tortu. Neno li neno. Hajde, drago mi je da sam se kroz naslov koji mi je privukao pažnju sjetila jedne od najdražih osoba u mom životu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 5558
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora naukaU okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Kraj višemjesečne priče o promjeni zakona o akcizama: Š ta će se desiti nakon povećanja cestarina?

VIDEO: U Banjoj Luci o poboljšanju regionalne saradnje: Crnadak s Vukićevićem, Lakićem, Melom i Krstevskim

VIDEO: Mirko Š arović u posjeti Beogradu: Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Tudor Pantiru, Margarita Caca Nikolovska i Giovanni Grasso: Trn su u oku Dodiku, odnedavno mu je podrška Čović

VIDEO: Zajednička sjednica vlada Makedonije i Albanije: Rama: Tirana podržava Skoplje na putu ka NATO-u

Izdato upozorenje na cunami: Indoneziju pogodio zemljotres magnitude 6,9 stepeni

Morales Franji uručio neobičan poklon: Papa se sastao s bolivijskim predsjednikom u Vatikanu

Napad u kojem su ubijene dvije osobe, te ranjene još dvije: Uhapšen osumnjičeni za napade nožem u Maastrichtu

VIDEO: Senny je putujući fotograf : U Mostaru snima ljude aparatom iz 19. stoljeća

C-47 koji nosi natpis \'To je sve, brate\': Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju Normandije