TUZLARIJE - VIJESTI

07.09.2017. u 09:58 Broj citanja: 2429
Foto reportaža:
Stari grad Srebrenik 664 godine nakon smrti Stjepana II Kotromanića

Tuzlarije


Na slici je tvrđava koju neki zovu Stari grad Srebrenik i Gradina, a smatra se jednom od najočuvanijih tvrđava srednjevijekovne Bosne. Iako je jedno vrijeme u njoj stolovao bosanski ban Stjepan II Kotromanić, o Gradini se malo toga zna. Prvi pisani trag nalazi se u Povelji koju je ovaj ban napisao Dubrovčanima 15. februara 1333. godine. Dvadeset godina kasnije Stjepan II Kotromanić je i umro u srebreničkoj tvrđavi ali se ni nakon 664 godine od njegove smrti malo zna o ovoj tvrđavi.

Za tvrđavu se ne zna pouzdano ni kad je izgrađena ni ko ju je gradio. Narod ima svoje legende u kojima možda ima tek po koje zrnce istine. Historičari smatraju da su tvrđavu izgradili Mađari u vrijeme njihove vladavine banovinom Bosnom, u XIII vijeku. Mađari se spominju i poslije. U dokumentima je još zabilježeno da je ugarski kralj 1464. godine formirao dvije banovine, u Jajcu i Srebreniku, kako bi zaustavio osvajački pohod Turaka ali je nakon 55 godina tvrđava ipak prešla u turske ruke. Sadašnji izgled tvrđave zapravo je ostavština Turaka koji su je koristili skoro 300 godina, od 1519. do 1835. godine. U tvrđavi je bila posada od dvadesetak vojnika te su je tokom vremena Turci doziđivali i prilagođavali svojim potrebama.

Tvrđava se nalazi na stijeni koja se je visoka do 70 metara, a cijelo zdanje se nalazi na površini od oko 30 x 60 metara. Do Gradine se može doći samo drvenim mostom, koji je dijelom pokretan. Sedamdesetih godina prošlog vijeka rađena je konzervacija Gradine, a 2003. godine napravljen je novi pristupni most.

Tvrđava je u dobrom stanju, te je otvorena za turistička obilaženja. Iako je građena na visokoj stijeni da bude što nepristupačnija zbog brojnih neprijatelja, do Gradine se sada jednostavno stiže. Od Tuzle do Srebrenika potrebno je oko 45 minuta vožnje, na semaforu u Srebreniku treba skrenuti desno, te se voziti još oko 5 kilometara do tvrđave. Ulaz je 2 KM.

U podacima koji se mogu pronaći o Stjepanu II Kotromaniću navodi se da je živio u ovoj tvrđavi do smrti, a potom ukopan u franjevačkom samostanu u Visokom. Ponegdje se navodi da se u tvrđavi i rodio.

Stjepan II Kotromanić najstariji je sin Stjepana Kotromanića i srpske princeze Jelisavete Nemanjić, kćerke kralja Dragutina. U vrijeme njegove vladavine zabilježena je najveća ekspanzija bosanske banovine. Zahvaljujući potezima i vezama svog strica Stjepana II, njegov nasljednik Tvrko I Kotromanić napravio je najjaču samostalnu državu Bosnu.

Pretpostavlja se da se Stjepan II Kotromanić rodio 1295. godine, a kao vrijeme smrti navodi se septembar 1353.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.M.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

18.10.2017. u 22:19 Broj citanja: 4128
Tuzla Film Festival:
Nezaobilazna šetnja crvenim tepihom


TuzlarijeTuzla Film Film festival bez dvojbe preokrene kulturni i društveni život u gradu soli. Možemo o tome diskutovati, ali pojaviti se na domaćem crvenom tepihu podjednako je stvar prestiža kao i na bilo kojoj svjetskoj smotri filma.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 21:40 Broj citanja: 2551
Svečano u Tuzli:
Projekcijom filma ˝Žaba˝ otvoren šesti Tuzla Film Festival


Tuzlarije
U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli projekcijom film "Žaba" režisera Elmira Jukića, večeras je svečano otvoren šesti po redu Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma (TFF). U pet festivalskih dana tuzlanska publika će moći uživati u 95 filmova.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 17:21
Omaž:
Književno veče posvećeno Ivi Andriću


U četvrtak, 19.10.2017., na sceni Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 upriličiti će se književno veče posvećeno 125-toj godišnjici rođenja književnika, nobelovca Ive Andrića. Ivo Andrić je 10. decembra 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost i to za roman “Na Drini ćuprija”

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:50
Sastanak sa delegacijom švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA)


Povodom partnerstva švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) sa Bosnom i Hercegovinom, a u vezi s poboljšanjem procjene i upravljanja kvalitetom zraka, danas je u Gradskoj upravi Tuzla održan radni sastanak, kako bi se izvršila procjena postojećeg stanja.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:47
Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla primio iranskog ambasadora u BiH


Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, sa predstavnicima Gradske uprave, susreo se danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH, Nj.E. Mahmoudom Heidarijem. Tokom susreta u Gradskoj upravi, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje na polju ekonomije, obrazovanja i kulture.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:51 Broj citanja: 681
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Kad trebam negdje gdje do sada nisam bila obavezno tražim upute od mog dobrog prijatelja (neću mu reći ime jer bi bila navala na njega) koji se dobro orjentiše, poznaje mnoge puteve, a naravno da i gugla kad zatreba, pa sam tako skupila finu kolekciju uputa do raznih gradova, ulica u nekom gradu, aerodoroma i slično. Kontam da se to objavi moglo bi fino koristiti i drugima.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
Objavljeno prije 2 sata
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
Objavljeno prije 3 sata
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
Objavljeno prije 5 sati
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 5 sati
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
Objavljeno prije 6 sati
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista