TUZLARIJE - VIJESTI

07.09.2017. u 14:25 Broj citanja: 971
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Počele su pripreme za opšte izbore, ima da bude "veselo" kad počnu da izvlače prljav veš konkurenciji. U sklopu predizbornih aktivnosti jučer je čelništvo Stranke demoktaske akcije (SDA) uvelo povjerenstva (to je sad plaho popularna riječ) u Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Zvorniku. Ako sam dobro shvatila to je zbog toga da se popravi rezultat koji su imali na lokalnim izborima kada se u nekim mjestima nisu proslavili. Ne znam kako misle da se sad proslave kad ništa ne bi od obećanih 100.000 radnih mjesta Bakira Izetbegovića ali sigurno je da imaju svoje vjerne glasače i da će opet dobro kotirati. Za povjerenika za Tuzlu izabran je Hazim Rančić, neću reći da mi ime nije poznato, povremeno se spomene tu i tamo ali treba ga malo proguglati da vidimo šta kaže moderna mahala.

Dok u svim strankama već smišljaju nova obećanja, pitam se je li onima koji pišu programe i govore političarima, poznato da prema najnovijim podacima u Bosni i Hercegovini ima skoro 90 hiljada nepismenog svijeta, što je 2,82 %. Od toga u Republici Srpskoj 3,17, Brčko Distriktu 2,83 a u Federaciji BiH 2,63. Od ukupnog broja 0,8 su muškarci a 4,8 žene. Žalosno. Dok ovo pišem i mislim kako bi političari mogli malo raditi na opismenjavanju naroda, skontam da je političarima i draže da je što više nepismenih, da im lakše lafinu prodaju.

Tuzlarije


Oni Lijanovići završiše u zatvoru, a imali su za narod najbolje kampanje, naprave svijetu roštilj, malo muzike i niko sretniji. Kišobrani, majice i kape isto dobro dođu, a olovke kako vidimo malo kome trebaju.

Kako god da bude, samo da narod glasa pa da neki bar teže pobijede. Svi na glasanje, trebala bi biti jedna od parola.

Ma kod nas je sve manje-više isto vijekovima. Dok sam tražila šta o Stjepanu II Kotromaniću, načitah se lijepo raznih tekstova. Negdje piše jedno, negdje drugo, tako da je sve to pomalo šuhveli. Šta je istina ptice znaju. Posebno kada su plemići u pitanju historičari kao da sve malo uljepšavaju. Krenu od par podataka i onda iskonstruišu kako je i šta bilo. Princeze su uglavnom sve lijepe jer je teško zamisliti ružnu princezu. Kraljevi su onako krupni, stasiti, jer gdje će kralj biti neki žgoljav da izgleda kao da hljeba nema. O hrabrosti, pameti da se ne priča. Sve je to divno i krasno. Istina je negdje u sredini, nema potrebe da se iko idelizuje. Imaju tri neke povelje, jedna je ona koja se najčešće spominje Povelja Kulina bana, smatra se rodnim listom naše zemlje, ali sve te povelje sadrže dijelove u kojima se dozvoljava drugim zemljama da se trguje i bogati na račun zemlje. Brakovi su sklapani gotovo uvijek iz interesa, Stjepan I oženi sprsku princezu da ih ne dira Srbija, sin mu Stjepan II bugarsku groficu, kćerka Elizabeta postala je kraljica Ugarske i Poljske, a druga Katarina grofica Celja.

Tuzlarije


Lijepo je to sve ali ne palim se posebno na te priče, ne volim da se iko idealizuje. Bili plemići, osvajači, političari, uvijek je narod bio na dnu ljestvice prioriteta. Prvi strada, prvi se žrtvuje, na svojoj koži osjeti svaku krizu, a u ratu je na prvim linijama.

Pored naše dosta pratim i politiku u susjednim zemljama, moram biti u toku pa mi prešlo u naviku da gledam njihove informativne emisije. Kakvih sve likova ima koji odlučuju o važnim stvarima da često pomislim da nam je još i dobro, kako našem tako i narodu Srbije i Hrvatske.

Tuzlarije
Marko Skejo


Gledam ovog Marka Skeju koji je ponosno izjavio da su hrvatske vlasti HOS-u legalizovale pozdrav "Za dom spremni", o kojem se inače ovih dana puno priča jer se nalazi i na ploči u Jasenovcu koja je jutros skinuta. U hrvatskom apsurdistanu tako će ovaj ustaški pozdrav svuda biti legalan osim u Jasenovcu. Čak je i njihova predsjednica, kojoj je bolje da ne kaže ništa, rekla kako je to u stvari stari hrvatski pozdrav. Izgleda da i nju i takve k´o ona treba podsjetiti kako je i gdje nastao kukasti krst (svastika) i zašto je s Hitlerom postao to što jeste.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 4 djevojčice i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 191 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 06.09.2017. godine krv je darovalo 47 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝
Preuzeta puna kontrola nad granicom sa Sirijom
Irački premijer Abadi objavio kraj rata protiv Islamske države

10.12.2017. u 23:34
Tuzlanski gitaristi:
Armin Smajić i Emil Hadžiefendić nagrađeni na takmičenju u Valjevu


TuzlarijeProteklog vikenda tuzlanski virtouzi na gitari Armin Smajić i Emil Hadžiefendić zabilježili su sjajne rezultate na gitarskom takmičenju pod nazivom "Vart", koje je održano u Valjevu (Srbija). Emil Hadžiefendić osvojio je laureat. Armin Smajić je u svojoj 2. kategoriji osvojio najveći broj bodova.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 18:24 Broj citanja: 1582
Najava:
U četvrtak promocija knjige ˝Teško da sam bio dijete˝, autora Amira Šečića


TuzlarijeKnjiga pod nazivom "Teško da sam bio dijete", autor Amira Sečića biće promovisana u četvrtak, 14. 12. 2017. godine u Maloj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla sa početkom u 19 časova. Amir je rođen u Srebrenici, a odrastao je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 17:40 Broj citanja: 1138
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeDruštvenim mrežama jučer se širila vijest da je umro Oliver Dragojević. Nije to prvi put da se šire takve vijesti, sjećam se da su živog sahranjivali i Kemala Montena pa kad je javljeno da je naša muzička legenda umrla, mnogi su mislili da je u pitanju još jedna netačna informacija. O čemu razmišljaju ljudi koji pišu ovakve vijesti? Je li moguće da misle da su duhoviti?

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 17:04 Broj citanja: 387
Glumačko-plesni spektakl:
Premijera predstave ˝Iskorak˝ 12. i 13. decembra u BKC-u


TuzlarijeGlumačko-plesni spektakl pod nazivom "Iskorak" koji nastaje u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja", premijerno će biti prikazan u BKC-u 12. i 13. decembra. Projekat implementira Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 12:32 Broj citanja: 473
U Tuzli predstavljena knjiga Zlatka Kramarića
Knjiga koja budi nadu


U orgnizaciji Društveno politološkog foruma, u Tuzli upriličeno je predstavljanje knjige Nostalgija: kratka povijest zaborava profesora Zlatka Kramarića, konzula Republike Hrvatske u Banja Luci. Kramarić je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada kao profesor, istaknuti diplomat. Riječ je o čovjeku koji je među prvima nakon rata stvarao međudržavne politike,, posebice u vrijeme kada je bio gradonačelnik Osijeka.

OPŠIRNIJE


10.12.2017. u 12:02 Broj citanja: 1583
Inicijativa mladih za ljudska prava:
Paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH


Tuzlarije
Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: U ponedjeljak u Haagu počinje usmena rasprava: Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

VIDEO: Ekonomski parametri u uzlaznoj putanji: Rast u 2018. zavisit će od velikih infrastrukturnih projekata

VIDEO: Samo ove godine apliciralo više od pet hiljada mladih: Fondacija Mozaik podržava mlade da pokrenu biznis

VIDEO: U F+ Adnan Zaimović, Sportsko društvo Winner: Volonteri uređuju gimnastičku dvoranu u Zenici

VIDEO: U F+ Azer Kurtović, direktor IK Š ahinpašić: Zimski salon knjige praznik je za ljubitelje pisane riječi

Generalni sekretar UN-a o krizi na Bliskom istoku: Guterres: Trumpova odluka može otežati mirovne napore

Izraelski premijer pozvao Palestince da priznaju \'realnost\': Macron Netanyahuu: Učinite gest mira prema Palestincima

Spašeno nekoliko kuća, vjetrovi rasplamsavaju požar: Nove evakuacije u Kaliforniji zbog širenja požara

VIDEO: Pozvala na zabranu nuklearnog oružja: Setsuko Thurlow primila Nobelovu nagradu za mir uime ICAN-a

VIDEO: Nogometna Premijer liga BiH: Preokret Željezničara protiv Radnika za titulu jesenjeg prvaka