TUZLARIJE - VIJESTI

07.09.2017. u 14:25 Broj citanja: 924
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Počele su pripreme za opšte izbore, ima da bude "veselo" kad počnu da izvlače prljav veš konkurenciji. U sklopu predizbornih aktivnosti jučer je čelništvo Stranke demoktaske akcije (SDA) uvelo povjerenstva (to je sad plaho popularna riječ) u Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Zvorniku. Ako sam dobro shvatila to je zbog toga da se popravi rezultat koji su imali na lokalnim izborima kada se u nekim mjestima nisu proslavili. Ne znam kako misle da se sad proslave kad ništa ne bi od obećanih 100.000 radnih mjesta Bakira Izetbegovića ali sigurno je da imaju svoje vjerne glasače i da će opet dobro kotirati. Za povjerenika za Tuzlu izabran je Hazim Rančić, neću reći da mi ime nije poznato, povremeno se spomene tu i tamo ali treba ga malo proguglati da vidimo šta kaže moderna mahala.

Dok u svim strankama već smišljaju nova obećanja, pitam se je li onima koji pišu programe i govore političarima, poznato da prema najnovijim podacima u Bosni i Hercegovini ima skoro 90 hiljada nepismenog svijeta, što je 2,82 %. Od toga u Republici Srpskoj 3,17, Brčko Distriktu 2,83 a u Federaciji BiH 2,63. Od ukupnog broja 0,8 su muškarci a 4,8 žene. Žalosno. Dok ovo pišem i mislim kako bi političari mogli malo raditi na opismenjavanju naroda, skontam da je političarima i draže da je što više nepismenih, da im lakše lafinu prodaju.

Tuzlarije


Oni Lijanovići završiše u zatvoru, a imali su za narod najbolje kampanje, naprave svijetu roštilj, malo muzike i niko sretniji. Kišobrani, majice i kape isto dobro dođu, a olovke kako vidimo malo kome trebaju.

Kako god da bude, samo da narod glasa pa da neki bar teže pobijede. Svi na glasanje, trebala bi biti jedna od parola.

Ma kod nas je sve manje-više isto vijekovima. Dok sam tražila šta o Stjepanu II Kotromaniću, načitah se lijepo raznih tekstova. Negdje piše jedno, negdje drugo, tako da je sve to pomalo šuhveli. Šta je istina ptice znaju. Posebno kada su plemići u pitanju historičari kao da sve malo uljepšavaju. Krenu od par podataka i onda iskonstruišu kako je i šta bilo. Princeze su uglavnom sve lijepe jer je teško zamisliti ružnu princezu. Kraljevi su onako krupni, stasiti, jer gdje će kralj biti neki žgoljav da izgleda kao da hljeba nema. O hrabrosti, pameti da se ne priča. Sve je to divno i krasno. Istina je negdje u sredini, nema potrebe da se iko idelizuje. Imaju tri neke povelje, jedna je ona koja se najčešće spominje Povelja Kulina bana, smatra se rodnim listom naše zemlje, ali sve te povelje sadrže dijelove u kojima se dozvoljava drugim zemljama da se trguje i bogati na račun zemlje. Brakovi su sklapani gotovo uvijek iz interesa, Stjepan I oženi sprsku princezu da ih ne dira Srbija, sin mu Stjepan II bugarsku groficu, kćerka Elizabeta postala je kraljica Ugarske i Poljske, a druga Katarina grofica Celja.

Tuzlarije


Lijepo je to sve ali ne palim se posebno na te priče, ne volim da se iko idealizuje. Bili plemići, osvajači, političari, uvijek je narod bio na dnu ljestvice prioriteta. Prvi strada, prvi se žrtvuje, na svojoj koži osjeti svaku krizu, a u ratu je na prvim linijama.

Pored naše dosta pratim i politiku u susjednim zemljama, moram biti u toku pa mi prešlo u naviku da gledam njihove informativne emisije. Kakvih sve likova ima koji odlučuju o važnim stvarima da često pomislim da nam je još i dobro, kako našem tako i narodu Srbije i Hrvatske.

Tuzlarije
Marko Skejo


Gledam ovog Marka Skeju koji je ponosno izjavio da su hrvatske vlasti HOS-u legalizovale pozdrav "Za dom spremni", o kojem se inače ovih dana puno priča jer se nalazi i na ploči u Jasenovcu koja je jutros skinuta. U hrvatskom apsurdistanu tako će ovaj ustaški pozdrav svuda biti legalan osim u Jasenovcu. Čak je i njihova predsjednica, kojoj je bolje da ne kaže ništa, rekla kako je to u stvari stari hrvatski pozdrav. Izgleda da i nju i takve k´o ona treba podsjetiti kako je i gdje nastao kukasti krst (svastika) i zašto je s Hitlerom postao to što jeste.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 4 djevojčice i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 191 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 06.09.2017. godine krv je darovalo 47 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela
Tako nastaju platina i zlato:
Zabilježen ogroman kosmički sudar neutronskih zvijezda
Časopis nacrtao metu na Kurzu:
˝Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera˝

17.10.2017. u 14:39
Vlada TK:
Pomoć studentima iz Palestine


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Odluku o upisu, oslobađanju troškova školarine i troškova participacije, kao i odobravanju sredstava za troškove smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja studenata iz Palestine.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:17 Broj citanja: 659
Iz Biltena MUP-a
Pokušaj ubistva 31-godišnjaka iz Živinica


PS Živinice je zaprimila prijavu da je u Živinicama došlo do tuče između dva lica. Izlaskom službenika policije na lice mjesta i izvršenim uviđajem konstatovano je da je 23-godišnjak iz Živinica oštrim predmetom nanio ubodnu ranu 31-godišnjaku iz Živinica, kojem je ukazana ljekarska pomoć u UKC-u Tuzla, gdje se ljekar nije izjasnio o težini povreda

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:13 Broj citanja: 319
Zapošljavanje stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju


Vlada je danas prihvatila tekst Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:04
Vlada TK
Odobren dio sredstava za toplifikaciju Šićkog i Bukinja


Vlada je danas dala i saglasnost na Odluku o prijenosu sredstava po kojoj će se izvršiti prijenos 237.079,06 KM na depozitni račun Grada Tuzle. Ovom odlukom prihvaćena je dokumentacija o plaćanju dijela sredstava u iznosu od 237.079,06 KM za projekte „Toplifikacija MZ Šićki Brod – II faza“ i „Toplifikacija MZ Bukinje – II faza (naselje Kolone)“.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:02
Održana 96. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Inicijativa za Zakon o pravima žrtava torture


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas inicijativu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK za donošenje Zakona o pravima žrtava torture. Naime, u Bosni i Hercegovini ni nakon vise od dvadeset godina od završetka rata žrtve torture nisu prepoznate kao posebna kategorija i njihov pravni status nije u potpunosti riješen.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:01
AMICA EDUCA u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje
Održan Okrugli sto na temu „Mentalno zdravlje žena“


12. oktobra, u okviru obilježavanja Svjetskog dana Mentalnog zdravlja u prostorijama ateljea Ismet Mujezinović, održan je okrugli sto „Mentalno zdravlje žena“ organiziran od strane Udruženja Amica Educa a u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Traže plaće i doprinose: Protest radnika Hidrogradnje

Sjednica NSRS-a: Koalicija \'Domovina\' protiv razmatranja vojne neutralnosti RS-a

Hoće li Srbi dobiti konstitutivnost u ovom entitetu?: Skupština HNK-a o amandmanima na Ustav

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

IS je ove godine izgubio golem teritorij u Iraku: Gradski stadion posljednje uporište islamista u Raki

VIDEO: Kolona izbjeglica se proteže na nekoliko kilometara: Objavljen snimak masovnog egzodusa Rohingya

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje: Iračke snage preuzele od Kurda dva najveća naftna polja u Kirkuku

Napad na policijsko sjedište: Poginule 32 osobe u napadu talibana u Afganistanu

Podrška Udruženju roditelja: Poštanska marka koju su radila djeca iz Roditeljske kuće

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Španjolski ustavni sud proglasio katalonski referendum nevažećim
Objavljeno prije 2 sata
U Portugalu danas počela trodnevna žalost zbog 36 mrtvih u požarima
Objavljeno prije 2 sata
DŽihadisti u Raki ostali zarobljeni na gradskom stadionu
Objavljeno prije 2 sata
Časopis nacrtao metu na Kurzu: "Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera"
Objavljeno prije 2 sata
Srušio se drugi španjolski vojni avion u dva tjedna
Objavljeno prije 3 sata
Bombardier izgubio kontrolu nad programom u koji je uloženo 6 milijardi dolara