TUZLARIJE - VIJESTI

08.09.2017. u 12:33 Broj citanja: 4311
Tragična ljubav narodnog heroja dobila novu dimenziju:
Frida i Enver spojili Gradišku i Tuzlu
Osećanja narodnog heroja Envera Šiljka, kojeg su ustaše streljale u Tuzli početkom Drugog svetskog rata, iskazana u pesmi "Je l’ ti žao što se rastajemo", nakon sedam i po decenija pobudila su buru emocija u njegovom rodnom kraju.

Tuzlarije


On je ovu pesmu napisao neposredno pre streljanja u tuzlanskom zatvoru i posvetio svojoj ljubavi Fridi Laufer, mladoj Jevrejki i skojevki, sa kojom je zajedno proveo prve ratne godine i uhapšen u okolini Tuzle.

Frida, tada 21-godišnja devojka deportovana je u ustaške logore i zajedno sa njihovim detetom pogubljena u Aušvicu.

Enver je svoju pesmu pevao u zatvorskoj ćeliji i ispred streljačkog stroja. Njihova ljubavna priča godinama i decenijama prepričava se u Tuzli, gde je na inicijativu sadašnjeg gradonačelnika Jasmina Imamovića gradskom mostu dato ime Envera Šiljka i Fride Laufer, dve ulice u gradu soli dobile su njihova imena, a neprebolna ljubav inspirisala je Imamovića da napiše roman "Slana zemlja”. Posle reportaže u "Euroblicu”, tragična ljubav narodnog heroja iz Gradiške Envera Šiljka dobila je novu dimenziju.

Tuzlarije


Delegacije dva grada, njihovi čelnici, potom glumci, pevači, muzičari, filmski stvaraoci i drugi umetnici Tuzle i Gradiške su u u Ulici Envera Šiljka u gradu na Savi, održali nesvakidašnji skup na kojem je bila Enverova i Fridina rodbina, te mnogi meštani.

- Ovim smo dobili potpuni i savršenu sliku jedne ljubavi i dva mlada života, njihove antifašističke borbe kao trajne vrednosti koja nas ujedinjuje i spaja – rekao je tuzlanski gradonačelnik podsetivši da je dan sećanja počeo u isti dan i čas, 5. novembra u 15 sati i 15 minuta kada je pre 76 godina Šiljak pogubljen. Čudesno je bilo njegovo držanje, kazao je Imamović, kada je ispred ustaških cevi, pevao pesmu "I umereću, prežalit te neću”, a njegov glas dopirao do Fride kroz zatvorske zidine i ograde, u njenu ćeliju.

- To su prepričali Tuzlaci primorani da prate streljanje, a njihovo svedočenje nadživelo sve bure rata i teror ustaških vlasti. Tek sada, dolaskom u Gradišku, u rodni kraj Envera Šiljka, u potpunosti sam stekao sliku o 22-godišnjem heroju, njegovim porodičnim korenima, sklonosti ka muzici, sportu i nepokolebljivoj želji za slobodom - naveo je Imamović koji je, zajedno sa delegacijama Opštine Gradiška, SUBNOR, Enverovom i Fridinom rodbinom položio cveće na biste Envera Šiljke, ali i drugih heroja, Lepe Radić i Stevana Dukića.

- Danas je suviše emocija osvojilo moje srce. Ovaj dan je poseban zato što očima punim suza slavimo ljubav. U našoj porodici se uvek pričalo o mojoj tetki i o Enveru, to je tema koja se prenosi generacijama – istakla je Tuzlanka Frida Laufer koja je ime dobila po tetki.

Frida, arhitekta u penziji je u Gradiški upoznala i pravnicu Enveru Šiljak iz Bihaća koja je ime dobila po stricu heroju.

- Ovaj susret me je prosvetlilo, otvorio vidike do neslućenih razmera. Ljubav, iskrena i topla, zbog koje zaboli duša, a to je najteža bol, nema prepreka ni granica. Okrutno vreme fašizma prekinulo je mlade živote, ali je zato preživela njihova ljubav, njihova ideja i ona sada spaja dva grada – emotivno je svoje impresije iznela Envera Šiljak.

Iz knjige na veliko platno

U programu "Je l’ ti žao što se rastajemo” nastupili su umetnici dva grada, glumci Draško Vidović, Admir Mešić, Nedim Malkočević, muzičari Miroslav Vuković, Nikolina Kalajdžić, Miloš Ilić, Amel Crnojević, Saša Rajić, solista Ljuban Trbojević, a promovisan je roman "Slana zemlja” te premijerno prikazan film istog imena reditelja Jasmina Durakovića iz Sarajeva.

- Posle ove neverovatno pozitivne i dobre priče iz Gradiške planiramo snimanje dugometražnog igranog filma. To se nameće kao sledeći korak. U Tuzli i Gradiški postoje glumci, muzičari, pisci i drugi umetnici koji to mogu "izneti” i ovu tragičnu sudbinu, ispisanu u romanu "Slana zemlja” postaviti na veliko platno i na male ekrane – rekao je Duraković obrativši se velikom auditorijumu u "Kulturnom centru”.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške podsetio je na snažnu antifašističku ideju koja živi u ovom kraju, gde je u Drugom svetskom ratu umoreno 14.000 stanovnika među kojima više od 4.000 dece.

Piše: Milan Pilipović

(tuzlarije.net - Blic.rs)               

 Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog
Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća

18.01.2018. u 19:14 Broj citanja: 458
Saša Maksimović u Slobodi naredne dvije godine


Junior Slobode, Saša Maksimović potpisao je danas ugovor sa FK “Sloboda” Tuzla koji će ovog mladog talentovanog fudbalera na Tušnju zadržati do 2020. godine. Maksimović, koji je rođen u decembru 1999. godine, u proteklom periodu nastupao je za U-19 kategoriju FK “Sloboda” Tuza koja se takmiči u Premijer omladinskoj ligi BiH.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 18:08 Broj citanja: 745
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije Taj njen ulizivački stav Munire Subašić prema predsjednici susjedne države možda je nekome i simpatičan, nekome nije, a nije ni toliko važan, važnije je nešto drugo. Na novinarsko pitanje da li je predsjednica Hrvatske spominjala da će posjetiti Ahmiće, Munira Subašić je rekla "ne znam ja šta je bilo u Ahmićima, mene samo zanima Srebrenica, ja samo o Srebrenici pričam".

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 17:08 Broj citanja: 2614
Važnost ginekoloških pregleda:
Rak grlića materice se može spriječiti


Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, Udruženje ginekologa i parinatologa TK, Udruženje ljekara porodične medicine u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Uduženjem studenata Medicinskog fakulteta "Medicus", organizuju akciju "Stop grliću materice" koja se u sklopu Sedmice prevencije raka grlića materice obilježava u zemljama Evrope.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 16:05
Najava seminara na temu ˝Meditacija u pokretu“Centar za osobni razvoj i meditaciju "Brahma Kumaris“ iz Sarajeva u saradnji sa JU "Centar za kulturu“ Tuzla nastavljaju dugogodišnju saradnju, te na Kamernoj sceni Doma mladih (organizacionoj jedinici Centra za kulturu Tuzla) u petak, 26.01.2018. godine u 19:00 sati, organiziraju seminar na temu "Meditacija u pokretu“.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 15:58
Izbor sportiste Tuzlanskog kantona 15. februara, prijave kandidata do 25. januara


U organizaciji Sportskog saveza Tuzlanskog kantona, a pod pokrovitelj stvom Vlade Tuzlanskog kantona, u četvrtak, 15. februara 2018. godine u BKC TK Tuzla bit će održana tradicionalna manifestacija „Izbor sportiste Tuzlanskog kantona 2017.“. Klubovima i savezima smo već poslali materijale sa informacijama vezanim za prijavu kandidata.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 15:47
Izbor sportiste godine grada Tuzla 2017
Održan radni sastanak Organizacionog odbora i radnih tijela manifestacije


TuzlarijeU zgradi Gradske uprave danas je održan radni sastanak Organizacionog odbora i radnih tijela manifestacije „Izbor sportiste godine grada Tuzla 2017. Organizator je Sportski savez grada Tuzla, generalni pokrovitelj Grad Tuzla, a izvršni organizatori JU Centar za kulturu i Narodno pozorište Tuzla.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: U Žepču upozorila na problem odlaska mladih: Grabar-Kitarović nenajavljeno u Ahmićima i Križančevom Selu

VIDEO: Mijenja li se politika Hrvatske prema BiH?: Analitičari o posjeti hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini

VIDEO: Žrtve podijeljene, osude i pravdanja - nije bila spremna: Burne reakcije na izjavu Munire Subašić o Ahmićima

VIDEO: Strukovni sindikat najavio štrajk za 23. siječnja: Sindikat doktora dao rok Vladi HNK-a za početak pregovora

VIDEO: Mjesto za druženje osoba treće životne dobi: Centar za zdravo starenje obilježio drugu godišnjicu postojanja

U prisustvu nekoliko hiljada ljudi: Na beogradskom Novom groblju sahranjen Oliver Ivanović

Tillerson; Trump ne želi napraviti grešku kao s Irakom: SAD planiraju neograničeno vojno prisustvo u Siriji

VIDEO: Generalni sekretar Alijanse u posjeti Makedoniji: Stoltenberg: Vrata NATO-a otvorena za nove zemlje članice

Nevrijeme u Evropi: Tri žrtve u Holandiji, jedna u Belgiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Meksiko odgovorio Trumpu: "Nećemo plaćati izgradnju zida"
Objavljeno prije sat vremena
AFP se raspisao o obnovi Titove jahte, a osvrnuli su se i na "sve ekstremnije konzervativce" u Hrvatskoj
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Policajka pala s konja, Papa zaustavio papamobil kako bi je utješio
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Kriza u Cape Townu: "Zalihe vode presušit će za 90 dana"
Objavljeno prije 2 sata
Dramatično upozorenje UN-a: "Zadnje tri godine bile su najtoplije u povijesti, ali to je tek početak"
Objavljeno prije 3 sata
Majka i dijete u Nizozemskoj za dlaku izbjegli smrt u strašnoj oluji, sve je snimljeno kamerom