TUZLARIJE - VIJESTI

09.09.2017. u 08:20 Broj citanja: 609
Preporuka za čitanje:
Ismet Prcić: Krhotine

Ismet Prcić "Krhotine", jedna od sto najboljih knjiga 2011. godine (New York Times), piše na koricima prve knjige Tuzlaka Ismeta Prcića.

Tuzlarije


Na vrlo zanimljiv način je napisana, teško je razlučiti šta je autobiografsko, šta fikcija, koja imena i događaji su stvarni, koji izmišljeni.

Knjiga je vjerovatno posebno zanimljiva onima koji su generacijski blizu Ismetu Prciću koji je rođen 1977. godine, jer spominje raju iz škole, društvo, a puno je dijelova u kojima spominje rodbinu. Prcić ne štedi nikoga i ne uljepšava ništa, naprotiv, ogolio je porodice roditelja, posebno očevu. Kao da se u knjizi i s knjigom obračunava, traži, ispituje.

Vrijeme odrastanja u najboljim okolnostima nije jednostvano ni lako, a ovdje je priča o jednoj generaciji čije je odrastanje obilježio rat i kod mnogih ostavio neizbrisiv trag.

Tu su i brojna ratna sjećanja, priča o granatiranju Tuzle i svemu što se preživljavalo. U knjizi su dva lika, Ismet i Mustafa. Radnja se dešava i u Tuzli i u Americi. Sastavni dio su, uklopljena u radnju, pisma majci. Tjeskobe, anksionznosti, depresije, surovosti, ljubavi, težnje, nade, svega ima u knjizi "Krhotine" koja je dobila brojne pozitivne književne kritike. Koliko se sve dopalo rodbini i prijateljima Prcića, oni znaju.


Dijelovi iz knjige:

Tuzlarije
Prcić
(...) Krenuo sam u prvi razred sa šest godina i budući da su moji roditelji radili – a bio red na mog brata da bude kod djeda i nane - to znači da sam ja sa šest postao jedno od one djece koja vazda oko vrata nose ključ. To sam u isto vrijeme i volio i mrzio. Sviđalo mi se što mogu spavati do mile volje, gledati TV po čitav dan i "čitati" sve knjige iz mamine biblioteke (one medicinske sa slikama golih ljudi su mi bile glavno štivo. (...)

(...) Do početka trećeg tromesječja sam nakupio obilje kečeva, uhvatio me kako varam na kontrolnom (uz pomoć papirića s formulama koje sam zalijepio na drugu stranu linijara) te me poslao direktoru. Direktor, kojeg smo zvali Horoz, jer je imao komad kože koja je visila povezujući vrh brade s mjestom spajanja ključnih kostiju. (...)

(...) Vani u hodniku stepenište je mračno ali živo. Neki komšija s baterijom silazi s gornjeg sprata s curicom u naručju. Obukao je samo jednu papuču. Zbog podočnjaka mu lice izgleda kao maska. Podsjeća na lešinara.
"Nisu dugo" kaže mu otac sarkastično.
"Ma jebat im mater", uzvraća čovjek. (...)

(...) Moj rođak Garo poginuo je od ove granate i još gomila momaka koje sam znao iz viđenja.
Meni i mom bratu nije bilo dozvoljeno da idemo na sahranu. Čitav grad se panično plašio još jednog namjernog napada na masovno okupljanje građana, tako da mjesto i vrijeme održavanja sahrane nisu objavljeni ni u jednom mediju.
Na kraju su svi zorom ukopani nekoliko dana kasnije na čistini na Banji. Oba moja roditelja su bila prisutna. Mati mi je kasnije rekla da je tokom sahrane jato prica poletjelo iz šume, kružilo i kružilo iznad skupa, i onda odletjelo. Rekla je da nikad nije vidjela toliko ptica na jednom mjestu tako rano ujutro. (...)


Ismet Prcić iz Bosne i Hercegovine emigrirao je 1996. godine. Magistrirao je engleski jezik i pisanje na UCI (University od California, Irvine).

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela
Tako nastaju platina i zlato:
Zabilježen ogroman kosmički sudar neutronskih zvijezda
Časopis nacrtao metu na Kurzu:
˝Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera˝

17.10.2017. u 18:12 Broj citanja: 797
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo


Tuzlarije
U Keln stižemo nakon jednoiposatnog leta iz Tuzle. I ne pomišljamo kakvo bi nam putovanje bilo i koliko bi putovali da smo morali koristiti autobus. Jednostavno, radujemo se činjenici da postoji tuzlanski aerodrom. I uživamo. Radosti zbog našeg dolaska ne manjka, "Selam alejkum", "Dobro nam došli"...

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 17:49 Broj citanja: 368
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
U novije vrijeme često se spominje istraživačko novinarstvo. To se smatra vrhom novinarske profesije, a novinari koji se tim bave najboljim u struci. O tome svi imaju nešto reći. Zanimljivo je da i ne postoji definicija istraživačkog novinarstva. Nekada, prije pojave inerneta i mnogih savremenijih uređaja za snimanje, što audio što video zapisa, posao novinara se znao. Blok, olovka i put pod noge, pa nazad u redakciju da se prekuca i sredi materijal.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 17:46
Najava
Iranski ambasador u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla


Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini posjetit će Nedreta Kikanovića predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla. U okviru posjete Tuzli, biće upriličen i satanak u Komori na kom će se razgovarati o bilateralnim odnosima, u srijedu 18. oktobra u 11,3o sati

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 15:38
Sastanak sa ombudsmenom za ljudska prava


Tuzlarije
Saradnja sa institucijom Ombudsmena u Bosni i Hercegovini, te nivo poštivanja ljudskih prava bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa Jasminkom Džumhur, ombudsmenom za ljudska prava u BiH i predstavnicima OSCE-a. Tokom današnjeg sastanka bilo je govora i o zdravstvenoj zaštiti djece koja ne pohađaju školu.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 14:39
Vlada TK:
Pomoć studentima iz Palestine


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Odluku o upisu, oslobađanju troškova školarine i troškova participacije, kao i odobravanju sredstava za troškove smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja studenata iz Palestine. Radi se o šest studenata iz Palestine koji studiraju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2017/2018. godini.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:17 Broj citanja: 1148
Iz Biltena MUP-a
Pokušaj ubistva 31-godišnjaka iz Živinica


PS Živinice je zaprimila prijavu da je u Živinicama došlo do tuče između dva lica. Izlaskom službenika policije na lice mjesta i izvršenim uviđajem konstatovano je da je 23-godišnjak iz Živinica oštrim predmetom nanio ubodnu ranu 31-godišnjaku iz Živinica, kojem je ukazana ljekarska pomoć u UKC-u Tuzla, gdje se ljekar nije izjasnio o težini povreda

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Nakon odluke o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka: Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

VIDEO: Strah za 250 radnih mjesta: Nepravosnažna sudska presuda unijela nemir u Kiseljak

Nisu napustili salu iako im je izrečena mjera udaljenja: Opozicija zviždaljkama blokirala rad NSRS-a

VIDEO: Na pomolu stečaj Direkcije za izgradnju Tuzla: Kupici stanova u zgradi ‘15. maj’ mogli bi ostati bez njih

VIDEO: Sjednica Kantonalne skupštine nije održana: Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

Oglasio se Ivica Todorić: \'Uhićeno je 12 vrhunskih gospodarstvenika koji nisu ništa krivi\'

170 osoba povrijeđeno: U dva talibanska napada u Afganistanu 71 žrtva

Bitka za Raku je završila: Raka je pala, ruši se kalifat Islamske države

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Facebookom kruži nova opasna igra, navodi djecu da bježe od kuće
Objavljeno prije sat vremena
U Ukrajini masovni prosvjed protiv korupcije, najmanje dvoje ozlijeđenih
Objavljeno prije sat vremena
Kanađanin kojeg su oteli talibani: "Mislio sam da se šale kad su rekli da je Trump predsjednik"
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Nakon crvenog Sunca, Ofelija prekrila cijeli grad u Britaniji pjenom
Objavljeno prije 2 sata
Obamini suradnici napali Trumpa: "Prestanite lagati, vi ste predsjednik"
Objavljeno prije 2 sata
Ustavni sud poništio zakon o referendumu, Kataloncima zabranjeno proglašenje neovisnosti