TUZLARIJE - VIJESTI

09.09.2017. u 08:20 Broj citanja: 784
Preporuka za čitanje:
Ismet Prcić: Krhotine

Ismet Prcić "Krhotine", jedna od sto najboljih knjiga 2011. godine (New York Times), piše na koricima prve knjige Tuzlaka Ismeta Prcića.

Tuzlarije


Na vrlo zanimljiv način je napisana, teško je razlučiti šta je autobiografsko, šta fikcija, koja imena i događaji su stvarni, koji izmišljeni.

Knjiga je vjerovatno posebno zanimljiva onima koji su generacijski blizu Ismetu Prciću koji je rođen 1977. godine, jer spominje raju iz škole, društvo, a puno je dijelova u kojima spominje rodbinu. Prcić ne štedi nikoga i ne uljepšava ništa, naprotiv, ogolio je porodice roditelja, posebno očevu. Kao da se u knjizi i s knjigom obračunava, traži, ispituje.

Vrijeme odrastanja u najboljim okolnostima nije jednostvano ni lako, a ovdje je priča o jednoj generaciji čije je odrastanje obilježio rat i kod mnogih ostavio neizbrisiv trag.

Tu su i brojna ratna sjećanja, priča o granatiranju Tuzle i svemu što se preživljavalo. U knjizi su dva lika, Ismet i Mustafa. Radnja se dešava i u Tuzli i u Americi. Sastavni dio su, uklopljena u radnju, pisma majci. Tjeskobe, anksionznosti, depresije, surovosti, ljubavi, težnje, nade, svega ima u knjizi "Krhotine" koja je dobila brojne pozitivne književne kritike. Koliko se sve dopalo rodbini i prijateljima Prcića, oni znaju.


Dijelovi iz knjige:

Tuzlarije
Prcić
(...) Krenuo sam u prvi razred sa šest godina i budući da su moji roditelji radili – a bio red na mog brata da bude kod djeda i nane - to znači da sam ja sa šest postao jedno od one djece koja vazda oko vrata nose ključ. To sam u isto vrijeme i volio i mrzio. Sviđalo mi se što mogu spavati do mile volje, gledati TV po čitav dan i "čitati" sve knjige iz mamine biblioteke (one medicinske sa slikama golih ljudi su mi bile glavno štivo. (...)

(...) Do početka trećeg tromesječja sam nakupio obilje kečeva, uhvatio me kako varam na kontrolnom (uz pomoć papirića s formulama koje sam zalijepio na drugu stranu linijara) te me poslao direktoru. Direktor, kojeg smo zvali Horoz, jer je imao komad kože koja je visila povezujući vrh brade s mjestom spajanja ključnih kostiju. (...)

(...) Vani u hodniku stepenište je mračno ali živo. Neki komšija s baterijom silazi s gornjeg sprata s curicom u naručju. Obukao je samo jednu papuču. Zbog podočnjaka mu lice izgleda kao maska. Podsjeća na lešinara.
"Nisu dugo" kaže mu otac sarkastično.
"Ma jebat im mater", uzvraća čovjek. (...)

(...) Moj rođak Garo poginuo je od ove granate i još gomila momaka koje sam znao iz viđenja.
Meni i mom bratu nije bilo dozvoljeno da idemo na sahranu. Čitav grad se panično plašio još jednog namjernog napada na masovno okupljanje građana, tako da mjesto i vrijeme održavanja sahrane nisu objavljeni ni u jednom mediju.
Na kraju su svi zorom ukopani nekoliko dana kasnije na čistini na Banji. Oba moja roditelja su bila prisutna. Mati mi je kasnije rekla da je tokom sahrane jato prica poletjelo iz šume, kružilo i kružilo iznad skupa, i onda odletjelo. Rekla je da nikad nije vidjela toliko ptica na jednom mjestu tako rano ujutro. (...)


Ismet Prcić iz Bosne i Hercegovine emigrirao je 1996. godine. Magistrirao je engleski jezik i pisanje na UCI (University od California, Irvine).

S.M.

(tuzlarije.net)               

 ˝Duboko sam razočaran˝
Američki državni tajnik zaprijetio Europi zbog sankcija Iranu
Hvalio se uspjesima svoje administracije
Trumpu se smijala cijela skupština UN-a, pogledajte snimku
Od kraja augusta do danas
Tri osobe umrle u UKC-u Tuzla od posljedica virusa Z.Nila

26.09.2018. u 17:00
Dogovor o nastavku energetske obnove školskih objekata


O nastavku saradnje i pripremi nove projektne aplikacije u okviru EU/IPA Interreg Programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 danas su sa predstavnicima Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla razgovarali ministri Osman Puškar, Miralem Nuhanović, Zlatan Muratović i Admir Huskanović.

OPŠIRNIJE


26.09.2018. u 16:32
Najava promocije knjige:
˝Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo“, autora Ramiza Salkića


U četvrtak 27. septembra 2018. godine, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, sa početkom u 16.30 sati, bit će upriličena promocija knjige "Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo“, autora Ramiza Salkića, aktualnog potpredsjednika bh. entiteta RS.

OPŠIRNIJE


26.09.2018. u 16:17
Evropski dan jezika u Centru za poslovnu edukaciju


Tuzlarije
Više od 50 učenika iz Srednje ekonomsko-trgovačke škole Tuzla i Gimnazije "Ismet Mujezinović“ Tuzla je učestvovalo u interaktivnim jezičkim radionicama. Učenici su pored radionica bili testirani, kako bi utvrdili nivo znanja njemačkog i engleskog jezika.

OPŠIRNIJE


26.09.2018. u 13:48
Prezentirani rezultati istraživanja o zdravstvenom osiguranju Roma


Tuzlarije
Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle organizovalo je danas u Dramar centru prezentaciju rezultata istraživanja "Analiza uticaja i potencijal programa i projekta iz oblasti zdravstvene zaštite u romskim zajednicama u Tuzli". Istraživanje je urađeno u sklopu projekta podrđanog od strane Fonda otvoreno društvo iz Sarajeva.

OPŠIRNIJE


26.09.2018. u 13:00 Broj citanja: 518
1. oktobra u Narodnom pozorištu Tuzla:
Na koncertu Nedžada Salkovića očekuje se preko 300 učesnika


U povodu održavanja Svečanog koncerta Nedžada Salkovića, kojim se obilježava 60 godina umjetničke karijere Nedžada Salkovića i njegove posvećenosti sevdalinci, u Narodnom pozorištu Tuzla danas je održana press konferencija.

OPŠIRNIJE


26.09.2018. u 12:50
Gradska izborna komisija Tuzla:
Obavještenje za birače koji glasaju putem pošte


TuzlarijeU cilju zaštite biračkog prava obavještavaju se birači koji su upisani da glasaju putem pošte, da mogu provjeriti da li se njihovo ime nalazi na spisku birača koji glasaju putem pošte za osnovnu izbornu jedinicu Tuzla.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tužilaštvo KS najavilo žalbu: Sanjin Sefić osuđen na 14 i po godina zatvora

Zbog počinjenih prekršaja ispred Policijske uprave Banja Luka: Prekršajne prijave protiv 23 člana grupe \'Pravda za Davida\'

Obraćanje Izetbegovića na generalnoj debati zasjedanja UN-a: BiH ostaje posvećena globalnim naporima za borbu protiv terorizma

Sigurnosna situacija ocijenjena zadovoljavajućom : U Bihaću održan sastanak u vezi sa migrantskom krizom

Akcija SIPA-e kodnog naziva “Damar”: Pretresi u Bijeljini i Vukosavlju

Upozorenje čelnika Francuske, Kanade i Velike Britanije: \'Nedostatak obrazovanja djevojčica vodi u katastrofu\'

15 povrijeđenih hospitalizirano: Najmanje 21 osoba poginula u saobraćajnoj nesreći u Peruu

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost upozorava: \'Iran čeka pakao ako bude radio protiv SAD-a\'

Zbog povezanosti sa narko bandama: Cjelokupna policija Acapulca pod istragom

Evo kad bi se Kim i Trump mogli opet sastati
SVAŠTARIJE

˝Iran čeka pakao ako bude radio protiv SAD-a˝

Sanjin Sefić osuđen na 14 i po godina zatvora

Erdogan otkrio što će biti s američkim pastorom koji je u turskom zatvoru

Bill Cosby dobio tri do deset godina zatvora


Egipat: Arheolozi otkrili veliku drevnu građevinu

Tri mjeseca zatvora jer je udario djevojku po stražnjici

Nemaju dovoljno kovanica od 1 i 2 centa

Erdogan stiže u Njemačku, Merkel odbila doći na svečanu večeru u njegovu čast

Luka Modrić najbolji nogometaš svijeta u 2018. godini