TUZLARIJE - VIJESTI

13.09.2017. u 08:30 Broj citanja: 626
Preporuka za čitanje:
Miljenko Jergović: Wilimowski

Romani Miljenka Jergovića više puta su nominirani za Međunarodnu književnu nagradu "Meša Selimović" ustanovljenu u Tuzli. Prije deset godina njegov roman "Ruta Tannenbaum" proglašen je za najbolji roman izdat te godine na području Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Ove godine njegov roman "Wilimowski" ponovo je u konkurenciji za prestižnu nagradu tuzlanskih susreta "Cum grano salis".

Identitet, porijeklo, refleksije prošlosti na sadašnjost, budućnost, priče o raznim ljudima, teme su koje se provlače kroz brojne Jergovićeve knjige, tako i u ovoj, nazvanoj po nogometašu Ernestu Wilimowskom, koji je na Svjetskom prvenstvu neposredno pred Drugi svjetski rat dao četiri gola Brazilu, a Poljska je ipak izgubila.

U knjizi ni jedan lik, događaj, nisu opisani slučajno. U, po formatu nevelikoj knjizi, sve je puno simbolike, neočekivanih obrta koji nečije živote čine neobičnim. Oko stvarnih događaja, mjesta, likova, Jergović plete priču.

Jedan od igrača u utakmici iz 1938. godine bio je Fritz Sckerke, koji kao i ostali iz Šlezije, sebe nije smatrao ni Poljakom ni Nijemcem, poslije će raditi kao vozač za Gestapo.

(...) Fritz Sckerke tih je godina, kao i Ernest Wilimowski, za sebe govorio da je po narodnosti Gornjošlezak – ni Poljak, ni Nijemac. Ili tačnije, i Poljak i Nijemac. Obiteljski jezik im je bio njemački, javni jezik poljski. Između dva naroda nejednake veličine, različite historije i kulture, kolektivnih nagona i nacionalnih manijaštava, živjeli su Gornjošlezaki iznutra poznavajući i osjećajući i jedne i druge. Među Poljacima Nijemci, a Nijemcima Poljaci, bili su – u nekom kasnijem shvaćanju i tumačenju – živa figura i metafora tolerancije. (...) Gornjošlezaki postat će ili zločinci ili mučenici, a zatim će, s krajem rata, nestati kao da ih nikada nije bilo i kao da su takvi ljudi, i Nijemci i Poljaci istovremeno, u ovom svijetu bili nemogući (...).

Nevjerovatno različiti likovi opisani su u knjizi. Profesor Poljak Tomas Mieroszewski, koji se u poznijim godinama oženio i dobio sina. Njegova supruga Estera umire mlada, a dječak David, koji je rođen zdrav, sa tri godine oboljeva, postaje nepokretan, te mu se prognozira vrlo kratak život.

Bolesnog tijela ali vrlo bistrog uma, dječak puno toga posmatra, vidi, analizira, i u jednu ruku govori kako zdravi znaju doživljavati bolesne.

(...) David ga je tješio, govorio mu da će skoro vidjeti more, iza onog tamo brda, i osjećao se važnim. Neko je u njegovoj prisutnosti od velike muke zazivao Boga, i to na vrlo poseban način. Možda i prvi put, David je bio nadmoćan panu Henriku. Njemu nije bila muka. I svidio mu se taj osjećaj. To da je drugima muka, a njemu je dobro pa ih može tješiti. (...)


Sa učiteljem, njegovateljicom i ostalima, profesor će se uputiti do jednog malog sela kod Crikvenice, gdje će kod domaćeg stanovništva izazvati veliko zanimanje. Putovali su dugo do hotela Orion kojeg su držali Ilija i Katarina. Ona je bila Njemica pa su hotel svi zvali "Švapska kuća". Katarina je željela što dalje od Njemačke.

(...) Tek postoje doba u ljudskom životu, i u životima carstava i kraljevstava, kada bi bilo najbolje ukloniti se, nestati negdje ili preći u potpunu i tupu neprisutnost. Nadolazak takvih vremena prepoznaju rijetki. Ali su još rjeđi oni kojima je Bog dao taj dar da sami sebe utrnu u času kada žar čovjekov izgubi svoju svrhu i smisao. Ona je takav dar znala iskoristiti, a da o posljedicama svoje odluke previše ne misli, niti da žali za onim što zauvijek ostavlja. (...)


Tuzlarije
Wilimowski
Poljaci u hrvatskom selu, kod domaćice Njemice, kao da ništa nije važnije, slušaju prenos utakmice između Brazila i Poljske. Raznih vjera i nacija, grupa ljudi će se naći na istom mjestu pred Drugi svjetski rat.

Jergović knjizi dodaje zanimljive podatke pa tako navodi da još postoje ruševine kuće u kojoj je bio hotel. Da je Ernest Wilimowski slobodu dočekao kao poljski izdajnik. Nije mu bilo dopušteno da se vrati u domovinu. On je samo jedan od onih koji su po narodnosti bili Nijemci, a po osjećaju Poljaci. U vrijeme Trećeg Reischa bio je građanin drugog reda, neko vrijeme morao je na rukavu nositi vrpcu sa slovom P. Njegova majka, koja se nakon očeve smrti preudala za ruskog Židova, poslana je u Auschwitz. Tokom rata sve je činio da je spasi. Riječ je o sudbini jednog čovjeka koju, po Jergoviću, treba ispričati. Kao zanimljivost navodi i da niko nije Brazilcima u službenoj utakmici dao četiri gola osim Ernesta Wilimowskog. Nijedan tim Brazilu nije dao pet golova, a da je ipak izgubio, osim Poljske.

Svi narodi koji su u svojoj historiji proživljavali golgotu, a malo koji nije, imaju utisak da nikome nije bilo gore. Nažalost, puno je onih koji su osjetili besmislenost ratovanja i političkih previranja. Ljudski vijek nije dovoljno dug da čovjeku da mudrosti da na vrijeme nauči cijeniti bitne i bitno. Rijetki, kao lik Katarina iz knjige, imaju taj dar.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Desilo se u Maroku:
Nakon 35 godina braka i devetero djece saznao da je neplodan
Nijagarini vodopadi bez vode, slučaj olovnih maski, nestanak Norfolk puka ...
12 nevjerovatnih događaja koji su se desili samo jednom
Na letu iz New Yorka u Dallas:
Avionu sa 149 putnika u letu eksplodirao motor

20.04.2018. u 00:59 Broj citanja: 784
29. aprila u BKC-u:
Predstava ˝Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi˝


Predstava u produkciji UDUK "EXILIUM" - "Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi", autorskog djela poznate bh. glumice Hasije Borić, održaće se 29. aprila, u 20 sati, u Velikoj sali BKC Tuzla. Ovom premijerom Hasija Borić ujedno obilježava 40 godina umjetničkog rada.

OPŠIRNIJE


20.04.2018. u 00:46
U Tuzli otvoren Prvi festival savremene žene


Prvi festival savremene žene 2018, koji je okupio više od 500 uspješnih žena iz svih sfera života, otvoren je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Učesnice festivala su iz BiH, zemalja okruženja, ali i iz svijeta.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 22:03 Broj citanja: 2394
Danas u rodnom gradu:
Umro dr. Adnan Delibegović


Od posljedica srčanog udara, u Tuzli je danas iznenada preminuo dr. Adnan Delibegović. Tužna vijest potresla je njegove prijatelje, kolege i poznanike. Dr. Delibegović bio je šef Odsjeka za teleterapiju, a do skora je radio na mjestu načelnika Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla. Rođen je 1963. godine u Tuzli gdje je cijeli život boravio i radio, te ostavio značajan trag kao specijalista radijacijske onkologije

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 21:41 Broj citanja: 1793
Održan Ladies In u Tuzli:
Partija remija za šarmantne Tuzlanke


TuzlarijeBosanski kulturni centar u Tuzli sinoć je bi u znaku promocije ljubavi, humanosti, kulture i tolerancije, a kada tome dodamo i odlično raspoložene i šarmantne Tuzlanke, onda možemo reći da je i ovaj Ladies In ispunio sva očekivanja. Predstava američkog dramatičara Donalda Li Koburna “Partija remija” naišla na oduševljenje svih prisutnih dama.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 18:48 Broj citanja: 408
Završni modul edukacije:
˝Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“


TuzlarijeU hotelu "Kardial" u Tesliću, danas i i sutra Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle realizuje treći, ujedno i završni modul edukacije: "Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“. Projekat ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 17:45 Broj citanja: 378
Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona (11)
Nekropola sa stećcima Mramorje u Bulatovcima, Kalesija


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine, proglasila je „Historijsko područje – Nekropole sa stećcima na lokalitetu Mramorje i Strane u Bulatovcima, općina Kalesija“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Dodik i Čović glavni krivci za nestabilnost: Kongres SAD-a o BiH: Hitno usvojiti Izborni zakon

VIDEO: Uoči sjednice Parlamenta BiH: Hoće li biti kvoruma za raspravu o Izetbegovićevoj izjavi?

U okviru konferencije \'Procesuiranje genocida u BiH\': Studenti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH u Srebrenici

VIDEO: Preglasan predsjedavajući Predsjedništva BiH: Čović i Ivanić zvanično odbili podržati ugovor države sa IZBiH

VIDEO: Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

Samit dviju Koreja 27. aprila u demilitariziranoj zoni: Jae-in: Sjeverna Koreja spremna na potpunu denuklearizaciju

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Cilj upoznavanje i umrežavanje, osnaživanje i transfer znanja: U Tuzli otvoren Prvi festival savremene žene

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla