TUZLARIJE - VIJESTI

13.09.2017. u 15:25 Broj citanja: 1489
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Premijer Sarajevskog kantona Elmedin Konaković se pohvalio da je to najrazvijeniji kanton. To je rekao u pozdravnom govoru delegaciji Kineza koji žele da ulažu u Sarajevo i to na polju saobraćajne infrastrukture. Lako se Konakoviću hvaliti kad se u njegov kanton slijevaju pare iz svih ostalih. Svi daju Sarajevskom kantonu a oni kad šta trebaju uložiti van Sarajeva kao da im zube vade, kao da nisu javne pare nego samo njihove. Ali briga njih šta drugi pričaju, a ako ćemo pravo što bi ih i bila briga kad i naši kad se dočepaju Sarajeva jedva da spomenu Tuzlu. Koliko je samo naših bilo na funkcijama pa jedva da su šta učinili za Tuzlu. Još se najviše istakao Enver Bijedić na funkciji federalnog ministra saobraćaja.

Tuzlarije


Na stranu to, Kinezima se radujemo, smatraju se posebno vrijednim i disciplinovanim narodom. Bili su neobični kad su se tek pojavili, sad smo se na njih svi navikli, možda i što žive dosta povučeno. Drže svoje radnje, uglavnom se međusbno druže, vrlo brzo uče naš jezik, i ne znam da su do sada napravili neke probleme. Svaki put kažem da smo mi ovdje, koji smo navikli na jednu rasu i nacije koje izgledaju isto, teži po pitanju prihvatanja od ljudi koji su od rođenja imali prilike da gledaju raznog svijeta.

Tuzlarije


Sa Arapima je već teže išlo, prije njih su stigle priče o terorizmu, i sad neki misle da su Arapi svi muslimani, a da ne pričam da se samo za terorističke napade koje urade muslimani dodaje islamski. Ušlo i u uho, islamski terorizam, gdje će se reći katolički terorizam, a oni koji su u toku vrlo dobro znaju kako su i gdje djelovale ostale organizacije. Iako neprihvatljiv termin, islamski terorizam se dobro ukorijenio iako je čudno kad se zna da se muslimani međusobno toliko ubijaju da njihovi neprijatelji mogu da skaču od sreće.

Tuzlarije


Zbog svega ovoga, predrasuda, straha, moguće i što su neki drugačijeg ponašanja, mnogi ovdje kažu da su im draži Kinezi nego Arapi. Posebno se kuka što ih ima puno na Ilidži u Sarajevu, a kad neki Amerikanac, Nijemac, Francuz ovdje živi, pa o njemu novine pišu. On se tretira kao VIP stanovnik.

Tuzlarije


Tako je kako je, vremena se mijenjaju, oni koji su imali kupatila kada u Evropi nisi znali ni šta je to, sada se zbog mnogo čega tretiraju kao divljaci, a Evropljani i ostali stanovnici svijeta kao pojam civilizovanih ljudi. Što zbog pogrešne politike, što zbog uticaja sa zapada, na istoku su u najboljem slučaju stagnirali, a mnogi su dobro i nazadovali, dok zapadu treba čestitat jer su učili na svojim i tuđim greškama, prihvatali od drugih sve što je dobro i postigli prosperitet u mnogo čemu.

Od Kineza, Konakovića i Arapa pa do pozdrava za sve.

Sunčan je dan, uživajte

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 19 beba, 14 djevojčica i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 154 intervencije

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 13.09.2017. godine krv su darovala 32 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 10:51
Iz Biltena MUP-a
Vozačica pod dejstvom alkohola udarila pješaka i udaljila se s mjesta nesreće


Tuzlarije Sinoć u ulici Bosne Srebrene se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali NN vozač koji je upravljao sa pmv. „Alfa Romeo“ i pješak H.M., rođen 1970. godine iz Tuzle, kom prilikom se NN vozač sa vozilom udaljio sa lica mjesta. O navedenoj saobraćajnoj nesreći je obavješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici OKP PU Tuzla.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:29
Odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla na period najduže 90 dana u sastavu Emina Ramić, predsjednik i članovi Samir Cipurković i Mirela Ibrahimović - Mehanović.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:14
Vlada TK:
Uspješna koordinacija poslova zaštite i spašavanja u 2017. godini


Prema Izvještaju, na osnovu detaljne analize aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini može se zaključiti da je to bila uspješna godina. Izmedju brojnih aktivnosti potrebno je istaknuti da je pružena pomoć općinama Doboj Istok i Kladanj

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:03
Najava:
Veče feminističke poezije


Tuzlarije U petak 23. marta, povodom Svjetskog dana poezije i Mjeseca ženske istorije, Tuzlanski otvoreni centar u suradnji sa Američkim kutkom Tuzla, upriličit će veče feminističke poezije. Uz intimnoj atmosferi Američkog kutka, uz toplu kafu i kekse, posjetitelji/ice će imati priliku da uživaju u poeziju različitih feminističkih autora i autorica.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:53
Hladno sa povremenim snijegom i naredna dva dana


TuzlarijeU Tuzli će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka do 1 stepen. I naredna dva dana očekuje se slično vrijeme, hladno, oblačno sa povremenim snijegom. Djelimično razvedravanje, prestanak padavina i minimalan porast temperature (do 6 stepeni) očekuje se u subotu kao uvod u topliju i stabilniju narednu sedmicu.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:21
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Zrno soli˝


TuzlarijeU srijedu, 21. marta 2018. godine u 19:30 sati na reportoaru Narodno pozorišta Tuzla je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj "Zrno soli" za koji je tekst i režiju potpisuje Neda Rusjan Bric. Igraju: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Određivanje novih koeficijenata : Poslanici razmatraju nove koeficijente plata vojnika i podoficira

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Uoči praznika perzijske nove godine: U napadu bombaša samoubice 26 mrtvih u Kabulu

Opsežna policijska akcija: Raznio se osumnjičeni za niz eksplozija u Austinu

Postoje indicije da je pet djevojčica umrlo: Nigerijske srednjoškolke koje je oteo Boko Haram vratile se kućama

U vazdušnim napadima 2007.: Izrael priznao da je uništio nuklearni reaktor u Siriji

Privedeno je sedam članova bande Nindžas: U Peruu zaplijenjeno 1,5 tona kokaina

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 10 minuta
Pogledajte prilog Channela 4 koji je do temelja uzdrmao Facebook
Objavljeno prije 50 minuta
Bivši Zuckerbergov mentor: Ova kriza mogla bi uništiti Facebook
Objavljeno prije sat vremena
Serijski bombaš iz Teksasa je mrtav, ubio se sam
Objavljeno prije sat vremena
Šef firme koja je ukrala podatke 50 milijuna Facebook profila: Trump je pobijedio zbog nas
Objavljeno prije sat vremena
Sarkozy i danas na ispitivanju o Gadafijevu novcu za kampanju
Objavljeno prije sat vremena
Bombaš samoubojica se raznio u Kabulu, najmanje 26 poginulih