TUZLARIJE - VIJESTI

14.09.2017. u 15:30 Broj citanja: 1428
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Bila sam u posjeti ženi koja leži u bolnici. Odjeljene puno teških bolesika, uglavnom nepokretnih, a na cijelom odjeljenju rade dvije medicinske sestre, odnosno tehničara. Na području bivše Jugoslavije postojale su četvorogodišnje srednje škole za medicinske sestre/tehničarke. Bile su to vrlo dobre škole čije su učenike raširenih ruku dočekivali kada su ljudi zbog rata odlazili u druge zemlje. Od kako je otvorena hvale našu Medicinsku školu.

Tuzlarije


Posebna degradacija profesije desila se kada su ukinuti bolničari. Oni su obavljali sve, da tako kažem prljave poslove, a sestre su mogle da rade svoj dio posla. Ne bih da se neko nađe uvrijeđen ali na teškim odjelima posao sestre je gori nego čistačice.

Tuzlarije


Pa se još neko, ne znam kako, dosjetio da je za toliki broj bolesnika, dovoljno dvije sestre. Čini se da bi jedna jedva za jednu sobu bila dovoljna da kako treba obavi posao. Govorim o sestrama koje su u bolnicama, a kako je po domovima zdravlja ne znam ali njihov je posao daleko lakši.

Tuzlarije


Bolesnima svakako nije lako, dosta im je bolesti, sestre se zovu čim šta treba, a kako nemaju sto ruku ne mogu uvijek obaviti ni osnovno a ne ugađati, i onda se pacijenti znaju žaliti i kukati. Nisu krivi ni pacijenti ni sestre nego oni koji su tako odlučili. Skupo im je zaposliti adekvatan broj ljudi, a kad ode i ovo malo što je ostalo, onda će se hvatati za glavu. Treba napraviti spisak stvari koje su u opisu radnog mjesta sestre/tehničara pa da se stekne utisak koliko posla bi trebalo da obave dvije osobe. Da su roboti, puno bi bilo.

Tuzlarije


I još da kažem da sam alergična na rečenice koje počinju sa "da vi vidite kako je to ovdje kod nas ...." pa idu hvalospjevi o ljubaznosti, efikasnosti i slično, a praviti bilo kakve komparacije ima smisla jedino ako se poredi apsolutno sve, od radnog vremena, plate, uslova, broja zaposlenih. Ovo važi za sve profesije. Kažu "neko neljubazan", ma dobro je da nas i pogledaju u nekim radnjama gdje stoje 12 sati iza pulta za 300 KM bez osiguranja.

Tuzlarije


Sinoć čujem da je umrla Nada Đurevska. Kako mi je žao. Nije imala puno godina, umrla je u 65. godini, ne znam šta joj je bilo. Imala sam priliku da je gledam u našem pozorištu. Tačnije više sam je slušala jer je imala poseban glas. Dala je glas mama Mumi u crtanom koji je ovdje bio dosta popularan. Kako je glumila u Hasanaginici, pa ono je, što kažu, kamen bi zaplakao, a isto je tako sjajna bila u humorističkoj seriji "Viza za budućnost". Baš u toj seriji je glumila sa nedavno preminulim kolegom Ljubišiom Samardžićem, a zanimljivo je da su oboje rođeni u Skoplju. Iako nije rođena u Bosni bila je prava Bosanka i svojim je ulogama bila pojam bosanske žene. Odavala je utisak divne, tople osobe. Rastužila me vijest o njenoj smrti, umrla je možda i najbolja naša glumica. Počivala u miru.

Pozdrav.

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 1 djevojčica i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 217 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 5 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 13.09.2017. godine krv su darovala 32 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 10:51
Iz Biltena MUP-a
Vozačica pod dejstvom alkohola udarila pješaka i udaljila se s mjesta nesreće


Tuzlarije Sinoć u ulici Bosne Srebrene se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali NN vozač koji je upravljao sa pmv. „Alfa Romeo“ i pješak H.M., rođen 1970. godine iz Tuzle, kom prilikom se NN vozač sa vozilom udaljio sa lica mjesta. O navedenoj saobraćajnoj nesreći je obavješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici OKP PU Tuzla.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:29 Broj citanja: 334
Odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla na period najduže 90 dana u sastavu Emina Ramić, predsjednik i članovi Samir Cipurković i Mirela Ibrahimović - Mehanović.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:14
Vlada TK:
Uspješna koordinacija poslova zaštite i spašavanja u 2017. godini


Prema Izvještaju, na osnovu detaljne analize aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini može se zaključiti da je to bila uspješna godina. Izmedju brojnih aktivnosti potrebno je istaknuti da je pružena pomoć općinama Doboj Istok i Kladanj

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:03
Najava:
Veče feminističke poezije


Tuzlarije U petak 23. marta, povodom Svjetskog dana poezije i Mjeseca ženske istorije, Tuzlanski otvoreni centar u suradnji sa Američkim kutkom Tuzla, upriličit će veče feminističke poezije. Uz intimnoj atmosferi Američkog kutka, uz toplu kafu i kekse, posjetitelji/ice će imati priliku da uživaju u poeziju različitih feminističkih autora i autorica.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:53
Hladno sa povremenim snijegom i naredna dva dana


TuzlarijeU Tuzli će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka do 1 stepen. I naredna dva dana očekuje se slično vrijeme, hladno, oblačno sa povremenim snijegom. Djelimično razvedravanje, prestanak padavina i minimalan porast temperature (do 6 stepeni) očekuje se u subotu kao uvod u topliju i stabilniju narednu sedmicu.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:21
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Zrno soli˝


TuzlarijeU srijedu, 21. marta 2018. godine u 19:30 sati na reportoaru Narodno pozorišta Tuzla je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj "Zrno soli" za koji je tekst i režiju potpisuje Neda Rusjan Bric. Igraju: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Poslanici danas o izbjegličkoj krizi i odlagalištu nuklearnog...

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Uoči praznika perzijske nove godine: U napadu bombaša samoubice 26 mrtvih u Kabulu

Opsežna policijska akcija: Raznio se osumnjičeni za niz eksplozija u Austinu

Postoje indicije da je pet djevojčica umrlo: Nigerijske srednjoškolke koje je oteo Boko Haram vratile se kućama

U vazdušnim napadima 2007.: Izrael priznao da je uništio nuklearni reaktor u Siriji

Privedeno je sedam članova bande Nindžas: U Peruu zaplijenjeno 1,5 tona kokaina

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 15 minuta
Pogledajte prilog Channela 4 koji je do temelja uzdrmao Facebook
Objavljeno prije 55 minuta
Bivši Zuckerbergov mentor: Ova kriza mogla bi uništiti Facebook
Objavljeno prije sat vremena
Serijski bombaš iz Teksasa je mrtav, ubio se sam
Objavljeno prije sat vremena
Šef firme koja je ukrala podatke 50 milijuna Facebook profila: Trump je pobijedio zbog nas
Objavljeno prije sat vremena
Sarkozy i danas na ispitivanju o Gadafijevu novcu za kampanju
Objavljeno prije sat vremena
Bombaš samoubojica se raznio u Kabulu, najmanje 26 poginulih