TUZLARIJE - VIJESTI

14.09.2017. u 15:30 Broj citanja: 1341
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Bila sam u posjeti ženi koja leži u bolnici. Odjeljene puno teških bolesika, uglavnom nepokretnih, a na cijelom odjeljenju rade dvije medicinske sestre, odnosno tehničara. Na području bivše Jugoslavije postojale su četvorogodišnje srednje škole za medicinske sestre/tehničarke. Bile su to vrlo dobre škole čije su učenike raširenih ruku dočekivali kada su ljudi zbog rata odlazili u druge zemlje. Od kako je otvorena hvale našu Medicinsku školu.

Tuzlarije


Posebna degradacija profesije desila se kada su ukinuti bolničari. Oni su obavljali sve, da tako kažem prljave poslove, a sestre su mogle da rade svoj dio posla. Ne bih da se neko nađe uvrijeđen ali na teškim odjelima posao sestre je gori nego čistačice.

Tuzlarije


Pa se još neko, ne znam kako, dosjetio da je za toliki broj bolesnika, dovoljno dvije sestre. Čini se da bi jedna jedva za jednu sobu bila dovoljna da kako treba obavi posao. Govorim o sestrama koje su u bolnicama, a kako je po domovima zdravlja ne znam ali njihov je posao daleko lakši.

Tuzlarije


Bolesnima svakako nije lako, dosta im je bolesti, sestre se zovu čim šta treba, a kako nemaju sto ruku ne mogu uvijek obaviti ni osnovno a ne ugađati, i onda se pacijenti znaju žaliti i kukati. Nisu krivi ni pacijenti ni sestre nego oni koji su tako odlučili. Skupo im je zaposliti adekvatan broj ljudi, a kad ode i ovo malo što je ostalo, onda će se hvatati za glavu. Treba napraviti spisak stvari koje su u opisu radnog mjesta sestre/tehničara pa da se stekne utisak koliko posla bi trebalo da obave dvije osobe. Da su roboti, puno bi bilo.

Tuzlarije


I još da kažem da sam alergična na rečenice koje počinju sa "da vi vidite kako je to ovdje kod nas ...." pa idu hvalospjevi o ljubaznosti, efikasnosti i slično, a praviti bilo kakve komparacije ima smisla jedino ako se poredi apsolutno sve, od radnog vremena, plate, uslova, broja zaposlenih. Ovo važi za sve profesije. Kažu "neko neljubazan", ma dobro je da nas i pogledaju u nekim radnjama gdje stoje 12 sati iza pulta za 300 KM bez osiguranja.

Tuzlarije


Sinoć čujem da je umrla Nada Đurevska. Kako mi je žao. Nije imala puno godina, umrla je u 65. godini, ne znam šta joj je bilo. Imala sam priliku da je gledam u našem pozorištu. Tačnije više sam je slušala jer je imala poseban glas. Dala je glas mama Mumi u crtanom koji je ovdje bio dosta popularan. Kako je glumila u Hasanaginici, pa ono je, što kažu, kamen bi zaplakao, a isto je tako sjajna bila u humorističkoj seriji "Viza za budućnost". Baš u toj seriji je glumila sa nedavno preminulim kolegom Ljubišiom Samardžićem, a zanimljivo je da su oboje rođeni u Skoplju. Iako nije rođena u Bosni bila je prava Bosanka i svojim je ulogama bila pojam bosanske žene. Odavala je utisak divne, tople osobe. Rastužila me vijest o njenoj smrti, umrla je možda i najbolja naša glumica. Počivala u miru.

Pozdrav.

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 1 djevojčica i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 217 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 5 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 13.09.2017. godine krv su darovala 32 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 418
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 360
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“