TUZLARIJE - VIJESTI

14.09.2017. u 23:47 Broj citanja: 2179
Dom zdravlja:
Promovisan novi model sestrinstva u zajednici

U tuzlanskom Domu zdravlja danas je okončan pilot projekat ”Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini”. Riječ je o novom modelu sestrinstva u zajednici, koji će u mnogome olakšati rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja u Polivalentnoj patronažnoj službi Doma zdravlja Tuzla.

Tuzlarije


Vlade Švicarske je ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala medicinsku i nemedicinsku opremu u vrijednosti od oko 60 hiljada KM, što je utrošeno u realizaciju projekta i razvitka novog modela sestrinstva u zajednici. Uz donirani automobil, oprema će se koristiti za pružanje usluga polivalentne patronaže i rad medicinskih sestara i tehničara koji su uspješno završili teorijsku i praktičnu obuku. Za njih 21 uručeni su i certifikati.

– Projekat ”Jačanje sestrinstva u BiH” uspješno se provodi u našem Domu zdravlja. U slučaju naše zdravstvene ustanove educirane patronažne sestre posjećuju najranjivije kategorije stanovništva našeg grada, sudjeluju u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i naravno liječenju, gdje je to potrebno, istakla je prim. dr. Samira Srabović – načelnica Službe opšte i porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Reforme na jačanju zdravstvene zaštite, odnosno zdravstvenog sektora u cjelini kroz programe prevencije, edukacije i promocije zdravog načina života pokazale su značajan napredak u svim oblastima. U cilju postizanja boljih rezultata u liječenju u slučajevima kada je to potrebno, neophodna je svakodnevna edukacija osoblja.

– Od ovog projekta korist će imati prvo pacijenti, odnosno korisnici naših usluga, jer smo mi svaki dan na terenu i u komunikaciji sa njima. Također će biti koristan za osoblje Doma zdravlja, odnosno patronažne sestre, koje su svaki dan na terenu, u porodicama, rekla nam je Sidika Fazlić – odgovorna sestra Polivalntne patronažne službe u Domu zdravlja Tuzla.

Projekat ”Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” podržava i finansira Vlada Švicarske u ukupnom iznosu od osam miliona KM, a provodi se u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

– Sa ovim projektom nastojimo uvesti novi model uloge patronažne sestre, a to zapravo znači da postižemo bolji kvalitet, bolju učinkovitost, sigurnost i približavanje zdravstvene službe najranjivijim kategorijama stanovništva, smatra Dragana Galić – savjetnica federalnog ministra zdravstva.

Ovaj projekat provodi se još u zdravstvenim ustanovama, odnosno domovima zdravlja u Orašju, Bijeljini i Prijedoru, a u toku je i implementacija u Mostaru, Tomislavgradu, Livnu, Banjaluci i Brčkom.

D.D.

(tuzlarije.net)               

 Na konstrukciju od pet spratova mogu stati 42 vozila
U Kini instaliran automat za prodaju automobila
Tragedija u Banja Luci:
Dječak (10) pao kroz prozor i poginuo, majka izvršila samoubistvo
Ubio 10 i ranio 15 ljudi u Torontu
Identificiran napadač koji je kombijem gazio ljude

26.04.2018. u 20:19
Tri nova reprezentativca na Državnom prvenstvu za Karate Kluba „DO“ Tuzla


Proteklog vikenda u Jajcu, u organizaciji Karate Saveza Bosne i Hercegovine održano je Državno prvenstvo za djecu do 14 godina, na kojem je nastupilo 110 klubova sa 1000 takmičara. Iza sebe ostaviti smo mnogobrojnije ekipe, te osvojiti 3 medalje i 2 peta mjesta, čime smo dobili 3 nova reprezentativca, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 18:34 Broj citanja: 475
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeVolim kad je sve dobro osvijetljeno, i tako, kad je pala noć pa ja sve popalih, majko draga, ne znam je li do svjetla ili sam tek sad progledala ali malo je reći da smo ružniji. Neću više ni da se ogledam. Muž po običaju zakunjao uz TV, ulazim palim svjetlo, a on odmah govori s kim je bio šta je radio. Kao da je na ispitivanju. Nema šale.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 17:51 Broj citanja: 1474
Tuzlanski kanton prvi u FBiH po broju razvedenih brakova


Tuzlanski kanton i u januaru ove godine drži neslavno prvo mjesto kada je riječ o razvodima bračnih partnera, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. S druge strane, u 2017. godini na području Federacije je registrovano 1035 razvoda, od čega je 266 na području Tuzlanskog kantona što ovaj ovaj kanton već drugu godinu zaredom stavlja u sami vrh tabele po ukupnom broja.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 17:43
Zinajda Osmić iz Jajca pobjednica literarnog konkursa JU Specijalne biblioteke ˝Behram-beg˝


Na Konkurs za najbolji prozni literarni rad, koji je Biblioteka pod brojem 03-10-47/18 raspisala dana 27. marta 2018. godine, u sklopu programa obilježavanja 25 godina svoga postojanja a povodom Svjetskog dana knjige i zakona o autorskim pravima (23. april), prijavio se 31 kandidat sa svojim radovima.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 17:08
Pomoć djeci i mladima:
Otvaranje prvog on line savjetovališta 7. maja u Tuzli


TuzlarijeZvanično otvaranje prvog on line savjetovališta pod nazivom: "Svijet bez etikete“ održava se 07.05.2018. godine u 14.30 na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli. Cilj otvaranja savjetovališta jeste pružanje podrške i pomoći djeci i mladima na putu odrastanja

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 16:05 Broj citanja: 683
Tuzla slavi rođendan velikana naše književnosti, Meše Selimovića


TuzlarijePrigodnim programom, učenici i nastavnici, Gimnazije Meša Selimović u Tuzli, danas su obilježili Dan škole i godišnjicu rođenja ovoga pisca. Tim povodom gimnaziju je posjetio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, te položio cvijeće pred spomenik, postavljen u znak sjećanja na velikana bosanskohercegovačke književnosti.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

VIDEO: Posljednji dan Sarajevo Business Foruma: Vrijeme je da Sarajevo postane ozbiljna turistička destinacija

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Bill Cosby podivljao na sudu nakon što je proglašen krivim za silovanje
Objavljeno prije sat vremena
Mike Pompeo postao američki državni tajnik
Objavljeno prije sat vremena
Eksplozija u rafineriji nafte u Americi, 20 ozlijeđenih
Objavljeno prije sat vremena
Trump u srpnju ipak putuje u Britaniju, najavljeni prosvjedi
Objavljeno prije 2 sata
Rusi na sastanak doveli zdrave Sirijce da bi dokazali da nije bilo kemijskog napada, SAD i saveznici bijesni
Objavljeno prije 3 sata
Žena slavnog komičara umrla je pišući knjigu o serijskom ubojici. Konačno je uhvaćen