TUZLARIJE - VIJESTI

14.09.2017. u 23:47 Broj citanja: 2085
Dom zdravlja:
Promovisan novi model sestrinstva u zajednici

U tuzlanskom Domu zdravlja danas je okončan pilot projekat ”Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini”. Riječ je o novom modelu sestrinstva u zajednici, koji će u mnogome olakšati rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja u Polivalentnoj patronažnoj službi Doma zdravlja Tuzla.

Tuzlarije


Vlade Švicarske je ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala medicinsku i nemedicinsku opremu u vrijednosti od oko 60 hiljada KM, što je utrošeno u realizaciju projekta i razvitka novog modela sestrinstva u zajednici. Uz donirani automobil, oprema će se koristiti za pružanje usluga polivalentne patronaže i rad medicinskih sestara i tehničara koji su uspješno završili teorijsku i praktičnu obuku. Za njih 21 uručeni su i certifikati.

– Projekat ”Jačanje sestrinstva u BiH” uspješno se provodi u našem Domu zdravlja. U slučaju naše zdravstvene ustanove educirane patronažne sestre posjećuju najranjivije kategorije stanovništva našeg grada, sudjeluju u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i naravno liječenju, gdje je to potrebno, istakla je prim. dr. Samira Srabović – načelnica Službe opšte i porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Reforme na jačanju zdravstvene zaštite, odnosno zdravstvenog sektora u cjelini kroz programe prevencije, edukacije i promocije zdravog načina života pokazale su značajan napredak u svim oblastima. U cilju postizanja boljih rezultata u liječenju u slučajevima kada je to potrebno, neophodna je svakodnevna edukacija osoblja.

– Od ovog projekta korist će imati prvo pacijenti, odnosno korisnici naših usluga, jer smo mi svaki dan na terenu i u komunikaciji sa njima. Također će biti koristan za osoblje Doma zdravlja, odnosno patronažne sestre, koje su svaki dan na terenu, u porodicama, rekla nam je Sidika Fazlić – odgovorna sestra Polivalntne patronažne službe u Domu zdravlja Tuzla.

Projekat ”Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” podržava i finansira Vlada Švicarske u ukupnom iznosu od osam miliona KM, a provodi se u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

– Sa ovim projektom nastojimo uvesti novi model uloge patronažne sestre, a to zapravo znači da postižemo bolji kvalitet, bolju učinkovitost, sigurnost i približavanje zdravstvene službe najranjivijim kategorijama stanovništva, smatra Dragana Galić – savjetnica federalnog ministra zdravstva.

Ovaj projekat provodi se još u zdravstvenim ustanovama, odnosno domovima zdravlja u Orašju, Bijeljini i Prijedoru, a u toku je i implementacija u Mostaru, Tomislavgradu, Livnu, Banjaluci i Brčkom.

D.D.

(tuzlarije.net)               

 FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝
Možda ima i luđih penala ali je jedno sigurno:
Golman će ovaj penal doživotno pamtiti
Svakakvih budala dunjalukom hoda:
VIDEO Muškarac u Hong Kongu gurnuo ženu na prugu

23.10.2017. u 17:11
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Priču o njegovoj borbi da nastavi život, da se digne na noge, trebali bi mnogi pogledati. To je jedna od onih priča, kada zdravi osjećaju nelagodu, gotovo stid. Niko nije kriv što je tako, ali kad se nešto ima obično se uzima zdravo za gotovo. Mnogo šta se počinje cijeniti kad se izgubi. Tako je sa zdravljem, poslom, prijateljstvom, ljubavlju, svemu.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 17:05 Broj citanja: 2102
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u TuzliTuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 16:34 Broj citanja: 1423
Vlada TK
Svečano puštene u promet nove dionice rekonstruisanih regionalnih puteva


Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministri u Vladi TK pustili su u saobraćaj rekonstruisanu dionicu regionalne saobraćajnice R-459 Tuzla – Dokanj – Šibošnica, dionica Jarići – Lovački dom.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 16:18
Srijeda na Filozofskom fakultetu
Otvorena predavanja za građanstvo


Serija predavanja iz oblasti humanistike i društvenih nauka pod nazivom „Srijeda na Filozofskom fakultetu“ održavat će jednom mjesečno, a namijenjena su najširoj publici. Predavanja će držati nastavnici Fakulteta,  trajat će do sat vremena a nakon izlaganja predviđen je razgovor o temi. Za prisustvo predavanjima nije potrebna prethodna prijava.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 16:13
Gradska uprava
Isporučene muzilice za pet korisnika


U okviru redovnih aktivnosti u realizaciji projekta pod nazivom “Razvoj ruralne ekonomije sa fokusom na poljoprivrednu proizvodnju na području grada Tuzla” danas je, u krugu Udruženja Bosper, izvršena isporuka muzilica za pet korisnika. Ova aktivnost predstavlja nastavak kontinuirane podrške koju pruža Grad Tuzla

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 15:10
Međunarodni dan školskih biblioteka:
Ljubav prema knjizi i čitanju


Međunarodni dan školskih biblioteka se od 1997. godine obilježava svakog četvrtog ponedjeljka u mjesecu oktobru. Školska biblioteka Mješovite srednje škole i Mješovite srednje hemijske škole u Tuzli bila je danas središte druženja učenika srednjih škola s područja TK

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Komisija usvojila izmjenu Krivičnog zakona BiH: Zabrana zamjene zatvorskih kazni novčanom za djela terorizma

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Izdate naredbe za evakuaciju : Tajfun Lan pogodio Japan, tri osobe poginule

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
CNN: Budućnost Kine? Dominacija putem sile
Objavljeno prije 2 sata
Tillerson iznenada posjetio Afganistan
Objavljeno prije 3 sata
Francuske vlasti odlučile: "Ne smijete nazvati bebu Džihad"
Objavljeno prije 3 sata
Amazon u Njemačkoj otvara istraživački centar za umjetnu inteligenciju
Objavljeno prije 3 sata
Znanstvenici upozoravaju na sve kiselije oceane: "Ovo je bez presedana u 300 milijuna godina"
Objavljeno prije 4 sata
Napadnuta ruska novinarka poznata po kritiziranju Putina, muškarac ju je ubo nožem u vrat