TUZLARIJE - VIJESTI

14.09.2017. u 23:47 Broj citanja: 2131
Dom zdravlja:
Promovisan novi model sestrinstva u zajednici

U tuzlanskom Domu zdravlja danas je okončan pilot projekat ”Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini”. Riječ je o novom modelu sestrinstva u zajednici, koji će u mnogome olakšati rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja u Polivalentnoj patronažnoj službi Doma zdravlja Tuzla.

Tuzlarije


Vlade Švicarske je ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala medicinsku i nemedicinsku opremu u vrijednosti od oko 60 hiljada KM, što je utrošeno u realizaciju projekta i razvitka novog modela sestrinstva u zajednici. Uz donirani automobil, oprema će se koristiti za pružanje usluga polivalentne patronaže i rad medicinskih sestara i tehničara koji su uspješno završili teorijsku i praktičnu obuku. Za njih 21 uručeni su i certifikati.

– Projekat ”Jačanje sestrinstva u BiH” uspješno se provodi u našem Domu zdravlja. U slučaju naše zdravstvene ustanove educirane patronažne sestre posjećuju najranjivije kategorije stanovništva našeg grada, sudjeluju u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i naravno liječenju, gdje je to potrebno, istakla je prim. dr. Samira Srabović – načelnica Službe opšte i porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Reforme na jačanju zdravstvene zaštite, odnosno zdravstvenog sektora u cjelini kroz programe prevencije, edukacije i promocije zdravog načina života pokazale su značajan napredak u svim oblastima. U cilju postizanja boljih rezultata u liječenju u slučajevima kada je to potrebno, neophodna je svakodnevna edukacija osoblja.

– Od ovog projekta korist će imati prvo pacijenti, odnosno korisnici naših usluga, jer smo mi svaki dan na terenu i u komunikaciji sa njima. Također će biti koristan za osoblje Doma zdravlja, odnosno patronažne sestre, koje su svaki dan na terenu, u porodicama, rekla nam je Sidika Fazlić – odgovorna sestra Polivalntne patronažne službe u Domu zdravlja Tuzla.

Projekat ”Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” podržava i finansira Vlada Švicarske u ukupnom iznosu od osam miliona KM, a provodi se u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

– Sa ovim projektom nastojimo uvesti novi model uloge patronažne sestre, a to zapravo znači da postižemo bolji kvalitet, bolju učinkovitost, sigurnost i približavanje zdravstvene službe najranjivijim kategorijama stanovništva, smatra Dragana Galić – savjetnica federalnog ministra zdravstva.

Ovaj projekat provodi se još u zdravstvenim ustanovama, odnosno domovima zdravlja u Orašju, Bijeljini i Prijedoru, a u toku je i implementacija u Mostaru, Tomislavgradu, Livnu, Banjaluci i Brčkom.

D.D.

(tuzlarije.net)               

 Usljed Sunčeve aktivnosti:
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja
Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog

20.01.2018. u 00:37
Igor Marković potpisao za Slobodu


Mladi golman, Igor Marković koji je trenirao na Tušnju od sredine septembra prošle godine, uspio se nametnuti stručnom štabu te je potpisao ugovor sa FK “Sloboda” Tuzla do ljeta 2018. godine. Ovaj devetnaestogodišnji golman je nastupao za omladinske selekcije Partizana, a nastupao je i za U-17 i U-19 reprezentaciju BiH.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 22:46
Poticaji u Lijanovićevim džepovima

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


Kantonalni sud u Tuzli nepravosnažno je osudio bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića na devet godina zatvora, uz obavezu da vrati nezakonito stečenih oko 650.000 maraka. Prema presudi, on je organizovao kriminalnu grupu koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 20:55 Broj citanja: 3495
Suze na promociji u BKC-u:
Majka u knjizi opisala preranu smrt kćerke Jasmine


TuzlarijeOdavno jedna promocija knjige u Tuzli nije izazvala toliko emocija kod publike, kao što je to bilo večeras, u Bosanskom kulturnom centru, na promociji djela "Zašto ne volim juli, moja Čupavice“, autorice Indire Ćosić Smajlović iz Srebrenika. Knjiga je autobiografska, pisana po istinitom životnom događaju autorice koja je prerano izgubila kćerku.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 17:44 Broj citanja: 678
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeLjudi koji pripadaju istim strankama, kao da i ne pripadaju. Da nije tako onda bi oni koji su u našem Vijeću opozicija, SDA, SBB i HDZ, rekli koju raji iz viših nivoa i uticali na rješavanje problema zagađanja. Elektroprivreda je firma u vlasništvu FBiH, koliko znam direktor je Bajazit Jašarević iz SDA, pa još iz Tuzle, pa ako oni ne mogu riješiti odsumporavanje, ne znam ko može.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 16:43 Broj citanja: 455
Nova odgoda u Đukićevom predmetu zbog “psihičkih problema”


Nakon što je advokat Novaka Đukića rekao da je njegov branjenik hospitaliziran zbog “psihičkih problema”, Sud u Beogradu je ponovo odgodio početak postupka za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji. Viši sud u Beogradu je početak postupka, na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 16:39
Najava promocije knjige ˝Vakufi i džamije Gornjeg Bihora“


Javna ustanova Specijalna biblioteka "Behram-beg“ u Tuzli, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuizlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, srdačno Vas pozivaju na Promociju knjige "Vakufi i džamije Gornjeg Bihora“ autora prof. dr. Isata Skenderović.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Potvrđen u oba doma Parlamenta: Usvojen budžet Federacije BiH za 2018. godinu

Nakon odbijanja amandmana DF-a, nada roditeljima: Novalić najavio rješenje problema obrazovanja djece s autizmom

Radnici nestrpljivi: Željezarci ponovo blokirali cestu prema pogonima Arcelor Mittala

Odlučeno na sjednici Vlade ovog kantona: Pregovori radnika u zdravstvu i Vlade HNK-a počinju 26. januara

Nova strategija proširenja 6. februara: Hahn najavio Srbiju i C.Goru kao nove članice, Juncker uskoro u BiH

Identifikovan posljednji vlasnik "opel astre": Kosovska policija ispitala šest svjedoka

Ukupan broj ugrožene djece oko četiri miliona: Zbog rata u Iraku raseljeno 1,3 miliona djece

Korak do ispunjenja jednog od najvećih ciljeva u medicini: BBC: Naučnici bliži univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka

VIDEO: Pavle Komlen najbrži bio u utrci za časni krst: Bogojavljenje u Ortiješu pokraj Mostara

Poražen sa 6:1, 6:3, 6:1: Džumhur nemoćan protiv Nadala
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Oslobođeni željezničari optuženi za najgoru nesreću u povijesti Kanade
Objavljeno prije 7 sati
Egipatski predsjednik objavio kandidaturu za novi mandat
Objavljeno prije 7 sati
Ruski ministar Lavrov: Ako se SAD povuče, iranski nuklearni sporazum će propasti
Objavljeno prije 8 sati
SAD-u prijeti paraliza savezne vlade, sat otkucava, a republikanci i demokrati se svađaju
Objavljeno prije 9 sati
Trump obećao stroži zakon protiv pobačaja: "Uvijek ću se boriti za pravo na život"
Objavljeno prije 9 sati
Popularna ljetovališta u Meksiku pogodio potres od 6,3 stupnja po Richteru