TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2017. u 10:49 Broj citanja: 1731
17. septembar Dan solara
Solana obilježava 132 godine rada

Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Od samoga početka, otvaranja kotla u Simin Hanu, Solana je predstavljala okosnicu razvoja Tuzle i cijeloga regiona. Stoljećima je proizvodnja soli bila osnovna privredna grana u ovome kraju, i Tuzla je svoj razvoj počivala na proizvodnji soli.

Tuzlarije


Veliki napredak na svom razvojnom putu Solana je zabilježila u toku 1970 godine, izgradnjom i puštanjem u rad novih pogona za proizvodnju vakumirane soli kapaciteta 200.000 t.g. Opremu i tehnologiju za ovu proizvodnju isporučila je poznata svjetska firma Elcher WYES Svicharska što je sa tehničko-tehnološkog aspekta garantovalo pouzdanu proizvodnju i visok kvalitet proizvoda.

Od svog nastajanja pa sve do danas Solana d.d. Tuzla, osim povremenih zastoja (remont) nije prekidala proces proizvodnje.

U 2006 godini ostvaren je fizički obim proizvodnje u visini od 80.790 t. Sa tendencijom stalnog rasta ka projektovanoj vrijednosti kapaciteta proizvodnje. Pored proizvodnje soli kao osnovne djelatnosti oživljava i nove razvojne Programe iz oblasti prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli. Ovi programi predstavljaju trajnu poslovnu orjentaciju fabrike u narednom periodu.

Solana Tuzla za obavljanje svoje poslovne djelatnosti raspolaže površinom od 79 hiljada kvadratnih metara, od čega je 51 hiljada kvadratnih metara otvoreni prostor koji se sastoji od parkovskih, zelenih i asfaltiranih površina, te platoa. Fabrički krug je uređen i posjeduje adekvatnu industrijsku infrastrukturu, s uređenim putevima, željezničkim kolosijekom, trafostanicom, te pumpnom stanicom.

Proizvodni objekti Solane smješteni su u osam hiljada kvadratnih metara, objekti održavanja u 4,5 hiljade, skladišta ulaznih roba i repromaterijala u pet hiljada, dok skladišta gotovih proizvoda zauzimaju površinu od 8,5 hiljada kvadratnih metara.

U krugu Solane su i objekti vatrogasne službe, objekti obezbjeđenja, garažni depoi i sklonište, kao i upravna zgrada, poslovni prostori, restoran, ambulanta, garderobe, kupatila. U četiri hiljade kvadratnih metara organizovan je muzej s galerijom i postrojenjem stare Solane, sačuvan kao spomenik industrijske tradicije.

U okviru vlasničke strukture i upravljanja, Fabrika egzistira kao Dioničko društvo i zapošljava 420 radnika.

Na vrlo zavidan nivo podiže proizvodnju i kvalitet svojih proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima : Srbije, Hrvatske, Slovenije,
Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Solana d.d. je razvila i primijenila sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001:2000 koji je certificiran od strane Njemačke certifikacijske kuće DQS
i domaće certifikacione kuće BH certifikat. Sa našim asortimanima proizvoda nastojimo zadovoljiti ukuse potrošača koji su naša razvojna vodilja.

Trajno opredjeljenje nam je uvažavanje zahtjeva kupaca i razvijanje dobrih poslovnih odnosa sa partnerima i stoga im pristupamo s posebnom pažnjom u otvorenoj i odgovornoj komunikaciji.

(tuzlarije.net - Solana Tuzla)               

 Visoki prihodi, harmoničan život i povjerenje u vlast
Finci su najsretnije osobe, a opet se ubijaju, piju alkohol
U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

23.03.2018. u 20:18
Liga za opstanak:
Sloboda dočekuje VogošćuTuzlarijeKao što je najavljeno na današnjoj press konferenciji u prostorijama kluba, Sloboda sutra, 24. marta dočekuje ekipu Vogošća iz Vogošće. Utakmica će se odigrati u velikoj dvorani Mejdana sa početkom u 19:30 sati. Ostali parovi 3. kola Lige za opstanak su...

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 17:29 Broj citanja: 664
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeJednom sam vidjela kada je čovjek u blizini Male pijace dobio epi napad. Ljudi su se skupili oko njega, gledali, niko nije znao šta treba raditi. Sva sreća naišla je jedna dokorica koja je pomogla čovjeku, udaljila svijet, pozvala kolege. Tako da kad god vidim da se obilježava Dan podrške oboljelim sjetim se tog događaja i pomislim da se nikad ne zna kad može zatrebati i minimalno znanje o medicinskoj pomoći.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 14:12 Broj citanja: 658
26. marta u Tuzli:
Dan podrške oboljelim od epilepsije


Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj dan je nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan. Klinika za neurologiju UKC Tuzla se sa različitim aktivnostima i ove godine pridružila svjetskoj zajednici u pružanju podrške oboljelim od epilepsije. Tim povodom danas je na ovoj klinici održana konferencija za novinare.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 12:59
Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK


Trend krivičnih djela koja su počinili maloljetnici na području Tuzlanskog kantona, smanjen je u 2017. godini u poređenju sa godinama ranije. U prilog tome idu i podaci Odgojnog centra TK prema kojima je na tretmanu u ovoj ustanovi boravilo 46 maloljetnika. Najčešća krivična djela koja čine maloljetnici na području Tuzlanskog kantona su krađe.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:53 Broj citanja: 312
Najava:
Dan otvorenih vrata Udruženja ˝Nova ženska inicijativa˝Dan otvorenih vrata Udruženja “Nova ženska inicijativa” biće održan u subotu 24.03.2018. godine na galeriji Hotela Tuzla u vremenu od 11-15 sati. Biće ovo prilika da Vam prezentiramo naš dosadašnji rad ali i najavimo aktivnosti koje slijede, te da naša vrata otvorimo za nove članice, počastimo Vas i družimo se - saopšteno je iz ovog Udruženja.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:43 Broj citanja: 634
Ansambl ˝Zefir˝:
Koncert sevdaha u povodu 10. godišnjice postojanja i rada


TuzlarijeDeset godina postojanja i rada Ansambla "Zefir" iz Srebrenika bit će obilježeno koncertom sevdaha, koji će biti održan 26. marta u Domu kulture u Srebreniku. Kao gosti nastupit će Mirza Selimović, Nedžmija i Admir Suljić. Članove ovog ansambla vodi posebna želja, volja i ljubav. Radi se zapravo o jednoj velikoj porodici gdje vlada neopisiva ljubav.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Više od 50 miliona KM ostaje na računu: Za Federaciju sporna raspodjela novca od akciza

VIDEO: Međunarodni predstavnici okupili dio političkih lidera: Još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Ocjena rada vlasti na državnom nivou: CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

U Odgojnom centru TK boravilo 46 maloljetnika: Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK

Sud se boji da će pobjeći iz zemlje: Pet katalonskih separatista u pritvoru

Pokret Pet zvijezda želi da predvodi vlast: Italijanski parlament se sastao, ali pregovori stranaka u blokadi

VIDEO: Ranije usmrtio dvije osobe: Okončana talačka kriza u Francuskoj, napadač ubijen

Naučnici izvršili potpunu genetsku analizu: Riješen misterij kostura iz čileanske pustinje

Prijateljski susret u Razgradu : Nogometaši BiH golom Kodre savladali Bugarsku

VIDEO: Kvalifikacije za U-21 Evropsko prvenstvo: BiH protiv Velsa stigla do vrijednih bodova