TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2017. u 10:49 Broj citanja: 1658
17. septembar Dan solara
Solana obilježava 132 godine rada

Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Od samoga početka, otvaranja kotla u Simin Hanu, Solana je predstavljala okosnicu razvoja Tuzle i cijeloga regiona. Stoljećima je proizvodnja soli bila osnovna privredna grana u ovome kraju, i Tuzla je svoj razvoj počivala na proizvodnji soli.

Tuzlarije


Veliki napredak na svom razvojnom putu Solana je zabilježila u toku 1970 godine, izgradnjom i puštanjem u rad novih pogona za proizvodnju vakumirane soli kapaciteta 200.000 t.g. Opremu i tehnologiju za ovu proizvodnju isporučila je poznata svjetska firma Elcher WYES Svicharska što je sa tehničko-tehnološkog aspekta garantovalo pouzdanu proizvodnju i visok kvalitet proizvoda.

Od svog nastajanja pa sve do danas Solana d.d. Tuzla, osim povremenih zastoja (remont) nije prekidala proces proizvodnje.

U 2006 godini ostvaren je fizički obim proizvodnje u visini od 80.790 t. Sa tendencijom stalnog rasta ka projektovanoj vrijednosti kapaciteta proizvodnje. Pored proizvodnje soli kao osnovne djelatnosti oživljava i nove razvojne Programe iz oblasti prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli. Ovi programi predstavljaju trajnu poslovnu orjentaciju fabrike u narednom periodu.

Solana Tuzla za obavljanje svoje poslovne djelatnosti raspolaže površinom od 79 hiljada kvadratnih metara, od čega je 51 hiljada kvadratnih metara otvoreni prostor koji se sastoji od parkovskih, zelenih i asfaltiranih površina, te platoa. Fabrički krug je uređen i posjeduje adekvatnu industrijsku infrastrukturu, s uređenim putevima, željezničkim kolosijekom, trafostanicom, te pumpnom stanicom.

Proizvodni objekti Solane smješteni su u osam hiljada kvadratnih metara, objekti održavanja u 4,5 hiljade, skladišta ulaznih roba i repromaterijala u pet hiljada, dok skladišta gotovih proizvoda zauzimaju površinu od 8,5 hiljada kvadratnih metara.

U krugu Solane su i objekti vatrogasne službe, objekti obezbjeđenja, garažni depoi i sklonište, kao i upravna zgrada, poslovni prostori, restoran, ambulanta, garderobe, kupatila. U četiri hiljade kvadratnih metara organizovan je muzej s galerijom i postrojenjem stare Solane, sačuvan kao spomenik industrijske tradicije.

U okviru vlasničke strukture i upravljanja, Fabrika egzistira kao Dioničko društvo i zapošljava 420 radnika.

Na vrlo zavidan nivo podiže proizvodnju i kvalitet svojih proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima : Srbije, Hrvatske, Slovenije,
Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Solana d.d. je razvila i primijenila sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001:2000 koji je certificiran od strane Njemačke certifikacijske kuće DQS
i domaće certifikacione kuće BH certifikat. Sa našim asortimanima proizvoda nastojimo zadovoljiti ukuse potrošača koji su naša razvojna vodilja.

Trajno opredjeljenje nam je uvažavanje zahtjeva kupaca i razvijanje dobrih poslovnih odnosa sa partnerima i stoga im pristupamo s posebnom pažnjom u otvorenoj i odgovornoj komunikaciji.

(tuzlarije.net - Solana Tuzla)               

 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 11:30 Broj citanja: 346
Obilježen Dan jabuke
Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće vanTradicija obilježavanja Dana jabuke (20. oktobar) započela je 1990. godine. S ciljem isticanja značaja jabuke i predstavljanja mnogobrojnih sorti koje se uzgajaju u Velikoj Britaniji, te godine u Londonu je započelo obilježavanje Dana jabuke.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 11:14 Broj citanja: 328
Na današnji dan prije četiri godine
Kupanje u jezeru u drugoj polovini oktobra


Lijepo je vrijeme ovih dana, mnogi kažu da se ne sjećaju da je ovako bilo toplo ali jeste. U našoj rubrici "Tuzlarije ne današnji dan" našli smo ove fotografije snimljene 20. oktobra 2013. godine. Napisali smo tada da su druga polovina oktobra i kupanje u jezeru malo neobična kombinacija ali da očito nije i nemoguća.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 10:46
TFF:
Kafa sa...Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom


TuzlarijePrvu Kafu sa poznatima na ovogodišnem TFF-u popili smo sa Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom. Moramo priznati da ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas zanimljiv blok Kafa sa poznatima.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 09:39
˝Socijalni dan˝, prilika za srednjoškolce za makar jedan dan praksePreko 800 bh. srednjoškolaca danas 20.10.2017. godine napušta svoje školske klupe i po prvi put odlaze na svoja "radna mjesta" gdje će dobiti svoje prvo realno radno iskustvo.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 09:11 Broj citanja: 499
Učešće ljekara Klinike za hirurgiju na 1. Kongresu udruženja endoskopskih hirurga Srbije


TuzlarijeU Beogradu je od 12-14.10.2017. godine održan 1. Kongres udruženja endoskopskih hirurga Srbije (UEHS), a koji je bio pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES).

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 08:40
Odigrano I kolo 4. sezone Malonogometne univerzitetske lige uposlenika


TuzlarijeDana 18.10.2017. godine u Univerzitetskoj dvorani odigrano je prvo kolo Malonogometne lige uposlenika Univerziteta u Tuzli. Tako je započela već četvrta sezona takmičenja, čiji je organizator Centar za sport Univerziteta u Tuzli ...

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Djeca Rohindža žive u logorima bez pitke vode i hrane, prijete im zarazne bolesti, tvrdi UNICEF
Objavljeno prije 3 sata
Obama napao Trumpa: Vraćamo se 50 godina unazad
Objavljeno prije 5 sati
Japanski premijer očekuje sigurnu pobjedu na izborima, oporba je u rasulu
Objavljeno prije 5 sati
Bush napao Trumpa: U javnom životu imamo nasilje i predrasude
Objavljeno prije 5 sati
Španjolska sutra ukida autonomiju Kataloniji, slijede novi masovni prosvjedi
Objavljeno prije 5 sati
Njemačka zabrinuta zbog mogućnosti stvaranja nove generacije džihadista