TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2017. u 10:49 Broj citanja: 1698
17. septembar Dan solara
Solana obilježava 132 godine rada

Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Od samoga početka, otvaranja kotla u Simin Hanu, Solana je predstavljala okosnicu razvoja Tuzle i cijeloga regiona. Stoljećima je proizvodnja soli bila osnovna privredna grana u ovome kraju, i Tuzla je svoj razvoj počivala na proizvodnji soli.

Tuzlarije


Veliki napredak na svom razvojnom putu Solana je zabilježila u toku 1970 godine, izgradnjom i puštanjem u rad novih pogona za proizvodnju vakumirane soli kapaciteta 200.000 t.g. Opremu i tehnologiju za ovu proizvodnju isporučila je poznata svjetska firma Elcher WYES Svicharska što je sa tehničko-tehnološkog aspekta garantovalo pouzdanu proizvodnju i visok kvalitet proizvoda.

Od svog nastajanja pa sve do danas Solana d.d. Tuzla, osim povremenih zastoja (remont) nije prekidala proces proizvodnje.

U 2006 godini ostvaren je fizički obim proizvodnje u visini od 80.790 t. Sa tendencijom stalnog rasta ka projektovanoj vrijednosti kapaciteta proizvodnje. Pored proizvodnje soli kao osnovne djelatnosti oživljava i nove razvojne Programe iz oblasti prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli. Ovi programi predstavljaju trajnu poslovnu orjentaciju fabrike u narednom periodu.

Solana Tuzla za obavljanje svoje poslovne djelatnosti raspolaže površinom od 79 hiljada kvadratnih metara, od čega je 51 hiljada kvadratnih metara otvoreni prostor koji se sastoji od parkovskih, zelenih i asfaltiranih površina, te platoa. Fabrički krug je uređen i posjeduje adekvatnu industrijsku infrastrukturu, s uređenim putevima, željezničkim kolosijekom, trafostanicom, te pumpnom stanicom.

Proizvodni objekti Solane smješteni su u osam hiljada kvadratnih metara, objekti održavanja u 4,5 hiljade, skladišta ulaznih roba i repromaterijala u pet hiljada, dok skladišta gotovih proizvoda zauzimaju površinu od 8,5 hiljada kvadratnih metara.

U krugu Solane su i objekti vatrogasne službe, objekti obezbjeđenja, garažni depoi i sklonište, kao i upravna zgrada, poslovni prostori, restoran, ambulanta, garderobe, kupatila. U četiri hiljade kvadratnih metara organizovan je muzej s galerijom i postrojenjem stare Solane, sačuvan kao spomenik industrijske tradicije.

U okviru vlasničke strukture i upravljanja, Fabrika egzistira kao Dioničko društvo i zapošljava 420 radnika.

Na vrlo zavidan nivo podiže proizvodnju i kvalitet svojih proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima : Srbije, Hrvatske, Slovenije,
Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Solana d.d. je razvila i primijenila sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001:2000 koji je certificiran od strane Njemačke certifikacijske kuće DQS
i domaće certifikacione kuće BH certifikat. Sa našim asortimanima proizvoda nastojimo zadovoljiti ukuse potrošača koji su naša razvojna vodilja.

Trajno opredjeljenje nam je uvažavanje zahtjeva kupaca i razvijanje dobrih poslovnih odnosa sa partnerima i stoga im pristupamo s posebnom pažnjom u otvorenoj i odgovornoj komunikaciji.

(tuzlarije.net - Solana Tuzla)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


TuzlarijeU sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 2853
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


TuzlarijeSvaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 515
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljivUkupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Kožul odbio sazivanje sjednice, predsjedavao Sokolović: Zasjedala Komisija za finansije i budžet, odbili akcize

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

U Grčkoj na snazi 24-satni generalni štrajk: 15.000 demonstranata u Atini protiv mjera šednje

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Hamas prijeti da će poništiti Trumpovu odluku: "Marširamo prema Jeruzalemu"
Objavljeno prije 3 sata
Potjera u Indiji: Pobjegao ministar sreće optužen za ubojstvo opozicijskog političara
Objavljeno prije 3 sata
Vojnici iz Konga osuđeni na doživotni zatvor: "Silovali su djecu da bi dobili natprirodne moći"
Objavljeno prije 4 sata
Vlak se sudario sa školskim autobusom u Francuskoj, ima troje mrtvih
Objavljeno prije 4 sata
Britanska ekstremna desnica najavila skup potpore Trumpu
Objavljeno prije 5 sati
UN: Unatoč poricanju vlasti, SAD još uvijek muči zatvorenike u Guantanamu