TUZLARIJE - VIJESTI

19.09.2017. u 15:59 Broj citanja: 1127
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Ne možemo stići staviti sve vijesti o sanacijama i rekonstrukcijama ulica u Tuzli koje se finansiraju iz gradskog budžeta, pa mislim kako li na to gledaju vječiti kritičari svega što je vezano za Tuzlu i aktuelnog gradonačelnika. Da ne bih o gradonačelniku, nije sve ni njegova krivica a ni zasluga, ali ima jedna struja dežurnih kritičara koji sve kritikuju i ništa im ne valja. Kad bilo ko kaže ovo mi se sviđa ovo ne, bez obzira slagali se ili ne, treba biti prihvatljivo jer je to nečije mišljenje, stav, a sama činjenica da se sagledalo dobro i loše govori da se ne kritikuje radi kritike.

Tuzlarije


Nema mjesta, grada, gdje se ne može naći nešto što ne valja pa tako i kod nas. Nemaju svi ni iste, prije svega finansijske mogućnosti. Neki dan sam slušala jednog čovjeka koji je gostovao u jednoj našoj emisiji, ne znam kako se zove, vjerski je službenik, ima onu bijelu traku oko vrata. Priča kako se sada puno bolje živi nego prije ali da se sada puno više kuka. Pita ga voditeljica da to pojasni, a on kaže pa eto, ne tako davno nije u svim kućama bilo telefona a sada prema zvaničnim informacijama u našoj zemlji ima više mobitela nego stanovnika, a gdje su još fiksni telefoni. Zatim je rekao da mnoge kuće nisu imale WC-a ni kupatilo, grijala se voda na šporetu na drva pa se u nekim koritima kupalo u sobi u kojoj se i spavalo i jelo. Spominjao je i puteve kojih nije bilo ni do sela, a ne da je u selu asfaltirani put. Našao je još primjera pa sam se razmišljajući poslije o njegovim riječima sjetila i kako su prije djeca imala manje odjeće i obuće, a igračke se nisu tek dako dobijale. Sad se djeci usput, dok se čeka u redu na kasi, kupuju bar sitnice.

Ima naš narod razloga da kuka, da očekuje bolje ali nije ni sve tako crno, uvijek ima onih kojima je daleko gore, a u silnoj kuknjavi zaboravljamo koliko sve to utiče na zdravlje, koje jedino ne možemo kupiti.

Tuzlarije


Najavljena su privremena isključenja električne energije. Kad sam vidjela kako je napisano saopštenje jedva sam se skoncentrisala da nađem ima li moje ulice. Srećom nema, inače bih kukala kao svi ovi zajedno što ih gore pretresoh.

Tuzlarije


Moje ulice nema ali eto, što kažu, svaki dan se nešto novo sazna, nauči. Gledajući nazive ulica vidjela sam da imaju i one za koje se misli da su ukinute. Zašto su na drugom mjestu je posebna priča ali eto negdje su u Tuzli. Tako sam vidjela da ima ulica Mevle i Jusufa Jakupovića, za koju se govorilo da je ukinuta, a nekad je bila u Hendeku. Ima i drugih ulica koje su nazvane po ljudima koji su dali svoj doprinos u NOR-u, a neke su nazvane po novim herojima, pa ima i ulica Dine Hasića (momak bio baš sladak, vozio motor).

Tuzlarije


Kad se jednom u nazivu napravi greška teško ju je ispraviti. Tako su neki Azabagići a neki Azapagići, godinama se i škola i ulica zvala Jusuf JakuBović, dok baš Mevla (njegova udovica), nije pokrenula da se to ispravi u JakuPović, pa se naknadno ispravljalo, a JakuBovići su totalno druga porodica. Jakupovići i Jakubovići nisu ni u rodu. Ima dosta tih primjera, iako se čini nevažno jedno slovo, a nekad i crtica između dva prezimena, zna napraviti zbrku i problem.

Pokvarilo se vrijeme, bilo je i malo kiše.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 3 djevojčice i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 19.09.2017. godine krv je darovalo 39 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 16:15
Iz Biltena MUP-a
Tri osobe lišene slobode, zaplijenjeno 16 kilograma cannabisa i dva pištolja


Postupajući po Naredbama Kantonalnog suda Tuzla službenici Sektora kriminalističke policije MUP –a TK-a Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, u saradnji sa policijskim službenicima Sektora krim. policije PU Bijeljina, danas u izvršili pretrese na četiri lokacije

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:11
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli


TuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 15:40
Čekajući zakonodavce:
Dijalizirani pacijenti u znak protesta najavili mirno okupljanje


Zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici u Federaciji, krajem mjeseca izlaze na proteste. Za 25. oktobar najavljena su okupljanja u Kantonu Sarajevo (KS), Zeničko-dobojskom (ZDK), Hercegovačko-neretvanskom (HNK), te u Tuzlanskom kantonu (TK).

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 14:11 Broj citanja: 442
Svjetski dan jabuke sa prvačićima OŠ “Pazar” Tuzla


TuzlarijeUčenici Osnovne škole“ Pazar“ su danas na prigodan način obilježili Svjetski dan jabuke s ciljem promovisanja njenih zdravstvenih kvaliteta. U obilježavanju ovog dana učešće su uzeli i mali prvaci I2 razreda zajedno sa svojom učiteljicom Amirom Ćosić.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 13:51
U subotu promocija razglednice ˝Tuzla u prošlosti˝


Nova ženska inicijativa Vas poziva u subotu 21.10.2017. godine na promociju razglednice "Tuzla u prošlosti". Promocija će se održati ispred Turističkog informativnog centra na Sonom trgu od 11 sati.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 13:40
Dani kruha u KŠC ˝Sveti Franjo˝:
˝Zahvalnost Bogu na plodovima zemlje˝


TuzlarijeDani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje, obilježavaju se svake godine tokom oktobra u KŠC "Sv.Franjo" u Tuzli. Svečanostima Dana kruha, uz simbolično blagovanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima se tokom godine bilo podareno.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
"Opoziciji ne trebaju ničiji milioni, već samo narod RS": Mektić: Imamo dokaze o saradnji Dodika i Soroševih organizacija

Budžet za 2017. godinu povećan za 37 miliona KM: "Sredstva iz rebalansa budžeta uložiti u kapitalne projekte"

Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Španjolska vlada i oporba složni: Kataloniji trebaju novi izbori
Objavljeno prije sat vremena
SAD vraća Italiji deseteke ukradenih umjetnina
Objavljeno prije 2 sata
Sirijski general ubijen u borbi protiv ISIS-a - heroj ili zločinac?
Objavljeno prije 2 sata
May tvrdi da je spremna ispuniti financijske obaveze, EU očekuje konkretne brojke
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Kanadski premijer se rasplakao pred novinarima
Objavljeno prije 3 sata
Iračka vojska zauzela okrug u pokrajini Kirkuk, desetine poginulih