TUZLARIJE - VIJESTI

20.09.2017. u 23:18 Broj citanja: 1675
Počeli Književni susreti Cum grano salis:
Predstavljeno definitivno izdanje knjige ˝Kameni spavač˝ Maka Dizdara

Izložbom "Mak Dizdar: Prvih stotinu godina" i promocijom autentičnog i definitivnog izdanja knjige "Kameni spavač", počeli su 17. Međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Tuzlarije


Prije početka programa posvećenog jednom od naših najvećih pjesnika, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović govorio je o ustanovljenju Književne nagrade "Meša Selimović" koja je bila svojevrstan odgovor multietničke Tuzle vremenu u kojem počinju da se vrednuju i nameću drugi načini razmišljanja.

U toku proteklih godina Tuzlom su prodefilovali brojni književnici, jezičari, promotori, idavači, obilježene su brojne godišnjice rođenja, smrti, rani jubileji, te se trudilo da se ne zaborave značajni pisci Bosne i Hercegovine. Selektori i članovi žirija su iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Stihovima Maka Dizdara, koje je na impresivan način govorila Hasija Borić, počela je promocija knjige "Kameni spavač".

Zašto se izložba zove Mak Dizdar "Prvih stotinu godina" pojasnio je Gorčin Dizdar, inače unuk velikog pjesnika. Kazao je da u Fondaciji Mak Dizdar smatraju da se o djelima Maka Dizdara tek treba čuti. Stariji bolji poznaju rad Maka Dizdara ali i to se često svodi na koju poznatiju pjesmu. Mladima, osim onima koji su profesionalno upućeni na književna djela, gotovo je nepoznat.

Tuzlarije


Najnovije izdanje knjige "Kameni spavač" značajno je iz više razloga. Riječ je o autentičnom i definitivnom izdanju o kojem je govorio Sanjin Kodrić.

Kodrić je rekao da se ovom promocijom Dizdar na neki način vraća i Tuzli jer postoji veza između tuzlanskih pisaca Meše Selimovića i Derviša Sušića. Naime, 1966. godine iz štampe su izašle knjige "Derviš i smrt" Meše Selimovića, "Pobune" Derviša Sušića i "Kameni spavač" Maka Dizdara, što je prema mišljenju Kodrića bila eksplozija u našem književnom stvaralaštvu, nakon čega ništa nije bilo isto.

Tuzlarije


Prvo izdanje "Kamenog spavača" izdato je 1966. godine, drugo 1970. i treće 1973. godine, nakon Dizdareve smrti. Iako je treće izdanje pripremio i autorski ovjerio, Dizdar nije doživio njegovo izdavanje ali to su tri izdanja iza kojih autor stoji.

Tuzlarije


Sanjin Kodrić je kazao da je malo kome zaista poznato djelo "Kameni spavač" jer su uglavnom čitali jedno izdanje, a tri pomenuta se međusobno dosta razlikuju po mnogo čemu, a posebno po uvrštenim pjesmama.

Tuzlarije


Tim stručnjaka radio je dugo na ovom najnovijem izdanju koje je večeras predstavljeno u Tuzli, što je bio dosta težak posao jer je primijećeno da su u starijim izdanjima bile brojne greške, i to greške koje daju totalno drugo značenje nekog stiha. Analizirajući rukopisnu zaostavštinu ispravljene su greške, te je dobijena knjiga koja je vrijedna i za čitanje, a i za gledanje zbog ilustracija koje je radio Rudolf Ruch koji je svojevremeno putovao i crtao motive sa stećaka, a jedan od unuka Maka Dizdara, Bor Dizdar, radio je ilustraciju te stvorio novi font slova za bosančicu.

Tuzlarije


Kodrić je istakao da Dizdar nije bio samo pjesnik nego i dramski pisac, pripovjedač, novinar, pa i slikar. O njegovom životu postoje mnoge kontraverze i doza mističnosti koja je svakako zanimljiva za istraživanje.

Tuzlarije


Na kraju promocije govorio je Mile Stojić spominjući da je Dizdar umro u 54. godini, u najvećoj svaralačkoj snazi, a kažu da se najbolje piše nakon šezdesete. Spomenuo je i da se njegovo ime često koristi u političke i politikanske svrhe, te da mu smeta što ga neki navode kao Mehmedaliju Dizdara ne pošujući želju samog pisca koji je za svoje umjetničko ime uzeo Mak, kako je i potpisivao svoja djela.

Tuzlarije


O izložbi su govorile Šejla Šehabović i Đana Kukić, koja je istakla da joj je bilo jako teško da se odluči šta od ličnih predmeta Maka Dizdara izložiti. Dodala je da je radeći selekciju i sama više naučila o njegovom životu i djelu, te je radila izložbu sa osjećanjem strahopoštovanja.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Visoki prihodi, harmoničan život i povjerenje u vlast
Finci su najsretnije osobe, a opet se ubijaju, piju alkohol
U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

24.03.2018. u 11:15
Od sutra počinje ljetno računanje vremena


TuzlarijeIz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike obavijestili su javnost da od sutra počinje ljetno računanje vremena. Dakle, ljetno računanje vremena počinje 25. marta 2018. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed. Na žalost onih koji vole da spavaju, u noći sa subote na nedjelju spavanje će biti kraće za jedan sat.

OPŠIRNIJE


24.03.2018. u 11:05
U OŠ ˝Slavinovići˝:
Realizacija projekta ˝Majstorije šegrta Hlapića˝


U OŠ "Slavinovići" u toku je realizacija projekta "Majstorije šegrta Hlapića" koji je podržan preko Fonda za otvorene škole, a aplicirali su NG "Razvojni tim OŠ Slavinovići". Na radionicama učenici su izrađivali različite predmete-suvenire koje će predstaviti na izložbi u maju.

OPŠIRNIJE


24.03.2018. u 11:01
Glavni kantonalni tužilac održao sastanak sa policijskim komesaromGlavni kantonalni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić sa saradnicima jučer je u prostorijama tužilaštva održao radni sastanak sa policijskim komesarom Uprave policije MUP TK-a Dževadom Kormanom i njegovim saradnicima.

OPŠIRNIJE


24.03.2018. u 10:50
Sa novom predstavom ˝Na hladnom betonu˝
Stand up majstor Željko Pervan dolazi u Tuzlu i Sarajevo


Najpoznatiji hrvatski komičar i stand up majstor Željko Pervan, odlučio se na manje promjene u svom programu, te izlazi sa svojim novim stand up showom naziva "Na hladnom betonu". Željko je u njemu opisao sav svoj život, od rođenja do današnjih dana, na svoj specifičan sarkastično - satirični način.

OPŠIRNIJE


24.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14893
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


24.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23955
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Programski skup u Zetri: Dužnosnici SDA o rezultatima i programskim ciljevima stranke

"Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku": U Hrvatskoj prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Nedaleko od bolnice eksplodirao automobil napunjen eksplozivom: Sedam osoba poginulo u eksploziji u Idlibu, 25 povrijeđeno

Osim pod "ograničenim okolnostima": Trump većini transrodnih osoba zabranio služenje u vojsci

Uoči samita dvojice lidera: Naredne sedmice sastanak zvaničnika Sjeverne i Južne Koreje

Predao se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca: Preminuo policajac povrijeđen u napadu u Francuskoj

Zbog loše zaštite privatnih podataka korisnika: Vrijednost Facebooka pala za 58 milijardi dolara

"Mostar Run Weekend": Živanović i Parlov pobjednici drugog mostarskog polumaratona

Ove nedjelje počinje Formula 1: Hamilton rekordom do pole pozicije u prvoj trci sezone

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Od sutra ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Kina poslala jasno upozorenje Americi nakon uvođenja carina
Objavljeno prije 3 sata
Najveća kriza u povijesti Fejsa: "Zuckerberg djeluje kao dečko koji ne zna kamo ide"
petak, 23.3.2018. 22:55
Sirijski režim kontrolira gotovo čitavu istočnu Gutu: "Dušom i tijelom smo uz tebe, Bašare"
petak, 23.3.2018. 22:38
SAD opet prijeti izlaskom iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava
petak, 23.3.2018. 22:17
Francuski policajac predao se otmičaru da spasi taoce, a sad se bori za život
petak, 23.3.2018. 21:26
Trump ipak potpisao zakon o proračunu, uvjerilo ga povećanje od 60 milijardi dolara za obranu