TUZLARIJE - VIJESTI

20.09.2017. u 23:18 Broj citanja: 1321
Počeli Književni susreti Cum grano salis:
Predstavljeno definitivno izdanje knjige ˝Kameni spavač˝ Maka Dizdara

Izložbom "Mak Dizdar: Prvih stotinu godina" i promocijom autentičnog i definitivnog izdanja knjige "Kameni spavač", počeli su 17. Međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Tuzlarije


Prije početka programa posvećenog jednom od naših najvećih pjesnika, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović govorio je o ustanovljenju Književne nagrade "Meša Selimović" koja je bila svojevrstan odgovor multietničke Tuzle vremenu u kojem počinju da se vrednuju i nameću drugi načini razmišljanja.

U toku proteklih godina Tuzlom su prodefilovali brojni književnici, jezičari, promotori, idavači, obilježene su brojne godišnjice rođenja, smrti, rani jubileji, te se trudilo da se ne zaborave značajni pisci Bosne i Hercegovine. Selektori i članovi žirija su iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Stihovima Maka Dizdara, koje je na impresivan način govorila Hasija Borić, počela je promocija knjige "Kameni spavač".

Zašto se izložba zove Mak Dizdar "Prvih stotinu godina" pojasnio je Gorčin Dizdar, inače unuk velikog pjesnika. Kazao je da u Fondaciji Mak Dizdar smatraju da se o djelima Maka Dizdara tek treba čuti. Stariji bolji poznaju rad Maka Dizdara ali i to se često svodi na koju poznatiju pjesmu. Mladima, osim onima koji su profesionalno upućeni na književna djela, gotovo je nepoznat.

Tuzlarije


Najnovije izdanje knjige "Kameni spavač" značajno je iz više razloga. Riječ je o autentičnom i definitivnom izdanju o kojem je govorio Sanjin Kodrić.

Kodrić je rekao da se ovom promocijom Dizdar na neki način vraća i Tuzli jer postoji veza između tuzlanskih pisaca Meše Selimovića i Derviša Sušića. Naime, 1966. godine iz štampe su izašle knjige "Derviš i smrt" Meše Selimovića, "Pobune" Derviša Sušića i "Kameni spavač" Maka Dizdara, što je prema mišljenju Kodrića bila eksplozija u našem književnom stvaralaštvu, nakon čega ništa nije bilo isto.

Tuzlarije


Prvo izdanje "Kamenog spavača" izdato je 1966. godine, drugo 1970. i treće 1973. godine, nakon Dizdareve smrti. Iako je treće izdanje pripremio i autorski ovjerio, Dizdar nije doživio njegovo izdavanje ali to su tri izdanja iza kojih autor stoji.

Tuzlarije


Sanjin Kodrić je kazao da je malo kome zaista poznato djelo "Kameni spavač" jer su uglavnom čitali jedno izdanje, a tri pomenuta se međusobno dosta razlikuju po mnogo čemu, a posebno po uvrštenim pjesmama.

Tuzlarije


Tim stručnjaka radio je dugo na ovom najnovijem izdanju koje je večeras predstavljeno u Tuzli, što je bio dosta težak posao jer je primijećeno da su u starijim izdanjima bile brojne greške, i to greške koje daju totalno drugo značenje nekog stiha. Analizirajući rukopisnu zaostavštinu ispravljene su greške, te je dobijena knjiga koja je vrijedna i za čitanje, a i za gledanje zbog ilustracija koje je radio Rudolf Ruch koji je svojevremeno putovao i crtao motive sa stećaka, a jedan od unuka Maka Dizdara, Bor Dizdar, radio je ilustraciju te stvorio novi font slova za bosančicu.

Tuzlarije


Kodrić je istakao da Dizdar nije bio samo pjesnik nego i dramski pisac, pripovjedač, novinar, pa i slikar. O njegovom životu postoje mnoge kontraverze i doza mističnosti koja je svakako zanimljiva za istraživanje.

Tuzlarije


Na kraju promocije govorio je Mile Stojić spominjući da je Dizdar umro u 54. godini, u najvećoj svaralačkoj snazi, a kažu da se najbolje piše nakon šezdesete. Spomenuo je i da se njegovo ime često koristi u političke i politikanske svrhe, te da mu smeta što ga neki navode kao Mehmedaliju Dizdara ne pošujući želju samog pisca koji je za svoje umjetničko ime uzeo Mak, kako je i potpisivao svoja djela.

Tuzlarije


O izložbi su govorile Šejla Šehabović i Đana Kukić, koja je istakla da joj je bilo jako teško da se odluči šta od ličnih predmeta Maka Dizdara izložiti. Dodala je da je radeći selekciju i sama više naučila o njegovom životu i djelu, te je radila izložbu sa osjećanjem strahopoštovanja.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 16:15
Iz Biltena MUP-a
Tri osobe lišene slobode, zaplijenjeno 16 kilograma cannabisa i dva pištolja


Postupajući po Naredbama Kantonalnog suda Tuzla službenici Sektora kriminalističke policije MUP –a TK-a Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, u saradnji sa policijskim službenicima Sektora krim. policije PU Bijeljina, danas u izvršili pretrese na četiri lokacije

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 16:11
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli


TuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 15:40
Čekajući zakonodavce:
Dijalizirani pacijenti u znak protesta najavili mirno okupljanje


Zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici u Federaciji, krajem mjeseca izlaze na proteste. Za 25. oktobar najavljena su okupljanja u Kantonu Sarajevo (KS), Zeničko-dobojskom (ZDK), Hercegovačko-neretvanskom (HNK), te u Tuzlanskom kantonu (TK).

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 14:11 Broj citanja: 442
Svjetski dan jabuke sa prvačićima OŠ “Pazar” Tuzla


TuzlarijeUčenici Osnovne škole“ Pazar“ su danas na prigodan način obilježili Svjetski dan jabuke s ciljem promovisanja njenih zdravstvenih kvaliteta. U obilježavanju ovog dana učešće su uzeli i mali prvaci I2 razreda zajedno sa svojom učiteljicom Amirom Ćosić.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 13:51
U subotu promocija razglednice ˝Tuzla u prošlosti˝


Nova ženska inicijativa Vas poziva u subotu 21.10.2017. godine na promociju razglednice "Tuzla u prošlosti". Promocija će se održati ispred Turističkog informativnog centra na Sonom trgu od 11 sati.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 13:40
Dani kruha u KŠC ˝Sveti Franjo˝:
˝Zahvalnost Bogu na plodovima zemlje˝


TuzlarijeDani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje, obilježavaju se svake godine tokom oktobra u KŠC "Sv.Franjo" u Tuzli. Svečanostima Dana kruha, uz simbolično blagovanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima se tokom godine bilo podareno.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
"Opoziciji ne trebaju ničiji milioni, već samo narod RS": Mektić: Imamo dokaze o saradnji Dodika i Soroševih organizacija

Budžet za 2017. godinu povećan za 37 miliona KM: "Sredstva iz rebalansa budžeta uložiti u kapitalne projekte"

Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Španjolska vlada i oporba složni: Kataloniji trebaju novi izbori
Objavljeno prije sat vremena
SAD vraća Italiji deseteke ukradenih umjetnina
Objavljeno prije 2 sata
Sirijski general ubijen u borbi protiv ISIS-a - heroj ili zločinac?
Objavljeno prije 2 sata
May tvrdi da je spremna ispuniti financijske obaveze, EU očekuje konkretne brojke
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Kanadski premijer se rasplakao pred novinarima
Objavljeno prije 3 sata
Iračka vojska zauzela okrug u pokrajini Kirkuk, desetine poginulih