TUZLARIJE - VIJESTI

20.09.2017. u 23:18 Broj citanja: 1539
Počeli Književni susreti Cum grano salis:
Predstavljeno definitivno izdanje knjige ˝Kameni spavač˝ Maka Dizdara

Izložbom "Mak Dizdar: Prvih stotinu godina" i promocijom autentičnog i definitivnog izdanja knjige "Kameni spavač", počeli su 17. Međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Tuzlarije


Prije početka programa posvećenog jednom od naših najvećih pjesnika, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović govorio je o ustanovljenju Književne nagrade "Meša Selimović" koja je bila svojevrstan odgovor multietničke Tuzle vremenu u kojem počinju da se vrednuju i nameću drugi načini razmišljanja.

U toku proteklih godina Tuzlom su prodefilovali brojni književnici, jezičari, promotori, idavači, obilježene su brojne godišnjice rođenja, smrti, rani jubileji, te se trudilo da se ne zaborave značajni pisci Bosne i Hercegovine. Selektori i članovi žirija su iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Stihovima Maka Dizdara, koje je na impresivan način govorila Hasija Borić, počela je promocija knjige "Kameni spavač".

Zašto se izložba zove Mak Dizdar "Prvih stotinu godina" pojasnio je Gorčin Dizdar, inače unuk velikog pjesnika. Kazao je da u Fondaciji Mak Dizdar smatraju da se o djelima Maka Dizdara tek treba čuti. Stariji bolji poznaju rad Maka Dizdara ali i to se često svodi na koju poznatiju pjesmu. Mladima, osim onima koji su profesionalno upućeni na književna djela, gotovo je nepoznat.

Tuzlarije


Najnovije izdanje knjige "Kameni spavač" značajno je iz više razloga. Riječ je o autentičnom i definitivnom izdanju o kojem je govorio Sanjin Kodrić.

Kodrić je rekao da se ovom promocijom Dizdar na neki način vraća i Tuzli jer postoji veza između tuzlanskih pisaca Meše Selimovića i Derviša Sušića. Naime, 1966. godine iz štampe su izašle knjige "Derviš i smrt" Meše Selimovića, "Pobune" Derviša Sušića i "Kameni spavač" Maka Dizdara, što je prema mišljenju Kodrića bila eksplozija u našem književnom stvaralaštvu, nakon čega ništa nije bilo isto.

Tuzlarije


Prvo izdanje "Kamenog spavača" izdato je 1966. godine, drugo 1970. i treće 1973. godine, nakon Dizdareve smrti. Iako je treće izdanje pripremio i autorski ovjerio, Dizdar nije doživio njegovo izdavanje ali to su tri izdanja iza kojih autor stoji.

Tuzlarije


Sanjin Kodrić je kazao da je malo kome zaista poznato djelo "Kameni spavač" jer su uglavnom čitali jedno izdanje, a tri pomenuta se međusobno dosta razlikuju po mnogo čemu, a posebno po uvrštenim pjesmama.

Tuzlarije


Tim stručnjaka radio je dugo na ovom najnovijem izdanju koje je večeras predstavljeno u Tuzli, što je bio dosta težak posao jer je primijećeno da su u starijim izdanjima bile brojne greške, i to greške koje daju totalno drugo značenje nekog stiha. Analizirajući rukopisnu zaostavštinu ispravljene su greške, te je dobijena knjiga koja je vrijedna i za čitanje, a i za gledanje zbog ilustracija koje je radio Rudolf Ruch koji je svojevremeno putovao i crtao motive sa stećaka, a jedan od unuka Maka Dizdara, Bor Dizdar, radio je ilustraciju te stvorio novi font slova za bosančicu.

Tuzlarije


Kodrić je istakao da Dizdar nije bio samo pjesnik nego i dramski pisac, pripovjedač, novinar, pa i slikar. O njegovom životu postoje mnoge kontraverze i doza mističnosti koja je svakako zanimljiva za istraživanje.

Tuzlarije


Na kraju promocije govorio je Mile Stojić spominjući da je Dizdar umro u 54. godini, u najvećoj svaralačkoj snazi, a kažu da se najbolje piše nakon šezdesete. Spomenuo je i da se njegovo ime često koristi u političke i politikanske svrhe, te da mu smeta što ga neki navode kao Mehmedaliju Dizdara ne pošujući želju samog pisca koji je za svoje umjetničko ime uzeo Mak, kako je i potpisivao svoja djela.

Tuzlarije


O izložbi su govorile Šejla Šehabović i Đana Kukić, koja je istakla da joj je bilo jako teško da se odluči šta od ličnih predmeta Maka Dizdara izložiti. Dodala je da je radeći selekciju i sama više naučila o njegovom životu i djelu, te je radila izložbu sa osjećanjem strahopoštovanja.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 FOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja
Muzej ˝Zagreb 80-ih˝ prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji
U svijetu se dnevno pošalje i primi 269 milijardi mailova
Čim otvorite mail netko o vama zna puno više nego mislite
Sarajevo:
Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

17.12.2017. u 22:59 Broj citanja: 638
Božićni koncert u Tuzli:
Nastupa tamburaški sastav ˝Gazde˝ i Zbor ˝Iuventus Salinarum˝


I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan Tuzla organiziraju Božićni koncert koji će se ovoga puta održati 18. decembra. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla nastupit će tamburaški sastav "Gazde" i Zbor "Iuventus Salinarum".

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 16:37 Broj citanja: 1597
Stare slike pričaju:
Slika sa svadbe mlade Kanezarević i mladoženje Bosanca iz 1933. godinePuno je vrijednih umjetničkih djela, knjiga i fotografija koje je ostavio pokojni Dragiša Trifković. U znak sjećanja na Trifkovića član grupe "Tuzla povratak u prošlost", Samil Nedžibović, objavio je još jednu njegovu fotografiju.

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 16:09 Broj citanja: 1639
Na Trgu slobode svečano otvoren novogodišnji bazar Zimska čarolija


TuzlarijeDanas je na Trgu slobode svečano otvoren novogodišnji bazar Zimska čarolija. Riječ je o manifestaciji koju uspješno organizuju Opšte udruženje samostalnih obrtnika, Grad Tuzla, te gradska javna preduzeća i ustanove. U sklopu ove manifestacije će biti obilježani katolički i pravoslavni Božić, Dječija nova godina i Centralna manifestacija dočeka 2018. godine.

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 14:35 Broj citanja: 947
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVikend je, a to je vrijeme kada se ide kod svekra i svekrve na ručak. Inače, svekrva zna da su naše posjete često interesne prirode pa čim nas vidi iznosi hranu, pita je li nam šta treba i slično, gdje će se doći onako. Zovem ja pa pitam šta ima, šta se radi, šta se KUHA, kaže svekrva "hajde djeco dolazite, pravili smo sarmu sa suhim mesom, odlična je". Mislim, e što mi je grah pao, očito da mi je sarma suđena.

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 14:24 Broj citanja: 4114
˝Panonica memento˝:
Neobične instalacije Harija Ejubovića na Korzou


TuzlarijeUmjetnička instalacija pod nazivom "Panonica memento", tuzlanskog umjetnika Harija Ejubovića ovih dana je postavljena u centru grada na šetalištu Korzo. Instalacija je dio Ejubovićevog ciklusa "Epitaf" o kojem je autor rekao: "Znači, ljudi svakodnevno ugrožavaju prirodu.
 Nema više mjere u onome što mislimo da je priroda bez granica, da bismo je mogli iscrpiti i maltretirati".

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 11:11 Broj citanja: 567
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 18. do 22. decembra:
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji