TUZLARIJE - VIJESTI

21.09.2017. u 12:09 Broj citanja: 692
Vlada TK: Razumijevanje i podrška poslovanju Rudnika krečnjaka Vijenac

Poslovanje, rad i izazovi s kojim se rudnik krečnjaka "Vijenac" susreće, bile su teme današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i ovog privrednog društva.

Tuzlarije


"Rudnik krečnjaka je zdrava kompanija i, uz lukavačku Sodu i Fabriku cementa, jedan od uspješnih primjera privatizacije. Vlada s pohvalom gleda na rad ovog privrednog društva i s pažnjom prati njegove planove za proširivanje proizvodnje. U tom smislu do sada smo posebnu pažnju posvećivali procesu deminiranja na području gdje se Rudnik nalazi, a sve kako bi smo stvorili sigurno okruženje za rad oko 120 radnika "Vijenca", te kreirali prostor za njegov razvoj i širenje" rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

U tom smjeru, danas je razgovarano o eventualnoj pomoći Vlade Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju korištenje povlastice oslobađanja plaćanja dijela putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnom procesu.

Kako je istaknuo direktor Rudnika Gökhan Dogan, mnogi rudnici i u Federaciji BiH i u entitetu Republika Srpska koriste ovu povlasticu, koja ima značajan utjecaj na poslovanje privrednih društava, dok se ovom rudniku osporava pravo na ovaj benefit.

"Mi tražimo jednakost svih privrednih subjekata pred zakonom, jer nije logično, da plaćamo putarine na dizel koji koriste mašine koje uopće ne izlaze na ceste", rekao je direktor Dogan.

Premijer Gutić i ministar Mićanović su se složili sa predstavnicima Rudnika, te izrazili podršku opravdanosti njihovog zahtjeva, ali i istaknuli da je pitanje akciza na gorivo nadležnost državnog nivoa vlasti i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, obzirom da je Vlada i do sada pokazivala posebnu osjetljivost na probleme privrednih subjekata i tražila modalitete za pomoć, danas je dogovoreno da će u narednom periodu i Kantonalna vlada svojim Zaključkom, kojeg će uputiti svim nadležnim institucijama, podržati ovaj zahtjev i inicijativu Rudnika krečnjaka "Vijenac", te time i institucionalno pružiti pomoć ovom privrednom društvu.

Uz zahvalnost Rudnika za iskazanu spremnost Vlade TK da se uključi i pomogne u rješavanju ovog pitanja, premijer Gutić se danas i lično zahvalio direktoru za razumijevanje i ustupanje na korištenje žičare na jezeru Modrac za potrebe izvođenja jednog od scenarija NATO vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom "BOSNA I HERCEGOVINA 2017.”


(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Na konstrukciju od pet spratova mogu stati 42 vozila
U Kini instaliran automat za prodaju automobila
Tragedija u Banja Luci:
Dječak (10) pao kroz prozor i poginuo, majka izvršila samoubistvo
Ubio 10 i ranio 15 ljudi u Torontu
Identificiran napadač koji je kombijem gazio ljude

26.04.2018. u 20:19
Tri nova reprezentativca na Državnom prvenstvu za Karate Kluba „DO“ Tuzla


Proteklog vikenda u Jajcu, u organizaciji Karate Saveza Bosne i Hercegovine održano je Državno prvenstvo za djecu do 14 godina, na kojem je nastupilo 110 klubova sa 1000 takmičara. Iza sebe ostaviti smo mnogobrojnije ekipe, te osvojiti 3 medalje i 2 peta mjesta, čime smo dobili 3 nova reprezentativca, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 18:34 Broj citanja: 475
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeVolim kad je sve dobro osvijetljeno, i tako, kad je pala noć pa ja sve popalih, majko draga, ne znam je li do svjetla ili sam tek sad progledala ali malo je reći da smo ružniji. Neću više ni da se ogledam. Muž po običaju zakunjao uz TV, ulazim palim svjetlo, a on odmah govori s kim je bio šta je radio. Kao da je na ispitivanju. Nema šale.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 17:51 Broj citanja: 1474
Tuzlanski kanton prvi u FBiH po broju razvedenih brakova


Tuzlanski kanton i u januaru ove godine drži neslavno prvo mjesto kada je riječ o razvodima bračnih partnera, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. S druge strane, u 2017. godini na području Federacije je registrovano 1035 razvoda, od čega je 266 na području Tuzlanskog kantona što ovaj ovaj kanton već drugu godinu zaredom stavlja u sami vrh tabele po ukupnom broja.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 17:43
Zinajda Osmić iz Jajca pobjednica literarnog konkursa JU Specijalne biblioteke ˝Behram-beg˝


Na Konkurs za najbolji prozni literarni rad, koji je Biblioteka pod brojem 03-10-47/18 raspisala dana 27. marta 2018. godine, u sklopu programa obilježavanja 25 godina svoga postojanja a povodom Svjetskog dana knjige i zakona o autorskim pravima (23. april), prijavio se 31 kandidat sa svojim radovima.

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 17:08
Pomoć djeci i mladima:
Otvaranje prvog on line savjetovališta 7. maja u Tuzli


TuzlarijeZvanično otvaranje prvog on line savjetovališta pod nazivom: "Svijet bez etikete“ održava se 07.05.2018. godine u 14.30 na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli. Cilj otvaranja savjetovališta jeste pružanje podrške i pomoći djeci i mladima na putu odrastanja

OPŠIRNIJE


26.04.2018. u 16:05 Broj citanja: 683
Tuzla slavi rođendan velikana naše književnosti, Meše Selimovića


TuzlarijePrigodnim programom, učenici i nastavnici, Gimnazije Meša Selimović u Tuzli, danas su obilježili Dan škole i godišnjicu rođenja ovoga pisca. Tim povodom gimnaziju je posjetio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, te položio cvijeće pred spomenik, postavljen u znak sjećanja na velikana bosanskohercegovačke književnosti.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

VIDEO: Posljednji dan Sarajevo Business Foruma: Vrijeme je da Sarajevo postane ozbiljna turistička destinacija

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Cosby je kriv za silovanje košarkašice, podivljao je na sudu
Objavljeno prije sat vremena
Mike Pompeo postao američki državni tajnik
Objavljeno prije sat vremena
Eksplozija u rafineriji nafte u Americi, 20 ozlijeđenih
Objavljeno prije sat vremena
Trump u srpnju ipak putuje u Britaniju, najavljeni prosvjedi
Objavljeno prije 2 sata
Rusi na sastanak doveli zdrave Sirijce da bi dokazali da nije bilo kemijskog napada, SAD i saveznici bijesni
Objavljeno prije 3 sata
Žena slavnog komičara umrla je pišući knjigu o serijskom ubojici. Konačno je uhvaćen