TUZLARIJE - VIJESTI

21.09.2017. u 12:09 Broj citanja: 642
Vlada TK: Razumijevanje i podrška poslovanju Rudnika krečnjaka Vijenac

Poslovanje, rad i izazovi s kojim se rudnik krečnjaka "Vijenac" susreće, bile su teme današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i ovog privrednog društva.

Tuzlarije


"Rudnik krečnjaka je zdrava kompanija i, uz lukavačku Sodu i Fabriku cementa, jedan od uspješnih primjera privatizacije. Vlada s pohvalom gleda na rad ovog privrednog društva i s pažnjom prati njegove planove za proširivanje proizvodnje. U tom smislu do sada smo posebnu pažnju posvećivali procesu deminiranja na području gdje se Rudnik nalazi, a sve kako bi smo stvorili sigurno okruženje za rad oko 120 radnika "Vijenca", te kreirali prostor za njegov razvoj i širenje" rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

U tom smjeru, danas je razgovarano o eventualnoj pomoći Vlade Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju korištenje povlastice oslobađanja plaćanja dijela putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnom procesu.

Kako je istaknuo direktor Rudnika Gökhan Dogan, mnogi rudnici i u Federaciji BiH i u entitetu Republika Srpska koriste ovu povlasticu, koja ima značajan utjecaj na poslovanje privrednih društava, dok se ovom rudniku osporava pravo na ovaj benefit.

"Mi tražimo jednakost svih privrednih subjekata pred zakonom, jer nije logično, da plaćamo putarine na dizel koji koriste mašine koje uopće ne izlaze na ceste", rekao je direktor Dogan.

Premijer Gutić i ministar Mićanović su se složili sa predstavnicima Rudnika, te izrazili podršku opravdanosti njihovog zahtjeva, ali i istaknuli da je pitanje akciza na gorivo nadležnost državnog nivoa vlasti i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, obzirom da je Vlada i do sada pokazivala posebnu osjetljivost na probleme privrednih subjekata i tražila modalitete za pomoć, danas je dogovoreno da će u narednom periodu i Kantonalna vlada svojim Zaključkom, kojeg će uputiti svim nadležnim institucijama, podržati ovaj zahtjev i inicijativu Rudnika krečnjaka "Vijenac", te time i institucionalno pružiti pomoć ovom privrednom društvu.

Uz zahvalnost Rudnika za iskazanu spremnost Vlade TK da se uključi i pomogne u rješavanju ovog pitanja, premijer Gutić se danas i lično zahvalio direktoru za razumijevanje i ustupanje na korištenje žičare na jezeru Modrac za potrebe izvođenja jednog od scenarija NATO vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom "BOSNA I HERCEGOVINA 2017.”


(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Usljed Sunčeve aktivnosti:
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja
Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog

20.01.2018. u 00:37
Igor Marković potpisao za Slobodu


Mladi golman, Igor Marković koji je trenirao na Tušnju od sredine septembra prošle godine, uspio se nametnuti stručnom štabu te je potpisao ugovor sa FK “Sloboda” Tuzla do ljeta 2018. godine. Ovaj devetnaestogodišnji golman je nastupao za omladinske selekcije Partizana, a nastupao je i za U-17 i U-19 reprezentaciju BiH.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 22:46
Poticaji u Lijanovićevim džepovima

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


Kantonalni sud u Tuzli nepravosnažno je osudio bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića na devet godina zatvora, uz obavezu da vrati nezakonito stečenih oko 650.000 maraka. Prema presudi, on je organizovao kriminalnu grupu koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 20:55 Broj citanja: 3495
Suze na promociji u BKC-u:
Majka u knjizi opisala preranu smrt kćerke Jasmine


TuzlarijeOdavno jedna promocija knjige u Tuzli nije izazvala toliko emocija kod publike, kao što je to bilo večeras, u Bosanskom kulturnom centru, na promociji djela "Zašto ne volim juli, moja Čupavice“, autorice Indire Ćosić Smajlović iz Srebrenika. Knjiga je autobiografska, pisana po istinitom životnom događaju autorice koja je prerano izgubila kćerku.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 17:44 Broj citanja: 678
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeLjudi koji pripadaju istim strankama, kao da i ne pripadaju. Da nije tako onda bi oni koji su u našem Vijeću opozicija, SDA, SBB i HDZ, rekli koju raji iz viših nivoa i uticali na rješavanje problema zagađanja. Elektroprivreda je firma u vlasništvu FBiH, koliko znam direktor je Bajazit Jašarević iz SDA, pa još iz Tuzle, pa ako oni ne mogu riješiti odsumporavanje, ne znam ko može.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 16:43 Broj citanja: 455
Nova odgoda u Đukićevom predmetu zbog “psihičkih problema”


Nakon što je advokat Novaka Đukića rekao da je njegov branjenik hospitaliziran zbog “psihičkih problema”, Sud u Beogradu je ponovo odgodio početak postupka za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji. Viši sud u Beogradu je početak postupka, na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 16:39
Najava promocije knjige ˝Vakufi i džamije Gornjeg Bihora“


Javna ustanova Specijalna biblioteka "Behram-beg“ u Tuzli, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuizlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, srdačno Vas pozivaju na Promociju knjige "Vakufi i džamije Gornjeg Bihora“ autora prof. dr. Isata Skenderović.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Potvrđen u oba doma Parlamenta: Usvojen budžet Federacije BiH za 2018. godinu

Nakon odbijanja amandmana DF-a, nada roditeljima: Novalić najavio rješenje problema obrazovanja djece s autizmom

Radnici nestrpljivi: Željezarci ponovo blokirali cestu prema pogonima Arcelor Mittala

Odlučeno na sjednici Vlade ovog kantona: Pregovori radnika u zdravstvu i Vlade HNK-a počinju 26. januara

Nova strategija proširenja 6. februara: Hahn najavio Srbiju i C.Goru kao nove članice, Juncker uskoro u BiH

Identifikovan posljednji vlasnik "opel astre": Kosovska policija ispitala šest svjedoka

Ukupan broj ugrožene djece oko četiri miliona: Zbog rata u Iraku raseljeno 1,3 miliona djece

Korak do ispunjenja jednog od najvećih ciljeva u medicini: BBC: Naučnici bliži univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka

VIDEO: Pavle Komlen najbrži bio u utrci za časni krst: Bogojavljenje u Ortiješu pokraj Mostara

Poražen sa 6:1, 6:3, 6:1: Džumhur nemoćan protiv Nadala
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Oslobođeni željezničari optuženi za najgoru nesreću u povijesti Kanade
Objavljeno prije 7 sati
Egipatski predsjednik objavio kandidaturu za novi mandat
Objavljeno prije 8 sati
Ruski ministar Lavrov: Ako se SAD povuče, iranski nuklearni sporazum će propasti
Objavljeno prije 8 sati
SAD-u prijeti paraliza savezne vlade, sat otkucava, a republikanci i demokrati se svađaju
Objavljeno prije 9 sati
Trump obećao stroži zakon protiv pobačaja: "Uvijek ću se boriti za pravo na život"
Objavljeno prije 9 sati
Popularna ljetovališta u Meksiku pogodio potres od 6,3 stupnja po Richteru