TUZLARIJE - VIJESTI

25.09.2017. u 10:13 Broj citanja: 568
Piše: Nadira Puškar Mustafić
˝Dani komedije˝ u tuzlanskom BKC-u

Da je komedija itekako živ i oštar kritičar mana savremenog društva, ali i glas afirmacije osnovnih ljudskih vrijednosti, imali smo prilike vidjeti i čuti na tuzlanskim "Danima komedije" održanim u Bosanskom kulturnom centru. Gledaoci su u periodu od 11.09. do 22.09. imali priliku uživati u izvedbama devet komedija pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

TuzlarijeKomedije su obradile univerzalne i aktuelne probleme. Predstave "Ocat i sin" i "Pazi s kime spavaš" pozabavile su se problemima generacijskog jaza i zabranjene ljubavi, a u predstavama "Rodjaci", "Majka Nuru počesto izruži" i "Hor bečkih dječaka" bavilo se temama nacionalizma i balkanskog mentaliteta. Dio monodrame Zijaha Sokolovića "Kobajagi donijela me roda" govori o apsurdnosti života i vječitoj trci za novcem u kojoj čovjek uvijek izgubi, dok se komedije "Da li je to bila ševa?", "Mušica" i "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" bave temama braka, morala i časti.

Komični efekti postignuti su kroz različite glumačke tehnike, a preovladavalaje upotreba parodije. U predstavama "Ocat i sin" i "Pazi s kime spavaš" glumci ismijavaju hod i ples fejsbuk generacije, za koji smatraju da je pun neprirodnosti i izmotavanja. Hasija Borić, u predstavi "Majka Nuru počesto izruži", koristi različite rekvizite kako bi ušla u uloge mnogobrojnih likova. U tom kontekstu, jedna od najkomičnijih scena njene predstave je ona u kojoj, glumeći naučnicu, na nos stavlja desetak pari naočala. U "Horu bečkih dječaka" komičnost je postignuta kroz prepričavanje apsurdnih,ali istinitih situacija iz života balkanskih gastarbajtera. Tako jedan od likova, a kako bi dobio austrijske papire, ženi staricu koja ima sto godina. U predstavi "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" glavni junaci nose imena likova iz viceva o Bosancima, dok u predstavi "Kobajagi donijela me roda" komične efekte proizvodi sam glumac, pokrećući maštu publike imitacijom zvukova i karaktera.

U komedijama "Majka Nuru počesto izruži", "Da li je to bila ševa?" i "Mušica" karikirana imitacija stranih jezika nasmijala je publiku do suza. Hasija Borić savršeno je imitirala akcente amerčkog engleskog, ruskog i njemačkog jezika.

Prenaglašena gluma kao komični alat upotrijebljena je u komedijama "Da li je to bila ševa?", "Mušice" i "Pazi s kime spavaš", u kojima glumci prave parodiju na glumački stil iz popularnih tv sapunica. Izuzetno komičan efekat postigla je komedija "Pazi s kime spavaš". Cijeli njen tekst sastavljen je od refrena popularnih balkanskih pjesama različitih žanrova, pa su se u razgovoru likova mogle čuti riječi pjesama Dine Merlina, EKV-a, Bajage, Brene, Severine, Zdravka Čolića, Harisa Džinovića i drugih.

Monodrama Zijaha Sokolovića "Kobajagi donijela me roda" nije imala scenografiju, a u ostalim predstavama mogle su se vidjeti varijacije scene sa manje ili više osnovnog namještaja ("Ocat i sin", "Rodjaci", "Majka Nuru počesto izruži" i "Hor bečkih dječaka"). U predstavama "Da li je to bila ševa" i "Mušica" dominirale su scenografske konstrukcije prednjih dijelova kuća, a u "Pazi s kime spavaš"enterijer noćnog kluba.

Najjednostavnije kostime nosili su Hasija Borić i Zijah Sokolović, pojavivši se na sceni u tipičnim glumačkim "odijelima", odnosno u potpuno crnoj odjeći. S druge strane, najneobičnije kostime, nalik klovnovskim s licima ofarbanim u bijelo, nosili su glumci u predstavi "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla". Upečatljiv je bio duh Šekspira koji je nosio košulju sa tipičnom tudorskom nabranom kragnom u komediji "Da li je to bila ševa?".

Dani Komedije" na scenu BKC-a doveli su velika regionalna glumačka imena i ansamble, a organizacija i realizacija ovog festivala zaslužuje svaku pohvalu. Na kraju, treba izdvojiti Zijaha Sokolovića, majstora monodrame i glumca kojem muzika, rekviziti i scenografija ne samo da nisu potrebni, nego su i suvišni. Svojim glumačkim umijećem, Sokolović je publiciomogućio da vidi nevidljivo i povjeruje u nevjerovatno, te je ona uzdasima tuge i smijeha zbog prepoznavanja sebe i svog okruženja potvrdila Sokolovićeve riječi iz predstave: "To samo glumac može!"

(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

15.12.2017. u 07:00
Božićni koncert u Tuzli:
Nastupa tamburaški sastav ˝Gazde˝ i Zbor ˝Iuventus Salinarum˝


I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan Tuzla organiziraju Božićni koncert koji će se ovoga puta održati 18. decembra. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla nastupit će tamburaški sastav "Gazde" i Zbor "Iuventus Salinarum".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 06:20 Broj citanja: 1282
Obavještenje za javnost:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 15. decembra


Tuzlarije˝Obavještava mo javnost da UG SPO "15. maj" ponovo organizuje proteste u petak 15.12.2017. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 10-10:30h. Pozivamo sve NVO i građane Tuzle da nam se pridruže, te im se zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci.˝

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 04:31 Broj citanja: 834
Obrt “Velagić”:
Isporučena kasetna električna vrcaljka za med i punionica meda


Jučer je izvršena isporuka kasetne električne vrcaljke za med i punionice meda za obrt “Velagić” vlasnika Ferida Velagića, smještenom u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Simin Han. Do sada je izvršena isporuka materijala i opreme za devet obrta, od ukupno deset, koliko je i predviđeno projektom “Poljoprivrednom proizvodnjom do bržeg lokalnog ekonomskog razvoja”

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 7725
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 12078
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:28 Broj citanja: 2441
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


TuzlarijeU sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH: I dalje pitaju ko je predlagač izmjena seta zakona o akcizama

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 15 minuta
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 20 minuta
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
Objavljeno prije 8 sati
John McAfee: Pojest ću svoj kurac na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
Objavljeno prije 9 sati
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih
četvrtak, 14.12.2017. 20:48
VIDEO NASA otkrila solarni sustav s osam planeta: "Izgleda kao mini verzija našeg sustava"
četvrtak, 14.12.2017. 19:54
Balkan na popisu regija kojima prijeti rat: "Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba"