TUZLARIJE - VIJESTI

25.09.2017. u 10:13 Broj citanja: 633
Piše: Nadira Puškar Mustafić
˝Dani komedije˝ u tuzlanskom BKC-u

Da je komedija itekako živ i oštar kritičar mana savremenog društva, ali i glas afirmacije osnovnih ljudskih vrijednosti, imali smo prilike vidjeti i čuti na tuzlanskim "Danima komedije" održanim u Bosanskom kulturnom centru. Gledaoci su u periodu od 11.09. do 22.09. imali priliku uživati u izvedbama devet komedija pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

TuzlarijeKomedije su obradile univerzalne i aktuelne probleme. Predstave "Ocat i sin" i "Pazi s kime spavaš" pozabavile su se problemima generacijskog jaza i zabranjene ljubavi, a u predstavama "Rodjaci", "Majka Nuru počesto izruži" i "Hor bečkih dječaka" bavilo se temama nacionalizma i balkanskog mentaliteta. Dio monodrame Zijaha Sokolovića "Kobajagi donijela me roda" govori o apsurdnosti života i vječitoj trci za novcem u kojoj čovjek uvijek izgubi, dok se komedije "Da li je to bila ševa?", "Mušica" i "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" bave temama braka, morala i časti.

Komični efekti postignuti su kroz različite glumačke tehnike, a preovladavalaje upotreba parodije. U predstavama "Ocat i sin" i "Pazi s kime spavaš" glumci ismijavaju hod i ples fejsbuk generacije, za koji smatraju da je pun neprirodnosti i izmotavanja. Hasija Borić, u predstavi "Majka Nuru počesto izruži", koristi različite rekvizite kako bi ušla u uloge mnogobrojnih likova. U tom kontekstu, jedna od najkomičnijih scena njene predstave je ona u kojoj, glumeći naučnicu, na nos stavlja desetak pari naočala. U "Horu bečkih dječaka" komičnost je postignuta kroz prepričavanje apsurdnih,ali istinitih situacija iz života balkanskih gastarbajtera. Tako jedan od likova, a kako bi dobio austrijske papire, ženi staricu koja ima sto godina. U predstavi "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" glavni junaci nose imena likova iz viceva o Bosancima, dok u predstavi "Kobajagi donijela me roda" komične efekte proizvodi sam glumac, pokrećući maštu publike imitacijom zvukova i karaktera.

U komedijama "Majka Nuru počesto izruži", "Da li je to bila ševa?" i "Mušica" karikirana imitacija stranih jezika nasmijala je publiku do suza. Hasija Borić savršeno je imitirala akcente amerčkog engleskog, ruskog i njemačkog jezika.

Prenaglašena gluma kao komični alat upotrijebljena je u komedijama "Da li je to bila ševa?", "Mušice" i "Pazi s kime spavaš", u kojima glumci prave parodiju na glumački stil iz popularnih tv sapunica. Izuzetno komičan efekat postigla je komedija "Pazi s kime spavaš". Cijeli njen tekst sastavljen je od refrena popularnih balkanskih pjesama različitih žanrova, pa su se u razgovoru likova mogle čuti riječi pjesama Dine Merlina, EKV-a, Bajage, Brene, Severine, Zdravka Čolića, Harisa Džinovića i drugih.

Monodrama Zijaha Sokolovića "Kobajagi donijela me roda" nije imala scenografiju, a u ostalim predstavama mogle su se vidjeti varijacije scene sa manje ili više osnovnog namještaja ("Ocat i sin", "Rodjaci", "Majka Nuru počesto izruži" i "Hor bečkih dječaka"). U predstavama "Da li je to bila ševa" i "Mušica" dominirale su scenografske konstrukcije prednjih dijelova kuća, a u "Pazi s kime spavaš"enterijer noćnog kluba.

Najjednostavnije kostime nosili su Hasija Borić i Zijah Sokolović, pojavivši se na sceni u tipičnim glumačkim "odijelima", odnosno u potpuno crnoj odjeći. S druge strane, najneobičnije kostime, nalik klovnovskim s licima ofarbanim u bijelo, nosili su glumci u predstavi "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla". Upečatljiv je bio duh Šekspira koji je nosio košulju sa tipičnom tudorskom nabranom kragnom u komediji "Da li je to bila ševa?".

Dani Komedije" na scenu BKC-a doveli su velika regionalna glumačka imena i ansamble, a organizacija i realizacija ovog festivala zaslužuje svaku pohvalu. Na kraju, treba izdvojiti Zijaha Sokolovića, majstora monodrame i glumca kojem muzika, rekviziti i scenografija ne samo da nisu potrebni, nego su i suvišni. Svojim glumačkim umijećem, Sokolović je publiciomogućio da vidi nevidljivo i povjeruje u nevjerovatno, te je ona uzdasima tuge i smijeha zbog prepoznavanja sebe i svog okruženja potvrdila Sokolovićeve riječi iz predstave: "To samo glumac može!"

(tuzlarije.net)               

 Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje
Sjećate se legendarne Nokijine melodije?
Iza nje se krije veoma zanimljiva priča

21.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14575
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23541
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 20:01 Broj citanja: 611
Izložba u Galeriji ˝Kristian Kreković˝:
Eksplozija boja na radovima Senaida BuljubašićaTuzlarijeIzložba slika akademskog grafičara Senaida Buljubašića iz Srebrenika otvorena je večeras u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Četrnaesta po redu samostalna izložba donijela je 30 slika na kojima je umjetnik radio u proteklih pet godina.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:50
Gradska uprava
Održan sastanak učesnika programa Inicijativa za lokalne vlasti


U organizaciji Delegacije EU u BiH, danas je u hotelu Mellain, održan sastanak članova Zajedničke komisije, uglednih eksperata lokalne uprave, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:39
Vlada TK
Konsultacije o Inicijativi za lokalne vlasti


Premijer Jakub Suljkanović i članovi Vlade Tuzlanskog kantona održali su danas radni sastanak sa delegacijom iz Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije o projektu pod nazivom Inicijativa za lokalne vlasti. Riječ je o razgovoru sa grupom međunarodnih stručnjaka koji obilaze sve općine i kantone u Bosni i Hercegovini

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:31 Broj citanja: 366
Gradska uprava
U pripremi štampanje velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine


Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali pripremi štampanja velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Zaštita državnog pravosuđa ili interesa pojedinih stranaka: Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

VIDEO: Na sastanku se nisu pojavili predstavnici SDA: Nema dogovora o deblokadi rada Vlade i Parlamenta FBiH

VIDEO: Godišnji izvještaj institucije Ombudsmena BiH: Građani se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka

VIDEO: Pred Kantonalnim sudom u Tuzli: Počelo suđenje bivšem direktoru gračaničke Fortune

McCain žestoko kritikovao Trumpa: \'Diktatorima se ne čestita pobjeda na izborima\'

Facebook usred skandala: Uzimali podatke bez dopuštenja od 50 milijuna ljudi?

Procjena Svjetske banke: Do 2050. očekuje se 140 miliona \'klimatskih izbjeglica\'

Xi: Samo socijalizam može spasiti Kinu: Peking pozvao SAD da budu razumne

Moto festa \'Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće\': Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu

Zbog loših vremenskih uslova otkazan današnji trening: Reprezentativci pristižu u Razgrad