TUZLARIJE - VIJESTI

25.09.2017. u 10:13 Broj citanja: 515
Piše: Nadira Puškar Mustafić
˝Dani komedije˝ u tuzlanskom BKC-u

Da je komedija itekako živ i oštar kritičar mana savremenog društva, ali i glas afirmacije osnovnih ljudskih vrijednosti, imali smo prilike vidjeti i čuti na tuzlanskim "Danima komedije" održanim u Bosanskom kulturnom centru. Gledaoci su u periodu od 11.09. do 22.09. imali priliku uživati u izvedbama devet komedija pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

TuzlarijeKomedije su obradile univerzalne i aktuelne probleme. Predstave "Ocat i sin" i "Pazi s kime spavaš" pozabavile su se problemima generacijskog jaza i zabranjene ljubavi, a u predstavama "Rodjaci", "Majka Nuru počesto izruži" i "Hor bečkih dječaka" bavilo se temama nacionalizma i balkanskog mentaliteta. Dio monodrame Zijaha Sokolovića "Kobajagi donijela me roda" govori o apsurdnosti života i vječitoj trci za novcem u kojoj čovjek uvijek izgubi, dok se komedije "Da li je to bila ševa?", "Mušica" i "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" bave temama braka, morala i časti.

Komični efekti postignuti su kroz različite glumačke tehnike, a preovladavalaje upotreba parodije. U predstavama "Ocat i sin" i "Pazi s kime spavaš" glumci ismijavaju hod i ples fejsbuk generacije, za koji smatraju da je pun neprirodnosti i izmotavanja. Hasija Borić, u predstavi "Majka Nuru počesto izruži", koristi različite rekvizite kako bi ušla u uloge mnogobrojnih likova. U tom kontekstu, jedna od najkomičnijih scena njene predstave je ona u kojoj, glumeći naučnicu, na nos stavlja desetak pari naočala. U "Horu bečkih dječaka" komičnost je postignuta kroz prepričavanje apsurdnih,ali istinitih situacija iz života balkanskih gastarbajtera. Tako jedan od likova, a kako bi dobio austrijske papire, ženi staricu koja ima sto godina. U predstavi "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" glavni junaci nose imena likova iz viceva o Bosancima, dok u predstavi "Kobajagi donijela me roda" komične efekte proizvodi sam glumac, pokrećući maštu publike imitacijom zvukova i karaktera.

U komedijama "Majka Nuru počesto izruži", "Da li je to bila ševa?" i "Mušica" karikirana imitacija stranih jezika nasmijala je publiku do suza. Hasija Borić savršeno je imitirala akcente amerčkog engleskog, ruskog i njemačkog jezika.

Prenaglašena gluma kao komični alat upotrijebljena je u komedijama "Da li je to bila ševa?", "Mušice" i "Pazi s kime spavaš", u kojima glumci prave parodiju na glumački stil iz popularnih tv sapunica. Izuzetno komičan efekat postigla je komedija "Pazi s kime spavaš". Cijeli njen tekst sastavljen je od refrena popularnih balkanskih pjesama različitih žanrova, pa su se u razgovoru likova mogle čuti riječi pjesama Dine Merlina, EKV-a, Bajage, Brene, Severine, Zdravka Čolića, Harisa Džinovića i drugih.

Monodrama Zijaha Sokolovića "Kobajagi donijela me roda" nije imala scenografiju, a u ostalim predstavama mogle su se vidjeti varijacije scene sa manje ili više osnovnog namještaja ("Ocat i sin", "Rodjaci", "Majka Nuru počesto izruži" i "Hor bečkih dječaka"). U predstavama "Da li je to bila ševa" i "Mušica" dominirale su scenografske konstrukcije prednjih dijelova kuća, a u "Pazi s kime spavaš"enterijer noćnog kluba.

Najjednostavnije kostime nosili su Hasija Borić i Zijah Sokolović, pojavivši se na sceni u tipičnim glumačkim "odijelima", odnosno u potpuno crnoj odjeći. S druge strane, najneobičnije kostime, nalik klovnovskim s licima ofarbanim u bijelo, nosili su glumci u predstavi "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla". Upečatljiv je bio duh Šekspira koji je nosio košulju sa tipičnom tudorskom nabranom kragnom u komediji "Da li je to bila ševa?".

Dani Komedije" na scenu BKC-a doveli su velika regionalna glumačka imena i ansamble, a organizacija i realizacija ovog festivala zaslužuje svaku pohvalu. Na kraju, treba izdvojiti Zijaha Sokolovića, majstora monodrame i glumca kojem muzika, rekviziti i scenografija ne samo da nisu potrebni, nego su i suvišni. Svojim glumačkim umijećem, Sokolović je publiciomogućio da vidi nevidljivo i povjeruje u nevjerovatno, te je ona uzdasima tuge i smijeha zbog prepoznavanja sebe i svog okruženja potvrdila Sokolovićeve riječi iz predstave: "To samo glumac može!"

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

18.10.2017. u 17:21
Omaž:
Književno veče posvećeno Ivi Andriću


U četvrtak, 19.10.2017., na sceni Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 upriličiti će se književno veče posvećeno 125-toj godišnjici rođenja književnika, nobelovca Ive Andrića. Ivo Andrić je 10. decembra 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost i to za roman “Na Drini ćuprija”

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:50
Sastanak sa delegacijom švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA)Povodom partnerstva švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) sa Bosnom i Hercegovinom, a u vezi s poboljšanjem procjene i upravljanja kvalitetom zraka, danas je u Gradskoj upravi Tuzla održan radni sastanak, kako bi se izvršila procjena postojećeg stanja.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:47
Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla primio iranskog ambasadora u BiH


Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, sa predstavnicima Gradske uprave, susreo se danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH, Nj.E. Mahmoudom Heidarijem. Tokom susreta u Gradskoj upravi, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje na polju ekonomije, obrazovanja i kulture.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:51 Broj citanja: 409
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad trebam negdje gdje do sada nisam bila obavezno tražim upute od mog dobrog prijatelja (neću mu reći ime jer bi bila navala na njega) koji se dobro orjentiše, poznaje mnoge puteve, a naravno da i gugla kad zatreba, pa sam tako skupila finu kolekciju uputa do raznih gradova, ulica u nekom gradu, aerodoroma i slično. Kontam da se to objavi moglo bi fino koristiti i drugima.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:50
Ambasador Irana u posjeti Komori:
Razgovarano o saradnji iz oblasti privrede


Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini boravio je u posjeti Tuzlanskom kantonu. U okviru posjete, organizovan je susret sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:43
Najava:
Javna tribina sa vijećnicima/ama Gradskog vijeća Tuzla


Omladinski pokret "Revolt“ u ponedjeljak 23. oktobra 2017.godine organizuje javnu tribinu s vijećnicima i vijećnicama Gradskog vijeća Tuzle, koja se implementira u sklopu projekta „Jačanje uloge građanki i građana u odlučivanju u lokalnoj zajednici“.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

Stock se sastao ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Optužen za genocid, progon, terorisanje...: Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Ročište na Zagrebačkom županijskom sudu danas u podne: DORH traži istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih

Susret šefova država Hrvatske i Rusije: Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima dvije zemlje

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U drugom kolu savladao Indijca Jukijea Bhambrija: Džumhur u četvrtfinalu turnira u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
Objavljeno prije sat vremena
Zakon o Brexitu u britanskom parlamentu sporo napreduje
Objavljeno prije sat vremena
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 2 sata
Soroš dao 18 milijardi dolara svojoj zakladi, desničari nisu sretni
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Manijak u Kini usred dana pokušao oteti djevojčicu od oca, sve zabilježile nadzorne kamere
Objavljeno prije 2 sata
Studija pokazala: Imigranti u Italiji proizvode gotovo trostruko veći BDP od hrvatskog