TUZLARIJE - VIJESTI

25.09.2017. u 20:52 Broj citanja: 3935
Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka čini promjene u lokalnoj zajednici

Kako bi poboljšali uslove življenja u svojoj lokalnoj zajednici, mještani Kiseljaka kod Tuzle su 2015. godine odlučili stvar uzeti u svoje ruke, kada su se okupili u Lokalnu grupu za razvoj Kiseljaka (LGZR) i od tada čine vidljive promjene.

Na tom putu nisu sami i udružili su snage sa nekoliko organizacija koje djeluju na tom području. Obratili su se Fondaciji tuzlanske zajednice sa željom da postanu članom Mreže aktivnih zajednica što im je omogućilo pristup fondovima, te su dobili mogućnost da razmišljaju o malim projektima i inicijativama koje samostalno mogu realizirati u zajednici.

Tuzlarije


U vrlo kratkom roku realizirano je nekoliko uspješnih aktivnosti, a sve je počelo istraživanjem potencijala i potreba MZ Kiseljak i izradom Plana razvoja MZ Kiseljak s Akcionim planom za period 2017-2019. U izradi ovog strateškog dokumenta učestvovali građani Kiseljaka, ponajprije članovi Savjeta MZ, predstavnici sportskih, kulturnih, romskih, omladinskih i drugih udruženja, te javnih inistitucija, poput OŠ Kiseljak i Centra za socijalni rad. Takođe, u izradu ovog dokumenta uključili su se predstavnici gradskih vlasti, odnosno Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, kako bi izrada ovog plana bila što bolje usklađena sa planovima i strategijom razvoja Grada Tuzla.

Članovi Lokalne grupe za razvoj s ponosom ističu da je u procesu planiranja učestvovalo 44% žena, 15% Roma i 17% mladih, a najmlađi član koji je učestvovao u planiranju imao je 13 godina.

Također, Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka realizirala je nekoliko uspješnih projekata poput adaptacije čitaonica u Poljani i Ševaru koje su trenutno jedine lokacije gdje se mještani okupljaju, adaptiran je nogometni stadion u Kiseljaku, urađeno je nekoliko akcija čišćenja MZ Kiseljak i očišćeno je izvorište čime je građanima omogućeno da ponovo konzumiraju mineralnu vodu. Osim toga, održane su već dvije manifestacije pod nazivom "Kiseljački dani" koje je imaju izvanedan uticaj na kreiranje kohezije među stanovništvom ove zajednice.

Mještani Kiseljaka i organizacije koje ih podržavaju mogu biti ponosni i na rezultate ostvarene kroz nekoliko zagovaračkih inicijativa. Tako su očišćene dvije deponije smeća uz obalu jezera Modrac, kroz partnerstvo s gradskom komunalnom službom, te su zamijenjene puknute cijevi na izvorištu mineralne vode Kiseljak. Također, predstavnik romske populacije je putem zagovaračkih aktivnosti ušao u Savjet MZ Kiseljak, ostvarena je saradnja sa policijskom upravom koja se brine redovno za sigurnost građana, zagovaralo se i za uređenje putne komunikacije od pruge do OŠ Kiseljak, a mještani ovih dana mogu da vide i rezultate s obzirom da su radovi na ovoj aktivnosti već počeli.

Značajno je spomenuti i da je Lokalna grupa za razvoj inicirala i izradu kratkometražnog videa koji pokazuje potencijale ali i probleme ove mjesne zajednice, što je svojevrstan apel na hitno reagovanje i rješavanje akumuliranog nezadovoljstva mještana Kiseljaka. Naziv filma je "Ključ uspjeha je u aktivnim građanima" i može se pogledati na linku u nastavku:Do kraja tekuće godine je predviđena realizacija nekoliko projekata i inicijativa kao što je uređenje sale u čitaonici Ševar i revitalizacija kulturno-umjetničkog društva, adaptacija konstrukcije i bazena izvorišta mineralne vode u samom centru Kiseljaka, uređenje obale jezera Modrac, kao i program podrške OŠ Kiseljak kroz saradnju Fondacije tuzlanske zajednice i Međunarodnog udruženja "Internacionalne otvorene škole".

Sve aktuelnosti vezane za Kiseljak mogu se pratiti na web stranici koju je izradila LGZR, a stranica objedinjuje i aktuelnosti romskih i drugih udruženja koja tu djeluju. Stranici se može pristupiti preko linka www.mzkiseljak.ba.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

18.10.2017. u 22:19 Broj citanja: 4944
Tuzla Film Festival:
Nezaobilazna šetnja crvenim tepihomTuzlarijeTuzla Film Film festival bez dvojbe preokrene kulturni i društveni život u gradu soli. Možemo o tome diskutovati, ali pojaviti se na domaćem crvenom tepihu podjednako je stvar prestiža kao i na bilo kojoj svjetskoj smotri filma.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 21:40 Broj citanja: 2933
Svečano u Tuzli:
Projekcijom filma ˝Žaba˝ otvoren šesti Tuzla Film Festival


TuzlarijeU prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli projekcijom film "Žaba" režisera Elmira Jukića, večeras je svečano otvoren šesti po redu Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma (TFF). U pet festivalskih dana tuzlanska publika će moći uživati u 95 filmova.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 17:21
Omaž:
Književno veče posvećeno Ivi Andriću


U četvrtak, 19.10.2017., na sceni Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 upriličiti će se književno veče posvećeno 125-toj godišnjici rođenja književnika, nobelovca Ive Andrića. Ivo Andrić je 10. decembra 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost i to za roman “Na Drini ćuprija”

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:50
Sastanak sa delegacijom švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA)Povodom partnerstva švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) sa Bosnom i Hercegovinom, a u vezi s poboljšanjem procjene i upravljanja kvalitetom zraka, danas je u Gradskoj upravi Tuzla održan radni sastanak, kako bi se izvršila procjena postojećeg stanja.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:47
Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla primio iranskog ambasadora u BiH


Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, sa predstavnicima Gradske uprave, susreo se danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH, Nj.E. Mahmoudom Heidarijem. Tokom susreta u Gradskoj upravi, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje na polju ekonomije, obrazovanja i kulture.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:51 Broj citanja: 700
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad trebam negdje gdje do sada nisam bila obavezno tražim upute od mog dobrog prijatelja (neću mu reći ime jer bi bila navala na njega) koji se dobro orjentiše, poznaje mnoge puteve, a naravno da i gugla kad zatreba, pa sam tako skupila finu kolekciju uputa do raznih gradova, ulica u nekom gradu, aerodoroma i slično. Kontam da se to objavi moglo bi fino koristiti i drugima.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus