TUZLARIJE - VIJESTI

25.09.2017. u 20:52 Broj citanja: 4032
Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka čini promjene u lokalnoj zajednici

Kako bi poboljšali uslove življenja u svojoj lokalnoj zajednici, mještani Kiseljaka kod Tuzle su 2015. godine odlučili stvar uzeti u svoje ruke, kada su se okupili u Lokalnu grupu za razvoj Kiseljaka (LGZR) i od tada čine vidljive promjene.

Na tom putu nisu sami i udružili su snage sa nekoliko organizacija koje djeluju na tom području. Obratili su se Fondaciji tuzlanske zajednice sa željom da postanu članom Mreže aktivnih zajednica što im je omogućilo pristup fondovima, te su dobili mogućnost da razmišljaju o malim projektima i inicijativama koje samostalno mogu realizirati u zajednici.

Tuzlarije


U vrlo kratkom roku realizirano je nekoliko uspješnih aktivnosti, a sve je počelo istraživanjem potencijala i potreba MZ Kiseljak i izradom Plana razvoja MZ Kiseljak s Akcionim planom za period 2017-2019. U izradi ovog strateškog dokumenta učestvovali građani Kiseljaka, ponajprije članovi Savjeta MZ, predstavnici sportskih, kulturnih, romskih, omladinskih i drugih udruženja, te javnih inistitucija, poput OŠ Kiseljak i Centra za socijalni rad. Takođe, u izradu ovog dokumenta uključili su se predstavnici gradskih vlasti, odnosno Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, kako bi izrada ovog plana bila što bolje usklađena sa planovima i strategijom razvoja Grada Tuzla.

Članovi Lokalne grupe za razvoj s ponosom ističu da je u procesu planiranja učestvovalo 44% žena, 15% Roma i 17% mladih, a najmlađi član koji je učestvovao u planiranju imao je 13 godina.

Također, Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka realizirala je nekoliko uspješnih projekata poput adaptacije čitaonica u Poljani i Ševaru koje su trenutno jedine lokacije gdje se mještani okupljaju, adaptiran je nogometni stadion u Kiseljaku, urađeno je nekoliko akcija čišćenja MZ Kiseljak i očišćeno je izvorište čime je građanima omogućeno da ponovo konzumiraju mineralnu vodu. Osim toga, održane su već dvije manifestacije pod nazivom "Kiseljački dani" koje je imaju izvanedan uticaj na kreiranje kohezije među stanovništvom ove zajednice.

Mještani Kiseljaka i organizacije koje ih podržavaju mogu biti ponosni i na rezultate ostvarene kroz nekoliko zagovaračkih inicijativa. Tako su očišćene dvije deponije smeća uz obalu jezera Modrac, kroz partnerstvo s gradskom komunalnom službom, te su zamijenjene puknute cijevi na izvorištu mineralne vode Kiseljak. Također, predstavnik romske populacije je putem zagovaračkih aktivnosti ušao u Savjet MZ Kiseljak, ostvarena je saradnja sa policijskom upravom koja se brine redovno za sigurnost građana, zagovaralo se i za uređenje putne komunikacije od pruge do OŠ Kiseljak, a mještani ovih dana mogu da vide i rezultate s obzirom da su radovi na ovoj aktivnosti već počeli.

Značajno je spomenuti i da je Lokalna grupa za razvoj inicirala i izradu kratkometražnog videa koji pokazuje potencijale ali i probleme ove mjesne zajednice, što je svojevrstan apel na hitno reagovanje i rješavanje akumuliranog nezadovoljstva mještana Kiseljaka. Naziv filma je "Ključ uspjeha je u aktivnim građanima" i može se pogledati na linku u nastavku:Do kraja tekuće godine je predviđena realizacija nekoliko projekata i inicijativa kao što je uređenje sale u čitaonici Ševar i revitalizacija kulturno-umjetničkog društva, adaptacija konstrukcije i bazena izvorišta mineralne vode u samom centru Kiseljaka, uređenje obale jezera Modrac, kao i program podrške OŠ Kiseljak kroz saradnju Fondacije tuzlanske zajednice i Međunarodnog udruženja "Internacionalne otvorene škole".

Sve aktuelnosti vezane za Kiseljak mogu se pratiti na web stranici koju je izradila LGZR, a stranica objedinjuje i aktuelnosti romskih i drugih udruženja koja tu djeluju. Stranici se može pristupiti preko linka www.mzkiseljak.ba.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 00:09 Broj citanja: 330
18. decembra na Trgu slobode:
Protest podrške palestinskom narodu


Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da zvanično prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela izazvala je talas osuda u međunarodnoj zajednici, a širom svijeta organizirani su protesti. Upravo zbog toga Mirovna aktivistička grupa u saradnji sa palestinskom dijasporom iz Tuzle, 18. decembra na Trgu slobode, sa početkom u 14 časova, organizuje protest.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 22:54 Broj citanja: 1384
16. decembra u BKC-u:
Svečani koncert UKUD ˝Zvonko Cerić˝


TuzlarijeUniverzitetsko kulturno-umjetničko društvo "Zvonko Ceric" 16. 12. 2017. godine obilježava 41 godinu rada Univerziteta u Tuzli i 38 godina postojanja i kontinuiranog rada Društva. Kažimo i to da će koncert biti održan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 18 časova.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 20:38 Broj citanja: 1244
Nova stolarija, peći, rasvjeta, internet, video nadzor ...
˝Centar za kulturu˝ rad započeo sa adaptacijom prostora koje koristi


U svim prostorima Centra za kulturu sa podružnicama u Gornjoj Tuzli, Husinu i Lipnici, radi se na uređenju, mijenjanju dotrajalih dijelova, kao i uvođenju novina, o čemu je danas govorio direktor JU "Centar za kulturu" Tuzla Dženan Jusufović.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 19:47
„Day of India at University of Tuzla“ krajem februara u Tuzli


Direktor Kulturnog centra Amrita Sher Gil pri Ambasadi Republike Indije g. T.P.S. Rawata i projekt menadžer centra gđica Eszter Berki posjetili su danas Univerzitet u Tuzli i održali sastanak s rektoricom prof.dr. Nerminom Hadžigrahić.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 18:15 Broj citanja: 636
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas su više puta spominjali kuhano vino koje se prošle godine najviše pilo, a kako je bilo hladno nije ni čudo. I meni je to vino lijepo ali više od gutljaja ništa ne pijem. Od onih sam koji ne podnose alkohol, nije da mi je ružan ali mi se nakon gutljaja manta, gorim sva, nije mi najbolje, isto sam Kim Besindžer u onom jednom filmu kad se nakon gutljaja alkohola pretvara u drugu osobu.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 321
Nexus Gaming Festival ponovo u Tuzli:
Turniri, prezentacije gaming brandova, nastup youtubera...


Pažnja za sve gamere! U organizaciji Magic Factory, a pod pokrovitelj stvom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva kulture i sporta u Hotelu Tuzla 21. 22. i 23. decembra 2017. godine održat će se jedinstveni gamerski događaj.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"