TUZLARIJE - VIJESTI

25.09.2017. u 20:52 Broj citanja: 4078
Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka čini promjene u lokalnoj zajednici

Kako bi poboljšali uslove življenja u svojoj lokalnoj zajednici, mještani Kiseljaka kod Tuzle su 2015. godine odlučili stvar uzeti u svoje ruke, kada su se okupili u Lokalnu grupu za razvoj Kiseljaka (LGZR) i od tada čine vidljive promjene.

Na tom putu nisu sami i udružili su snage sa nekoliko organizacija koje djeluju na tom području. Obratili su se Fondaciji tuzlanske zajednice sa željom da postanu članom Mreže aktivnih zajednica što im je omogućilo pristup fondovima, te su dobili mogućnost da razmišljaju o malim projektima i inicijativama koje samostalno mogu realizirati u zajednici.

Tuzlarije


U vrlo kratkom roku realizirano je nekoliko uspješnih aktivnosti, a sve je počelo istraživanjem potencijala i potreba MZ Kiseljak i izradom Plana razvoja MZ Kiseljak s Akcionim planom za period 2017-2019. U izradi ovog strateškog dokumenta učestvovali građani Kiseljaka, ponajprije članovi Savjeta MZ, predstavnici sportskih, kulturnih, romskih, omladinskih i drugih udruženja, te javnih inistitucija, poput OŠ Kiseljak i Centra za socijalni rad. Takođe, u izradu ovog dokumenta uključili su se predstavnici gradskih vlasti, odnosno Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, kako bi izrada ovog plana bila što bolje usklađena sa planovima i strategijom razvoja Grada Tuzla.

Članovi Lokalne grupe za razvoj s ponosom ističu da je u procesu planiranja učestvovalo 44% žena, 15% Roma i 17% mladih, a najmlađi član koji je učestvovao u planiranju imao je 13 godina.

Također, Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka realizirala je nekoliko uspješnih projekata poput adaptacije čitaonica u Poljani i Ševaru koje su trenutno jedine lokacije gdje se mještani okupljaju, adaptiran je nogometni stadion u Kiseljaku, urađeno je nekoliko akcija čišćenja MZ Kiseljak i očišćeno je izvorište čime je građanima omogućeno da ponovo konzumiraju mineralnu vodu. Osim toga, održane su već dvije manifestacije pod nazivom "Kiseljački dani" koje je imaju izvanedan uticaj na kreiranje kohezije među stanovništvom ove zajednice.

Mještani Kiseljaka i organizacije koje ih podržavaju mogu biti ponosni i na rezultate ostvarene kroz nekoliko zagovaračkih inicijativa. Tako su očišćene dvije deponije smeća uz obalu jezera Modrac, kroz partnerstvo s gradskom komunalnom službom, te su zamijenjene puknute cijevi na izvorištu mineralne vode Kiseljak. Također, predstavnik romske populacije je putem zagovaračkih aktivnosti ušao u Savjet MZ Kiseljak, ostvarena je saradnja sa policijskom upravom koja se brine redovno za sigurnost građana, zagovaralo se i za uređenje putne komunikacije od pruge do OŠ Kiseljak, a mještani ovih dana mogu da vide i rezultate s obzirom da su radovi na ovoj aktivnosti već počeli.

Značajno je spomenuti i da je Lokalna grupa za razvoj inicirala i izradu kratkometražnog videa koji pokazuje potencijale ali i probleme ove mjesne zajednice, što je svojevrstan apel na hitno reagovanje i rješavanje akumuliranog nezadovoljstva mještana Kiseljaka. Naziv filma je "Ključ uspjeha je u aktivnim građanima" i može se pogledati na linku u nastavku:Do kraja tekuće godine je predviđena realizacija nekoliko projekata i inicijativa kao što je uređenje sale u čitaonici Ševar i revitalizacija kulturno-umjetničkog društva, adaptacija konstrukcije i bazena izvorišta mineralne vode u samom centru Kiseljaka, uređenje obale jezera Modrac, kao i program podrške OŠ Kiseljak kroz saradnju Fondacije tuzlanske zajednice i Međunarodnog udruženja "Internacionalne otvorene škole".

Sve aktuelnosti vezane za Kiseljak mogu se pratiti na web stranici koju je izradila LGZR, a stranica objedinjuje i aktuelnosti romskih i drugih udruženja koja tu djeluju. Stranici se može pristupiti preko linka www.mzkiseljak.ba.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


(tuzlarije.net)               

 Poljska se guši u smogu
Godišnje preko 40.000 ljudi umire od posljedica zagađenja zraka
Kažu da je u Siriji građanski rat. Da li je?
Evo tko se sve bori protiv koga u Siriji
Broj oboljelih za 400 posto veći u odnosu na 2016.
Male boginje haraju Evropom

22.02.2018. u 09:43
Temperature zraka i do -17 stepeni Celzijusa
Hladno vrijeme u BiH sve do 5. martaTuzlarijeDo subote preovladavat će oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini, a hladno vrijeme zadržat će se i do početka marta, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 09:05
Područna škola ˝Dobrnja˝:
Obilježen Dan maternjeg jezika


TuzlarijeJučer je u Dobrnji obilježen Dan maternjeg jezika. Učenicima i uposlenicima Područne škole Dobrnja pripala je velika čast da zajedno sa efendijom Ibrahimom Softićem, ugostimo najveće borce za Bosanski jezik, djecu iz Konjević Polja i drugih naselja Podrinja, u kojima djeci nije dozvoljeno da svoj jezik zovu Bosanskim.

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 08:39 Broj citanja: 1099
Učenici 3.b razreda Srednje medicinske škole u Tuzli:
Prijedlog za zabranu korištenja nargile osobama mlađim od 18 godina


TuzlarijeNargila vodi porijeklo iz Indije, sastoji se od lijepo dizajniranih posuda u kojoj je voda i koja služi da se hladi duhanski dim sa dodacima meda i raznih aroma. Da se primjetiti da je ova naprava uvedena u većinu tuzlanskih kafića.

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 07:10 Broj citanja: 1621
Udruženje kupaca ˝SPO 15. Maj˝:
Poziv na masovni protest za hitan završetak zgrade ˝SPO 15. maj˝


TuzlarijeU nastavku prenosimo poziv Udruženja kupaca SPO 15. maj: "Poštovani, prevareni, opljačkani i obespravljeni kupci! Naše komšije i sugrađani! Pozivamo vas da nam se pridružite u masovnim protestima, koje organizuje "UK SPO 15. maj" Tuzla."

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 07:00
Akademik Jahić o jeziku i identitetu:
Mediji doprinose negiranju bosanskog jezika


TuzlarijeAkademik prof. dr.sc. Dževad Jahić ukazao je na Međunarodni dan maternjeg jezika na značaj razvijanja pozitivne svijesti o očuvanju vlastitog jezičkog identiteta, te skrenuo pažnju na društvenu patologiju koja je vrlo rasprostranjena u našem društvu, a kojoj najviše doprinose mediji.

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 02:36
JU MS Građevinsko- gedetska škola Tuzla:
Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika


TuzlarijePovodom obilježavanja 21. februara- Međunarodnog dana maternjeg jezika, učenici Javne ustanove Mješovite srednje građevinsko- geodetske škole Tuzla, pod mentorstvom profesorica bosanskoga jezika i književnosti Edine Bijedić i Nermine Ibrić, realizirali su niz radionica.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Napadač se raznio bombom: Bačena bomba na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Crnoj Gori

Na inicijativu Lars-Gunnar Wigemarka: Sastanak o Izbornom zakonu BiH

Sjednica Vijeća ministara BiH: O zaključcima sa sastanka o raspodjeli imovine bivše SFRJ

Selvedin Š atorović ili Redžo Kukić: Izbor predsjednika SSSBiH

Sjednica VSTV-a BiH : Preporuke Peer Review misije ponovno u fokusu

Primio preživjele oružanog napada u Parklandu: Trump predlaže naoružavanje nastavnika u američkim školama

Pronađena dva tijela : Nigerija spasila 76 učenica nakon napada Boko Harama

Nakon velike borbe, najbolji bh. teniser bolji od Fabbiana: Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Marseilleu

Novi lični, ali i rekord Bosne i Hercegovine: Tuka prvi u trci od 400 metara na Atletskom mitingu u Beogradu

Susreti osmine finala Lige prvaka: Pobjeda Š ahtara, bez golova u Sevilli
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Vijeće sigurnosti će danas najvjerojatnije glasati o prekidu vatre u Siriji na 30 dana
Objavljeno prije 45 minuta
General iz Sjeverne Koreje bit će na svečanom zatvaranju Zimskih olimpijskih igara
Objavljeno prije 2 sata
Nigerija spasila 76 učenica nakon napada Boko Harama
Objavljeno prije 2 sata
Trump želi naoružati učitelje po školama
srijeda, 21.2.2018. 21:22
Rusija uoči izbora zabranila još jednu web stranicu Putinovog kritičara
srijeda, 21.2.2018. 21:00
Čovjek koji istražuje zlostavljanje djece u crkvi u Čileu završio na operaciji