TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2017. u 11:44 Broj citanja: 1170
Preporuka za čitanje:
Jasmin Imamović: ˝Molim te, zapiši˝

Otežavajuća okolnost čitanja knjige je kada se pisac direktno ili indirektno poznaje. Teško je napraviti odmak, ne vezati napisano sa autorom. Kada je u pitanju javna ličnost, još je teže ali ako je štivo dovoljno zanimljivo prestane se misliti ko ga je napisao.

Tuzlarije


Roman "Molim te, zapiši" napisao je dugogodišnji i aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Radi se o historijskom romanu baziranom na konkretnim činjenicama iz srednjevijekovne Bosne. Jasno je da Imamovića ta tematika jako zanima, te da se dobro pripremio prije pisanja romana.

Niz podataka, imena, događaja, uklopio je u dinamičnu priču, prožetu ljubavlju, prijateljstvom, borbama, što romanu daje potrebnu zanimljivost.

Dijelovi iz knjige:

(...) Na jesenjem turniru, 1332. godine, moje strijele su bile najpreciznije. Imao sam devetnaest godina i već bio poznat po vičnosti oružju i peru. U zimu 1333. godine pozvaše me da služim banu Stjepanu II Kotromaniću. A bio sam se tek zagledao u lijepu Kaliju. Još je nisam stigao ni poljubiti kad otmjeno obučeni dvorjani dođoše po mene. I sad pamtim miris majčine pogače, sušenog voća, toplinu doma i hladnoću zimskog jutra kad me iz doline Soli povedoše u Srebrenik. Na rastanku otac je bio ponosan i sretan, a majka zabrinuta. (...)

(...) Govorila je o ocu. Između ostalog, zadihano mi reče da je otac prije nekoliko godina, pred polazak u jednu opasnu misiju, napisao riječi za vlastiti stećak. Stadosmo pred očev stećak u obliku kamene kuće. Na njemu je lijepo urezanom bosančicom, pisalo:

A se leži Kulduk iz Soli
Da mi se ispod biljega dići
Svaki bi mi novi dan
Bio po jedan pravi život
Proljeća 1338., kad su cvjetale šljive. (...)

(...) U proljeće 1350. godine bilo je sasvim jasno da će car Dušan napasti Bosnu. Ja, Pribil i ostali momci iz Soli, bili smo kod kuće, na kratkom odmoru pred borbu. Dok smo boravili u Soli do nas dođe lijepa vijest da su Vladislav i Jelena Kotromanić dobili još jednog sina. Da li su mu ime Vlk. (...)


Sam naslov romana nosi određenu simboliku, važnost pisanja, odnosno zapisivanja. Ne kaže se bez razloga da ono što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 13:52
Svečanost Univerziteta u Tuzla
Promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatnih plaketa studentima


U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojana Univerziteta u Tuzli, danas je održana Svečana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatnih plaketa studentima generacije Univerziteta u Tuzli.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 13:40 Broj citanja: 356
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Održan je Kolegij gradonačelnika Tuzle. Bilo je zanimljivih tema. Budžet je veći, dijelom i što neka namjenska sredstva nisu utrošena prošle godine kao što su na primjer sredstva za završetak puta u Mandićima. Put se mora ponovo trasirati jer Rudnik Soli nije dao odobrenje za gradnju po ranije utvrđenom planu. Slučaj Stambeno poslovnog objekta "15. maj" ponovo je bio na dnevnom redu.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 13:20 Broj citanja: 1639
Predstavnički dom podržao trasu puta Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo


TuzlarijePredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH očekuje da Vijeće ministara i resorno Ministarstvo komunikacija i prometa, u dogovoru sa vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, zastupaju idejno rješenje trase autoputa Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo kao najracionalnije i prioritetno rješenje.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 11:59
Javljanje vatrogasaca iz Bosanske Krupe:
Pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva ˝Mladi vatrogasci˝ iz TuzleTokom proteklog perioda vatrogasci iz Tuzle su putem društveni mreža pratili rad svojih kolega iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa te su uvažavajući njihov rad i zalaganje odlučili ih pomoći poklonom u opremi i sredstvima koja bi im mogla pomoći u njihovom radu.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 11:05
Najava Okruglog stola u povodu obilježavanja 70. godišnjice arhivske službe BiH


TuzlarijeArhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja 70. godišnjice arhivske službe Bosne i Hercegovine organiziraju Okrugli sto na temu "Odnos i oblici saradnje arhiva i arhivske djelatnosti i drugih naučnih oblasti".

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 10:39
Preporuka za čitanje:
Ivo Andrić - ˝Znakovi pored puta˝


TuzlarijeMnogi ljudi imaju potrebu da tu i tamo nešto zapišu. Crtice iz života, zanimljive, značajne događaje i doživljaje. Neki cijeli život pišu dnevnike u kojima iskreno pišu o svemu, a neki, sa dozom tajnovitosti, čuvajući od tuđih očiju bilježe svoje tajne, osjećanja i strahove.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Počela druga sjednica PDPS BiH: Pred poslanicima modifikovani set zakona o akcizama

Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

U Grčkoj na snazi 24-satni generalni štrajk: 15.000 demonstranata u Atini protiv mjera šednje

Tusk o Brexitu: Najteži test jedinstva u EU tek slijedi

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Antonio Guterres u posjeti Tokiju: "Ne ulaziti nepromišljeno u rat sa Sjevernom Korejom"

Izvještaj Ljekara bez granica: Oko 6.700 osoba ubijeno u Mjanmaru za mjesec dana sukoba

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku