TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2017. u 14:55
Narodno pozorište, večeras u 20 sati
MOTUS danza nastupa sa predstavom koja je inspirisana pričom o Vijećnici

Tuzlarije


Svijet je obišla slika Vedrana Smailovića koji je 1992. svirao violončelo medju ruševinama Vijećnice u Sarajevu, jednog od najvećih simbola kulturnog bogatstva, multietičnosti i pacifizma grada.

Inspirišući se ovom slikom, 27. septembra italijanska plesna grupa MOTUS iz Sijene će nastupiti u Narodnom pozorištu u Tuzli sa predstavom, sa kojom su već nastupili u Vijećnici, koja povodom 25. godišnjice tragičnih dogadjaja želi da prenese poruku mira i pomirenja, protiv svakog oblika diskriminacije i pokušaja političkih, socijalnih, jezičkih i kulturnih podjela.

Ovo djelo pod nazivom DISCRIMINE (DISKRIMINACIJA) će obogatiti izvodjenje violončeliste Andree Rellinija, autora muzike ove predstave, i predstavlja drugu inicijativu u skopu V Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, koju organizuje Ambasada Italije u BiH zajedno sa svojiom lokalnim partnerima, počevši od Grada Tuzla sa ciljem da se veći gradovi u BiH uključe u incijative koje se odnose na kulturne programe.

Koreografija: Simona Cieri
Tema: Rosanna Cieri
Originalna muzika: Andrea Rellini
Baletani: Veronica Abate, Martina Agricoli, Andrč Alma, Ilaria Fratantuono, Simona Gori, Mattia Solano.
Rezija: Rosanna e Simona Cieri


Baletna grupa
Karakterizira ih bogata saradnja sa autorima i umjetnicima od medjunarodnog značaja, baletna grupa MOTUS iz Sijene (Toskana) je u potrazi za novim rječnikom putem kojeg se kroz pokrete tijela tretiraju socijalne teme. Bilo da se radi o plesu ili plesnom teatru, rad ove grupe ima jak emotivni i pozorišni uticaj.

U režiji Simone Cieri, koreografa, plesačice i osnivača grupe 1991. god. MOTUS nastupa u pozorištima sirom Italije kao i na brojnim medjunarodnim festivalima.

1994. god. grupa je osvojima nacionalnu nagradu za koreografiju (Spello) dok su 2009. i 2010.god. dobili dva zvanična priznanja od strane predsjednika Republike Italije.

Rad ove grupe je cijenjen u brojnim zemljama, kao što su Sjedinjene Američke Države, Indija, Singapur, Njemačka, Španija, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Grčka, Rumunija osim Bosne i Hercergovine, što dokazuju brojna medjunarodna priznanja (nagrada TEATARFEST 2006. i 2008. god).

Izdavačka kuća "La Conchiglia di Santiago” je 2011.god,. izdala je knjigu VENTI DI MOTUS (Vjetrovi MOTUS-a), autora Andree Mancinija, u kojoj se opisuje prvih 20 godina aktivnosti ove grupe.

(tuzlarije.net)               

 Usljed Sunčeve aktivnosti:
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja
Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog

20.01.2018. u 00:37
Igor Marković potpisao za Slobodu


Mladi golman, Igor Marković koji je trenirao na Tušnju od sredine septembra prošle godine, uspio se nametnuti stručnom štabu te je potpisao ugovor sa FK “Sloboda” Tuzla do ljeta 2018. godine. Ovaj devetnaestogodišnji golman je nastupao za omladinske selekcije Partizana, a nastupao je i za U-17 i U-19 reprezentaciju BiH.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 22:46
Poticaji u Lijanovićevim džepovima

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


Kantonalni sud u Tuzli nepravosnažno je osudio bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića na devet godina zatvora, uz obavezu da vrati nezakonito stečenih oko 650.000 maraka. Prema presudi, on je organizovao kriminalnu grupu koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 20:55 Broj citanja: 3495
Suze na promociji u BKC-u:
Majka u knjizi opisala preranu smrt kćerke Jasmine


TuzlarijeOdavno jedna promocija knjige u Tuzli nije izazvala toliko emocija kod publike, kao što je to bilo večeras, u Bosanskom kulturnom centru, na promociji djela "Zašto ne volim juli, moja Čupavice“, autorice Indire Ćosić Smajlović iz Srebrenika. Knjiga je autobiografska, pisana po istinitom životnom događaju autorice koja je prerano izgubila kćerku.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 17:44 Broj citanja: 678
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeLjudi koji pripadaju istim strankama, kao da i ne pripadaju. Da nije tako onda bi oni koji su u našem Vijeću opozicija, SDA, SBB i HDZ, rekli koju raji iz viših nivoa i uticali na rješavanje problema zagađanja. Elektroprivreda je firma u vlasništvu FBiH, koliko znam direktor je Bajazit Jašarević iz SDA, pa još iz Tuzle, pa ako oni ne mogu riješiti odsumporavanje, ne znam ko može.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 16:43 Broj citanja: 455
Nova odgoda u Đukićevom predmetu zbog “psihičkih problema”


Nakon što je advokat Novaka Đukića rekao da je njegov branjenik hospitaliziran zbog “psihičkih problema”, Sud u Beogradu je ponovo odgodio početak postupka za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji. Viši sud u Beogradu je početak postupka, na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

OPŠIRNIJE


19.01.2018. u 16:39
Najava promocije knjige ˝Vakufi i džamije Gornjeg Bihora“


Javna ustanova Specijalna biblioteka "Behram-beg“ u Tuzli, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuizlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, srdačno Vas pozivaju na Promociju knjige "Vakufi i džamije Gornjeg Bihora“ autora prof. dr. Isata Skenderović.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Potvrđen u oba doma Parlamenta: Usvojen budžet Federacije BiH za 2018. godinu

Nakon odbijanja amandmana DF-a, nada roditeljima: Novalić najavio rješenje problema obrazovanja djece s autizmom

Radnici nestrpljivi: Željezarci ponovo blokirali cestu prema pogonima Arcelor Mittala

Odlučeno na sjednici Vlade ovog kantona: Pregovori radnika u zdravstvu i Vlade HNK-a počinju 26. januara

Nova strategija proširenja 6. februara: Hahn najavio Srbiju i C.Goru kao nove članice, Juncker uskoro u BiH

Identifikovan posljednji vlasnik "opel astre": Kosovska policija ispitala šest svjedoka

Ukupan broj ugrožene djece oko četiri miliona: Zbog rata u Iraku raseljeno 1,3 miliona djece

Korak do ispunjenja jednog od najvećih ciljeva u medicini: BBC: Naučnici bliži univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka

VIDEO: Pavle Komlen najbrži bio u utrci za časni krst: Bogojavljenje u Ortiješu pokraj Mostara

Poražen sa 6:1, 6:3, 6:1: Džumhur nemoćan protiv Nadala
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Oslobođeni željezničari optuženi za najgoru nesreću u povijesti Kanade
Objavljeno prije 7 sati
Egipatski predsjednik objavio kandidaturu za novi mandat
Objavljeno prije 8 sati
Ruski ministar Lavrov: Ako se SAD povuče, iranski nuklearni sporazum će propasti
Objavljeno prije 8 sati
SAD-u prijeti paraliza savezne vlade, sat otkucava, a republikanci i demokrati se svađaju
Objavljeno prije 9 sati
Trump obećao stroži zakon protiv pobačaja: "Uvijek ću se boriti za pravo na život"
Objavljeno prije 9 sati
Popularna ljetovališta u Meksiku pogodio potres od 6,3 stupnja po Richteru